KostasX Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2007 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 1, 2007 Πρόσφατα αγόρασα ένα laptop με cpu τον core 2 duo T5200 (1.6 GHz,12*133).Η θερμοκρασία του είναι γύρω στους 53-58 βαθμούς σε iddle.Όταν όμως χρησιμοποιώ βαριές εφαρμογές (benchmarks,games,video editing) μέσα σε 10-20 λεπτά (μπορεί και γρηγορότερα) η θερμοκρασία αρχίζει και ανεβαίνει στους 71-76 βαθμούς και η CPU πέφτει στα 1.3GHz, ενώ μετά από ακόμα μερικά λεπτά η συχνότητα του επεξεργαστή πέφτει και στο 1.0GHz και παραμένει συνήθως εκεί με την θερμοκρασία να είναι γύρω στους 70 βαθμούς.Αυτό που έχω καταλάβει, αφού έκανα κάποιες δοκιμές με το ΤΑΤ(Intel Thermal Analysis Tool) και το RightMark CPU Clock Utility ελέγχοντας την θερμοκρασία και την συχνότητα του , είναι ότι όταν ο επεξεργαστή ξεπερνά τους 72 βαθμούς ρίχνει τον πολλαπλασιαστή από 12 σε 10 (1333 ΜHz)προκειμένου να κατεβάσει την θερμοκρασία κάτω από τους 70 βαθμούς και όταν αυτή ξανανεβαίνει τους 72 ρίχνει τον πολλαπλασιαστή και άλλο από 10 σε 8 (1064 ΜHz). Όταν σταματήσω να χρησιμοποιώ στο φουλ τον επεξεργαστή και η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 70 η συχνότητα επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα.Επειδή το πρόβλημα όπως καταλάβετε ήταν απολύτως σπαστικό (κάθε παιχνίδι που έπαιζα μετά από 10-20 λεπτά άρχιζε να κολλάει)και δεν μου επέτρεπε να αξιοποιήσω στο πλήρως τον υπολογιστή μου, απευθύνθηκα στο service των Mutirama (το laptop είναι δικό τους μοντέλο και αγορασμένο πριν λίγες μέρες) και ανέφερα αναλυτικά το πρόβλημα μου ζητώντας επισκευή, θεωρώντας πως λογικά θα έχει κάποιο πρόβλημα η ψήκτρα.Το τεχνικός αφού του εξήγησα το πρόβλημα προσπαθούσε για ώρα να με πείσει ότι αυτό είναι feature της CPU και ότι αφού δεν κολλάει δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Αφού έτρεξα το ΤΑΤ για να του δείξω τι ακριβώς συμβαίνει και άρχισα να τον πρίζω λέγοντας ότι ο επεξεργαστής ρίχνει την συχνότητα προκειμένου να μην πάθει ζημιές λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και ότι αφού έχω πληρώσει για να laptop με επεξεργαστή στα 1.6 αυτός θα πρέπει να λειτουργεί σε αυτήν την συχνότητα απρόσκοπτα και ότι είναι δικιά τους ευθύνη ως κατασκευαστή η σωστή επαγωγή της θερμοκρασίας ώστε να συμβαίνει αυτό, αποφάσισε με τα χίλια ζόρια να το κρατήσει για να το ελέξει.Σε περίπτωση που δεν μου το επιδιορθώσει τι μπορώ να κάνω; Με καμιά καταγγελία στο ινστιτούτο καταναλωτή θα κέρδιζα τίποτα;Επίσης όσοι έχετε laptop με core 2 duo επεξεργαστή θα μπορούσατε να τρέξετε το ΤΑΤ(Intel Thermal Analysis Tool) και να αναφέρετε αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tacticalcube138 Ιούλιος 1, 2007 #2 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2007 Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία της CPU ενεργοποιείται το thermal throttle με αποτέλεσμα την πτώση της συχνότητας και άρα την ψύξη της CPU. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι οι 53-58 βαθμούς σε idle, ούτε τα Acer δεν είναι τόσο χάλια. Που σημαίνει ότι το σύστημα ψύξης είναι για τα πανηγύρια ή ελαττωματικό.Άποψή μου: ο "φίλος" μας ο τεχνικός ξέρει πολύ μα πάρα πολύ καλά τί τρέχει, αλλά τη μ@λ@κία την έχει κάνει ο προϊστάμενος και τώρα αυτός προσπαθεί να σε πείσει ότι όλα είναι καλά για να σε ξεφορτωθεί. Δυστυχώς το πιο πιθανό είναι όλη η σειρά του συγκεκριμένου μοντέλου να είναι ελαττωματική. Τρίξε τους τα δόντια. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimisd1442169115 Ιούλιος 1, 2007 #3 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2007 'Οταν λές πριν από λίγες μέρες πόσες εννοείς. Επίσης γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι τα Multirama έχουν πολιτική επιστροφής εντός 8 εργάσιμων ημερών ήτοι περίπου 1 1/2 βδομάδα από την ημέρα αγοράς. Για περισσότερες πληροφορίες πάρε τηλ στο τηλ.κέντρο υποστήριξης πελατών Multirama να αναφέρεις το πρόβλημά σου μιας και μερικοί τοπικοί αντιπρόσωποι τυγχάνουν μπακάληδες αντί για pc experts. Link to comment Share on other sites More sharing options...
didicola Ιούλιος 1, 2007 #4 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2007 μερικοί τοπικοί αντιπρόσωποι τυγχάνουν μπακάληδες αντί για pc experts.Εμμμμ ειναι το franchise στην μεση το οποιο μπορει να κανει εναν χασαπη pc expert:011: Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimisd1442169115 Ιούλιος 1, 2007 #5 Κοινοποίηση Ιούλιος 1, 2007 Δεν αντιλέγω αλλά θα μπορούσε ακόμη και ο χασάπης να κάνει κανά σεμινάριο περί pc ή και οι τεχνικοί τους. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WAntilles Ιούλιος 2, 2007 #6 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2007 Σαφώς και είναι feature της CPU.ΥΓ: Συγγνώμη αλλά, πήρες laptop για να παίζεις παιχνίδια; Link to comment Share on other sites More sharing options...
CmoS Ιούλιος 2, 2007 #7 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2007 Eνταξει δεν ειπε κανεις τι ειναι αυτο που κατεβαζει την συχνοτητα...Και τι θα πει πηρες λαπτοπ για να παιζεις παιχνιδια?Δεν ειναι σωστο να εχει τοση θερμοκρασια ο επεξεργαστης..Με τατ σε λαπ γνωστου μου δε ξεπερναει τα 60 (οχι κ κατω απο τον ηλιο βεβαια...)και με γρηγοροτερο επεξεργαστη..Σιγα μην ειναι κ ετσι σχεδιασμενος ο cpu...idle 1.6g full 1g lolΠες μου οτι το πηγες και στο καταστημα στο κεντρο Θεσσαλονικης ετσι να γελασουμε μαζι με τους ασχετους+κλεφτες που ειναι εκει.Τεσπα.Το πιθανοτερο ειναι να μην παταει καλα η ψυκτρα απο αυτα που εχω δει στα ετοιμα λαπτοπ μαγαζιων ολα πρεπει να τα φανταζεσαι... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ultraex2005 Ιούλιος 2, 2007 #8 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2007 αυτα καμμια ψυκτρα καλυτερη δεν παιρνουν??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alexandrosss Ιούλιος 2, 2007 #9 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2007 το προηγουμενο που ειπα δεν ισχυει εκανα λαθοςστα λαπτοπ εγω πχ στον 5600 εχω θερμοκρασια 50-52 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CmoS Ιούλιος 2, 2007 #10 Κοινοποίηση Ιούλιος 2, 2007 Και κατι ακομα που ξεχασα...αποκλειεται να εχεις μονο ~70 C...σιγουρα πανω απο 85 ειναι...μη πω παραπανω και σε τρομαξω αλλα εκει αρχιζει να πεφτει η ταχυτητα...στα λαπτοπ παραπανω ειναι αλλα τεσπα...φωτια και λαυρα Kατεβασε το τελευταια coretemp και δες ποσο εχει ο cpu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.