Seeker Φεβρουάριος 8, 2005 #181 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 Ρε είμαστε σοβαροί? Θέλετε να χρησιμοποιήσουμε τα λεφτά της εκκλησίας για να εξοφλήσουμε τα εθνικά χρέη?!?!?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blkik Φεβρουάριος 8, 2005 #182 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 Να τοποθετηθω επι του θέματος:Δεν εξεπλάγειν και πολύ απο αυτά που ακούγονται δίοτι οι ιερωμένοι αποτελούν μέρος της σάπιας κοινωνίας μας οπότε είναι λογικό ένα ποσοστό αυτών να είναι διεθφαρμένοι, να τα παίρνουν, να έχουν σχέσεις εξουσίας με δικαιωσύνη-πολιτικη, να είναι μπλεγμενη σε σκανδαλα (οικονομικά-πορνογραφικα κλπ)Θα συμφωνήσω με τους περισσότερους ότι πρέπει να διαχωριστεί επιτέλους η ορθόδοξη εκκλησία απο το ελληνικό κράτος και χαιρομαι που τις τελευταίες δύο μέρες δειλά δειλα άρχίσανε οι δηλώσεις κάποιον πολιτικών για τον διαχωρισμό αυτό. Φυσικά μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο θα περάσει πολύ καιρός αλλα είναι κάτι και αυτό.τώρα για το δευτερο μέρος περι φορολογίας εκει τα παραγματα είναι πολυ δύσκολα μιας και η περουσία απο ότι φαίνεται και ακούγεται είναι τεράστια και δεν υπάρχει και τρόπος να μετράς τις δωρεές των πιστών. Ένα βήμα θα ήταν να φορολογηθεί η ακίνητη περουσία σε πρώτο βαθμό και βλέπουμε.Και όσο για τον Alex νομίζω ότι o Tsunami το έθεσε σωστα: Πως να το κάνουμε ρε φίλε είσαι μεγάλο νούμερο με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου. Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrolabos Φεβρουάριος 8, 2005 #183 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 Καλή η σκέψη να εξοφλήσουμε το Εθνικό μας χρέος με τα λεφτά της εκκλησίας, αλλά είστε σίγουροι ότι και να συναινέσει η εκκλησία θα γίνει; Είμαστε ένας λαός γεμάτος λαμόγια οι οποίοι θα κοιτάξουν να επωφεληθούν για ιδίο ώφελος αυτό τον πακτωλό χρημάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι και όταν γινόταν η επανάσταση του 1821 είχαν πάει Έλληνες στην Αγγλία για να δανειστούν λεφτά για τον δίκαιο αγώνα μας και από αυτά που πήραν τα μισά μόνο ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι με την περιουσία της εκκλησίας είναι να της αναθέσουμε κάποια "Βάρη" που τώρα τα σηκώνουν οι γνωστοί άγνωστοι - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Χριστούλης είχε πεί ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα. Και από όσο θυμάμαι στη Καινή Διαθήκη ο Χριστούλης δε τριγύρναγε με άμαξες, αλλά με τα πόδια και ρακένδυτος. Αυτό κάτι πρέπει να πεί στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος είχε πεί παλαιότερα ότι "Ακολουθούμε πιστά τα Ιερά Κείμενα"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kIlGoRi Φεβρουάριος 8, 2005 #184 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 φιλε abarth θα συμφωνησω μαζι σου στο θεμα του οτι ολα ξεκινουν απο τον λαο και οτι ολα σε αυτον καταλληγουν ... αλλα διαφωνω καθετα στο οτι τη συνειδηση του καλου και του κακου σου την εχει χτισει η εκκλησια !!!!ο μονος που ειναι υπευθυνος γι αυτο ειναι η οικογενιεια σου και τιποτα αλλο - αντε ισως οι επιροεες σου απο την παιδικη σου ηλικια ...μη μου πεις δηλαδη οτι επειδη σε βαφτισαν χριστιανο ορθοδοξο την ημερα αυτη σου ηρθε η επιφοιτηση του αγιου πνευματος και καταλαβες ποιο ειναι το σωστο και ποιο ειναι το λαθος γιατι αν ηταν ετσι ολοι οι βουδιστες ολοι οι παγανιστες ολοι οι μουσουλμανοι θα ηταν εγγληματιες και δολοφονοι ... πιστευω οτι ηταν λιγακι ακραια η θεση σου σε αυτο και οτι δεν αντικατροπτιζει την πραγματικοτητα ... τωρα για το οτι ο θεος του χριστιαννισμου διδασκει την αγαπη και την ηθικη φυσικα δεν μπορω να διαφωνησω αλλα ουτε καν εχει να κανει με την προσωπικοτητα σου εσυ δεχεσαι και αποριπτρεις οτι θελεις βαση της κρισης σου και των αρχων που προεχονται απο ολα τα ερεθισματα της παιδικης σου ηλικιας και μαλιστα απο την ωρα που εισαι ακομη εμβρυο Link to comment Share on other sites More sharing options...
stamatas Φεβρουάριος 8, 2005 #185 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 πρεπει η εκκλησια να αποκοπει οικονομικα απο το ελληνικο κρατος. απο εκει ξεκινανε ολα τα προβληματα. δε μπορει οποιος ειναι ελληνας πολιτης να πληρωνει και την εκκλησια σαν φορολογουμενος. αν δεν ειναι χριστιανος δηλαδη? πληρωνει τσαμπα.αν δε πληρωναμε απο την τσεπη μας την εκκλησια σημερα δε θα υπηρχε προβλημα με τις αποκαλυψεις που βλεπουν το φως της δημοσιοτητας. γιατι εμενα προσωπικα δε με νοιαζει τι κανει ο καθενας με τον κ@λο του οτι επαγγελμα και να κανει. αλλα οχι και να τον πληρωνουμε να το παιζει παπας και αυτος να μας βγαινει πισωγλεντης Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Φεβρουάριος 8, 2005 #186 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 " ο εχων 10 μερσεντες δινει τις 8 και περνει πορσε" θα ελεγε ο χριστοδουλος Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyx Φεβρουάριος 8, 2005 #187 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 α ρα dfi που σας χρειαζετε Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Φεβρουάριος 8, 2005 #188 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 γιατι ρε Ζυχ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zyx Φεβρουάριος 8, 2005 #189 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 γιατι τι χρειαζεστε μπας και ξεκολησετε Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Φεβρουάριος 8, 2005 Author #190 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 Μην ανησυχειτε ρε! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kv3d Φεβρουάριος 8, 2005 #191 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από abarth συμφωνω με τα περισσοτερα ερωτηματα των 'αντιθετων' (οχι με τις απαντησεις, αλλα με τα ερωτηματα) ... ωστοσο εδω και χρονια ποτε δεν εχω παρει την εξης απαντηση απο κανεναν και φυσικα ουτε κι εγω μπορω να την δωσω... Αν υπηρχε η δυνατοτητα να σκοτωσεις καποιο ατομο - με η χωρις αιτια - ΠΟΤΕ να μην 'πιαστεις' απο τις δαγκανες του νομου ... τι θα σε εμποδιζε απο το να μην το κανεις? Πριν απαντησετε να θεωρησετε ως δεδομενα τα εξης: 1)ποτε δεν σε συλλαμβανουν 2)το κακο και το καλο - εφοσον ΔΕΝ πιστευεις στο Θεο - δεν υπαρχουν ως εννοιες. Ειμαστε βιολογικα οντα-ζωα και η επιβιωση δεν θετει κανονες για καλο η κακο ... η κοινωνια μπορει να θετει αλλα αυτο γινεται για την συνυπαρξη, στον εσωτερικο κοσμο του καθενος δεν υπαρχει αντικειμενικα αυτη η εννοια αλλα μονο ως 'ηθικη' αρα ως υποκειμενικη αξια , οποτε ως ανουσια αξια για τους αλλους 3)η παιδεια, η ηθικη κλπ δεν εχουν να κανουν με την συμπεριφορα παντα αφου μπορει κατι να γινεται 'ψυχρα' και μονο λογω συμφεροντος χωρις να υποδηλωνει αυτο ελλειψη παιδειας, ευσυνειδησιας κλπ ... δεν ειναι 'πονηρο' το ερωτημα ουτε και δινει αλοθι στην Εκκλησια ή στην Θρησκεια την ιδια.... απλα ισως ειναι το μονο 'οπλο' της ανθρωποτητας για να κραταει μια 'ηθικη' ταξη ασχετα με τι πραγματικα ισχυει. Και μην ξεχνατε η νοημοσυνη και η μορφωση δεν απαγορευουν την ωμοτητα και εχθρικοτητα .... Παρα πολυ καλη ερωτηση.Δεν την εχω κανει εγω στον εαυτο μου αλλα θυμηθηκα καποιον που την εκανε,και μαλιστα εγραψε και μερικες εκατονταδες σελιδες, για να την απαντησει:Εγκλημα και τιμωρια,του Ντοστογιεφσκη. Τον Ρασκολνικοφ τον ηρωα βεβαια ,τον στριμωξαν οι μπατσοι ,αλλα δεν τον γονατισαν στην ουσια αυτοι,τον γονατισαν οι τυψεις του,η συνειδηση του.Οχι ομως η συνειδηση που αντλει απο την ηθικη του( την διαμορφωμενη απο το μιγμα κοινωνιας-θρησκειας) αλλα η φυσικη του συνειδηση ,η φυση του.Οταν δηλαδη σκοτωσε για τους λογους που αναφερεις και ορμωμενος απο τις συνθηκες που αναφερεις,εναντιωθηκε στην φυση του που ηταν απολυτα υπερ της ζωης.Αυτη ειναι η μονη απαντηση που μπορω εγω να δωσω. Οτι δηλαδη.Σημφωνα με ολες τις παραδοχες αν το ερωτημα το εκανες στον Ζακ Μεσριν τον φονια και ληστη τραπεζων της Γαλλιας που χε φαει 10 μπατσους για κολατσιο,θα σου απαντουσε :ΤΙΠΟΤΑ δεν με εμποδιζει να σκοτωσω αν ειναι για συμφερον μου.Και θα ηταν μια απολυτα ειληκρινης απαντηση.Γιατι η φυση του ανθρωπου αυτου ειναι η φυση του κυνηγου,αν δεν υπαρχει συμφερον τοτε ουτε αυτος σκοτωνει, για λογους οικονομιας. Δεν ειναι ομως ολοι οι ανθρωποι κυνηγοι,υπαρχουν και οι ανθρωποι υπερ της ζωης ,οι πιο ειρηνοποιειοι,δημιουργοι θεραπευτες κλπ.Και ενω στον πολεμο αυτοι οι δευτεροι υστερουνε,στην ειρηνη υστερουνε οι πρωτοι. Αν γδυθει ο ανθρωπος απο την ηθικη του,την κοινωνικοτητα του κι οτι αλλο ανεφερες, τι απομενει?Μερικοι θα απαντουσαν: Τιποτα .Ειναι μια απαντηση των καιρων μας ,εντελως λαθεμενη .Η σωστη απαντηση ειναι οτι θα απεμενε ο ιδιος ο ανθρωπος. Και ο ανθρωπος τι ειναι? Link to comment Share on other sites More sharing options...
abarth Φεβρουάριος 9, 2005 #192 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 kv3d, συμφωνω ακριβως με αυτα που λες. Ομως γιαυτο λεω στο τελος οτι μακαρι ολοι οι ανθρωποι να ηταν καλοι και ευσυνειδητοι ωστε να μην χρειαζονται καθοδηγηση. Δηλαδη αν ενα καλο κανει η θρησκεια (οχι ο χριστιανισμος αλλα καθε πιστη που εχει ως στοχο το αντικειμενικα καλο και αγαθο) τοτε αυτο ειναι η συνειδηση που καλλιεργει . Οχι πως γινεται παντα και σε ολους.. ουτε πως δεν μπορει να γινει εκτος εκκλησιας... Απλα ειναι ενα μεσο που οδηγει ευκολα σαυτο το σημειο. kIlGoRi, "αλλα διαφωνω καθετα στο οτι τη συνειδηση του καλου και του κακου σου την εχει χτισει η εκκλησια !!!!"δεν ειπα εγω οτι τη συνειδηση την εχει χτισει η εκκλησια αποκλειστικα. Ουτε ο χριστιανισμος γενικα. Μιλαω για την πιστη σε κατι ανωτερο. Οποια πιστη ... σε κατι πανω απο τον ανθρωπο που οριζει πιο ξεκαθαρα το καλο και κακο και δεν δινει πολλες ευκαιριες να ειναι υποκειμενικος κανεις με αυτες τις εννοιες."ο μονος που ειναι υπευθυνος γι αυτο ειναι η οικογενιεια σου και τιποτα αλλο - αντε ισως οι επιροεες σου απο την παιδικη σου ηλικια ..."Οι επιρροες ξεκινουν απο παντου. Αλλα και το 'παντου' ειναι επηρεασμενο απο το οτιδηποτε .. δηλαδη η οικογενεια δεν ειναι ξεκομενη απο το υπολοιπο περιβαλλον, οπως κι εσυ ... ειναι τεραστια συζητηση το τι επηρεαζει τον καθε ανθρωπο απο τη στιγμη που ειναι εμβρυο μεχρι τη στιγμη που πεθαινει ...."μη μου πεις δηλαδη οτι επειδη σε βαφτισαν χριστιανο ορθοδοξο την ημερα αυτη σου ηρθε η επιφοιτηση του αγιου πνευματος και καταλαβες ποιο ειναι το σωστο και ποιο ειναι το λαθος γιατι αν ηταν ετσι ολοι οι βουδιστες ολοι οι παγανιστες ολοι οι μουσουλμανοι θα ηταν εγγληματιες και δολοφονοι ... "καταρχην δεν μιλαω μονο για τον χριστιανισμο ή την ορθοδοξια, απλα επειδη εμας αυτη μας 'ενδιαφερει' αναφερομαι σαυτη.Δεν ειμαι ειδικος ουτε θεολογος, την αποψη μου λεω. Τωρα για την βαπτιση φυσικα και δεν παιζει ρολο. Αλλα ολη η διαπαιδαγωγιση μου απο το σπιτι, το σχολειο, τους φιλους, την τηλεοραση, τους συγγενεις κλπ εμπεριεχει και την ορθοδοξια, αρα οταν φτανω σε μια ηλικια 'επιλογης' ειμαι ηδη επηρεασμενος σε μεγαλο ποσοστο, και επιπλεον το κακο και καλο εχουν διαμορφωθει ως εννοιες μεσα μου απο τετοια ηλικια που δεν δυναμαι να το αμφισβητησω...ελπιζω να καταλαβες το σκεπτικο μου Link to comment Share on other sites More sharing options...
abarth Φεβρουάριος 9, 2005 #193 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 "Αν γδυθει ο ανθρωπος απο την ηθικη του,την κοινωνικοτητα του κι οτι αλλο ανεφερες, τι απομενει?Μερικοι θα απαντουσαν: Τιποτα .Ειναι μια απαντηση των καιρων μας ,εντελως λαθεμενη .Η σωστη απαντηση ειναι οτι θα απεμενε ο ιδιος ο ανθρωπος.Και ο ανθρωπος τι ειναι?"kv3d δεν ξερω την απαντηση ουτε και μπορω να πω αν μενει κατι η οχι. Σιγουρα με την ψυχρη λογικη μενει ο ανθρωπος. Ο οποιος ειναι οργανισμος. Αρα διεπεται απο καποιους κανονες αλλα και απο καποια ενστικτα και καποια αισθηματα και συναισθηματα. Αυτα ακομα και χωρις ηθικη και κοινωνικοτητα παντα μενουν. Τωρα το αν αυτα απο μονα τους μπορει ο ανθρωπος να τα τιθασευσει και να συμβιωνει με αλλους ανθρωπους δεν το γνωριζω αλλα η ιστορια δειχνει πως ειναι απιθανο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kv3d Φεβρουάριος 9, 2005 #194 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 Και η καλοσυνη κανει κακο.Υποθετω πως αν υπηρχε μονο καλοσυνη και ευσεινηδισια ο κοσμος θα ειχε καταστραφει προ πολλου."Πολεμος πατηρ παντων εστι"Ηρακλειτος.Η θρησκεια ΕΙΝΑΙ το οπιο του λαου.Εχει σαν στοχο την καθηποταξη ,την υπακοη και κυριως την τιθασευση των ενστικτων,με σκοπο την διαμορφωση της κοινωνιας,αλλα και του ελενχου της.Ειναι μια υποθεση εξουσιας.Η συνειδηση που "καλιεργει" διαμορφωνεται εις βαρος της φυσης του ανθρωπου."Μια επιθεση στις ριζες του παθους των ανθρωπων σημαινει επιθεση στις ριζες της ζωης:η πρακτικη της εκκλησιας ειναι εχθρικη προς την ζωη"Νιτσε "Μια ηθικη που δεν εχει καμια σχεση με την ιδιοτελεια ειναι κακο σημαδι σε οποιαδηποτε περιπτωση"παλι ΝιτσεΓια τους παραπανω λογους ειμαι κατά της εκκλησιας αλλα και της θρησκειας του χριστιανισμου.Ωστοσο διαχωριζω την πιστη του ανθρωπου στο θεο εστω κι αυτο των χριστιανων που πηγαζει στην πραγματικοτητα απο την πιστη υπερ της ζωης.Εμπιστοσυνη στην ζωη.Με την ειρηνη και τον πολεμο, το καλο και το κακο Link to comment Share on other sites More sharing options...
kv3d Φεβρουάριος 9, 2005 #195 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 Δεν υπαρχει ψυχρη και θερμη λογικη,υπαρχει λογικη πληρης δεδομενων και λογικη με ελειψεις. Λογικη που χρησιμοποιει τα ενστικτα και τις τασεις που δημιουργουν αυτα και λογικη που βασιζεται μονο στην λογιστικη Link to comment Share on other sites More sharing options...
abarth Φεβρουάριος 9, 2005 #196 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 τι να σου πω.... διαφωνω σχεδον πληρως στα 2 μηνυματα αυτα ... .. αλλωστε ο Νιτσε ειναι - για μενα - ενας απο τους πλεον υπερτιμημενους πνευματικους ανθρωπους.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
No Quarter Φεβρουάριος 9, 2005 #197 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 Κοιτάξτε, για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω ποιό ακριβώς ειναι το θέμα συζήτησης εδώ. Το ότι κάποιοι παπάδες είναι διεφθαρμένοι/κλέφτες/κραγμένες κλπ? Το οτι η εκκλησία ειναί κακή/καλή ? Το οτι η θρησκεία γενικά και ειδικά είναι καλή/κακή? Το οτι η Ελλάδα καλώς ή κακώς είναι ταυτισμένη εως ένα σημείο με την Ορθόδοξη Εκκλησία? Τις φιλοσοφικές, πολιτικές, ιστορικές και κοινωνικές προεκτάσεις της θρησκείας και της εκκλησίας στον άνθρωπο? Το θέμα δεν τελειώνει ποτέ...Ένυγουεϊ, για τα παραπάνω θέματα μπορώ να δώσω κάποιες γνώμες. Αρχίζοντας απο τα πιο "απλά" θέματα.Η ορθόδοξη πίστη/εκκλησία ιστορικά έχει τόση σχέση με την Ελλάδα όση και ο Πλάτωνας με τον Αριστοτέλη, και το δωδεκάθεο. Είναι κομμάτια της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί οτι αποτελεί μέρος αυτού που ορίζουμε ως ελληνισμός. Και νομίζω οτι είναι υποκρισία για κάθε πλευρά να αρνείται την ύπαρξη της άλλης. Το αν κάποιος πιστεύει/συμφωνεί ή διαφωνεί με κάτι είναι άσχετο. Το θέμα είναι η αναγνώριση του ως κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό καταργει τα ούτως ή άλλως παιδαριώδη επιχειρήματα του στύλ "Δεν είσαι έλληνας αν δεν πιστεύεις στο Χριστό κλπ" ή "Δεν είσαι ΓΝΗΣΙΟΣ έλληνας (οτι και αν σήμαινει αυτό) αν πιστεύεις στο Χριστό" καθώς και τα δυό είναι μέρη της συνεχιζόμενης ελληνικής ιστορίας.Η ιστορία με τους παπάδες. Ναι, πείτε μου τώρα οτι αυτά πρώτη φορά τα ακούτε και περιμένατε τον Μάκης για να τα συνειδητοποιήσετε γιατί μέχρι τώρα είχατε την εντύπωση οτι η ελληνική εκκλησία ήταν ενας κόσμος αγγελικά πλασμένος. ΕΛΕΟΣ. Ειλικρινά, ελπίζω να μην υπάρχει άνθρωπος εδω μέσα που να έπεσε απο τα σύννεφα... Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται θέμα. Καλά απο τα καννάλια που ο σκοπός τους είναι να πουλήσουν, αλλά απο τον κόσμο γιατί? Ίσως να είμαι εγώ ο φευγάτος, αλλά είχα την εντύπωση οτι ήταν κοινή γνώση ολα αυτά που μας δείχνουν τοσο καιρό. Α, btw, η ομοφυλοφιλία απο μόνη της δεν είναι "κακό", ελπίζω να μην έχουμε αντιρήσεις σε αυτό το θέμα. Γιατι απλά βλέπω κάποια posts που κατηγορούν τους παπάδες οτι είναι κουνιστές αντί για το οτι είναι διεφθαρμένοι και τρελαίνομαι...Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. ’λλο εκκλησία, άλλο κλήρος, άλλο θρησκεία. Το ότι ενα μέρος του κλήρου είναι διεφθαρμένο, δεν σημαίνει οτι όλη η εκκλησία είναι σκάρτη (ουτε βέβαια οτι η εκκλησία είναι αναμάρτητη). Η θρησκέια είναι τελείως ξεχωριστό κεφάλαιο.Η προσωπική μου γνώμη για την εκκλησία είναι αρνητική ακριβώς επειδή έχει ελάχιστη σχέση με τη θρησκεία την οποία εκπροσωπεί. Η θρησκεία αν αντιλαμβάνεται σαν τρόπος ζωής είναι κάτι πολύ καλό καθώς ρυθμίζει (ίσως κάπως "βίαια") τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Το βασικό moto του Χριστιανισμου είναι αυτο που έιχε πεί ο John Lennon με τους Beatles "All you need is love". Αυτό σαν τρόπος ζωής είναι κάτι καταπληκτικό. Αυτό όμως απέχει απο την τωρινή κατάσταση της εκκλησίας.Ένα άλλο αρνητικό σημείο της εκκλησίας, κατα την γνώμη μου το πλέων απεχθές, είναι το "πιστευε και μη ερεύνα". Τυφλή υπακοή και συμορφώση. Όλος ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, η αναγέννηση και ότι περιφανευόμαστε ως ανθρώπινο είδος στηρίχτηκε στο "γιατί". Αν δεν ρωτούσαμε γιατί ακόμα θα πιστεύαμε οτι ο κεραυνός, ο σεισμός, και το τσουνάμι είναι θεοί. Αντίθετα όλος ο σκοταδισμός είναι ταυτισμένος με την έλλειψη του γιατί. Σταυροφορίες, Μεσαίωνας, Δεύτερος Παγκόσμιος και κατα τη γνώμη μου η τωρινή πορεία των ΗΠΑ είναι απόλυτα ταυτισμένες με την έλλειψη διερευνητικού πνεύματος. Φανταστείτε ο μέσος Τεξανός να ρώταγε τον εαυτό του "Ωπα ρε, γιατί στέλνουμε στρατό στο Ιράκ?" και να μην ακρείτο στο "Γιατι είναι οι κακόι!" αλλα να ρώταγε "ΓΙΑΤΙ είναι οι κακοι?". Θα έβγαινε αυτος ο υπάνθρωπος και τα κολλητάρια του πάλι στην εξουσία?Αλλά με τα πολλά γιατί φτάνουμε σε φιλοσοφικά ερωτήματα και θα τρώγαμε μια ζωή εδω πέρα. Το θέμα είναι οτι η εκκλησία ενώ σαφώς εχει προσφέρει κοινωνικό έργο και προσφέρει ακόμα, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, έχει ξεφύγει απο τις ρίζες τις και πλέων είναι άλλη μία επιχείρηση. Κατα τη γνώμη μου το πρόβλημα ξεκινάει απο το σημείο που ο ανθρωπάκης ρωτάει τον παπά "Γιατί να πιστέψω στο Χριστό?" και ο παπάς του απαντάει "Γιατί αλλιώς θα πάς στην κόλαση". Χωρίς τον Lucifer :devil: και τα καζάνια και τις φωτιές η εκκλησία θα είχε χρεοκωπήσει. Είναι πιθανότατα το καλύτερο marketing στην ιστορία. Αλλά απο τη στιγμή που νιώθεις οτι πρέπει να πουλήσεις το Χριστο έχεις χάσει την ουσία. Ο Χριστός δεν είπε πιστέψτε με και θα σωθείτε, αυτή ήταν η ουσία μίας απο τις παραβολές που κάναμε και στο σχολείο. Μιλάω για αυτή που ο Jesus αρνήθηκε στον Diablo :devil: να κάνει θαύματα γιατί τότε οι άνθρωποι θα ήταν αναγκασμένοι να τον ακολουθήσουν. Ελευθερή βούληση και αγάπη προς τον συνανθρωπό σου διδάσκει όλος ο Χριστιανισμός σα θρησκεία και έχεις τον Christodoulos (και καθε αντιστοιχό του) να σου λέει "πίστευε και μή ερεύνα" και γράψε αυτό το κτηματάκι που έχεις στη εκκλησία πριν πεθάνεις και θα buy a Stairway to Heaven. Ε όχι!Μέχρι (και αν) η εκκλησία να γίνει αυτό που θά έπρεπε να είναι η γνώμη μου προς αυτήν είναι:"Screw you guys! I'm going home!" :hi: Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Φεβρουάριος 9, 2005 Author #198 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 Ειτε πιστευεις ειτε οχι συμφωνω σε παρα πολλα με τις αποψεις σου.Οταν παλια στο καταχητικο(πηγαινα μικρος ντε γιατι μας ιεχαν πει να πηγαινουμε, μη βαρατε!) ειχα ρωτησει αν ειναι σωστο αυτο που λενε το πιστευε και μη ερευνα, μου ειχε πει ενας κληρικος οτι ετσι το εχουν κανει οσοι πολεμαν την εκκλησια! Το σωστο λεει ειναι Πιστευε και μη, ερευνα. Ε Λ Ε Ο Σ ο τυπος! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kv3d Φεβρουάριος 9, 2005 #199 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 9, 2005 Αρχική απάντηση από abarth τι να σου πω.... διαφωνω σχεδον πληρως στα 2 μηνυματα αυτα ... .. αλλωστε ο Νιτσε ειναι - για μενα - ενας απο τους πλεον υπερτιμημενους πνευματικους ανθρωπους.... οκ Αbarth,παντως να ξερεις οτι την χαρηκα την κουβεντουλα Link to comment Share on other sites More sharing options...
liberto Φεβρουάριος 10, 2005 #200 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 10, 2005 ακούσατε τι είπαι ο ζακύνθου (νομίζω)? διαχωρισμό εκκλησίας Α.Ε. - κράτους!!!! να ιδιωτικοποιηθεί επιτέλους, να μπεί στο χρηματιστήριο, να πάρουμε κι εμείς κανένα καλό χαρτί!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.