Jump to content



Thermaltake MaxOrb & NB Cooling problems - max safe NB temp?


Makinen

Recommended Posts

Καλησπέρα

Στο σύστημά μου, είχα μέχρι πρότινος για ψύξη του CPU την Golden Orb 2 της Thermaltake. Όπως ανακάλυψα και ο ίδιος στην πορεία, η αγορά της ήταν τραγικό λάθος αφού ήταν μόνο show αλλά χωρίς... go. Θέλοντας να επιτύχω κάπως καλύτερες θερμοκρασίες από τους 55-60 βαθμούς του 6600 στα 3,2 GHZ, προχώρησα χθες στην αγορά της Max Orb, που θεωρείται η κορυφαία της Thermaltake στην κατηγορία αυτή (κυκλικές και με ανεμιστήρα προς τα κάτω). Χρησιμοποιεί 6 heatpipes και γενικώς είναι στα χαρτιά τουλάχιστο, ό,τι πιο καλό μπόρεσα να βρω. 03_SideViewD.gif

Δυστυχώς όμως, όπως είδα και σε reviews σε διάφορα sites, αυτές (οι χαμηλές-κυκλικές) δεν είναι ό,τι καλύτερο σε αερόψυξη, αντίθετα με τις τύπου tower, αλλά όπως θα δείτε και στις φωτό παρακάτω τα πάντα είναι στριμωγμένα στο χιλιοστό στο case μου οπότε στις διαστάσεις αυτές δεν υπήρχε κάτι καλύτερο...

Εδώ λοιπόν η P5B Deluxe με το Intel 965 northbridge και την παλιά μου Golden Orb 2 και για λόγους σύγκρισης η καινούρια Max Orb πριν την εγκατάσταση:

532227151_328f8da0ac.jpg

Αφού πάλεψα λίγο να καταλάβω το σύστημα στερέωσης που ως συνήθως για τη Thermaltake ήταν πρωτότυπο (αλλά εν τέλει πολύ καλό και εύκολο) την βίδωσα πάνω στη μητρική:

532227137_0598bb2298.jpg

Αυτή τη φωτό τη βάζω για να κάνω κατανοητό το πρόβλημα που προέκυψε. Όπως φαίνεται, το NB πλέον καλύπτεται σε κάτοψη από τα πτερύγια της καινούριας ψύκτρας, ενώ πριν ήταν εκτός της ακτίνας της μικρότερης Golden Orb 2. Θέμα συμβατότητας δεν υπήρξε φυσικά αφού η Max Orb είναι αρκετά υπερυψωμένη ώστε να περνάει πάνω από τα υπόλοιπα m/b components (heatsinks κλπ). Ως εδώ όλα καλά, και αφού μέσα στον πανικό που επικρατεί στο κουτί μου τη χώρεσα, περίμενα όχι μόνο πολύ καλύτερη ψύξη του CPU αλλά και του Northbridge (αφού καλύπτεται από το ρεύμα αέρα του μεγαλύτερου ανεμιστήρα) , στο οποίο έχω βάλει έναν από τους sensors του κουτιού και πριν έβλεπα συνεχώς θερμοκρασίες από 50 και πάνω βαθμούς.

532227131_0c95774745_b.jpg

Εδώ σε λειτουργία, ανάμικτα συναισθήματα με περίμεναν. Το NB για να ψυχθεί, χρειάζεται είτε τη Max Orb στο μέγιστο των στροφών οπότε και γίνεται πολύ θορυβώδης χωρίς όμως να ψύχει το CPU ουσιαστικά παραπάνω, είτε έναν περίεργο συνδυασμό στις ταχύτητες των υπόλοιπων ανεμιστήρων του κουτιού. Και εξηγούμαι:

532227117_263c8dda4a_b.jpg

Έτσι κλείνει το πλαίσιο που ενσωματώνει τους 2 πλαϊνούς ανεμιστήρες (εισαγωγές και οι 2) ώστε να τοποθετηθεί το πλαϊνό καπάκι. Έτσι, μένει ένα κενό μόνο 2 ανάμεσα σ'αυτούς και τη Max Orb.

Ανακάλυψα λοιπόν ότι το NB ζεσταίνεται πλέον ακόμα περισσότερο με όλα τα fans του κουτιού στο minimum όταν με τις ίδιες ρυθμίσεις με την παλιά ψύκτρα έφτανε 50, τώρα κοντεύει άνετα και τους 60!!!! Ο επεξεργαστής ναι μεν έπεσε 10 βαθμούς και κάτι, αλλά το NB πλέον, ζεσταίνεται προβληματικά... Επίσης, αν αυξήσω μόνο τις στροφές της MaxOrb, το NB κρυώνει αμέσως πολύ, αλλά αν τις αφήσω χαμηλά και αυξήσω τους πλαϊνούς και τον πίσω (εξαγωγή) τότε ζεσταίνεται πάλι περισσότερο!!! Οπότε θέλω να ρωτήσω:

Πώς γίνεται αυτό ρε παιδιά;; Τι μπορεί να φταίει έτσι όπως βλέπετε τις φωτό και κάνει αυτά τα κουλά το airflow;;; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργούνται υποπιέσεις επειδή ο πλαϊνός φυσάει περισσότερο απ'όσο ρουφάει η MaxOrb και ζεσταίνεται το NB;; Και γιατί δεν το ψύχει ο πλαϊνός;; Και εν τέλει, πόσο είναι η ασφαλής θερμοκρασία για το 965;;; Δεν έχω ιδέα γενικά τι παίζει σε αντοχές από NB... Είναι ασφαλείς οι 50-60 βαθμοί; Είναι δυνατό να προκαλέσουν αστάθεια στο overclock;;; Και αν ναι, πώς βλέπετε να μπορώ να το ψύξω καλύτερα εκτός από water cooling;;

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω ότι το να αυξήσω τις στροφές της MaxOrb λειτουργεί ευεργετικά για την ψύξη του NB αφού το παγώνει αμέσως, αλλά κάνει τόσο θόρυβο που απλά δεν είναι επιλογή η ταχύτητά της να ανέβει παραπάνω από 1500 rpm (φτάνει μέχρι 2100 αλλά ακούγεται πολύ). Οπότε ό,τι ιδέες και σκέψεις για το πρόβλημά μου από σας τους υπερ-έμπειρους case-modders και overclockers θα πρέπει να είναι με δεδομένη τη minimum χρήση των στροφών της MaxOrb... :120:

Link to comment
Share on other sites

Mε βαση αυτα που λες η θερμοκρασια του nb καθοριζεται απο την ταχυτητα του ανεμιστηρα τoυ cpu fan. Αρα αυτο που συμβαινει ειναι οτι πλεον αντι ο πλαινος πανω ανεμιστηρας να ριχνει αερα στο τσιπσετ, ριχνει στην ψυκτρα του επεξεργαστη που πλεον καλυπτει το nb.

Δοκιμασε με τον πανω πλαινο σβηστο να δεις αν αλλαζει τιποτα. Κανε και μια με κλειστο τον ανεμιστηρα εξαγωγης να δεις τι γινεται.

Link to comment
Share on other sites

Έκανα δοκιμές βγάζοντας εντελώς off πρώτα τον ένα κ μετά και τους 2 πλαϊνούς, και μετά τους ενεργοποίησα κ έβγαλα τον πίσω. Όποτε απενεργοποιούσα έναν από αυτούς το ambient temp του κουτιού εκτοξευόταν στο stress test του systool, αλλά απενεργοποιώντας τον πίσω και κρατώντας τους πλαϊνούς στο minimum κάπως σταθεροποιήθηκε η θερμοκρασία του NB. Φάνηκε ότι τους "κακούς" στροβιλισμούς τους προκαλεί ο πίσω, και απεδείχθη αυτό περαιτέρω όταν γκαζώνοντάς τον στο τέρμα το NB "πήρε φωτιά" (έφτασε 58-59 βαθμούς το sensor μέσα στο heatsink του ). Οπότε μια λύση είναι κρατάω την MaxOrb σε μίνιμουμ ή ελάχιστα ανεβασμένες στροφές και απενεργοποιώ τους υπόλοιπους, κυρίως τον πίσω. Όταν το δοκίμασα όμως αυτό, ναι μεν το NB κρατιόταν κάτω από 50 βαθμούς, αλλά από την άλλη το ambient temp στο κουτί εκτοξεύτηκε στους 46 βαθμούς αφού δεν υπήρχε άλλη εξαγωγή παρά ο μικρός επάνω και το τροφοδοτικό! Αποτέλεσμα, κάρτα γραφικών και CPU να ανεβάσουν θερμοκρασίες με τη σειρά τους!

Εν τέλει, είτε ψύχω κουτί, components και CPU εκτός από NB, είτε NB και καίγονται όλα τ'άλλα... Έχω τρελαθεί μ'αυτό το πράγμα ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί πιο περίεργη μλκία... Κανείς με γνώσεις αεροδυναμικής/μηχανικής ρευστών να βοηθήσει;;

Μόνη προσωρινή λύση για την ώρα πάντως είναι να έχω το καπάκι ανοιχτό, και τους πλαϊνούς βγαλμένους εντελώς, όπως στην 3η φωτό... Αλλά έτσι γεμίζει σκόνη, και γενικά δε θέλω να το χω ανοιχτό 24/7, δε μου κάθεται καλά, το φοβάμαι λίγο :(

Κανείς με πληροφορία για το πόσο θερμοκρασία αντέχει το NB πριν προκαλέσει πρόβλημα;;;

Link to comment
Share on other sites

Τελευταίο update: βρήκα τυχαία κάπου πως το 965 μπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα μέχρι τους 90 βαθμούς περίπου. Οπότε 55-60 που βλέπω στο heatsink του στη χειρότερη είναι ΟΚ. Θα βάλω το alarm στους 70 κι ας ελπίζουμε ότι δε θα επηρεάσει τη σταθερότητα του overclock κάποιο πρόβλημα υπερθέρμανσής του... Άντε ας πέσω για ύπνο ήσυχος :D

Link to comment
Share on other sites

Γι αυτο και σου ειπα να δεις μια με κλειστο τον πισω. Φανταστηκα οτι ο αερας που θα χτυπουσε στο nb θα εφευγε προς τα πισω. Κατι που δεν συμβαινει οταν η orb ειναι σε μεγαλυτερες στροφες οποτε και ριχνουν με δυναμη τον αερα.

Link to comment
Share on other sites

Τελευταία νέα πάνω στο θέμα: πήρα απόφαση το "πέταμα" της MaxOrb, όχι γιατί δε με ικανοποιούσε αυτή καθαυτή, αλλά γιατί μου χάλασε το airflow στο συγκεκριμένο κουτί. Δεν ήταν τραγικό το πρόβλημα αφού έκανα Stress test του Systool για κανα μισάωρο και έμεινε όρθιο το PC στα 3.4 GHz, αλλά από κει και πέρα όλες οι θερμοκρασίες αυξηθήκανε προβληματικά (CPU cores κόντεψαν τους 72-73, sensor του κουτιού στο northbridge έδειξε 64-65, και φυσικά το ambient temp του κουτιού από sensor στον ανεμιστήρα στο καπάκι πάνω πήγε 40+, με το case temp της m/b να δείχνει 50! Αντίστοιχα επηρεάστηκε και η 8800 που πήγε 75 σε idle αφού cpu test έκανα, όχι graph test...).

Παρόλα αυτά όπως είπα, το σύστημα παρέμεινε σταθερό και δεν κόλλησε, αλλά πήρα τη μεγάλη απόφαση, και περιμένω να παραλάβει το Πλαίσιο την Thermalright 120 Extreme, που σε ό,τι review βρήκα είναι απλά η καλύτερη στον κόσμο να ησυχάσω. Στις 15 του μηνός μου είπαν αναμένουν τα πρώτα κομμάτια...

Έτσι αυτή εδώ πάει για πέταμα ολοκαίνουρια, και θα σκάσω μια 60άρα για το heatsink και 15-20 για έναν καλό 12άρη. Η δυσκολότερη απόφαση όμως ήταν το ξήλωμα όλων των πλαϊνών μερών του κουτιού, για να χωρέσει το καινούριο γομάρι, και πλέον παίρνω εντελώς στα χέρια μου την τοποθέτηση των ανεμιστήρων μέσα στο κουτί... Άντε να δούμε τι θα βγει. Για την ώρα πάντως το έχω κάπως έτσι, και λειτουργεί τέλεια (αν και είναι λίγο αισθητός ο θόρυβος τώρα):

536097851_14f6eb9127.jpg

Οι 2 πλαϊνοί φύγαν εντελώς, ο πίσω είναι off, ενώ έβαλα και την ψυκτρούλα που είχε η ASUS για τα MOSFET να φυσάει μέσα στο heatsink του northbridge. Επίσης ένα fan που μου περίσσευε το βαλα μπροστά από τους δίσκους, βοηθώντας τον μπροστινό που είναι μικρός και δεν έκανε καλή εισαγωγή... Το καπάκι για την ώρα είναι ανοιχτό μόνιμα, αλλά θα θελα συμβουλές για το πώς θα στερεώσω τους ανεμιστήρες στα σημεία που θέλω, όπως πχ τον φωτισμένο μπλε μπροστά από τους δίσκους ή τον μικρό στο nb... Αφού βάλω τη Thermalright ουσιαστικά θα αλλάξω το airflow από το "πλάγια εισαγωγή-πίσω εξαγωγή" που ήταν εργοστασιακό, σε "μπροστά εισαγωγή - πίσω εξαγωγή" . Μέχρι τώρα πάντως όλες οι προσπάθειες είναι αποτυχημένες γιατί ανεβαίνει τραγικά το ambient case temp, χωρίς τους 2 πλαϊνούς απλά δεν έχω αρκετό φρέσκο αέρα να μπαίνει από πουθενά... Ελπίζω να αλλάξει η κατάσταση με έναν 12άρη ακόμα πάνω στη Thermalright να φυσάει προς την εξαγωγή. Νιώθει δημιουργικός κανείς;; Γιατί εγώ όχι :(

Link to comment
Share on other sites

Αν είχα τα λεφτά θα παιρνα εδώ και τώρα το Armor το νορμάλ (χωρίς τον πλαϊνό 25άρη για να χωρέσει και η Thermalright), αλλά δυστυχώς για τις επόμενες μέρες θα πρέπει να μείνω μ'αυτό. Το σκέφτομαι σοβαρά πάντως, αλλά θα δω πρώτα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη Thermalright 120 Extreme (άμα ελεήσει να τη φέρει επιτέλους το Πλαίσιο)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μια ερώτηση : με την maxorb τι διαφορά θερμοκρασίας είδες στον επεξεργαστη???εγώ έχω AMD FX62 και σκέφτομαι να την βάλω...Αν και έγω στην thermalright με βλέπω να καταλήγω....απλα να δω διαφορες

Link to comment
Share on other sites

Θα επρεπε πριν βγαλεις την ψηκτρα να δοκιμαζες να γυρισεις αναποδα τον πισω ανεμιστηρα που εχεις στο κουτι σου(δηλαδη να βαζει αερα μεσα στο κουτι),και μετα να αλλαζες.Ετσι και αλλιως την περισσοτερη εξοδο ζεστου αερα,και λογω θεσης,την εχεις απο το τροφοδοτικο.

@iron727

Δες αυτην την ψυκτρα,ειναι αρκετα μεγαλη(παιρνει 2χ12cm ανεμηστηρες)αλλα ειναι απιστευτα καλη σε αποδοση,και ψυχει καλα και τις μνημες.Σε εναν quad core2 6600 σε default clock εχει 42-45 βαθμους idle και 50-52 full και σε overclock απο 2.4 σε 3.2 ανεβηκε στους 45-48 σε idle και σε 52-58 σε full.

Link to comment
Share on other sites

@iron727

Δες αυτην την ψυκτρα,ειναι αρκετα μεγαλη(παιρνει 2χ12cm ανεμηστηρες)αλλα ειναι απιστευτα καλη σε αποδοση,και ψυχει καλα και τις μνημες.Σε εναν quad core2 6600 σε default clock εχει 42-45 βαθμους idle και 50-52 full και σε overclock απο 2.4 σε 3.2 ανεβηκε στους 45-48 σε idle και σε 52-58 σε full.

Για να μπει η Max orb η μητρικη πρεπεί να βγει???Νομιζω όχι έτσι??Για την thermalright βγαίνει η μητρικη???

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.