fonzi Δημοσιεύτηκε Μάϊος 26, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 26, 2007 Εχω 2 ανεμιστηράκια 8ρια στο πίσω μέρος του κουτιού.Αποφάσισα να τα συνδέσω σε 2 παροχές της μητρικής ώστε να ελέγχω τις στροφές τους με κάποιο πρόγραμμα.Εχουν 3πινο καλώδιο. Η μητρική έχει μιά θέση 3πινη με χαρακτηρισμό (rear fan) και μιά 4πινη με χαρακτηρισμό (aux fan).Γράφει ότι είναι 12v και οι δύο.Δοκιμάζω το μηχάνημα (χωρίς οθόνη ακόμα) και ενώ δουλέυουν όλα ΟΚ παρατηρώ ότι το φαν που είναι συνδεδεμένο στην aux fan δίνει πολύ περισσότερο αέρα από το άλλο που έιναι στην rear fan παροχή.Γιατί συμβαίνει αυτό;(ουπς, μόλις βρήκα ότι η aux δίνει 2,5Α ενώ η rear 1,5. Αυτό κάνει τη διαφορά; )
Candyman1442169163 Μάϊος 27, 2007 #2 Μάϊος 27, 2007 (ουπς, μόλις βρήκα ότι η aux δίνει 2,5Α ενώ η rear 1,5. Αυτό κάνει τη διαφορά; )Ένας τυπικός 80x80 ανεμιστήρας καταναλώνει περίπου 0,18amperes (2.16w) οπότε και τα δύο βύσματα έχουν δυνατότητα τροφοδοσίας μεγαλύτερης από ότι απαιτεί το ανεμιστηράκι.
fonzi Μάϊος 27, 2007 Author #3 Μάϊος 27, 2007 Λοιπόν τη νύχτα το τελέιωσα και όπως είχε ησυχία ήταν ευκαιρία για test-drive!Εβαλα τη ζαλμαν 7000cu και μόνο τα 2 πίσω ανεμιστηράκια.1) Η ζαλμαν κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από την ψύκτρα της intel. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι πιό αποτελεσματική. Επίσης δεν ξέρω τι γίνεται με τα πινς. Η ζαλμαν εχει 3πινο και η μητρική 4πινο για cpu fan. Μήπως η ζαλμαν δουλεύει έτσι στο φουλ συνέχεια και η μητρική δεν μπορεί να την ρυθμίσει ανάλογα με τη θερμοκρασία;;Χρειάζεται έτσι κι αλλιώς ποτενσιόμετρο για να ρίξει τις στροφές;;2) Γίνεται η ζαλμαν να δουλέψει ανάποδα; Δηλαδή το ανεμιστηράκι αντί να τραβάει προς τα κάτω αέρα, να διώχνει; Αυτό θα βόλευε πολύ διότι θα έψυχε την vga δίπλα, και επίσης θα βόηθαγε τους πίσω ανεμιστήρες.3) Εβαλα τον πίσω αριστερά ανεμιστήρα στη θέση rear-fan (3pin) και τον πίσω δεξιά στη θέση aux-fan. Ενώ γράφει ότι και οι 2 παροχές είναι 12v (αν και η 3πινη δίνει μέχρι1,5Α ενώ η 4πινη μέχρι 2,5Α), στην πράξη ο δεξιά πετάει διπλάσιο αέρα από τον αριστερό ανεμιστήρα! Γιατί;4) Τους έβαλα και τους 2 με ένα ανταπτοράκι στην aux-fan για να δω τι παίζει. Παρόμοια παροχή αέρα τώρα, αλλά και πάλι ο αριστερός έχει λίγο "περίεργη" συμπεριφορά. Παρατήρησα λοιπόν ότι αυτό συμβαίνει λόγω της ζαλμαν που βρίσκεται αρκετά κοντά του: Καθώς αυτή ρουφάει προς τα κάτω αέρα, ενώ ο πίσω προσπαθεί να διώξει αέρα από το κουτί, γίνεται το μπέρδεμα... Γι αυτό σκέφτομαι όπως είπα παραπάνω μήπως μπορέσω να αντιστρέψω τη φορά στη ζαλμαν.
tacticalcube138 Μάϊος 27, 2007 #4 Μάϊος 27, 2007 Αγαπητέ αν τα ανεμιστηράκια σου μπορούσαν να ρουφήξουν και τα 2.5Α θα απογειωνόντουσαν από το κουτί και θα έμπαιναν σε τροχιά.Νομίζω μπορείς να ρυθμίσεις την ταχύτητα της Zalman. Μείωσέ την και θα κάνει λιγότερο θόρυβο, όπως επίσης θα αλλάξουν και οι ροές του αέρα μέσα στο κοιτί σου και μπορεί να λυθεί το μπέρδεμα που αναφέρεις.Τώρα για την αναστροφή που λες η Zalman είναι για την ψύξη της CPU και όχι της κάρτας γραφικών. Επίσης πώς να βοηθήσει τους πίσω ανεμιστήρες αφού δεν τραβάει ρεύμα απ' έξω.
fonzi Μάϊος 27, 2007 Author #5 Μάϊος 27, 2007 Έγινε δοκιμή με το ρυθμιστήρι της ζαλμαν και οι στροφές έπεσαν μαζί με το θόρυβο.Και οι ροές του αέρα βελτιώθηκαν αισθητά.Τους πίσω θα τους βοηθούσε αν σταματούσε να τραβάει προς τα κάτω αέρα. Βρίσκονται ψηλότερα και πολύ κοντά στη zalman και δημιουργούνται δίνες.Εξακολουθώ να έχω πάντως τα ερωτήματα 1,2,3 παραπάνω...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.