Jump to content

DX10 και κάρτες DX9...

artking

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

Μετά από μια συζήτηση που είχα με φίλο ο οποίος ασχολείται με προγραμματισμό directX και που μόλις τελευταία άρχισε να "κοιτάει" το DX10, μου είπε το εξής.

Το directx10 δεν κοιτάει τι υποστηρίζει και τι δεν υποστηρίζει η κάρτα από νέες τεχνολογίες. Για να είναι DX10 συμβατή, σημαίνει ότι τις υποστηρίζει όλες. Οπότε δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί μια τεχνολογία κιόλας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάρτες DX9 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να παίξουν παιχνίδια που έχουν γραφτεί σε DX10(αυτό είναι το νόημα, αν έγραψα κάτι στραβό πιο πάνω είναι δική μου άγνοια αφού δεν ξέρω και πολλά και μιλάμε αρκετά απλοϊκά για να τα πιάσω).

Δεδομένου ότι αρκετό καιρό τώρα βλέπω προτάσεις εδώ προς μέλη που ζητάνε γνώμες για νέα κάρτα οι οποίες αφορούν κάρτες προηγούμενης γενιάς(πράγμα που το θεωρώ παράλογο αν ισχύει το παραπάνω), ποστάρω για να μάθω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα και για να το μάθουν και όσοι ψάχνονται για κάρτα αυτό τον καιρό(και που πιθανόν να προτιμήσουν μια ισχυρότερη υπολογιστικά κάρτα προηγούμενης γενιάς από μια καινούρια στα ίδια λεφτά).

Λοιπόν;;;:017: :120:

Καμιά σοβαρή εταιρία δεν θα αφήσει απέξω το 95% των πιθανών πελατών. Εδώ δεν είδες τα Vista? Η πλειοψηφία τα αγνοεί λόγο των απαιτήσεων σε hardware.

Τα games θα παίζουν και σε DX9 κάρτες, απλά με λιγότερα FX. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα Windows XΡ παραμένουν με DX9.

Καμιά σοβαρή εταιρία δεν θα αφήσει απέξω το 95% των πιθανών πελατών. Εδώ δεν είδες τα Vista? Η πλειοψηφία τα αγνοεί λόγο των απαιτήσεων σε hardware.

Τα games θα παίζουν και σε DX9 κάρτες, απλά με λιγότερα FX. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα Windows XΡ παραμένουν με DX9.

Μα αυτό ακριβώς ρωτάω. Από τη στιγμή που το παιχνίδι θα είναι γραμμένο σε DX10(π.χ. Crysis, από όσο ξέρω θα είναι καθαρά DX10, δεν ξέρω για τα υπόλοιπα που βγαίνουν για vista όπως το Halo 2) ο φίλος μου υποστηρίζει ότι δε γίνεται να παίξει σε DX9 κάρτες(δεν μπορεί να παίξει το game δηλαδή με λιγότερα FX όπως λες- πέρα από τις κλασσικές ρυθμίσεις που έχουν όλα τα games). Το θέμα της πελατείας είναι άλλος ένας λόγος που δεν έχω πιστεί 100% ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό που ρωτάω δηλαδή είναι αν ισχύει, και αν ισχύει πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μειωμένης πελατείας από τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών.

Τα winXP που αναφέρεις δεν είναι αρκετός λόγος, αφού ήδη ξέρουμε πως παιχνίδια όπως το Halo 2 και το Lost Planet: Extreme Condition είναι μόνο για Vista. Η έλλειψη συμβατού hardware(με DX10) είναι αυτό που με απασχολεί.

Καλα, αφου το Lost planet είναι μονο σβηστα γιατί μας εδωσαν DX9 demo για τα Xero Psomi?

[off-topic ON]Αυτό δεν το ξέρω. Και για να πω και του τραβού το δίκιο, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι μόνο για vista, απλά στο gamespot εκεί που δέιχνει το εξώφυλο του παιχνιδιού, πάνω πάνω έχει το σήμα των vista ακριβώς όπως και το Halo 2. Για αυτό θεώρησα ότι είναι μόνο για vista. Έτσι και αλλιώς ένα παράδειγμα ήθελα να δώσω, μπορεί να έκανα λάθος.[off-topic OFF]

Μα αυτό ακριβώς ρωτάω. Από τη στιγμή που το παιχνίδι θα είναι γραμμένο σε DX10(π.χ. Crysis, από όσο ξέρω θα είναι καθαρά DX10, δεν ξέρω για τα υπόλοιπα που βγαίνουν για vista όπως το Halo 2) ο φίλος μου υποστηρίζει ότι δε γίνεται να παίξει σε DX9 κάρτες(δεν μπορεί να παίξει το game δηλαδή με λιγότερα FX όπως λες- πέρα από τις κλασσικές ρυθμίσεις που έχουν όλα τα games). Το θέμα της πελατείας είναι άλλος ένας λόγος που δεν έχω πιστεί 100% ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό που ρωτάω δηλαδή είναι αν ισχύει, και αν ισχύει πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μειωμένης πελατείας από τις εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών.

Τα winXP που αναφέρεις δεν είναι αρκετός λόγος, αφού ήδη ξέρουμε πως παιχνίδια όπως το Halo 2 και το Lost Planet: Extreme Condition είναι μόνο για Vista. Η έλλειψη συμβατού hardware(με DX10) είναι αυτό που με απασχολεί.

Το Crysis θα παίζει σε DX9. Δε ξέρω αν θα είναι διαφορετικές retail εκδόσεις, αλλά έχει ανακοινωθεί.

Δε νομιζω να κανουν τετοια χοντραδα και να κρεμασουν τοσο κοσμο. Στην τελικη δεν θα κερδισουν τπτ. Μονο load στους τρακερς θα δημιουργηθει.

Λογικά όλα τα games θα είναι συμβατά με DX9. Όπως είπε και ο john_dr...

Καμιά σοβαρή εταιρία δεν θα αφήσει απέξω το 95% των πιθανών πελατών.

Το θέμα είναι ότι όσο οι χρήστες δεν πάνε σε Vista δεν θα βγαίνουν και ιδιαίτερα πολλά παιχνίδια για DX10 και όσο δεν βγαίνουν παιχνίδια για DX10 οι gamers (δηλαδή σχεδόν όλοι) δεν θα έχουν λόγο να πάνε σε Vista. Κάτι σαν το αβγό του Κολόμβου.

Μια λύση θα ήταν να βγαίνουν τα παιχνίδια για δύο διαφορετικά api (dx9 & dx10) μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά, αλλά είναι ασύμφορο για τους developers (εκτός ίσως αν αναπτύσουν κώδικα με την παράμετρο κατά νου της μετατροπής μετέπειτα έχοντας ήδη αναπτύξει εργαλεία convertors)... αλλά αυτά όλα είναι ψιλά γράμματα. Η M$ με τον έναν ή τον άλλο -εκβιαστικό πιθανώς- τρόπο θα μας βάλει στα Vista....

* Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις

Μάλιστα... Θα δείξει λοιπόν με τον καιρό(εκτός αν ξέρει κάτι περισσότερο κάποιος άλλος).

@cabrinha: Τι εννοείς; Αν δεν παίζει/ουν σε DX9 κάρτες; Δεν κερδίζουν τίποτα οι εταιρίες παιχνιδιών, οι NVidia και AMD όμως...; Αν παίζει με διαφορετική retail έκδοση(το οποίο θεωρώ πολύ δύσκολο να ξαναγραφτεί δηλαδή ένα παιχνίδι σε διαφορετική έκδοση DX) τότε η εταιρία κερδίζει προφανώς ότι δεν έχει μειωμένη πελατεία λόγω ασυμβατότητας με το DX9 και ότι το προϊόν της θα διαφημιστεί δεδομένων των γραφικών που θα έχει σε DX10(άσχετα αν δεν θα φαίνεται το ίδιο σε DX9).

Καθαρά, "γραμμένα εξολοκλήρου πάνω" στο DirectX 10 games αργούνε...πολύ, πάρα πολύ.

Όταν θα βγαίνει το πρώτο εξ' αυτών ήδη θα είμαστε στην δεύτερη γενιά καρτών DirectX 10...οπότε άκυρη η ανησυχία εδώ.

Δεύτερον...το Crysis είναι DirectX 9 game, που απλά θα έχει και ένα DirectX 10 codepath για να εκμεταλλεύεται και να αποδίδει καλύτερα σε κάρτες DX10.

Τα games θα παίζουν μια χαρά και σε DX9 κάρτες, αφού βασίζονται σε DX9 και κάποια θα έχουν και DX10 codepath.

ο Crysis είναι DirectX 9 game, που απλά θα έχει και ένα DirectX 10 codepath για να εκμεταλλεύεται και να αποδίδει καλύτερα σε κάρτες DX10
Τα games θα παίζουν μια χαρά και σε DX9 κάρτες, αφού βασίζονται σε DX9 και κάποια θα έχουν και DX10 codepath.

Αναρωτιέμαι bill αυτή η μέθοδος πόσο καλά θα δουλεύει έναντι του native DX10 κώδικα...

Καθαρά, "γραμμένα εξολοκλήρου πάνω" στο DirectX 10 games αργούνε...πολύ, πάρα πολύ.

Όταν θα βγαίνει το πρώτο εξ' αυτών ήδη θα είμαστε στην δεύτερη γενιά καρτών DirectX 10...οπότε άκυρη η ανησυχία εδώ.

Δεύτερον...το Crysis είναι DirectX 9 game, που απλά θα έχει και ένα DirectX 10 codepath για να εκμεταλλεύεται και να αποδίδει καλύτερα σε κάρτες DX10.

OK πιστεύω ότι με κάλυψες. Μόλις βρήκα και τις επίσημες απαιτήσεις του Halo 2 και απαιτεί DX9 συμβατή κάρτα(αλλά για να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο-προφανώς αφού το άνοιξα εγώ :p-thread, γιατί απαιτεί DX10 και vista αν είναι γραμμένο για DX9 και αποδεδειγμένα απαιτεί DX9 κάρτα...; Για να μας εκβιάσουν να πάρουμε vista θα μου πείτε αλλά μου φαίνεται πολύ μπαμ εκβιασμός... Είναι τόσο πολύ #$!@#$@#;;; ΟΚ στο τελευταίο μην απαντήσετε!).

Αναρωτιέμαι bill αυτή η μέθοδος πόσο καλά θα δουλεύει έναντι του native DX10 κώδικα...

Τι εννοείς; Προφανώς τα οπτικά αποτελέσματα θα είναι υποδεέστερα... DX9 θα είναι με ταμπέλα DX10... (όπως το κόβω δηλαδή)

Απλά ρωτάω... Γιατί προφανώς αν αποδίδει το ίδιο καλά με τον native code DX10 τότε είναι που κανείς δεν θα βάλει Vista...

Αραγε τι έχει να πει η M$ γι'αυτό...;

Mα ακομα και αν απεδιδε το ιδιο καλα θα εβγαιναν λιγα παιχνιδια ετσι και μετα θα σταματουσε ολο αυτο. Επομενως ετερον εκατερον.

Μα και το ίδιο καλά να αποδίδει, και σε DX9 να είναι γραμμένο με κάποια DX10 codepaths γραφικών, ποιος σας είπε ότι θα παίζει σε XP; (βλέπε Halo2)

Mα ακομα και αν απεδιδε το ιδιο καλα θα εβγαιναν λιγα παιχνιδια ετσι και μετα θα σταματουσε ολο αυτο.

Θεωρητικά μιλώντας.. θα σταματούσε όταν και ΕΑΝ οι χρήστες περνάγανε σε Vista. Τώρα όμως.. αν δεν περνάγανε.. ποτέ;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.