Jump to content

Συζήτηση και προβληματισμοί περί DRM

WAntilles

Recommended Posts

Ξεκινώ αυτό το θέμα για να ενημερωθεί ο κόσμος για το τί είναι το DRM, ποιούς κινδύνους επισείει για την privacy μας και τα δικαιώματά μας, και για το πώς είναι επιβλαβές για την τσέπη μας.

Ας δούμε καταρχήν τα βασικά χαρακτηριστικά του DRM. Πώς παραβιάζει την privacy μας και πώς καταπατά θεμελιώδη καταναλωτικά (και όχι μόνο) δικαιώματά μας.

Τα χαρακτηριστικά που καθιστούν ένα σύστημα προστασίας να είναι DRM - πάντα στα παρακάτω αναφέρομαι για τον νόμιμο χρήστη που το έχει αγοράσει - είναι τα εξής:

- Ενημέρωση κάποιου σέρβερ (για οποιοδήποτε λόγο και σκοπό) τη στιγμή έναρξης κάθε playback (π.χ. σέρβερ iTunes). Καταγραφή καναλωτικών συνηθειών των χρηστών, τεράστιας αξίας για τη βιομηχανία θεάματος.

- Απαγόρευση ψηφιακού bit προς bit αντίγραφου για χρήση από τον ΙΔΙΟ καταναλωτή σε άλλο μέρος (π.χ. αυτοκίνητο, εξοχικό) ή συσκευή (π.χ. φορητό player), ή λογισμικό (Linux, xBSD κλπ.). Έχω αγοράσει αυτό το μουσικό κομμάτι ή ταινία. Αυτό σημαίνει ότι έχω αγοράσει και το δικαίωμα κατ' ιδίαν ακρόασης ή προβολής, οποτεδήποτε, οπουδήποτε, και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, ΔΙΧΩΣ ΟΥΔΕΜΙΑ απώλεια ποιότητας. Δεν αρκεί η άδεια για κάποιο περιορισμό "απόλυτων ψηφιακών αντιγράφων". ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ περιορισμός.

- Πολλά DRM-κλειδωμένα κομμάτια hardware (π.χ. EFI BIOSes, HDCP motherboards ή HDCP κάρτες γραφικών) με τη βοήθεια DRM-enabled software APIs, υποβαθμίζουν σε ποιότητα οποιοδήποτε περιεχόμενο "διέλθει" από μέσα τους (π.χ. Vista).

- Διάφορα DRM-enabled software APIs απαγορεύουν την αποθήκευση στο δίσκο δωρεάν περιεχομένου (π.χ. streamed QuickTime ή Windows Media videos).

- Τελικός σκοπός όλων αυτών των άθλιων πρακτικών είναι να καταντήσουμε - γιατί για κατάντια θα πρόκειται - να πληρώνουμε για το ίδιο περιεχόμενο (π.χ. τραγούδι ή ταινία) - πολλές ντουζίνες φορές, ξανά και ξανά, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η ατελείωτη απληστία της βιομηχανίας του θεάματος.

- Θυμηθείτε ότι την βιομηχανία του θεάματος την πληρώνετε αδρά εδώ και χρόνια, πολλές φορές κάθε χρόνο, και σε περιπτώσεις που δεν αγοράζετε προϊόντα τους -> π.χ. με κάθε άδειο δισκάκι CD ή DVD που αγοράζετε. Παίρνουν "προμήθεια" από το κάθε δισκάκι, "σεμνά και ταπεινά".

Ας δούμε τώρα πώς το DRM βλάπτει την τσέπη μας:

- Εγνωσμένα ελαττώματα (defective by design) σε μέσα (media) που δήθεν "πληρούν" - αλλά τελικά δεν πληρούν - κάποια specifications. Π.χ. δήθεν "audio CD" ή δήθεν "DVD video" με dummy/bad sectors/TOC ΔΕΝ είναι audio CD και ΔΕΝ είναι DVD video.

- Αυτές οι "προστασίες" "νονών" είναι εις βάρος της τσέπης μας καθώς ταλαιπωρούν αφάνταστα τα οπτικά μέρη (φακούς) και μηχανικά (μοτέρ, ιμάντας) των οπτικών μας drives (CD, DVD).

- Πολλά κομμάτια software και APIs έχουν απαράδεκτη κατανάλωση πόρων (μνήμη και CPU usage) μόνο και μόνο για να θησαυρίζουν κάποιοι "νονοί". Καί αυτό φυσικά είναι εις βάρος της τσέπης μας (π.χ. μία γρήγορη διανομή Linux αποδίδει 2 με 3 φορές περισσότερο στο ίδιο hardware απ' ό,τι τα Vista, γιατί τρώνε τη μισή τους ισχύ να κάνουν ελέγχους προστασίας "νονών" και DRM).

Ας δούμε τώρα γιατί αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά μας (security):

- Πολλά τέτοια δήθεν "ειδικά" players - των οποίων ο μοναδικός λόγος ύπαρξης είναι η ετσιθελική εφαρμογή DRM πίσω από την πλάτη του χρήστη - δεν σέβονται απολύτως καμμία στοιχειώδη προδιαγραφή ασφάλειας (rootkit SONY, EFI BIOSes).

- Επίσης πολλά formats-containers multimedia αρχείων περιλαμβάνουν scripting engines με μοναδικό σκοπό ύπαρξης την εφαρμογή περιορισμών DRM. Αυτές δε οι scripting engines αποτελούν μόνιμη πηγή και "θερμοκήπιο" ευδοκίμησης χιλιάδων worm-trojans. Τέτοια formats-containers αρχείων είναι τα WMA, WMV και PDF.

Αυτά μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή περί του DRM.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους - και ακόμα περισσότερους - οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι καταναλωτές και να έχουμε πραγματικά ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ στο DRM και σε προϊόντα hardware ή software που το περιλαμβάνουν.

Να μην αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε ποτέ τέτοια προϊόντα. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε διαθέσιμο ως καταναλωτές ενάντια στο DRM.

Πολυ χρησιμο το thread γιατι πρεπει να ξερουν καλα ολοι και εγω μαζι τι μας συμφερει και τι οχι. Για αρχη λοιπον μακρια απο vista

'Οχι μόνο και το media player 11 έχει επιλογή για WMDRM κατά την αναβάθμισή του από τον 10. Αν κάποιος δεν το ξέρει μπορεί να το κλικάρει κατά την αναβάθμιση από 10.

ενα πολυ καλο τοπικ σε διπλανό φορουμ που εξηγεί αρκετά πράγματα

http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=38087

ngf. πολυ κολλημενο με τα vista σε βλεπω αν δεν τα γουσταρεις μην τα βαζεις αλλα μην γραφεις παντου μονο και μονο για να τα κατηγορήσεις.

ngf. πολυ κολλημενο με τα vista σε βλεπω αν δεν τα γουσταρεις μην τα βαζεις αλλα μην γραφεις παντου μονο και μονο για να τα κατηγορήσεις.

1)Δεν γραφω οπου βρω μονο και μονο για να κατηγορησω. Λεω πως εχει. Αφου τα vista ειναι κατα αρκετα μεγαλο μερος τροπος για να καταφερει το DRM αυτο που θελει η μαλλον αυτοι που το εφτιαξαν τοτε μπορω να μιλω για αυτο. Οποιος θελει ας βαλει. Δεν εβρισα κανενα που θα βαλει αλλα οχι οτι ειναι αγια και με το DRM. Απλος μου αρεσει να ειμαι μονος στο pc... αρα οτι παει να πατησει αυτο το δικαιωμα απλος μου τι δινει στα νευρα οποτε και θα εκφραζω αυτο που με τρωει οπως κανουν και πολλοι αλλοι εδω μεσα και καλα κανουν.

2)Δεν τα εχω με τα vista και ψαχνω αφορμη οπως μπορει να καταλαβες. Ισα ισα που μου αρεσε σαν λειτουργικο οταν το δοκιμασα και ευχομαι να γινει πραγματικα πολυ καλυτερο. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν θα εκφραζω αυτο που δεν μου αρεσει.

Ειμαι ουδετερος παντα και θα προτιμησω το καλυτερο. Αρα αν βγει κατι "χοντρο" στο linux με μεγαλη ανεση μπορω να το κατηγορησω και αυτο και να τιμησω τα vista.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.