Jump to content

Τροφοδοτικό και καταναλωση ρευματος

tester21

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εχω ενα ocz gamextream 700w.Απο την μερα που το τοποθετησα, εδω και 6 μηνες περιπου, παρατηρω μια αυξηση στον λογαριασμο της ΔΕΗ.Λετε να φταιει το τροφοδοτικο? Το pc μενει ανοικτο πανω απο 12 ωρες την μερα!!!

Όπως έχουμε πει επανειλημένως ένα τροφοδοτικό καταναλώνει ρεύμα ανάλογα με το έργο που πρέπει να παράγει. Το παραγόμενο έργο εξαρτάται από την ζήτηση ρεύματος από τον υπολογιστή.

Και 1000W τροφοδοτικό να έχουμε, αν το pc χρειάζεται 300w, τόσο θα καταναλώνει το τροφοδοτικό (υπολογίζουμε και το power factor).

Για να υπολογίσουμε πόσο καταναλώνει λαμβάνουμε υπόψη μας το efficiency. Συνήθως είναι γύρω στο 83% (μπορούμε να βρούμε την ακριβή τιμή του δικού μας PSU από κάποιο review) οπότε χονδρικά αν το pc θέλει 300w για να δουλέψει έχουμε: 300w x 17% = 351w θα καταναλώνει από το δίκτυο ρεύματος.

* το 17% είναι η διαφορά του efficiency (100% - 83%=17%)

Όπως κατάλαβες το pc σου καταναλώνει όσο ρεύμα κατανάλωνε και με το προηγούμενο τροφοδοτικό (εκτός αν δεν έφτανε για το σύστημα οπότε θα είχες προβλήματα). Πιθανώς να έχεις λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά αυτό μπορείς να το υπολογίσεις εύκολα. Βάλε ένα πολύμετρο στο καλώδιο τροφοδοσίας του pc (στους δύο πόλους) άναψε το pc, ρίξτου ένα stress test και μέτρα watt. Αυτό που θα δεις είναι η κατανάλωση, ανα μία ώρα αν έχεις π.χ. 500w κατανάλωση μιλάμε για μισή kWh. Μετά αν θες και να βρεις και πόσο ρεύμα πραγματικά ζητάει το pc σου, διαίρεσε με 0.83 ή εν πάσει περιπτώσει με τον δείκτη efficiency που έχει το τροφοδοτικό σου. Δεν είναι 100% ακριβής τρόπος, αλλά έχεις μια ιδέα περίπου που βρίσκεσαι σε κατανάλωση έτσι.

,

* Προσοχή αν δεν έχεις γνώσεις ηλεκτρολογίας μην κάνεις το παραπάνω τεστ.

Εγώ μετράω αλλιώς την κατανάλωση αλλά δεν ξέρω αν είναι σωστός ο τρόπος. Βλέπω απο τις ρυθμίσεις του UPS οτι το pc τραβάει το 25% απο τα 480W που είναι. Ωπότε κάνοντας τον υπολογισμό βγαίνει οτι τραβάει 120W. Είναι σωστό αυτό;

Λογικά το UPS μετράει σαν το πολύμετρο. Αν έχω δίκιο, αυτό που βλέπεις είναι τι τραβάει από την πρίζα. Αν δεν έχω άδικο (και συνήθως δεν έχω), το pc σου στην πραγματικότητα τραβάει λιγότερο, περίπου 96-100w.

Είπαμε υπολογίζεις και το efficiency. ;)

Αν δεν έχω άδικο (και συνήθως δεν έχω), το pc σου στην πραγματικότητα τραβάει λιγότερο, περίπου 96-100w.

Εγραψες!!!:037:

Tester21 κάτι μου λέει ότι τους τελευταίους 6 μήνες του έχεις αλλάξει τα φώτα γι' αυτό σου ήρθε αυξημένος ο λογαριασμός, εκτός εάν βάζεις στο φουλ τον κλιματισμό για να ρίχνεις τη θερμοκρασία δωματίου, άρα και του PC.:040:

Καλά δεν τα λέω; Ομολόγα.

Ενδεικτικα το κοστος της κιλοβατωρας ειναι 0.07 ευρω αν καις εως 800 κιλοβατωρες το τετραμηνο, και 0.09 ευρω για 801-1200 κιλοβατωρες ανα

τετραμηνο. Η χρεωση ειναι κλιμακωτη.

Παιζει και το σεναριο να αυξηθηκαν τα τιμολογια της ΔΕΗ :040:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.