Jump to content

Ποιό από τα 2 τροφοδοτικά?

gerogero

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε ποιο από τα δύο τροφοδοτικά είναι καλύτερο. Αυτό με τα ποιο πολλά Ambere στην 12άρα ή αυτό με τα ποιο πολλά watt ως σύνολο?

Επίσης μπορεί κάποιος γνώστης να εξηγήσει πώς μπορεί αυτό με τα ποιο πολλά watt να βγάζει λιγότερα ambere? Τί παίζει ρόλο?

Παρακαλώ τα φώτα σας..:101:

Για να μην μπλέκεις.. Τα αμπέρ κοιτάς πάντα.

To Watt είναι θεωρητικός αριθμός, δεν μπορείς να μετρήσεις το 'έργο'. Ακόμα και οι διάφοροι.. "μετρητές" ουσιαστικά κάνουν αυτό: Amperes x voltage = Watt (Voltampere)

Εκτός αυτού οι κατασκευαστές πολλές φορές γράφουν ψευτιές στα Watt κάτι που είναι "ημι-νόμιμο" αλλά στα αμπέρ δεν μπορούν να το κάνουν γιατί ειναι απόλυτα και σαφώς πιο μετρήσιμα νούμερα, οπότε και πιο ακριβή.

Bασικά λέμε τα ίδια γιατί: ισχύς = τάση χ ένταση άρα π.χ. ισχύς 500Watt(W) = 220 (+-) Volt(V) x 2.27 amper (A). Aν τα μοιράζει σε διαφορετικές εξόδους τότε επιλέγεις ποιά θέλεις να έχει τα περισσότερα amper (A). O διαμοιρασμός είναι θέμα κατασκευής του τροφοδοτικού. Ο candyman έχει δίκαιο. Και είναι και πολύ γρήγορος - μπράβο -.

Εμεις συνηθως κοιταμε τις 12αρες. Οι αλλες σε τι χρησιμευουν και τις εχουμε παντοτε δευτερες?

Κακώς τις έχουμε πάντα δεύτερες. Εχω εξηγήσει και στον 'οδηγό επιλογής τροφοδοτικού' πόσο σημαντικές είναι οι combined τάσεις των 3.3v+5v!

Combined power:

Παρακάτω, μια και έχω εξηγήσει τι είναι το combined power, κάνω copy paste από το ανάλογο topic.

Πολύς κόσμος νομίζει ότι combined power σημαίνει το άθροισμα της απόδοσης σε Watt των power rails. Όμως δεν είναι έτσι. Το сombined power είναι το μέγιστο έργο που μπορούν να αποδώσουν δύο power rails μαζί συνδυασμένα, άσχετα από την ανεξάρτητη συνολική τους θεωρητική απόδοση (συνήθως μιλάμε για τις δύο τάσεις των 5v και 3.3v. H 12βολτη δεν εμπλέκεται στα νεότερα τροφοδοτικά διότι συνήθως είναι πλήρως ανεξάρτητη γραμμή).

Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε ένα τροφοδοτικό που δίνει 120w στην 5v (5v x 24A) και 99 στην 3.3 (3.3v x 30A). Σύνολο 219Watt. Όμως τα περισσότερα τροφοδοτικά λένε πάνω με επιλεγμένες τις δύο προαναφερόμενες τάσεις κάτι σαν "Combined power xxx". Όπου 'xxx' πάντα ένα νούμερο μικρότερο της μέγιστης ονομαστικής ισχύς κατά πολύ, και λιγότερο και από το άθροισμα της απόδοσης των δύο τάσεων μαζί. Στην περίπτωση μας ας πούμε ότι λέει 185W combined power. Ακόμα και αν το τροφοδοτικό έχει συνολική ονομαστική ισχύ 500w. Αυτό σημαίνει το εξής... ότι αν και θεωρητικά οι δύο γραμμές μαζί δίνουν 219w, AN ζητάμε ισχύ και από τις δύο, η συνολική τους παροχή φτάνει ΜΕΧΡΙ 185w. Δηλαδή αν και συνολικά έχουν απόδοση 24A+30A=54 Amperes, δεν γίνεται να δώσουν και τα δύο μαζί πάνω από 45 Amperes. Αυτό ακριβως είναι το combined power και έχει ιδιαίτερη σημασία στην σταθερότητα του συστήματος, κυρίως γιατί οι τάσεις αυτές αφορούν τις θύρες PCI, PCI-express (οι PCIe χρησιμοποιούν και την 12βολτη) και AGP, τον memory controller, την CPU, τις μνήμες, και άλλα ευαίσθητα για την σταθερότητα του pc μας, εξαρτήματα. Επίσης κυρίως γιατί ένας υπολογιστής ζητάει ρεύμα "άναρχα" ανάλογα τις ανάγκες οι οποίες μεταβάλλονται απότομα. Και το combined power έχει περισσότερο σημασία ακόμα και από τα συνολικά amperes που δίνει ο κάθε κατασκευαστής στην κάθε τάση ανεξάρτητα ή από το συνολικό wattage. Εκεί παίζει ρόλο το καλό τροφοδοτικό και οι ικανότητες του στα απότομα peaks της ζήτησης ρεύματος από την πλευρά του pc. Προφανώς βέβαια όσο ανεβαίνει το συνολικό wattage, ανεβαίνει και το combined power.

Καταρχήν οι κάρτες γραφικών δεν θέλουν μόνο 12v θέλουν και 5.5v. Οι χαμηλότερες της 12βολτης είναι αποκλειστικά για chip. Η 12βολτη είναι για μοτέρ (π.χ. δισκοι, DVD) και για τις VGA και γενικά για сhip αυξημένης κατανάλωσης καθώς μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο.

Δες και εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_rail

Ευχαριστώ φίλε μου. Ήσουν κατατοπιστικότατος. Ορίστε και οι 2 φωτογραφίες... Ποιό είναι καλύτερο? (Υπόψην το 500άρι είναι πιο βαρύ:112: ).

post-267-1442174641,7049_thumb.jpg

post-267-1442174641,782_thumb.jpg

Δεν θέλω να σε στεναχωρέσω αλλά.. κανένα. Πόσο τα βρήκες σε κόστος;

Δεν αναφέρουν καν сombined τάσεις, και δεν τις ξέρω τις φίρμες πρέπει να είναι πολυ χαμηλής ποιότητας.

Σε τιμες amperage είναι καλύτερο το 500άρι αλλα έχει χαμηλή 12βολτη.

Καλύτερα να διαλέξεις άλλο αν μπορείς...

Δεν τα χρειάζομαι τώρα αλλά για εφεδρικά τα πήρα...

14 λίρες το καθένα έκαναν :112: (πάνω κάτω 20 ευρώ) ίσα ίσα για κανά ξεφτιλέ από τα μηχανήματά μου ή για να δοκιμάζω μητρικές από φίλους που μου φέρνουν για να διορθώσω υπολογιστές.

Όσο να 'ναι βολεύει το τημάδι αν δεν χρειάζεται να το βγάζεις από το κουτί και δη το δικό σου!:018: (βάλε βγάλε μπορεί να κάτσει καμιά στραβή:mad: )

Αν είναι έτσι εντάξει. Κι εγώ έχω ένα Q-tec 550 dual fan καβάντζα (μαζί με ένα σχεδόν έτοιμο τρίτο μικρό συστηματάκι για κατεβαστήρι: AMD XP 2000+, 392MB ram, GF 4 MX, CD & CDR/W, έχω και 2-3 boards socket-A, ένα δίσκο θέλω και ένα case και το εφτιαξα)..

Ναι και είμαι και off-topic.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.