Jump to content

Βοήθεια για AMD Athlon XP 2600 Overclocking

Hide

Recommended Posts

παιδιά κάνα overclock στην κάρτα γραφικών παίζει?? έχω την fx 5200

• Replies 41
  • Created
  • Last Reply

Πρόσφατα πήρα και γω τον ίδιο cpu για το 2ο pc

μου και θα αρχίσω και γω τις δοκιμές να δω τι λέει το κομμάτι αυτό.

Πάντως το Apollo KT600 δεν ξέρω αν βοηθάει πολύ την κατάσταση.Καλύτερα να έπαιζες με καμια μητρική με nforce2 τσιπάκι.

Για την κάρτα δοκίμασε με το rivatuner για OC.

όταν παο να χρησιμοποιήσω το riva tuner μου λέει ότι πρέπει πρώτα να ανιχνεύσει τις κανονικές συχνότητες τις κάρτας για να την ανεβάσω και πως πρέπει να κάνω reboot... κάνω reboot αλλα μετά μου λεει πάλι το ίδιο.. ξέρει κανεις τι παίζει?

βασικά επειδή θα αλλάξω σύστημα σε λίγο καιρό προσπαθώ να μάθω πάνω στο παλιό! άλλωστε λίγο ταχύτερο pc δεν κάνει κακό!

βασικά επειδή θα αλλάξω σύστημα σε λίγο καιρό προσπαθώ να μάθω πάνω στο παλιό! άλλωστε λίγο ταχύτερο pc δεν κάνει κακό!

Σωστός.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος σε αυτή την περίπτωση είναι να αποκτήσει βασικές γνώσεις αρχιτεκτονικής υπολογιστών (bus, fsb, chipset) για να μπορεί να καταλάβει τους οδηγούς overclocking του site και άλλων sites και των περιοδικών, εφόσον διαβάζεις κανένα περιοδικό πληροφορικής.

Η παλιά μέθοδος όπου απλά ανέβαζες τον πολλαπλασιαστή της CPU από το bios και έβαζες μια καλύτερη ψύκτρα (στη CPU) δεν ισχύει πια, εκτός αν τα σκάσεις για να αγοράσεις μια special edition CPU.

Οπότε πάνε λάου-λάου ανεβάζοντας MHz προς MHz το λεγόμενο system clock (ρολόι ελληνιστί) το οποίο αποτελεί το θεμέλιο της αρχιτεκτονικής Η/Υ. Όλοι οι υπόλοιποι δίαυλοι (bus) ρυθμίζονται με πολλάπλασιαστές ή υποπολλαπλασιαστές σε σχέση με το ρολόι.

Προσοχή άλλο το ρολόι πραγματικού χρόνου, το οποίο αφορά την ώρα και ελέγχεται από το IRQ 8 (διακόπτης ελληνιστί) και άλλο ο χρονιστής συστήματος ή ρολόι ή system clock που ελέγχεται από το IRQ 0.

Οι μητρικές για Intel έχουν στις μέρες μας ρολόι στα 266 MHz, το οποίο επί τον πολλαπλασιαστή 4 μας δίνει το FSB (Δίαυλος Συστήματος ελληνιστί) που είναι 266x4=1066 MHz, ενώ οι μητρικές για AMD έχουν ρολόι 200 MHz και με πολλαπλασιαστεί 5 μας δίνει 200x5=1000 MHz, το οποίο λόγω Hyper Transport γίνεται 2000 MHz.

Το FSB αφορά την ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί CPU, RAM και chipset και είναι σημαντικός παράγων. Έχει επικρατήσει το ρολόι να το λέμε FSB.

Το PCI bus επειδή είναι πιο αργό χρησιμοποιείται υποπολλαπλασιαστής και αν δεν κάνω λάθος είναι 200:6=33 MHz. Το AGP είναι 2xPCI=66 MHz.

Επίσης ανεβάζοντας MHz και πολλαπλασιαστές αυξάνουν οι απιτήσεις σε ενέργεια, γι' αυτό και ανεβάζουμε τα volts. Επειδή όπως βλέπεις υπάρχει μια ενοποίηση και το ένα επηρεάζει το άλλο (αλληλοσυνδέονται) μια αλλαγή στο ρολόι επιφέρει γενικότερες αλλαγές στους διάυλους και άρα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, προσοχή και ακρίβεια από μέρους μας.

Ελπίζω να μην έγραψα καμιά πατάτα.

πλέον εγώ με αυτά που άλλαξα δεν έχω άλλες επιλογές για overclocking?

Έβαλες τις μνήμες 1:1 τελικά? Δοκίμασες σταθερότητα στα 2.3G? Εκεί το μόνο που σου απομένει είναι άμα μπορείς να σφίξεις λίγο ακόμα timmings και το πολύ καμια 10αριά mhz πάνω λόγω έλειψης locks.

Y.Γ. Την 5200 μην την παιδεύεις. Βάλε το atitool έτσι για να βρεις max mem και gpu freqs.

για τις μνήμες αν κατάλαβα καλά έπρεπε να το κάνω το fsb 10.5x200 αντί για 11.5x200 που το έχω τώρα.. έκανα αυτό αλλα το pc κλάταρε και το επανέφερα όπως πριν!

Όχι...τον 10.5 τον έβαλες για να δεις αν έχεις ξεκλείδωτο multi και δυστυχώς δεν έχεις. Οπότε δοκιμάζεις 11.5x200 με 1:1 τις μνήμες και 2.5-3-3-8. Δες κατα πόσο είσαι σταθερός εκεί και με τι ρεύματα-θερμοκρασίες. Αν είναι σταθερό το σύστημα δοκίμασε να τσιμπίσεις κάποιο timming π.χ. 2.5-2-2-6 ή 2-3-2-6 κ.ο.κ. Τέλος αφού βρεις τη χρυσή τομή δοκίμασε καμια 10αριά mhz πάνω σε bus και καλή τύχη :)

αυτό που δεν καταλαβαίνω εξαρχής είναι πως θα κάνω τις μνημες 1:1... μπορεί να μου το έχετε εξηγήσει και να μην το κατάλαβα! επίσης έτσι οπως είμαι τώρα παω να τρέξω το prime και κολλάει αναγκάζοντας με να κάνω restart..

Τότε δεν είναι σταθερό το σύστημά σου. Ελπίζω να έχεις φροντίσει για τις θερμοκρασίες και να μην 60αρίζει π.χ.

Ο διαιρέτης για τις μνήμες θα είναι πιθανό στα settings αυτών. Κάποιος συντελεστής %, κάποια ένδειξη x/x κάπως.

Τελικά εμένα είναι unlocked!:001: Καλό αυτό, αλλά με 1,7 στο vcore, 1,7 στο chipset και 2,7 στο vdimm δεν μπαίνει στα XP, στα 11,5χ184 ενώ μέχρι 177 είναι stable.

Περίεργο γιατί και οι μνήμες πρέπει να τραβάνε αφού είναι 2x512 Corsair XMS 3200 με Cas2.

Εκτός αν πρέπει να δώσω και άλλο ρεύμα στο vcore.Οι μνήμες όμως πρέπει να είναι χαλαρές στα 2-2-2-6 αφού δουλεύουν underclocked.

Τρέξε memtest από dos και δές αν φταίνε οι μνήμες.Αρκετά ΒΗ ήθελαν 2.8v το λιγότερο,ακόμη και για default συχνότητες..

Τρέξε memtest από dos και δές αν φταίνε οι μνήμες.Αρκετά ΒΗ ήθελαν 2.8v το λιγότερο,ακόμη και για default συχνότητες..

Τελικά για να μην το κουράζουμε πολύ, έδωσα 2,9 στις μνήμες και έχω φτάσει στα 188 στο fsb.Πήγα και το 6 στο 7 και όλα οκ τώρα.Δεν παύει όμως να μου φαίνεται παράξενο, που 400αρες μνήμες θέλουν 2,8-2,9 ρεύμα για να δουλέψουν σε μικρότερη συχνότητα από την αναμενόμενη.Και σιγά μην τις πειράζει το 2-2-2 από το εργοστασιακό 2-3-3.

Φίλε Hide τι θερμοκρασία έχεις default?Κάτι 60αρια που είδα πότε τα πιάνεις?Γιατί εγώ με ψύκτρα του πισινού είμαι σε νορμάλ χρήση στους 50.

με το που ανοίξω το pc μετά από 5 λεπτά έχω αυτές τις θερμοκρασίες.

φρόντισε λίγο τη καλή κυκλοφορία του αέρα στο κουτί σου, βάλε και μια παστούλα στη cpu και ξαναδοκίμασε.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.