Jump to content



Bοήθεια με sata-pata


teotsaki

Recommended Posts

Έχω πρόβλημα με τα windows xpsp2. Όλα ξεκίνησαν από το γνωστό πρόβλημα με το user32.dll δεν διορθώθηκε ούτε με επανεγκατάσταση των drivers ούτε με το patch της ms. Έτσι αποφάσισα να κάνω αναβάθμιση από το CD των windows. Όμως μου κολλάει όταν φτάνει στις ρυθμίσεις συσκευών μόλις φτάνει περίπου στο 50% με γυρίζει πίσω. Μάλλον παω για format. Το πρόβλημα μου είναι πως δεν έσωσα τα saves από τα παιχνίδια του γιου μου (sims-b&w-age κλπ.) και του έχουν πέσει τα αυτιά.

Στην δουλειά έχω ένα PC με δίσκο ATA ενώ τα παιχνίδια είναι σε SATA πως τον συνδέω ώστε να πάρω τα αρχεία του. Γίνεται δευτερεύων ο SATA σε PATA Αν μπορεί να βοηθήσει κάποιος. Η σύνδεση εδώ στην δουλειά είναι απλή pstn και θα μπαίνω σε τακτά διαστήματα να βλέπω αν έχω βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Αν η μητρική δεν έχει υποδοχές και για SATA και για PATA τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείς απευθείας να συνδέσεις τους δίσκους πάνω. Σε γενικές γραμμές μητρικές που είναι 2-3 χρόνια παλιές, οι περισσότερες έχουν και από τα 2 είδη σύνδεσης με σκληρό δίσκο.

Από κει και πέρα, αν δεν έχεις υποδοχή SATA στη δουλειά και θες να πάρεις οπωσδήποτε αυτό το backup υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Μπορείς να πάρεις κάποιον SATA to PATA converter το οποίο σε τιμή ποικίλλει μεταξύ 7-9 και 15€ και πρόκειται για μια μικρή πλακέτα που την συνδέεις στον SATA δίσκο και μετά κανονικά μέσω της καλωδιοταινίας στην PATA μητρική. Το πρόβλημα είναι πως πλέον δεν υπάρχει ζήτηση για τέτοια στην αγορά και επομένως θα είναι δύσκολο να τον βρεις. Σημειωτέον, πως χρειάζεται και ρεύμα αυτή η πλακέτα και το προμηθεύεται από το δεύτερο καλώδιο που έχει το τροφοδοτικό για floppy τροφοδοσία ρεύματος.

Η δεύτερη και πιο εύκολη λύση είναι η αγορά μιας θήκης σκληρού δίσκου. Η δική μου θήκη έχει υποδοχή και για SATA και για PATA σκληρό δίσκο. Βάζεις ότι δίσκο θες μέσα στη θήκη και το συνδέεις μέσω USB. Δεν χρειάζονται drivers μέσα στα XP οπότε δουλεύει σε όλους τους υπολογιστές και συνεπώς και σε αυτούς της δουλειάς αν είναι κλειδωμένοι. Φυσικά το κόστος είναι κοντά στα 30€ αλλά η θήκη μένει και μπορεί να συνδεθεί και στον υπολογιστή του σπιτιού με κάποιον παλιό δίσκο για backup.

Αυτές τις λύσεις βλέπω με τον υπολογιστή της δουλείας. Με τον υπολογιστή κάποιου φίλου που έχει μητρική και με SATA και με PATA τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα :033:

Link to comment
Share on other sites

Αν η μητρική δεν έχει SATA controller δεν μπορείς να συνδέσεις το σκληρό. Αν είναι κάτι που χρειάζεσαι οπωσδήποτε και δεν μπορείς ούτε σε κάποιο φίλο να το κάνεις, τότε μπορείς να πάρεις ένα φτηνό "κουτί" για σκληρό και να τον συνδέσεις σαν USB εξωτερικό με το PC της δουλειάς.

Παράδειγμα: http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=1027&product=771287

Edit: Με πρόλαβες vagsk! :D

Link to comment
Share on other sites

H μητρική έχει υποδοχές και για sata αλλά δεν χρησιμοποιούνται. Master έχουμε έναν 200αρι ΑΤΑ

Τα πράγματα τότε είναι μάλλον απλά. Χρειάζεσαι καλώδιο SATA για να συνδέσεις τον σκληρό με την μητρική (χρησιμοποιείς αυτό του δικού σου υπολογιστή, συνήθως έχει κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα). Για τροφοδοσία SATA είναι μαύρο το βύσμα που χρησιμοποιείται. Παλιότερα τροφοδοτικά δεν έχουν τροφοδοσίες SATA. Μπορείς να προμηθευτείς σε αστεία τιμή έναν adaptor από SATA σε 4 pin.

EDIT: Επισύναψα εικόνες με το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων που συνδέει μητρική και σκληρό, και με τον adaptoρα που χρειάζεσαι για να τροφοδοτήσεις με ρεύμα το σκληρό SATA.

EDIT 2: Μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσεις τον controller για SATA μέσα από το BIOS για ορισμένες μητρικές. Σε παλιότερα μοντέλα ήταν ξεχωριστό chipset που αναλάμβανε τους SATA δίσκους και πολλές φορές είναι disable (όπως π.χ. στην περίπτωση ενος 200άρι ATA :) )

EDIT 3: Σε περίπτωση που σε μπερδεύουν οι υποδοχές στον δίσκο, αριστερά μπαίνει το ρεύμα και δεξιά η επικοινωνία με τη μητρική. Τα καλώδια φυσικά έχουν μόνο έναν τρόπο για να μπουν.

post-5040-1442174630,3586_thumb.jpg

post-5040-1442174630,4713_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.