Heatspreader Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 13, 2007 WD Raptor 150GB Vs 2x WD Raptor 150GB Raid0Πολύ είναι οι χρήστες που αναζητούν τη μέγιστη απόδοση στο σύστημά τους, είτε για κάποια δουλειά είτε για διασκέδαση. Για όλες τις περιπτώσεις όμως το κόστος είναι μεγάλο και ειδικά για να αγοράσει κάποιος έναν ή παραπάνω WD Raptor 150GB σε Raid 0 διάταξη. Στο παρακάτω Test μπορείτε να δείτε πως συμπεριφέρεται ένας δίσκος WD Raptor 150GB και 2x WD Raptor 150GB σε Raid0. Το Test έγινε στο σύστημα τις υπογραφής μου με το CPU στα 3,4GHz και τη RAM στα 900ΜHz με ίδια Timings.Πριν αρχίσω με τα Screenshots, θα πω πως αυτό που μου έκανε εντύπωση όσον αφορά το Raid 0 όταν ήρθα στην πρώτη επαφή μαζί του, ήταν η πολύ γρήγορη εγκατάσταση των Windows που δεν ξεπέρασε τα 6 λεπτά. Όταν το έσπασα και άφησα μόνο του τον έναν δίσκο η επόμενη εγκατάσταση που πραγματοποίησα ήταν κατά 4 λεπτά πιο αργή.Στα παρακάτω Screenshots παραθέτω από αριστερά τον WD Raptor 150GB μόνο του και στα δεξιά 2x WD Raptor 150GB σε Raid0.Αρχικά μέτρησα με το HD Tach και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις:http://aycu24.webshots.com/image/15583/2001976293550023427_rs.jpgΌπως μπορούμε να διακρίνουμε, πέρα από την αύξηση της ταχύτητας με το Raid, έχουμε και πιο ομαλή γραμμή στην γραφική μας παράσταση.Ο ένας δίσκος μόνος του όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα χάνει τη ταχήτητά του. Αντίθετα οι δύο σε διάταξη Raid την χάνουν λίγο πριν το τέλος και μάλιστα σε πολλά σημεία ανεβαίνει ψηλά. Το Seek Time επίσης δεν μας ανησυχεί για την μικρή αύξησή του, αφού έτσι και αλλιώς με το Raid 0 επιτυγχάνουμε γρήγορους ταχύτητες όσον αφορά την διαμεταγωγή και όχι το πιο γρήγορο άνοιγμα ή ψάξιμο κάποιου αρχείου.Σε δεύτερο στάδιο μέτρησα με το HD Tune και πήρα τις παρακάτω μετρήσεις:http://aycu15.webshots.com/image/15494/2003464838067533231_rs.jpgΝομίζω πως αυτό το Test ήταν λίγο πιο κατατοπιστικό, καθώς μπορούμε να δούμε ότι η γραφική διαφέρει ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις δύο μετρήσεις. Ο WD Raptor 150GB έκανε μια τρομερή βουτιά στα 5MB/s . Την μέτρηση την πήρα δύο φορές για να διασταυρώσω μήπως απλά ήταν σύμπτωση, αλλά τελικά έτσι συμπεριφέρθηκε και τις δύο φορές. Και σε αυτήν τη μέτρηση βέβαια οι Vs 2x WD Raptor 150GB Raid0 είχαν και πάλι καλύτερη συμπεριφορά. Η ταχύτητα τους παρέμεινε σταθερή σε αντίθεση με τον WD Raptor 150GB του οποίου είναι καθοδική. Και σε αυτή την περίπτωση το Seek Time είναι σχεδόν ίδιο.Κλείνοντας θα ήθελα να πω, αν τελικά αξίζει να δώσει κάποιος 400Euro για να αγοράσει 2 από τους πιο γρήγορους δίσκους της αγοράς ώστε να κάνει Raid…H προσωπική μου γνώμη είναι πως σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν τόσα λεφτά σε σχέση με την απόδοση των δίσκων. Μπορεί η μετρήσεις να δείχνουν κάποια αξιόλογη διαφορά, αλλά στην πράξη οι διαφορές είναι ελάχιστες. Έτσι και αλλιώς είναι γνωστό πως μόνο ένας Raptor 150GB είναι πιο γρήγορος από δύο απλούς Sata σε Raid0, οπότε τον θεωρώ υπεραρκετό για ένα σύστημα δουλεύοντας τον μόνο για το λειτουργικό.
tristeno1416003162 Απρίλιος 15, 2007 #2 Απρίλιος 15, 2007 Το Seek Time επίσης δεν μας ανησυχεί για την μικρή αύξησή του, αφού έτσι και αλλιώς με το Raid 0 επιτυγχάνουμε γρήγορους ταχύτητες όσον αφορά την διαμεταγωγή και όχι το πιο γρήγορο άνοιγμα ή ψάξιμο κάποιου αρχείου.Για αυτό τον χρόνο γίνεται όλη η φασαρία. Αλλιώς κανένας δεν θα ασχολούνταν με τους πολύστροφους δίσκους ή με τους SSD. Θα βάζανε 4 δίσκους 4200 στροφών σε RAID0 και θα είχαν καλύτερη διαμεταγωγή από οποιονδήποτε δίσκο 15k rpm.
nicksoti1442169068 Απρίλιος 15, 2007 #3 Απρίλιος 15, 2007 Πάντως εμένα 2 36άρηδες καινούριοι με τα 16mb buffer, βγάζουν 150mb/sec μέση διαμεταγωγή στον Uli της A8R32, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από 1 μόνο του. Σε 4πλό μαζί με τους 2 παλιούς ΧΧΧ-FLO, παίρνω 238mb/sec, δηλαδή πάλι x4 σχεδόν (58mb/sec μόνος του ο παλιός, 78 ο καινούριος). Παίζει ρόλο και ο controller λοιπόν, καθώς και το stripe, το οποίο έχω ορίσει σε 16κ. Με 32, βλέπω χαμηλότερες επιδόσεις.Lafa, παίξε λίγο με το stripe, νομίζω ότι έχουν κάτι ακόμα να σου δώσουν οι δίσκοι σε raid. Από το διάγραμμά σου, φαίνεται ότι κάτι τους "φρενάρει".
Heatspreader Απρίλιος 15, 2007 Author #4 Απρίλιος 15, 2007 Για αυτό τον χρόνο γίνεται όλη η φασαρία. Αλλιώς κανένας δεν θα ασχολούνταν με τους πολύστροφους δίσκους ή με τους SSD. Θα βάζανε 4 δίσκους 4200 στροφών σε RAID0 και θα είχαν καλύτερη διαμεταγωγή από οποιονδήποτε δίσκο 15k rpm.Μα δεν μας νοιάζει κάποιους η διαμεταγωγή. Απλά με το Raid αυτό επιτυγχάνουμε. To seek time, το οποίο μας ενδοιαφέρει περισσότερο από όλα δεν μπορούμε να το μικρίνουμε με το Raid. Οι Raptors έχουν πολύ μικρό seek Time κάτι που τους κάνει ιδανικούς για να δουλεύει πάνω τους το λειτουργικό.Είναι όσο νά'ναι λίγο ακριβοί για αυτά που σου προσφέρουν βέβαια, αλλά γενικά τα καλά πράγματα είναι παραπάνω ακριβά από ότι πρέπει. Καλά για SSD δεν το κουβεντιάζω... Δεν υπάρχουν απλά... Αν δεν βγεί SSD τουλάχιστον 150GB και σε τιμή που έχει ένας Raptor....δεν είναι να αγοράσει κάποιος.Lafa, παίξε λίγο με το stripe, νομίζω ότι έχουν κάτι ακόμα να σου δώσουν οι δίσκοι σε raid. Από το διάγραμμά σου, φαίνεται ότι κάτι τους "φρενάρει".Τα αναμενόμενα αποτελέσματα εύγαλα... Λίγο παραπάνω λίγο λιγότερο... Αυτή είναι η ουσία και ο καθένας μπορεί να κρίνει...
tristeno1416003162 Απρίλιος 15, 2007 #5 Απρίλιος 15, 2007 Οι διαμεταγωγές δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο παρά μόνο όταν αφορούν ενιαία-μεγάλα αρχεία.Δεν αξίζει να ασχοληθείς με διαμεταγωγές ιδιαίτερα αν χαλάς το access time σου οπότε SSD είναι η απόλυτη λύση.Ούτε εγώ πρόκειται να αγοράσω raptor αν δεν φτάσουν σε χωρητικότητα 500GB στην τιμή που έχουν οι 7200ρηδες (καταλαβαίνεις ότι δεν έχει νόημα το σκεπτικό αυτό αφού προορίζονται για διαφοτερικές δουλειές)
Heatspreader Απρίλιος 15, 2007 Author #6 Απρίλιος 15, 2007 Και εγώ μαζί σου, για αυτό και δεν έχω RAID0, απλά το δοκίμσα...Κάποιον όμως τον ενδοιαφέρει που ασχολείτε με μεγάλα αρχεία και με τη μεταφορά τους. Εσένα και εμένα όχι.
nicksoti1442169068 Απρίλιος 16, 2007 #7 Απρίλιος 16, 2007 Εγώ έχω απλά να πω, ότι είται με 2 είτε με 4 raptors, η διαφορά υπάρχει παιδιά, και όχι μόνο στη διαμεταγωγή μεγάλων αρχείων, αλλά και στις περισσότερες εφαρμογές. Όλα γίνoνται πολύ πιο γρήγορα, boot, συμπιέσεις αρχείων, εκκίνηση εφαρμογών-παιχνιδιων, antivirus scan κλπ. Όταν κάθομαι σε PC με μονό απλό δίσκο, νομιζω ότι είμαι σε PC 1 γενιάς πίσω τουλάχιστο, σαν αίσθηση. Ακόμα και από τον μονό raptor, υπάρχει διαφορά. Γιατί πολλές "προσωρινές" εργασίες (πχ αποσυμπίεση αρχείων, φόρτωμα images κλπ) τις κάνουμε στο desktop, δεν τρέχουμε από δίσκο σε δίσκο για να κερδίσουμε ταχύτητα. Χώρια εφαρμογές, που χρησιμοποιούν μεγάλα αρχεία φωτογραφίας, όπως photoshop, publisher κλπ. Δουλεύω συχνά ένα αρχείο publisher με τουλάχιστο 100 φωτογραφίες, και με το raid είδα μεγάλη διαφορά στη ταχύτητα. Πλέον, τον 300άρη δίσκο τον χρησιμοποιώ μόνο για backup.Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο δίσκος είναι το πιο αργό μέρος του υπολογιστή, οπότε το όφελος είναι άμεσο και αισθητό. Όσο για τους SSD, είναι κάτι που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητάμε αυτή τη στιγμή. Εγώ θέλω να είμαι γρηγορότερος τώρα που το χρειάζομαι, όχι μετά από 1-2 χρόνια που θα είναι προσιτοί σε τιμή.Όσο για το access time, εμένα δεν μου χαλά σχεδόν καθόλου με το 4πλό raid. Και να χάσω και μισό msec δεν τρέχει και τίποτα.Τα αναμενόμενα αποτελέσματα εύγαλα... Λίγο παραπάνω λίγο λιγότερο... Αυτή είναι η ουσία και ο καθένας μπορεί να κρίνει...30Mb/sec διαφορά, δεν είναι "λίγο λιγότερο", και σίγουρα δεν είναι "λίγο παραπάνω". Στο αρχικό post μιλάς για "βουτιά 5mb/sec", τα 30 τα θεωρείς αμελητέα; Εξάλλου, για αυτό έκανες το thread με τις μετρήσεις, για να δείξεις διαφορές σε διαμεταγωγή, σε access time δεν υπηρχε περίπτωση να δεις διαφορά προς το καλύτερο, έτσι κι αλλιώς.
yanni Απρίλιος 16, 2007 #8 Απρίλιος 16, 2007 Δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαξιώνουμε την διαμεταγωγή για χάρη του access time όπως και το αντίστροφο. Ο συνδιασμός και των δύο αποτελούν αυτό που λέμε επίδωση.
yanni Απρίλιος 16, 2007 #10 Απρίλιος 16, 2007 Τους δίσκους μάλλον τους φρενάρει ο controller μιας και στον δικό μου NVidia οι δύο Maxtor κάπου στα 120 σταματάνε ( αν θυμάμαι καλά ). Αντίθετα ο controller της ULi μάλλον είναι αρκετά ανώτερος, όπως είχε φανεί και σε reviews όταν είχε πρωτοβγεί το chipset, αλλά και από αυτό που γράφει ο nicksoti.Ο λόγος που το γράφημά σου δεν είναι σταθερό στο τέλος, είναι διότι η συνολική διαμεταγωγή των δύο δίσκων σε RAID-0, πέφτει κάτω από το όριο που αντέχει ο controller.
dimisd1442169115 Απρίλιος 16, 2007 #11 Απρίλιος 16, 2007 Για 2χ150 σίγουρα δε συμφέρει αλλά με 2χ36 δεν θα κάνει κάποιος δουλειά. Αν εγώ αυτή τη στιγμή πάρω άλλο ένα 36 raptor με συνολική χωρητικότητα 72 gb δε θα έχω καλύτερες επιδόσεις από ότι τώρα;
hipro5 Απρίλιος 16, 2007 #12 Απρίλιος 16, 2007 Εχμμμ......Εγώ που έχω seek time 0ms πάω καλά......?..... :112:
vagsk1442169166 Απρίλιος 16, 2007 #13 Απρίλιος 16, 2007 Μα δεν μας νοιάζει κάποιους η διαμεταγωγή. Απλά με το Raid αυτό επιτυγχάνουμε. To seek time, το οποίο μας ενδοιαφέρει περισσότερο από όλα δεν μπορούμε να το μικρίνουμε με το Raid. Οι Raptors έχουν πολύ μικρό seek Time κάτι που τους κάνει ιδανικούς για να δουλεύει πάνω τους το λειτουργικό.Προφανώς δεν έχεις κάνει αρκετά πειράματα με το stripe size.Αν αντί για 64Κ που είναι default το βάλεις στα 128Κ ή στα 2Κ θα δεις ότι ανάλογα με το είδος των αρχείων που χρησιμοποιείς αλλοιώνονται και το seek time και η διαμεταγωγή. Στο παράδειγμά μου, με 2Κ stripe size θα κερδίσεις σε seek time αλλά για σχετικά μεγάλα αρχεία η διαμεταγωγή θα πάρει την κάτω βόλτα. Το αντίστροφο ισχύει για τα 128Κ.
noo_mercy Απρίλιος 16, 2007 #14 Απρίλιος 16, 2007 [off-topic]Stripe Size??????? Πως το ρυθμίζουμε ρε τσακάλια αυτό ?(Πρώτη φορά το ακούω:116: [/off-topic]Sorry για το Off-topic:083:
iced Απρίλιος 16, 2007 #15 Απρίλιος 16, 2007 Εχμμμ......Εγώ που έχω seek time 0ms πάω καλά......?Χαλασε ε? ΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
hipro5 Απρίλιος 16, 2007 #16 Απρίλιος 16, 2007 Χαλασε ε? ΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ Όχι.......ΌΝΤΩΣ έχω 0ms seek time...... :112: 130ΜΒ/s απ'την αρχή ως το τέλος με ένα δίσκο.......Gigabyte iRAM...... .......κάτι δοκιμές κάνω και ΔΕΝ προλαβαίνω να δώ για πότε φόρτωσαν τα Windows.....
panoc Απρίλιος 16, 2007 #17 Απρίλιος 16, 2007 αν και ισως φανω οφφ τοπικ, θα συμφωνισω και εγω με το raid.και επειδη εχω εμπειρια με 2 λειτουργικα (win xp pro sp2 και debian linux) θα σας γραψω αποτελεσματα χωρις να απραθεσω screenshots (θα με συγχωρεσετε και αν δε με πιστευετε θεμιτο αλλα δεν εχω screenshots απο windows πια και στο linux ειναι ολα σε γραμμη εντολων)(NTFS file system)Win 2 X 36Raptors 8MB cache 1st gen nvidia raid0 - > 95MB/sWin 4 X 36Raptors 8MB cache 1st gen nvidia raid0 - > 170MB/s(ext3 file system)Debian 2 X 36Raptors 8MB cache 1st gen software raid0 -> 125 MB/sDebian 2 X 36Raptors 8MB cache 1st gen software raid0 -> 260 MB/s(με reiserfs)Debian 2 X 36Raptors 8MB cache 1st gen software raid0 -> 115 MB/sδεν εχω κανει εγκατασταση με 4 raid 0.αυτο που παρατηρησα οταν πρωτοετρεξα τις μετρησεις στο debian ειναι οτι στο software raid του linux εχει παρα πολυ καλυτερο scaling απο οτι το "hardware-software" της nvidia.Θα συμφωνισω με τον nicksoti οτι η διαφορα ΥΠΑΡΧΕΙ και ειναι κατι παραπανω απο αισθητη. Επισης οντως ο ULi ειναι καλυθτερο controller απο αυτον της nvidia, οπως αλλωστε κατα βαση ειναι και οι intel...
iced Απρίλιος 16, 2007 #18 Απρίλιος 16, 2007 @hipro5 Δεν ειχα ξαναδει τετοια πραγμα! Το κοιταζα οπως η αγελαδα το τρενο.... :-(
hipro5 Απρίλιος 16, 2007 #19 Απρίλιος 16, 2007 @hipro5 Δεν ειχα ξαναδει τετοια πραγμα! Το κοιταζα οπως η αγελαδα το τρενο.... :-( Άσε ..... ΔΕΝ πιάνεται....!......130ΜΒ/s read και 130ΜΒ/s write......και θα πήγαινε ΠΟΛΥ παραπάνω ΑΝ δεν είχαμε bottleneck το SATA bus speed.....
WAntilles Απρίλιος 16, 2007 #20 Απρίλιος 16, 2007 Panoc, αν δεν σου κάνει κόπο, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να κάνεις τα RAID τεστ καί με XFS.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.