Jump to content

Τέλος εποχής για τους "γρήγορους" μαγνητικούς δίσκους (Μέρος 2)

Recommended Posts

• Replies 394
  • Created
  • Last Reply

Έχεις πλάκα βρε tristeno........Μόνο σου ρωτάς - μόνος σου απαντάς - και τελικά μόνος σου μιλάς..... :046:

Η πρώτη εμφάνιση των SSD πριν αρκετά χρόνια έφερε αρκετές ανακατατάξεις στον χώρο των γρήγορων αποθηκευτικών μέσων για επαγγελματική/επιστημονική χρήση.

Με την διάθεσή τους πλέον στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό (χρήση σε φορητούς υπολογιστές κτλ) αρκετοί πλέον σκέφτονται την χρήση τους σε "οικιακά" συστήματα καθώς οι ταχύτητες που προσφέρουν στην πλειονότητα των εφαρμογών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από οποιοδήποτε μαγνητικό μέσο.

Αν και το κόστος απόκτησης των εκδόσεων μεγάλης χωρητικότητας είναι απαγορευτικό για τον μέσο χρήστη, ο συνδυασμός των εκδόσεων μικρής χωρητικότητας (και κατά συνέπεια προσιτής τιμής) με "κοινά" μαγνητικά μέσα μεγάλης χωρητικότητας ίσως αποτελεί τον ιδανικότερο συνδυασμό για ένα ταχύτερο σύστημα.

Υπάρχει ελπίδα για τους "γρήγορους" δίσκους ή απλά θα περιμένουμε την σταδιακή απόσυρσή τους από τους κατασκευαστές?

Αν και ήδη βλέπω μαζικό ξεφόρτωμα Raptors μπορούμε να δούμε τι γίνεται σήμερα μιας και έχουν αλλάξει μερικά δεδομένα.

Από τα προηγούμενα thread είχαν γίνει αποδεκτά τα παρακάτω:

1) Τα Windows (ακόμα και τα Vista) μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και σε ένα "μικρό" SSD (32GB οι μικρότεροι πλέον)

2) Το Access Time των SSD είναι τουλάχιστον 10 φορές μικρότερο του καλύτερου Raptor (ισχύει ακόμα)

3) H μέγιστη διαμεταγωγή των SSD είναι 2-4 φορές μικρότερη των καλών μαγνητικών δίσκων (έχει αλλάξει με τους περισσότερους SSD να είναι πιο γρήγοροι, ιδιαίτερα στις τυχαίες προσπελάσεις)

Μπορεί να συνεχιστεί εδώ μιας και έχει ήδη 10k views

Το ερώτημα είναι πλέον για τον "ιδανικότερο" συνδυασμό σε νέο σύστημα με συνολική χωρητικότητα 1ΤΒ.

(έχει αλλάξει με τους περισσότερους SSD να είναι πιο γρήγοροι, ιδιαίτερα στις τυχαίες προσπελάσεις)
Και πόσο πάνε αυτοί σε τιμή;

Εγώ ακόμη δεν θεωρώ άξια την εποχή για αγορές SSD. Πρόσφατα βγήκε και η 2η γενιά των intel, υπολογίζω την 5η γενιά να είναι η ποιο κατάλληλη για τους mainstream χρήστες γιατί ακόμη παράπονα και προβλήματα διαβάζω παντού, δεν έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Αν με πλήρωναν για πείραμα ναι αλλά δεν αδειάζω την τσέπη μου χωρίς λόγο.

Η επόμενη αγορά σε εμένα θα είναι ένας καλός HW raid controller για Sas 2.0 / Sata 3.0 αλλά ακόμη στην αναμονή είμαστε για αυτό. Αργότερα θα δούμε και sata 3.0 SSDs που ίσως προσπεράσουν πολλές παιδικές ασθένειες και λογικευτούν οι τιμές.

32GB σε vista δεν χωράει τίποτα, εγώ οριακά θα χώραγα με 64GB (47GB χρησιμοποιώ).

Επίσης αν θες ταχύτητα δεν θα βασιστείς στο onboard controller, θα τα σκάσεις σε καλό raid controller για να κάνεις αποδοτικό raid array.

Φίλε μου με το συμπάθειο αλλά οι SSD δεν είναι για εσένα έτσι και αλλιώς (defrag σε SSD ;-)). Σου τα είχα πει και τότε.

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=434133&postcount=8

Όσο για τα 47GB Vista το αφήνω ασχολίαστο μιας και υπάρχει ήδη thread με τις απαιτήσεις χώρου διαφόρων λειτουργικών.

tristeno, μπορείς να είσαι ποιο συνεννοήσιμος; δεν σε είπα ούτε εσένα πότε έκανες την ίδια ερώτηση όταν μάθαινες τότε, μην σχολιάζεις κάτι που δεν ήξερα.:072: γιατί και ΕΣΥ το ρώτησες στο παρελθόν όταν ΔΕΝ ήξερες.

και τι σχέση έχει αν είναι για εμένα αυτό η όχι; Ανδρέας ονομάζεσαι; εσύ αποφασίζεις για εμένα; εγώ αν κάτι δεν το δω δοκιμασμένο ότι δουλεύει δεν το αγοράζω, γιαυτό και καθυστέρησα να πάω από 939 σε AM2+. Από 3870Χ2 σε 4870Χ2 κ.α.

Στα vista μπορεί για εγκατάσταση να θες λίγα GB στην αρχή, αν βάζεις μετά όλη την Adobe και τα σχετικά που χρησιμοποιώ καθημερινά δεν με φτάνουν 32GB.

Και το ερώτημά μου έμεινε αναπάντητο.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε - ΔΕΝ απαντάμε όπως έκανες εσύ.

Για τα Vista κτλ σε παραπέμπω σε poll που ήδη υπάρχει. Αν μπορείς να έχεις όλη την Adobe τότε μπορείς άνετα να αγοράσεις όποιον SSD θέλεις.

Όταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε - ΔΕΝ απαντάμε όπως έκανες εσύ.
Σου συστήνω να προσθέσεις στο λεξιλόγιο σου την λέξη "διόρθωση λάθος απάντησης" γιατί λείπει. Και ΕΣΥ πολλές φορές απάνταγες υποθετικά μην ρίχνεις το λίθο σε εμένα και άλλο τι έκανα εγώ στο configuration μου και είδα λίγο διαφορά και άλλο τι ισχύει σε SSD(να τα ξεχωρίσουμε).

Όσο για τις τιμές, αν είναι 1000Ευρώ να δώσω στον SSD ας τα έδινα σε ram drive καλύτερα που εκεί ξέρω ότι σίγουρα αποδίδει.

Στο θέμα μας τώρα.

Σύστημα με συνολική χωρητικότητα 1ΤΒ (σύμφωνα με προηγούμενο Poll κάπου εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι χρήστες).

Configs

1) SSD + απλός Μαγνητικός

2) Raptor + απλός Μαγνητικός

3) απλοί μαγνητικοί

Προτάσεις με κόστος σε κάθε κατηγορία

Η δική μου σύνθεση έχει δύο SSD 2X64GB Raid-0 για λειτουργικό και προγράμματα + δύο Veloci 2X300GB Raid-0 για αρχεία και παιχνίδια + 2x2TB WD (μηχανικοί) για συλλογές πολυμέσων και backup 1ου σταδίου.

Οτιδήποτε γράφει συχνά στο δίσκο όπως cache κτλ τα έχω στους Veloci.

Αναλογικά θα πρότεινα για μια λιγότερο δαπανηρή λύση.

1 Intel G2 80GB + 1 Veloci 150GB + 1 μηχανικό 1.5ΤΒ. Κόστος 400-500 Ευρώ.

Με 400 ευρώ που θες για τους Veloci παίρνεις 4 Mtron 16GB ( σύνολο 64GB ) ή 2* Intel X25-M 80GB ( 220 ευρώ έκαστος ) και έχεις δίσκο λειτουργικού και 1-2 games που πετάει.

Άλλα 80 για 1 Samsung F1 1TB και τέλος...

Και φυσικά ουδεμία σχέση έχει το OS σε Veloci/VelociRaid με SSD ( είτε 1 είτε πολλά ).

Γνωμη μου ενας 2ΤΒ μηχανικος με 4 platter των 500GB εκαστο και οι intel για το λειτουργικο!Ναι ξερω το κοστος αλλα ειναι ο απολυτος συνδιασμος!

Στους velociraptor

188.96*2 = 377.92Ευρώ / 600GB = 0.62986Ευρώ/GB

Στον 1TB RE3

132,97 € / 1000GB = 0.13297Ευρώ / GB

Σύνολο 1,6ΤB με κόστος 510,89Ευρώ. Καθόλου άσχημα και υπόψιν ότι η Raid edition σειρά θεωρείται και αυτή ως γρήγορος μαγνητικός, δεν είναι μόνο ο raptor γρήγορος.

Ένα ποιο οικονομικό σύνολο με τον 3ο συνδυασμό βγαίνει :

2x Western Digital RE3 250GB για λειτουργικό (raid 0)

1x Western Digital RE3 250GB για Swap και προγράμματα

2x Western Digital RE3 1TB HDD για Data (raid 1)

49.61*3 = 148.83Ευρώ / 750GB = 0.19844Ευρώ/GB

132,97Ευρώ / 1000GB = 0.13297Ευρώ / GB

Σύνολο 281,8Ευρώ, και 1,75TB χώρος, ο οικονομικότερος συνδυασμός.

Χμμ.. με βάλατε σε σκέψεις για το 3ο συνδυασμό μαζί με ένα καλό sata-3 raid controller(όταν βγει) :D

Αφού βλέπω ότι πήγαμε σε 1.5ΤΒ συνολική χωρητικότητα

Intel 80GB SSD --> 200

WD 1.5TB ---> 130

Σύνολο 330Ε για 1.6ΤΒ = 0.2 Ε/GB και μετά θα συζητήσουμε για το ποιό σύστημα είναι πιο γρήγορο ΄-)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.