Jump to content

Τυχαίες επανεκκινήσεις των XP...

vgiozo

Recommended Posts

Πλέον και εγώ αυτό προτείνω.

Από τα 2 θα έλεγα το pc power and cooling τα silverstone έχουν πολλά προβλήματα ειδικά οι σειρές 650+750

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Κι εγώ λόγω -σχετικά- μικρής διαφοράς στη τιμή των δύο, προτιμώ το Pcp&Cooling το οποίο απ' ό,τι φαίνεται δεν καταλαβαίνει τίποτε απο Ac ripple...είναι και η 5ετής εγγύηση...

Περίεργο πάντως, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έξω το συγκεκριμένο έχει 3ετή εγγύηση, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρείας

...έξω και το Thermaltake 850 έχει 5ετή εγγύηση, αλλά στην Ελλάδα δίνεται μόνο 1 χρόνος (αν ισχύει όντως ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εγγύηση για τέτοια εξαρτήματα είναι 2 χρόνια, γιατί συνεχίζουν να αναφέρουν 1 έτος; )

Eϊναι θέμα προμηθεύτη. Αν το κυνήγησεις θα βρεις άκρη αλλά είμαστε Ελλάδα.

Και φυσικά μακριά από ττ :p

Ααααα...I will take it up the skull...

Μόλις ξαναχάθηκε ένας Μαξτορ αυτή τη φορά, χωρίς να ζορίζεται καθόλου το συστημα...

Είχα κι έπαιζε ο wmp μουσική --"Ήσουνα στη μάνα σου και τάϊζες κοκόρους" ακουγόταν εκείνη τη στιγμή -- και όταν χάθηκε ο δίσκος και κλείδωσε για περίπου 8" το σύστημα, νόμιζα αρχικά τελείως, ο ήχος κόλλησε στο ρεφρέν επαναλαμβάνοντας "τη μάνα σου, τη μάνα σου, τη μάνα σου, τη μάνα σου"

Δεν κάνω πλάκα...μωρέ λες να μου κάνει μαγκιές ο υπολογιστής μου; Μού την έιπε τώρα δλδ;

Ααααα..αα..ΑΑ.

:082: :082: :082: Σορυ αλλά λύθηκα στα γέλια.....

Ο υπολογιστής σου κάνει την επαναστάση του.

Ζητά Psu και την ελευθερία του:033:

Μωρέ τού 'χω εγώ έτοιμη τη "λύτρωση" (μέρες που είναι), αλλά δεν το ξέρει...

Πάρτον με το καλό μίλα του εξήγησε ότι το Πάσχα(πέρασμα) είναι αύριο...και θα περάσει σε μια νέα κατάσταση.

ΥΓ το σκίσαμε το θέμα οκ :p

pasah...είναι η διαβατήρια περίοδος και τελετή...είναι τώρα μεταξύ δύο κόσμων, δεν ανήκει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον...

...κι όπως σε κάθε διαβατήρια τελετή, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει εκεί περισσότερο απ' ό,τι είναι πολιτισμικά καθορισμένο και να θεωρηθεί στιγματισμένος και κοινωνικά "απόβλητος"...

Να του κόψω το πετσάκι να τελειώνουμε;

Δηλαδή το silverstoon olympia 1000w είναι εκτός προδιαγραφών ή το 1000αρι της Pc power and cooling?

Ναι, είναι εκτός!

Και αναφέρεται και σε σχετικά reviews αυτό.

Πολλοί κατασκευαστές το κάνουν με δική τους ευθύνη και ο αγοραστής πρέπει να το γνωρίζει αυτό.

ο 'ΓΙΑΝΝΗΣ' ανέφερε ότι θα προτιμούσε ένα τροφοδοτικό με μία 90άρα 12βολτη. Αυτό δεν είναι λάθος αλλά και πάλι ΔΕΝ θα βγάλει το μάξιμουμ τον αμπέρ όταν μιλάμε για combined.

Επίσης αυτό που αναφέρει ότι έχουν λιγότερες 12άρες άπό ότι λένε δεν ισχύει και αυτό γιατί όπως έχω ξαναπεί δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητες γραμμές, ξεκινάνε από μία και γίνεται διαίρεση.

Πάντως τα μεγάλα (850-1000 και άνω) πάνε σε μία 12άρα για λόγους κυρίως διαστάσεων. Είναι ήδη και αρκετά μεγαλύτερα σε διαστάσεις.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στις δύο επιλογές. Για μένα καλύτερα να υπάρχουν "ανεξάρτητες" 12άρες για να γίνεται καλύτερη κατανομή (από τον χρήστη, με βάση την συνδεσμολογία που θα κάνει) στο load.

Και φυσικά μακριά από ττ

dellman: Υπερβολικό σας βρίσκω...

Τελικά δεν πρόκειται να καταλήξω μου φαίνεται...είχα βρεί προσωρινά μια δανεισμένη βεβαιότητα, αλλά δεν διήρκησε...

Μάλλον μέχρι να μαζευτούν να χρήματα για την αγορά, θα έχω αποφασίσει...

Αυτό δεν είναι λάθος αλλά και πάλι ΔΕΝ θα βγάλει το μάξιμουμ τον αμπέρ όταν μιλάμε για combined.

Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό;

@CandyMan

Εσύ για τη συγκεκριμένη περίπτωση - πολλοί δίσκοι & Pci/x κάρτες τί θα πρότεινες;

Εννοώ καταρχήν θα απέκλειες τροφοδοτικό με μία ισχυρή γραμμή ή ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί ίσως να έχει οφέλη; Για τη συγκεκριμένη περίπτωση;

Αναδιατύπωση:

- Απορρίπτετε καταρχήν τη πρακτική της παροχής μόνο μιας γραμμής στα 12ν εν γένει, γιατί θεωρείτε ότι έχει πολλά και σοβαρά μειονεκτήματα; Ναι ή όχι; Αν όχι...

- ...για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρείτε πώς τα όποια πλεονεκτήματα της ύπαρξης μιας γραμμής 12ν συμπίπτουν με τις ενεργειακές ανάγκες ενός υπολογιστή με πολλούς σκληρούς δίσκους και κάρτες pci/x;

Η λογική του ερωτήματος είναι η εξής:

--- Το Etasis 850W μπορεί να είναι το καλύτερο τροφοδοτικό απ' αυτά που αναφέρθηκαν και να ταιριάζει στη πλειοψηφία των περιπτώσεων υπερ-καλύπτοντας τις ανάγκες των υποσυστημάτων ενός υπολογιστή...

...εν προκειμένω έχει μερικά, αν όχι γενικές αδυναμίες, συγκριτικά μειονεκτήματα: Μέτρια αποδοτικότητα, Συγκριτικά κατώτερη αντιμετώπιση AC ripple...

-- Αν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα όποια γενικά μειονεκτήματα της ύπαρξης πολλών γραμμών ενισχύονται ή γίνονται πιο εμφανή ( μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει κανείς ότι στη πράξη ΔΕΝ πρόκειται να γίνουν εμφανή γιατί το φορτίο των 10 δίσκων δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο ),

...τότε, το PCP&Cooling είναι καλύτερη λύση, γιατί τα όποια πλεονεκτήματα της υπαρξης μιας γραμμης 12ν εδώ ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος, συνεπώς τα μειονεκτήματα της ύπαρξης μόνο μιας γραμμής απαλείφονται με τον αντίστροφο τρόπο,

...ενώ παράλληλα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως άριστη ρύθμιση ac ripple και πολύ καλή απόδοση...

Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, μπορούμε να αλλάξουμε τις υποθέσεις...

Εσύ για τη συγκεκριμένη περίπτωση - πολλοί δίσκοι & Pci/x κάρτες τί θα πρότεινες;

Κατ'αρχήν εξαρτάται για ποιο τροφοδοτικό μιλάμε. Αν πάρεις κανά χιλιάρι δεν έχει και τόσο σημασία γιατί θα είσαι πολύ κατώ του ονομαστικού ορίου.

Ρωτάς πολύ εξειδικευμένα πράγματα. Εφόσον έχεις πολλούς δίσκους καλύτερα διαφορετικά power rails γιατί το transient response θα κάνει πολύ rippling λόγω των πολλών συσκευών που θα ζητάνε παροχή κατά βούληση. Αλλωστε το "ανοιξε-κλεισε" της παροχής ρεύματος σε συσκευές καταπονούνε αρκετά το εκάστοτε power rail. Αν έχεις μία μεγάλη 12άρα πιθανώς να έχεις "περίεργες" αστάθειες στο σύστημα που να φαίνονται "άλυτα προβλήματα" και να μην λύνονται ούτε με αγορά παρόμοιου τροφοδοτικού. Γενικά όπως είναι η αρχιτεκτονική των switch PSU , καλό είναι να περιορίζουμε κάπως τις συσκευές μας. Ειδικά αυτές που τραβάνε ρεύμα από μία παροχή όλες μαζί (π.χ. δίσκοι, cd/dvd drives).

Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να ρίξεις τους δίσκους σε μία (ή και δύο) δωδεκάρες, να ρίξεις την τρίτη στις PCIx και την τέταρτη να την διανείμεις σε τυχόν υπόλοιπες συσκευές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά power splitters αλλά με προσοχή στην συνδεσμολογία και την κατανομή.

Επίσης πρέπει να συγκρίνεις πόσα amps μπορεί να βγάλει μία μεγάλη 12βολτη σε σχέση με ένα τροφοδοτικό ίδιου ονομαστικού wattage που έχει π.χ. 4x12v power rails.

Ακόμα και έτσι, έχουν σημασία οι combined που μπορεί να βγάλει το καθε ένα.

Κοίτα, μερικοί κολλάνε στις ταμπέλες πάνω στο PSU ή σε μία ατάκα που διάβασαν στο νετ χωρίς να έχουν καταλάβει και πολλά.

Επί της ουσίας είναι απλό. Κανένα τροφοδοτικό δεν έχει ανεξάρτητες 12βολτες. Αν π.χ. έχουμε ένα που έχει μία 12v @ 90amps και ένα άλλο που λέει 4x12v @ 22.5 είναι επι της ουσίας το ίδιο πράγμα. Η διαφορά είναι ότι στο πρώτο δεν γίνεται διαίρεση εσωτερικά για να μοιράζεται το load. Για μένα αυτό έχει 2-3 μειονεκτήματα (περισσότερο ΕΜΙ, μεγαλύτερο power ripple λόγω transient response, ανάπτυξη μεγαλύτερων θερμοκρασιών σε όλο το φάσμα λειτουργίας του PSU).

Εν τέλει, εγώ προτιμώ πολλές μικρότερες 12άρες. Αυτά.

Y.Γ. Το ότι εγώ προτιμώ πολλές μικρότερες 12άρες αντί μίας μεγάλης είναι προσωπική άποψη καθώς και όσα αναφέρονται παραπάνω.

Αυτό, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων (γιατί έχω ψιλοξενερώσει κιόλας...).

Γενικά όπως είναι η αρχιτεκτονική των switch PSU , καλό είναι να περιορίζουμε κάπως τις συσκευές μας. Ειδικά αυτές που τραβάνε ρεύμα από μία παροχή όλες μαζί (π.χ. δίσκοι, cd/dvd drives).

Το προσπαθώ γενικά, αλλά πανάθεμά τους οι δίσκοι γεμίζουν έυκολα...

...εδώ αποκλειστικά απ αυτά που κατεβάινουν με τορρεντ, προστίθενται 4,5-6+ gigabyte ημερησίως...

Βάλε και καμιά κωδικοποίηση ταινίας, κάτι που θα γράψω απο την τηλεόραση και γίναμε...

Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να ρίξεις τους δίσκους σε μία (ή και δύο) δωδεκάρες, να ρίξεις την τρίτη στις PCIx και την τέταρτη να την διανείμεις σε τυχόν υπόλοιπες συσκευές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικά power splitters αλλά με προσοχή στην συνδεσμολογία και την κατανομή.

Όπως τα έχω καταλάβει τουλάχιστον (δλδ πολύ λειψά), αν σε ένα τροφοδοτικό με "χωριστές" γραμμές 12ν συνέδεα όλους τους δίσκους σε μια 12άρα, τότε θα είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που έχω μάλλον τώρα...

Που είναι ποιό; Κάθε σκληρός ζητάει 2.80Α κατά το ξεκίνημα του υπολογιστή...αν το πολλαπλασιάσουμε επί δέκα, έχουμε 2.8 x 10 = 28A...

Συνεπώς, μία υπο-γραμμή 12ν που υποστηρίζει το Μέγιστο (ονομαστικό; ) 18Α, δεν θα μπορούσε να τους τροφοδοτήσει...

Ακολούθως, είτε θα χάνονταν κατά τη λειτουργία - όπως συμβαίνει τώρα - ή δεν θα τους "έβλεπε" το σύστημα κατά την έναρξη - πάλι όπως συμβαίνει τώρα.

Δλδ εκ των πραγμάτων, αν έχω καταλάβει "σωστά", θα έπρεπε να μοιράσω το φορτίο σε δύο γραμμές 12ν Τουλάχιστον, διαφορετικά θα παρουσιαζόταν το ίδιο πρόβλημα...στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω αν ένα ισχυρότεο σε Watt τροφοδοτικό θα βοηθούσε...

Εφόσον δεν έχω ενεργοβόρα κάρτα γραφικών, η 12άρα ή 12άρες, δεν πρόκειται να ζορίζονται απ' αυτή την άποψη...

...έτσι το δικαιολόγησα εγώ στον εαυτό μου διαβάζοντας τις απαντήσεις των άλλων αρχικά, όταν έδειξα προτίμηση σε τροφοδοτικό με μονή 12άρα...

Επί του ίδιου θέματος πάλι, σε ένα τέτοιο τροφοδοτικό το πώς θα κατανεμηθεί το φορτίο εξαρτάται, σύμφωνα μ' αυτά που διαβάζω, απο το ποιές 12άρες τροφοδοτούν τις διάφορες συσκευές...

...αυτή τη στιγμή δεν θυμαμαι συγκεκριμένα, αλλά απο τις πολλές εικόνες που έχω δεί σε διάφορες δοκιμες, έχω την εντύπωση ότι αρκετά συχνά είναι Μία μονο υποδιαίρεση της 12άρας που τροφοδοτεί δίσκους και οπτικές συσκευές...

...αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε αν πάρω ένα τέτοιο τροφοδοτικό, θα έχω εκ των πραγμάτων πρόβλημα, γιατί τα αναγκαία 28Α κατά το ξεκίνημα τουλάχιστον, δεν θα μπορεί να τα δώσει μια υπο-γραμμή...

Δλδ μήπως το ιδανικό θα ήταν δύο γραμμές 12ν πχ 35Α η καθεμία αντί για πολλές με 18Α; Απο την άποψη ότι συνδυάζουν πλεονεκτήματα και των δύο άκρων...

Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά ή τα έμπλεξα τελείως...βοήθεια...υποδείξετε το σωστό και το λάθος στα λεγόμενα μπας και βγάλουμε άκρη...

Αυτό, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων (γιατί έχω ψιλοξενερώσει κιόλας...).
Με τί; Νομίζω ότι μέχρι τώρα το νήμα έχει κινηθεί σε επίπεδο υποθέσεων κι επιμέρους παρατηρησεων κι όχι αντιπαραθέσεων για τροφοδοτικά...

Κι αυτό θεωρώ όμως εγώ παραγωγικό...να βλέπει κανείς πως συνδέεται το μερικό/εμπειρικό με το γενικό/θεωρητικό, αλλιώς δεν βγαίνει νόημα...πεντόβολα παίζουμε

Σωστά έχεις καταλάβει....

Εφόσον σε peak οι δίσκοι ζητάνε 28Α τότε όντως θα πρέπει να τους μοιράσεις σε δύο 12άρες, και λογικά θα είσαι οκ από ΄κει. Παρεπιπτόντως 28 αμπερ σημαίνει 336w μόνο για τους δίσκους.

Για να έχουμε όμως ένα σημείο αναφοράς, πές μου ποιό τροφοδοτικό λες να πάρεις να το δούμε επί του πρακτέου.

Δλδ μήπως το ιδανικό θα ήταν δύο γραμμές 12ν πχ 35Α η καθεμία αντί για πολλές με 18Α; Απο την άποψη ότι συνδυάζουν πλεονεκτήματα και των δύο άκρων...

Αν έχεις βρει τροφοδοτικό με δύο 35άρες 12βολτες, ίσως να είναι η χρυσή τομή στην δική σου περίπτωση.

Πιστευω ότι στην πράξη αν πάρεις τροφοδοτικό με αρκετά αμπέρ στην 12άρα (ή 12άρες ανάλογα τι θα διαλέξεις) που να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του μηχανηματος σου, θα είσαι οκ όπως και να χει.

Υ.Γ. Το "ξενέρωμα" δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο τόπικ.

Μόλις άρχισα να ψάχνω μ' αυτή τη λογική (2 ισχυρές 12άρες) και το μόνο που έχω βρεί είναι ένα Silverstone 850 Strider, το οποιο ωστόσο δεν αποδίδει καλά...

Βασικά είχα εξ' αρχής στο νού μου τα εξής

- Ετασις 850: 4x18A στις 12άρες...το κακό με το συγκεκριμένο είναι ότι δεν δίνει πληροφορίες για διαρύθμιση της τροφοδοσίας των δίσκων...

- PCP&Cooling 750: 1x60A σε μια 12άρα...αν εξαιρέσει κανείς τις αδυναμίες της υλοποίησης, εν γένει άριστο, με εξαίρεση το γεγονός ότι έχει θερμοκρασία ομαλής λειτουργίας μέχρι 40C βαθμούς κι όχι στους 50C όπως πολλά της κατηγορίας του...στις δοκιμές δεν φάνηκε κάτι πάντως..

- ThermalTake 850: 2x18 + 2x30A στις 12άρες...Απ' ό,τι διάβασα δεν διαπρέπει πουθενά, αλλά δεν έχει και αδυναμίες, με εξαίρεση ίσως την υπέρβαση των ορίων στο Ac ripple σε μέγιστο φορτίο και την όποια απώλεια-θόρυβο λόγω modular κατασκευής...

Αδυναμία στην προκείμενη περίπτωση είναι ότι Molex, SATA, PCiE 3&4 παίρνουν ρεύμα απο την τελευταία 12άρα (30Α)

- Silverstone Olympia 750: Παρόμοια περίπτωση με το PcP&Cooling...

post-135-1442174625,5718_thumb.gif

Πιστευω ότι στην πράξη αν πάρεις τροφοδοτικό με αρκετά αμπέρ στην 12άρα (ή 12άρες ανάλογα τι θα διαλέξεις) που να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του μηχανηματος σου, θα είσαι οκ όπως και να χει.

Στην περίπτωση όμως αυτή δεν θα ισχύει εν μέρει τουλάχιστον ότι:

A large, single 12-volt rail (without a 240VA limit) can transfer 100% of the 12-volt output from the PSU to the computer, while a multi-rail 12-volt design has distribution losses of up to 30% of the power supply’s rating. Those losses occur because power literally gets “trapped” on under-utilized rails. For example, if the 12-volt rail that powers the CPU is rated for 17 amps and the CPU only uses 7A, the remaining 10A is unusable, since it is isolated from the rest of the system.

Since the maximum current from any one 12-volt rail of a multiple-rail PSU is limited to 20 amps (240VA / 12 volts = 20 amps), PCs with high-performance components that draw over 20 amps from the same rail are subject to over-current shutdowns. With power requirements for multiple processors and graphics cards continuing to grow, the multiple-rail design, with its 240VA limit per rail, is basically obsolete.

Δηλαδή, εφόσον εγώ τα παραπάνω amper τα χρειάζομαι για τους δίσκους, σε τί μου χρησιμεύουν πχ οι δύο παραπάνω υπο-γραμμές 12ν όταν δεν έχω υποσυστήματα να τους "ταΐσω" το ρεύμα που μού δίνουν;

Είχα πετύχει ένα τροφοδοτικό, δεν είμαι σίγουρος ποιό είναι, γιατί έχω ζαλιστεί ολίγον τί, που αν και είχε 4χ12 γραμμές έδινε απο διαφορετική υπο-γραμμή ρεύμα σε Sata και απο άλλη σε Molex...στη περίπτωση αυτή με μετατροπείς θα μπορούσα να μοιράσω το φορτίο στις δύο 12άρες υπο-γραμμές, αλλά κι αυτό έχει το μειονέκτημα ότι γεμίζει το εσωτερικό του υπολογιστή "άχρηστα" καλώδια, που κόβουν τη ροή του αέρα και καθιστούν την όποια αλλαγή δύσκολη...

Αν βρεί κανείς ή έχει υπόψη του κάποιο τροφοδοτικό με διπλή ισχυρή 12άρα, ας κάνει αν μπορεί το κόπο να το αναφέρει εδώ...

...έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα, όσα υπάρχουν, θα είναι κάπως παλιότερης τεχνολογίας - παλαιότερα μοντέλα high-end, όταν άρχισαν πιο μαζικά να διαχωρίζουν τη 12άρα γραμμή.

Επεξεργασία:

Για το Etasis

http://www.jonnyguru.com/review_details.php?id=50&page_num=2

Unlike the Silverstone ST85ZF, the connectors on the Etasis ET850 are NOT clearly labeled as to which connector goes to what rail. The four PCI-e connectors are labeled PCIe1, PCIe2, etc., but the manual does not show what rail each of these PCI-e connectors go to.

The manual states that the main ATX, CPU 2 of the 8-pin, the peripheral, floppy and SATA connectors are all on 12V4. So I plugged the main ATX and a few of the peripheral connectors into the load tester and put a 2, 6, 10, 15 and 18A (test 1, 2, 3, 4 and 5) load on those.

The manual states that the 4-pin and CPU 1 of the 8-pin are on 12V3. So I plug in the 4-pin and put a 1, 2, 3 , 5 and 8A load on that connector.

Now what about 12V1 and 12V2 and these four PCI-e connectors I'm left with? Well.. the manual shows one PCI-e and designates that the wires are +12V and ground but not what rails they are on. So I do what I can. I plug 12V1, 2 and 3 into my load tester and put a 1, 2, 3, 5 and 8A load on each one. My load tester only has three PCI-e connectors on it, so I can't load all four.

Αν μοιράζεται η 4η δωδεκάρα μεταξύ αυτών των υποσυστημάτων, πολυ δύσκολο το βλέπω να κρατήσει τους δίσκους...

...αλλά μήπως έχει γίνει κάποιο σφάλμα στον συλλογισμό; Δλδ το τροφοδοτικό έρχεται με 8 συνδέσεις sata...μπουνταλάδες είναι οι ηλεκτρονικοί τους να βάλουν 8 συνδέσεις (22Α), αν δεν μπορεί να τις κρατήσει;

Αν το μετράμε λάθος, δηλαδή δεν χρειάζεται - για τον Χ λόγο (ποιόν αλήθεια; ) - η ισχύς της γραμμής να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το μέγιστο φορτίο που αθροιστικά έχουν τα υποσυστήματα που συνδέονται εκεί, Τότε πώς θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις ενεργειακές ανάγκες του συστήματος;

Why did multiple 12V rails come about?

Multiple rails came about because the EU mandated that the power on a single rail should not exceed 240VA (12V x 20A). Intel then stipulated in the ATX12V v2.xx standard that if the power on a 12V rail was likely to exceed 240VA, a second 12V rail needed to be engineered. For practical purposes, a limit of 18A was used, allowing for 2A headroom. Manufacturers replied by mass-producing multiple rail power supplies, using several types of engineering. Some power supplies are well engineered, and the 12V rails are truly separated with separate transformers. However, others draw power from one single transformer and the rails are only separated after transforming takes place. The issue with multiple rails is that the power per rail is relatively low, which unfortunately often results in the use of inferior parts.

Όπως λέει το κείμενο που παραθέτεις:

A large, single 12-volt rail (without a 240VA limit) can transfer 100% of the 12-volt output from the PSU to the computer, while a multi-rail 12-volt design has distribution losses of up to 30% of the power supply’s rating. Those losses occur because power literally gets “trapped” on under-utilized rails. For example, if the 12-volt rail that powers the CPU is rated for 17 amps and the CPU only uses 7A, the remaining 10A is unusable, since it is isolated from the rest of the system.

Διάβασε τις προδιαγραφές στην 1η παράθεση και τους λόγους ύπαρξης δεύτερου rail.

Άλλο πράγμα να έχει το τροφοδοτικό π.χ. 2 μετασχηματιστές για τα power rails, και άλλο να έχει έναν και να γίνεται split. Αυτά δεν τα ξέρεις αν δεν δεις το τροφοδοτικό μέσα (συνήθως). Αν ΔΕΝ έχει έναν μετασχηματιστή, τότε η απόδοση είναι ΣΑΦΩΣ καλύτερη από τροφοδοτικό με μονή 12άρα (με την προϋπόθεση ότι είτε ένας, είτε πολλοί μετασχηματιστές, έχουν σαφώς την δυνατότητα να αποδώσουν και στις δύο περιπτώσεις τα αμπέρ που θέλουμε).

Πρόσφατα η intel αναίρεσε (σιωπηλά) την προδιαγραφή των πολλαπλών 12v rails, με την λογική ότι εφόσον τα τροφοδοτικά κατασκευάζονται με σωστά εξαρτήματα, είναι περιττή. Πιθανώς να είναι έτσι, αλλά εξαρτάται την υλοποίηση του καθε κατασκευαστή. Εγώ πάντως προς το παρόν θα πήγαινα σε πολλαπλές 12άρες. Σε κανα χρόνο πιστεύω θα μπορούμε να πηγαίνουμε σε μονή 12άρα (με προϋποθέσεις συγκεκριμένες όμως). Αν και έχω κάτι αμφιβολίες σχετικά με τις θερμοκρασίες και την θωράκιση για EMI, αλλά θα δείξει...

Εγώ επιμένω για την μονή 12άρα ότι είπα και πριν, τουλάχιστον προς το παρόν. Τώρα αν στο νετ ισχυρίζονται ότι "εντάξει μωρέ η μία 12άρα είναι μια χαρά, κ.λ.π." εγώ τα βλέπω με σκεπτικισμό. Αλλωστε αυτή η πρακτική γίνεται καθαρά για να ρίξει ο εκάστοτε κατασκευαστής το κόστος και όχι για καλύτερη απόδοση όπως λένε πολλοί και μάλιστα το υποστηρίζουν με θέρμη!

Για εμένα το μόνο θετικό είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα μείωσης του συνολικού amperage όπως λες, αλλά αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του combined power και ΔΕΝ γίνεται να αποφευχθεί (τουλάχιστον όχι με τις "ψευτο-ανεξάρτητες 12άρες"! Θέλω να πώ ότι ήταν γνωστό αυτό στους κατασκευαστές τροφοδοτικών.

Αυτό που λες σχετικά δηλαδή ότι μία 12άρα θα μεταφέρει όλο το ονομαστικό της φορτίο χωρίς να έχει απώλειες ισχύει. Οχι όμως ότι οι πολλαπλές 12άρες έχουν απώλειες 20%, αυτό δεν ισχύει. Το πόσο απώλεια θα έχουν εξαρτάται από τους ανορθωτές και τον/τους μετασχηματιστές. Γι'αυτό και βλέπεις τροφοδοτικά με ΙΔΙΟ ονομαστικό wattage να αποδίδουν διαφορετικά στις combined. Παράδειγμα: Δες το 1000άρι της Athena-tech US, έχει 6 (έξι) "ανεξάρτητες" 12άρες και βγάζει 900w από αυτές. Αυτό το νούμερο σαν απόδοση σε 1000άρι ας το συγκρίνουμε με ένα με λιγότερες. Τo PC power & cooling 1000w (που το εκτιμώ αφάνταστα) με τρεις 12άρες βγάζει 792w. Ακόμα και με μία μονή 12άρα αμφιβάλλω αν θα έβγαζε 900w στις 12βολτες. Δες και το λινκ:

http://www.athenatech.us/

http://www.athenatech.us/products/psu/ps-1kwxf.htm

Υ.Γ. Πολλοί reviewers δεν είναι χομπίστες, είναι επαγγελματίες και πρέπει να βγάλουν και το ψωμί τους. Κάνουνε και τα "στραβά μάτια" πολλές φορές.

Δεν διαφωνώ, βάσει αυτών που έχω διαβάσει, αλλά εν προκειμένω έχω μια απορία που δεν μπορώ να βρω μόνος λύση...

είναι η εξής:

..αλλά μήπως έχει γίνει κάποιο σφάλμα στον συλλογισμό; Δλδ το τροφοδοτικό έρχεται με 8 συνδέσεις sata...μπουνταλάδες είναι οι ηλεκτρονικοί τους να βάλουν 8 συνδέσεις (22Α), αν δεν μπορεί να τις κρατήσει;

Αν το μετράμε λάθος, δηλαδή δεν χρειάζεται - για τον Χ λόγο (ποιόν αλήθεια; ) - η ισχύς της γραμμής να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το μέγιστο φορτίο που αθροιστικά έχουν τα υποσυστήματα που συνδέονται εκεί, Τότε πώς θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις ενεργειακές ανάγκες του συστήματος;

Αν χρειάζεται 22Α για 8 δίσκους, γιατί τους έχουν βάλει σε γραμμή που δίνει το μέγιστο 18Α, και τροφοδοτει και τον δεύτερο επεξεργαστή...

Δλδ μήπως δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεται στο άθροισμα των Α των υποσυστημάτων η παρεχόμενη τάση απο τη γραμμή;

Το λέω επειδή το θεωρώ δύσκολο να είναι τόσο μεγάλη γκάφα εκ μέρους του κατασκευαστή, οπότε το λάθος μπορώ να υποθέσω ότι είναι δικό μου όταν λέω ότι χρειάζομαι γραμμή που να υποστηρίζει 28Α για τους 10 δίσκους μου...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.