Jump to content

WATT ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟY < WATT UPS?

didicola

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μπορει η απορια μου να ειναι κουτη αλλα επειδη δεν το ξερω σιγουρα θελω να ρωτησω:

Θα παρω το τροφοδοτικο THERMALTAKE W0116 TOUGHPOWER 750W ATI CROSSFIRE CERTIFIED αυτο και θελω να ρωτησω για να με καλυπτει το ups θα πρεπει να ειναι περισσοτερα watt απο το τροφοδοτικο μου η δεν παιζει ρολο οσον αφορα την προστασια του απ το ρευμα και τις τασεις τις περιεργες....?

Δεν χρειάζεται το UPS να είναι στα ίδια watt με το τροφοδοτικό, απλώς θα κρατάει το PC ανοικτό λιγότερο χρόνο. Απ΄την άλλη, αν το UPS είναι στα 300 watt και εσύ του ζητάς 700 ενώ έχει πέσει το ρεύμα, μάλλον θα σταματήσει να λειτουργεί για να μην υπερθερμανθεί. Και να ξέρεις ότι όλα τα UPS προστατεύουν από τις "περίεργες" τάσεις κτλ ανεξάρτητα από τα watt τους.

Δεν χρειάζεται το UPS να είναι στα ίδια watt με το τροφοδοτικό, απλώς θα κρατάει το PC ανοικτό λιγότερο χρόνο. Απ΄την άλλη, αν το UPS είναι στα 300 watt και εσύ του ζητάς 700 ενώ έχει πέσει το ρεύμα, μάλλον θα σταματήσει να λειτουργεί για να μην υπερθερμανθεί. Και να ξέρεις ότι όλα τα UPS προστατεύουν από τις "περίεργες" τάσεις κτλ ανεξάρτητα από τα watt τους.

Δηλαδη μπορω να παρω το τροφοδοτικο που λεω με τα 750 βατ και να παρω ενα ουπσ με 400 βατ και να με προστατευει απο μεγαλες τασεις ετσι?

Αν θες μονο για προστασια απο τις τασεις γιατι δεν παιρνεις κατι σαν και αυτό ?

και αυτο κανει δουλεια ή ..... φουτσες?

οποτε αν ειναι να παρω καποιο ουπς με λιγοτερα βατ θα μου παρεχει την ιδια προστασια με τον σταθεροποιητη τασης αφου δεν θα αντεχει τα παραπανω βατ και θα σβηνει ετσι?

Θα σβήνει μόνο αν του ζητάς πάρα πολλά παραπάνω από όσα κανονικά προσφέρει, δηλαδή αν είναι 400 watt και εσύ παίζεις FSX που απαιτεί -λέμε τώρα- 700 watt σταθερά και πέσει το ρεύμα, τότε θα σβήσει. Επίσης, ο σταθεροποιητής δεν προσφέρει προστασία άμα πέσει τελείως το ρεύμα, με αποτέλεσμα να κλείνει το PC.

Η δικη μου αποψη ειναι οτι ασχετα τι ζητας ή οχι απο το ups, θα πρεπει να ειναι παντοτε μεγαλυτερο σε ονομαστικη ισχυ απο το υπαρχον τροφοδοτικο του υπολογιστη σου. Απο εκει και περα το ups δεν εχει σκοπο να σε βοηθησει να παιξεις ή δουλεψεις σε περιπτωση διακοπης, αλλα να προστατεψεις τα πολυτιμα δεδομενα σου, ή καποια κοπιαστικη εργασια απο μια αποτομη διακοπη, σωνωντας τα. Επισης σε βοηθα και στις υπερτασεις-υποτασεις μεχρι ενα οριο που οριζει ο κατασκευαστης, συνηθως για 170vac εως 270vac, εχεις σταθερη εξοδο 220vac για α χρονο. Τωρα αν δε χρειαζεσε τιποτα απο τα παραπανω παρα μονο προστασια απο τις υπερτασεις, υπαρχουν πολλα οικονομικα(σε σχεση με το ups) αντικεραυνικα-υπερτασικα πολυπριζα που κανεις πολυ καλα την δουλεια σου. Ιτσ απ του γιου:033:

Η δικη μου αποψη ειναι οτι ασχετα τι ζητας ή οχι απο το ups, θα πρεπει να ειναι παντοτε μεγαλυτερο σε ονομαστικη ισχυ απο το υπαρχον τροφοδοτικο του υπολογιστη σου. Απο εκει και περα το ups δεν εχει σκοπο να σε βοηθησει να παιξεις ή δουλεψεις σε περιπτωση διακοπης, αλλα να προστατεψεις τα πολυτιμα δεδομενα σου, ή καποια κοπιαστικη εργασια απο μια αποτομη διακοπη, σωνωντας τα. Επισης σε βοηθα και στις υπερτασεις-υποτασεις μεχρι ενα οριο που οριζει ο κατασκευαστης, συνηθως για 170vac εως 270vac, εχεις σταθερη εξοδο 220vac για α χρονο. Τωρα αν δε χρειαζεσε τιποτα απο τα παραπανω παρα μονο προστασια απο τις υπερτασεις, υπαρχουν πολλα οικονομικα(σε σχεση με το ups) αντικεραυνικα-υπερτασικα πολυπριζα που κανεις πολυ καλα την δουλεια σου. Ιτσ απ του γιου:033:

θενξ γιου :)

Ενα απλο πολυμπριζο για προστασια απο τις διακυμανσεις της τασης σε συνδιασμο με ενα καλο τροφοδοτικο ειναι ικανα να αποτρεψουν την καταστροφη καποιου hardware σε περιπτωσης αυξομειωσεων?

Cabrinha, το απολυτο οπλο ειναι σιγουρα το ups. Εγω τωρα προσωπικα χρησιμοποιω πολυ καλης ποιοτητας πολυμπριζο (οχι ακριβο κινεζικο αλλα ακριβο ελληνικο παρακαλω), το οποιο προστατευει και τη γραμμη του τηλεφωνου απο κεραυνους.(Στατικο ηλεκτρισμο απο κεραυνους εννοει ο ποιητης)

Τωρα αν ειχα χρηματα να διαθεσω αλλα και εργασια να σωσω, σιγουρα θα επερνα ενα ups.

Για καλο τροφοδοτικο ουτε συζητηση. ΕΝΝΟΕΙΤΕ.

Το PC μου το έχω πάνω σε ένα Crystal Audio 1000VA και είμαι μια χαρά. Το ότι είναι 1000W το τροφοδοτικό μου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρω και 1000W UPS. Το τροφοδοτικό όσα Watt και να είναι ποτέ δεν είναι στο όριο.

Αν κάποιος έχει δύο 8800gtx σε SLI μιλάμε για 600w under load μόνο για τις VGA. Το ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ στο όριο είναι σχετικό.

Συνήθως ναι δεν είναι, αλλά όχι πάντα.

Επίσης πάνω στο UPS μπαίνει και η οθόνη. Καλό είναι να έχουμε UPS στο ονομαστικό όριο του PSU και αυτό γιατί ουσιαστικά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ τι φορτίο έχεις στο PSU ακριβως. Watt calculators και πολύμετρα είναι αστείοι τρόποι μέτρησης τα έχουμε πει.

Είναι κρίμα να έχεις οριακό UPS και π.χ. για 50-100w διαφορά να μην σε κρατάει on. Φυσικά ένας πρόχειρος υπολογισμός φορτίου βοηθάει στην επιλογή UPS αλλά αυτό που αναφέρεις είναι λίγο γενικό. Αν ας πούμε κάποιος έχει 600άρι PSU μάλλον θα είναι σοφό να πάρει αντίστοιχο UPS. Αν έχει κανά 1200άρι, εκτός αν το PC του είναι "τέρας", δεν θα έχει το PSU στα όρια και μπορεί να πάρει μικρότερο UPS. Το θέμα είναι πόσο μικρότερο μια και -όπως προείπα- δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι φορτίο έχει στο τροφοδοτικό (εκτός αν έχει να δώσει 30-50.000 euros για συσκευή μέτρησης.

Εγώ μια χαρά είμαι πάντως με αυτό σε Full Load. Απλά δεν θα μου κρατήσει ένα τέταρτο θα μου κρατήσει 5 λεπτά. Έχει και οθόνη που σου λέει το φορτίο που έχεις και είναι ακριβώς στη μέση. Τα UPS σε VA τα μετράς όχι σε WATT. Για κάποιο λόγω μάλλον γίνεται αυτό και όχι τυχαία.

Τα UPS σε VA τα μετράς όχι σε WATT.

..Και επειδή βαριέμαι να γράφω...

* 10 kVA = 10,000 watts capability (where the SI prefix k equals kilo)

* 10 MVA = 10,000,000 watts capability (where M equals mega)

While the volt-ampere and the watt are dimensionally equivalent one may find products rated in both VAs and Watts with different numbers. This is common practice on UPS's (Uninterruptible Power Supplies). The VA rating is the apparent power that a UPS is capable of producing, while the Watt rating is the real power (or true power) it is capable of producing, as opposed to reactive power. Reactive power arises due to the effects of capacitance and inductance of components in the load to be powered by the AC circuit. In a purely resistive load (incandescent lights for example), the apparent power is equal to the true power and the amount of VAs and Watts used would be equivalent. However, in more complex loads, such as computers (which UPSs are intended to power) the apparent power used (VAs) will be larger than the true power used (watts). The ratio of this difference is called the power factor.

Και για όποιον δεν κατάλαβε... Ο λόγος είναι επειδή το UPS ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ενώ το PSU είναι ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ μετασχηματιστής. Γι'αυτό και μετριούνται σε Va και Watt. Το Watt μετράει έργο και το Va παροχή! Επίσης το UPS δίνει AC στο τροφοδοτικό, το οποίο βγάζει DC. Δύσκολο να μετράς σε Va λοιπόν ένα τροφοδοτικό!

Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει 1000w κατανάλωση ότι ένα 1400 Va UPS (840w) θα τον κρατήσει on για λιγότερο χρόνο. ΔΕΝ θα κρατήσει αλλά θα πέσει αμέσως μόλις το inverter αρχίσει να υπερθερμένεται (δηλαδή αμέσως εφόσον μιλάμε για 160w λιγότερο).

Και ρίξτε μια ματιά εδω: http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor

εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/AC_power

κι εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_current

..για να καταλάβετε πως δουλεύει το ρεύμα!

Δεν έχω δει GF 8800 SLI σε δράση ακόμα. Ένα τέτοιο σύστημα είναι μάλλον xtreme με τα δικά μου κριτήρια και budget.

Πάντως έχω το σύστημα της υπογραφής, μια SONY CPD-G220 (CRT ονομαστική κατανάλωση 100W) και ένα δεύτερο pc περίπου στις ενεργειακές απαιτήσεις αυτού της υπογραφής. Σε full load σε όλα αυτά που ανέφερα έχω 50% load στο UPS (1000VA MUSTEK) το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 300W ισχύ. (Ονομαστικές είναι 500W+100W+400W)

Συνεπώς, μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο τα 1200VA UPS αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το σύστημα με SLI 8800 καθώς και άλλα παραφορτωμένα που ίσως χρειάζονται ειδική μέριμνα.

δηλαδη αυτο θα με καλυπτει με αυτο?

Αντέχει και πολύ χαλαρά μάλιστα.

Η μπαταρία είναι μεγαλύτερη από όσο πρέπει για να δώσουν αυτονομία 10 λεπτών τα κυκλώματα. Παρόλα αυτά στα 10 λεπτά είναι ρυθμισμένο να κλείνει πριν στραγγίσει την μπαταρία :045:

Προσωπικά πιστέυω ότι θα σου αντέξει και δεύτερο Η/Υ πάνω αν δεν είναι τίποτα εξεζητημένο. Η γειτονία μου έχει συχνές και βλάβες και ανωμαλίες στην τάση οπότε έχει δοκιμαστεί και με το παραπάνω.

Υ.Γ. A... και κάτι που παρέληψα. Το MUSTEK έχει εντελώς αθόρυβο ανεμιστήρα. Μόνο όταν δουλεύει με την μπαταρία το UPS αυξάνει τις στροφές στο fan. Αυτό είναι σημαντικό για μένα μια και το pc μετακόμισε στην κρεβατοκάμαρα. Το λέω αυτό γιατί άλλα ξεσηκώνουν τον κόσμο ...

Λοιπόν.. ΠΟΛΥ χονδρικά... Vac και Watt μετράνε το ίδιο πράγμα. Λόγω power factor χρειαζόμαστε UPS μεγαλύτερο σε Vac από ότι η μέγιστη κατανάλωση μας σε Watt (που πιθανώς να είναι μικρότερη από την μέγιστη ονομαστική ισχύ του τροφοδοτικού μας, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε καθώς είναι δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια το power load του συστήματος μας).

Αυτά...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.