sotiris Φεβρουάριος 7, 2005 Author #101 Φεβρουάριος 7, 2005 δε γελάω μαζί σου σε καμία περίπτωση :flower: peace. μπορώ να σου πω 2 λόγια, αλλά δεν είμαι και ο stallman, γι' αυτό σου πα να πας να διαβάσεις εκεί, για καλύτερη πληροφόρηση. εγώ αυτά που θυμάμαι και μπορώ να σου πω τώρα είναι ότι:GPL general public license, δηλαδή ότι ο κώδικας των προγραμμάτων δίνεται χωρίς απαιτήσεις από το δημιουργό του και είναι free to restribute. τώρα μπορεί να λέω και καμιά μ@λ@κία, αλλά ξαναλέω, αν θες κάτι πιο έγκυρο www.gnu.org
R@tNET Φεβρουάριος 7, 2005 #102 Φεβρουάριος 7, 2005 Το GPL (General Public License) Εξασφαλίζει το δικαίωμα της ελεύθερης αντιγραφής και αλλαγής του δωρεάν λογισμικού. Το λογισμικό GPL πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνει τον πηγαίο κώδικα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τον αλλάξουν. Υπάρχει και το LGPL που είναι μια τροποποιημένη έκδοση... που επιτρέπει να συμπεριλαμβάνονται κομμάτια του κώδικα που δεν είναι δωρεάν.
stamatas Φεβρουάριος 7, 2005 #103 Φεβρουάριος 7, 2005 εγω θα ρωτησω κατι σχετικο με το θεμα."για ποιο λογο πιστευετε οτι τα windows εχουν τοσο μεγαλο μεριδιο στους χρηστες υπολογιστων"προσεξτε δε ρωταω ποιο λειτουργικο ειναι καλυτερο ουτε υπονοω οτι αφου εχει τοσο μεγαλο μεριδιο ειναι και καλυτερο.οφειλεται στο marketing της microsoft ? οφειλεται στο οτι ειναι ευχρηστο και προσελκυει τους αμυητους χρηστες? οφηλεται στον επιθετικο χαρακτηρα της εταιριας? οφηλεται στα λεφτα της εταιριας? στις συνεργασιες που εχει κανει ολο αυτο το καιρο? μιπως οφηλεται στις επιλογες που εχει κανει ο bill gates και που αλλοι δεν κανανε? μηπως επειδη δεν ειναι ανοιχτου κωδικα? μηπως επειδη ετυχε να γινει πρωτο γνωστο στο ευρυ κοινο?
stamatas Φεβρουάριος 7, 2005 #104 Φεβρουάριος 7, 2005 εγω πιστευω οτι ειναι επειδη πρωτη η microsoft εβγαλε λειτουργικο συστημα το οποιο μπορουσες να το βαλεις σε πολλα διαφορετικα hardware που πληρουσαν καποιους κανονες(PC). ετσι καθως το PC αναπτυχθικε απο αλλους η επιλογη για λειτουργικο ηταν μια. ετσι εμεινε αυτη η κατασταση και τωρα οτι και να λεμε οτι αλλα λειτουργικα ειναι καλυτερα απο τα γουνδους δυσκολα θα αλλαξει η κατασταση κυριως επειδη η εταιρια (μικροσοφτ) εχει γινει κολοσσος.οτι και να γινει οτι και να κανουν ολοι οι αλλοι δε θα επιτρεψει η μικροσοφτ να χαθει το μονοπολειο στο λειτουργικο που κατεχει η ιδια.ακομα και αν χρειαστει θα αγορασει οποιονδηποτε παει να της παρει καποιο μεριδιο απο την αγορα
sotiris Φεβρουάριος 7, 2005 Author #105 Φεβρουάριος 7, 2005 το πρόβλημα με τα windows είναι το κόστος χρήσης τους. αν η microsoft πραγματικά αποφασίσει να χτυπήσει την πειρατία, τότε να είσαι σίγουρος πως τα πράγματα θα αλλάξουν... εναντίον της. Φαντάσου να έχεις 3 pc σπίτι. Το κόστος για να έχεις αυθεντικό windows λογισμικό (μαζί με office) είναι όσο ένα καινούριο pc. Το ότι έχεις πειρατικά σπίτι έχεις επειδή η microsoft είναι ανεκτική μαζί σου και προσπαθεί ακόμη και έτσι να προωθήσει το προϊόν της. Ουσιαστικά μόνο όσοι έχουν καταστήματα με υπολογιστή κινδυνεύουν από εφορίες κλπ. Το θέμα είναι για πόσες γενιές λειτουργικό θα αφήνει την πειρατία. Εγώ πιστεύω ότι έχει φτάσει στο σημείο διείσδυσης στην αγορά που πια προτιμά να πατάξει την πειρατία παρά να κερδίσει χρήστες. Οπότε σιγά σιγά τα δυσκολεύει τα πράγματα. Μην ξεχνάμε τον κωδικό των 95, 0000000 000 και τον κωδικό των xp που θέλει και activation. τώρα για τη microsoft σαν εταιρία: σίγουρα είναι κολοσσός, αλλά έχει αποκτήσει προβλήματα, και αυτό φαίνεται στις κινήσεις που κάνει, όπως οι μηνύσεις για καταπάτηση πατεντών στο linux. το απίστευτο, να μιλάει η microsoft για πατέντες που ακόμη και το dos το χε κλέψει...τώρα όσον αφορά το μέλλον... το free software έχει τρομερά πλεονεκτήματα και γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη, σε βαθμό να ξεπερνάει πια εταιρίες κολοσσούς όπως η microsoft (με τον απίστευτο ρυθμό υπαλλήλων, και μάλιστα όχι τυχαίων, τους καλύτερους). οπότε το μέλλον πιστεύω θα είναι υπέρ του linux, που συνέχεια θα κερδίζει χρήστες. και φυσικά, με την υποστήριξη εταιριών όπως ibm κλπ, μόνο ευοίωνο είναι το μέλλον. τώρα για το τι τελικά θα επικρατήσει, προσωπικά δε με πολυενδιαφέρει, αρκεί να υπάρχουν up2date linux. πιστεύω "θα προχωράμε μαζί" για μεγάλο χρονικό διάστημα.
unstoppable Φεβρουάριος 7, 2005 #106 Φεβρουάριος 7, 2005 Αρχική απάντηση από stamatas ρε παιδια επειδη δε ξερω τι ειναι το freesbd δε σημαινει οτι μπορειτε να γελατε μαζι μου. γιαυτο ρωτησα για να μαθω. κακο ειναι?δηλαδη εσυ ο,τι και να σε ρωτησω θα το ξερεις? Αν δεν ξερεις κατι ή δεν μιλας καθολου γι'αυτο ή ψαχνεις να δεις τι ειναι, ολα τα αλλα ειναι για πολλα μα πολλα γελια.
backgman Φεβρουάριος 7, 2005 #107 Φεβρουάριος 7, 2005 Αρχική απάντηση από stamatas [Χθες, στις 23:27] εγω θα ρωτησω κατι σχετικο με το θεμα."για ποιο λογο πιστευετε οτι τα windows εχουν τοσο μεγαλο μεριδιο στους χρηστες υπολογιστων"προσεξτε δε ρωταω ποιο λειτουργικο ειναι καλυτερο ουτε υπονοω οτι αφου εχει τοσο μεγαλο μεριδιο ειναι και καλυτερο.οφειλεται στο marketing της microsoft ? οφειλεται στο οτι ειναι ευχρηστο και προσελκυει τους αμυητους χρηστες? οφηλεται στον επιθετικο χαρακτηρα της εταιριας? οφηλεται στα λεφτα της εταιριας? στις συνεργασιες που εχει κανει ολο αυτο το καιρο? μιπως οφηλεται στις επιλογες που εχει κανει ο bill gates και που αλλοι δεν κανανε? μηπως επειδη δεν ειναι ανοιχτου κωδικα? μηπως επειδη ετυχε να γινει πρωτο γνωστο στο ευρυ κοινο? Το Linux άρχισε απο τη τρέλλα κάποιου φοιτητή να φτιάξει ένα καλό λειτουργικό. Αυτό που έφτιαξε ήθελε και το μοιράστηκε με εκατομμύρια άλλους προγραμματιστές απο τους οποίους ζήτησε να τον βοηθήσουν να το αναπτύξει με μόνο στόχο την κατασκευή ενός καλού-αξιόπιστου-ασφαλές και εύκολου στη χρήση λειτουργικού. Όταν λέω εύκολο στη χρήση εννοώ στο μέτρο του δυνατού, καθώς δε γίνεται να τα έχεις όλα. Ο φοιτητής αυτός μαζι με άλλους "τρελλαμένους" φοιτητές έφτιαξαν τη GNU μια μη-κερδοσκοπική εταιρία για να μπορούν να μοιράζουν το software που κατασκευάζουν δωρεάν, μαζί με το κώδικά του, ωστε να μπορεί ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να καταλάβει τί κάνει και αν θέλει να το αναπτύξει. To γεγονός οτι εκατομμύρια προγραμματιστές ήταν και είναι στο project του linux, βοήθησε στο να γίνει ένα απο τα πιο ασφαλή και αξιόπιστα λειτουργικά για κάθε είδους πλατφόρμα και hardware.Το DOS άρχισε και αυτό απο τη τρέλλα κάποιου να φτιάξει ένα λειτουργικό, γρήγορα κατάλαβε (καθώς ήταν και αρκετά έξυπνος) οτι αυτό μπορεί να τον γεμίσει εκατομμύρια και έτσι λοιπόν άνοιξε τη Microsoft. H Microsoft είναι εταιρία και σαν τέτοια έχει μόνο ένα σκοπό το κέρδος (όπως όλες οι εταιρίες). Έτσι λοιπόν έβαλε στην άκρη την ασφάλεια και την αξιοπιστία και εφτιαξε ένα λειτουργικό, "για όλο το κόσμο", το οποίο το μόνο που είχε ήταν ευχρηστία και το ονόμασε Windows (για να πηδάμε απο τα παράθυρα μαλλον). Βασισμένη σε φανερές και κρυφές συνεργασίες με άλλες εταιρίες (κυρίως απο τον τομέα του hardware), στο γεγονός οτι το λειτουργικό της ήταν το πιο εύκολο και πιο "συμβατό" απο τα υπόλοιπα στο επίπεδο ενός home user και ακολουθόντας μια τακτική marketing έφτασε στη κορυφή των πωλήσεων πολύ γρήγορα. Μετά απο απέλπιδες προσπάθειες να μπεί και στην αγορά των server και high-end συστημάτων (main-frames,clusters,...) σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το ένα μονοπόλιο που είχε (στα home-user λειτουργικά) για να φτιάξει άλλο ένα (internet browsers), αλλα τη "πιάσανε". Βεβαια δεν έγινε και τίποτα και έτσι έφτιαξε άλλο ένα μονοπόλιο (το οποίο έπεσε απο τη γενική κατακραυγή του κόσμου για την ασφάλειά του). Αναζητώντας τον προταρχικό στόχο και σκοπό της, το κέρδος και τίποτα άλλο έφτιαχνε και φτιάχνει ακόμα προϊόντα αναξιόπιστα-ανασφαλή αλλα πάντα μα πάντα πανεύκολα στη χρήση (Office,IE,VS,MediaPlayer,........).Εν κατακλείδι αυτό που έκανε και κάνει τα windows απαραίτητα σε κάθε home-user δεν είναι τόσο η ευχρηστία τους αλλα αυτές οι φανερές / κρυφές συμφωνίες της Microsoft με άλλες εταιρίες του χώρου (software/hardware) που τις έκανε για να φτιάξει και να μπορεί να διατηρεί το μονοπόλιο ακόμα και σήμερα που ο περισσότερος κόσμος τη κράζει γιατι κατάλαβε τι του πουλάει (virus,worms,spyware,blue screens,updates,patches,......)Σαν παράδειγμα θα κάνω μια ερώτηση, πόσες εταιρίες κατασκευής laptop ξέρεται που να δίνουν μηχάνημα χωρίς windows και πόσες να δίνουν μηχάνημα με windows? Είναι αυθόρμητη επιλογή τους ή μήπως κρύβονται λεφτά απο πίσω ???Ας ελπίσουμε οτι η κοινότητα του linux/gnu να δραστηριοποιηθεί και δε θα περιμένει το θηρίο να πέσει απο μόνο του, γιατί κάποια στιγμή θα πέσει.
stamatas Φεβρουάριος 7, 2005 #108 Φεβρουάριος 7, 2005 Αρχική απάντηση από unstoppable Αν δεν ξερεις κατι ή δεν μιλας καθολου γι'αυτο ή ψαχνεις να δεις τι ειναι, ολα τα αλλα ειναι για πολλα μα πολλα γελια. δε μου λες θα συνεχισεις να μας χαλας το θεμα? το θεμα ειναι windows vs linux οπως λεει και στη πορτα. αν εχεις να πεις κατι σχετικα με το θεμα πες το αλλιως ασε τα σχολια και την κριτικη σχετικα με αυτους που ανταλασουν αποψεις επι του θεματος. αν θες να πεις κατι ασχετο σε μενα στειλε πμ
SLN Φεβρουάριος 7, 2005 #109 Φεβρουάριος 7, 2005 Αρχική απάντηση από backgman [Σήμερα, στις 00:52] Το DOS άρχισε και αυτό απο τη τρέλλα κάποιου να φτιάξει ένα λειτουργικό, γρήγορα κατάλαβε (καθώς ήταν και αρκετά έξυπνος) οτι αυτό μπορεί να τον γεμίσει εκατομμύρια και έτσι λοιπόν άνοιξε τη Microsoft. Γιατι ειχα την εντυπωση μεχρι τωρα οτι το DOS το ειχε φτιαξει η ΙΒΜ (ειναι σοβαρο λειτουργικο αλλωστε ) και το αγορασε μετα η M$ και το ονομασε MS-DOS.... Αυτο ηξερα μεχρι τωρα...μπορει να κανω και λαθος.
backgman Φεβρουάριος 7, 2005 #111 Φεβρουάριος 7, 2005 Ναι έκανα ένα λαθάκι, όντως ο Bill είχε τη τρέλλα να φτιάξει ένα λειτουργικό αλλα απο ότι φαίνεται δε το έφτιαξε ποτέ (ή το έφτιαξε και δε το είδε κανένας) και θεώρησε πιο εύκολο να το κλέψει.
sotiris Φεβρουάριος 7, 2005 Author #112 Φεβρουάριος 7, 2005 Αρχική απάντηση από stamatasαν θες να πεις κατι ασχετο σε μενα στειλε πμ έχεις καλομάθει με τα pm μου φαίνεται (δεν είναι όλοι τόσο καλοί σαν εμένα)
unstoppable Φεβρουάριος 8, 2005 #113 Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από stamatas δε μου λες θα συνεχισεις να μας χαλας το θεμα? το θεμα ειναι windows vs linux οπως λεει και στη πορτα. αν εχεις να πεις κατι σχετικα με το θεμα πες το αλλιως ασε τα σχολια και την κριτικη σχετικα με αυτους που ανταλασουν αποψεις επι του θεματος. αν θες να πεις κατι ασχετο σε μενα στειλε πμ LINUX vs WINDOWS ειναι ο τιτλος, σαν να λεμε AMD vs INTEL, ΑΤΙ vs nVIDIA, καταδικασμενο για flaming δηλαδη, αλλωστε δεν εχω δει και κανενα ουσιαστικο σχολιο απο σενα.
sotiris Φεβρουάριος 8, 2005 Author #114 Φεβρουάριος 8, 2005 βασικά my fault είναι ο τίτλος, αλλά τον έβαλα για να μη χαλάμε post ανυποψίαστων ανθρώπων. οπότε δυστυχώς το θέμα είναι λίγο επιρρεπές σε flaming αλλά τι να κάνουμε
unstoppable Φεβρουάριος 8, 2005 #115 Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από sotiris βασικά my fault είναι ο τίτλος, αλλά τον έβαλα για να μη χαλάμε post ανυποψίαστων ανθρώπων. οπότε δυστυχώς το θέμα είναι λίγο επιρρεπές σε flaming αλλά τι να κάνουμε Καλως οι κακως Linuxαδες και windows users δεν μπορουν να εχουν ουσιαστικη συζητηση οσο και αν το θελουμε
dfragos Φεβρουάριος 8, 2005 #116 Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από unstoppable Καλως οι κακως Linuxαδες και windows users δεν μπορουν να εχουν ουσιαστικη συζητηση οσο και αν το θελουμε Μωρέ συζήτηση γίνεται... αρκεί να μην έχουν κολλημένα μυαλά οι δύο πλευρές. Σαν να ζητάς το θαύμα δηλαδή....
sotiris Φεβρουάριος 8, 2005 Author #117 Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από unstoppable Καλως οι κακως Linuxαδες και windows users δεν μπορουν να εχουν ουσιαστικη συζητηση οσο και αν το θελουμε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα όταν δε λέμε ό,τι νά ναι. συννενοούμαστε γενικά
.38-.45 Φεβρουάριος 8, 2005 #118 Φεβρουάριος 8, 2005 καπως ετσι, οπως τα ειπε ο sotirisεμπειρια απο linux δεν ειχα, λιγο που σκαλησα το unix ομως, μου αφησε ομορφες εντυπωσεις, ισως εξαιτιας prompt καταβολων.προσωπικα, τα windows τα χρησιμοποιω αναγκαστικα, αφενος γιατι οι εφαρμογες που τρεχω ειναι για αυτα, αφετερου γιατι δεν εχω το χρονο να ασχοληθω με κατι αλλο. οταν καποια στιγμη ομως θα γινει κατι τετοιο, τα windows θα φυγουν μια και καλη και θα μεινουν μονο για τα παιχνιδια.
steve_m Φεβρουάριος 8, 2005 #119 Φεβρουάριος 8, 2005 Παψτε πια μου σπασατε τα νευρα! Τι τσακωνεστε,πειτε στον κοσμο για τα δυο μεγαλυτερα προβληματα του linux ,δηλαδη πως κανουμε εγκατασταση και πως στο δι@ολο μπαινουμε στο δικτυο με μοντεμ usb στις πιο γνωστες 25 διανομες γιατι τοσες και περισσοτερες εγω βαλει και παπ@ρια μαντολες παλι απο τα win μπαινω δικτυο
sotiris Φεβρουάριος 8, 2005 Author #120 Φεβρουάριος 8, 2005 Αρχική απάντηση από steve_m Παψτε πια μου σπασατε τα νευρα! Τι τσακωνεστε,πειτε στον κοσμο για τα δυο μεγαλυτερα προβληματα του linux ,δηλαδη πως κανουμε εγκατασταση και πως στο δι@ολο μπαινουμε στο δικτυο με μοντεμ usb στις πιο γνωστες 25 διανομες γιατι τοσες και περισσοτερες εγω βαλει και παπ@ρια μαντολες παλι απο τα win μπαινω δικτυο μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος? τι εννοείς πώς κάνουμε εγκατάσταση? σε ποιες διανομές αναφέρεσαι? τι modem? adsl, pstn? ποιο?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.