Jump to content

MSI K8N SLI-FI ή άλλο πρόβλημα???

artking

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Αγόρασα πριν 2 βδομάδες την μητρική MSI K8N SLI-FI ώστε να υποστηρίζει την νέα eVGA 8800GTS(PCI-X) που είχα βάλει στο μάτι μιας και η παλιά μου μητρική είχε δίαυλο AGP.

Χτες αγόρασα και την κάρτα γραφικών και έστησα το σύστημα.

Συνέβησαν τα εξής:

Αρχικά τα Windows δεν μπόρεσαν να boot-άρουν αλλά αυτό δεν μου φάνηκε περίεργο(νομίζω το έχω ξαναπάθει μετά από αλλαγή μητρικής), οπότε ξεκίνησα να κάνω ένα φορμάτ για να περάσω μια καθαρή εγκατάσταση.

Το Setup μου βρήκε έναν σκληρό 128GB και μάλιστα unformatted χωρίς να περάσω καν drivers(το είχα ξεχάσει οπότε περίμενα να ακυρώσω το setup μέχρι που βρήκε αυτό) για τον 300GB σκληρό μου(Maxtor, 16MB cache, SATA, χωρισμένος σε 2 partitions με 116GB το C). Δυστυχώς από καθαρή βλακεία όσο το σκέφτομαι πάτησα να κάνει format. Τα windows εγκαταστάθηκαν κανονικα(ακόμα δεν έβλεπαν όλο το σκληρό) αλλά μετά από 2 restart μου πέταγαν μπλε οθόνη πριν boot-άρουν καν.

Μετά επανέλαβα την διαδικασία με περασμένους drivers. Από το πρώτο restart μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης μου έβγαζε μπλε οθόνη "UNMOUNTABLE BOOT DEVICE". Επίσης να αναφέρω ότι το format κράτησε περίπου 1 ώρα(όλες τις άλλες φορές έκανε δευτερόλεπτα) και το φόρτωμα των Windows πάρα πολλή ώρα(25+ φορές πέρναγε αυτό το μπλε "πραγματάκι" όταν παλιότερα σε καθαρή εγκατάσταση πέρναγε 2 φορές).

Αυτή τη στιγμή έχω βάλει την παλία μου μητρική και κάρτα και δουλεύει όπως παλιά.

Σύνθεση υπολογιστη:

CPU: AMD 64 3500+

M/B: Asus A8V deluxe(παλιά)/MSI K8N SLI FI(νέα)

Mem: 2x 512MB Kingston DDR400 CL 2.5

HDD: Maxtor 300GB 16MB cache SATA

DVD: Teac DVD-RW 4x-/8x+

VGA: Club3D Radeon 9800 Pro 128MB(παλιά)/eVGA GF8800GTS 640MB(νέα)

Sound: Creative Audigy 2 ZS

PSU: Thermaltake TWV 480W (Silent PurePower αν δεν κάνω λάθος) με 18Α στα +12V.

Φαντάζομαι ότι φταίει η μητρική και είναι ελαττωματική, αν και έχω υποψίες ότι και το τροφοδοτικό είναι ανεπαρκές. Το θέμα είναι όμως ότι τα προβλήματα που έβγαλε δεν με κάνουν να πιστεύω ότι φταίει το τροφοδοτικό. Να αναφέρω ότι στο panel του τροφοδοτικού που αναφέρει στιγμιαία κατανάλωση σε watts στο παλίο σύστημα ήταν 120W σε κατάσταση αναμονής και έφτανε τα 180W σε games ενώ στο νέο σε κατάσταση αναμονής ήταν περίπου 170W. Δεν φαντάζομαι να έβγαζε πρόβλημα τόσο νωρίς αν έφταιγε το τροφοδοτικό. Παρακαλώ πείτε ιδέες για να γυρίσω πίσω τη ρημάδα τη μητρική σιγουρεύοντας το πρόβλημα αν φταίει αυτή τελικά.

ΥΓ: Ψάχνωντας στην αγορά για τροφοδοτικό σε περίπτωση που φταίει (και) αυτό, δε βρήκα τροφοδοτικό που να δίνει πάνω από 15-16Α στα +12V και να είναι κοντά στα 500W. Εξηγήστε παρακαλώ

Όχι φίλε δεν είναι έτσι. 3 χρόνια τωρα την ίδια δουλειά έκανα και τον έβλεπε κανονικά. Πέρναγα με δισκέτα τους drivers του controller και έβλεπε κανονικά όλο τον δίσκο. SATA είναι ο δίσκος και δεν είμαι σίγουρος αλλα δεν θα έπρεπε να δει τίποτα χωρίς drivers(όπως γινόταν πάντα).

Ευχαριστώ για την απάντηση παρόλα αυτά.

Ορισμένοι Maxtor SATA2 είχαν ασυμβατότητες με μητρικές SATA1. Τα συμπτώματα που αναφέρεις είναι ίδια. Εφόσον η μητρική σου είναι SATA2 τσέκαρε το δίσκο μήπως υπάρχει jumper ρυθμισμένο για συμβατότητα με SATΑ1 και είναι αυτό που σου δημιουργεί το πρόβλημα.

Ευχαριστώ και πάλι αλλά δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα. Ο σκληρός είναι SATA I και η μητρική υποστηρίζει και SATA II. Ο σκληρός λοιπόν δεν έχει jumper. Και τη μητρική που τσέκαρα τίποτα. Μάλλον για επιστροφή τη βλέπω...

ΥΓ: Συγγνώμη για τη διπλή ερώτηση αλλά μήπως θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει στο ΥΓ του πρώτου post(είναι και λίγο off-topic ε; ); Έχω χάσει επεισόδια σε αυτό το θέμα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να φταίει το τροφοδοτικό; Λέτε ότι δεν αντέχει ίσως;

Ευχαριστώ και πάλι αλλά δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα. Ο σκληρός είναι SATA I και η μητρική υποστηρίζει και SATA II. Ο σκληρός λοιπόν δεν έχει jumper. Και τη μητρική που τσέκαρα τίποτα. Μάλλον για επιστροφή τη βλέπω...

ΥΓ: Συγγνώμη για τη διπλή ερώτηση αλλά μήπως θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει στο ΥΓ του πρώτου post(είναι και λίγο off-topic ε; ); Έχω χάσει επεισόδια σε αυτό το θέμα. Επίσης υπάρχει περίπτωση να φταίει το τροφοδοτικό; Λέτε ότι δεν αντέχει ίσως;

Για το παλιό σου σύστημα το τροφοδοτικό σου ήταν υπεραρκετό. Τώρα με την 8800 στη σύνθεσή σου έχεις αυξημένες απαιτήσεις σε ισχύ. Δοκίμασε σε κάποιο από τα site που υπάρχουν να δεις την πραγματική ισχυ που χρειάζεται το σύστημά σου και κατά πόσο σε καλύπτει το τροφοδοτικό σου.

Τροφοδοτικά με τέτοια χαρακτηριστικά που αναφέρεις (12V >15-16A) υπάρχουν πάρα πολλά. Πλέον τα νέα τροφοδοτικά κατασκευάζονται με 2 γραμμές +12V. Το τροφοδοτικό της υπογραφής μου ταιριάζει με αυτό που ψάχνεις. Είναι Heroichi WindMill 500W. Το αγόρασα κάπου στα 85+ €.

Τα specs του είναι:

+3.3V 30A

+5V 35A

+12V1 17A

+12V2 16A

-12V 1A

+5vsb 2.5A

+5 & +3.3 combined power 220W

Total power 500W

Από εμφάνιση είναι πολύ καλό. Είναι αθόρυβο και κυρίως είναι αξιόπιστο.

Βέβαια με το τερατάκι την 8800 που έχεις πάνω ίσως πρέπει να δεις και κάτι πάνω από 500W ώστε να σου κρατήσει σε κάποιο βάθος χρόνου.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αυτό που με προβλημάτιζε με τα τροφοδοτικά είναι πως παλιά έλεγαν 20A στα 12V π.χ. ενώ τώρα μοιράζεται( ;; ) σε πάνω από ένα 12V rail. Το δικό μου ας πούμε έδινε 18A στα 12V ενώ εσένα δίνει 17A και 16A. Να υποθέσω πως για άμεση σύγκριση πρέπει να προσθέσω τα 2 νούμερα του δικού σου; Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: η νέα μητρική προτείνει τροφοδοτικό που να δίνει πάνω από 20Α στα 12V για σταθερή και απροβλημάτιστη λειτουργία. Το δικό σου τροφοδοτικό θα με καλύπτει;(17+16=33>20->ΟΚ ή 17<20-> όχι ΟΚ; ) Anyway αν αλλάξω τώρα σκέφτομαι για ένα σχετικά φτηνό όπως το 550W TR2 από Thermaltake. Θα με καλύψει; Αλλιώς με βλέπω για το CORSAIR HX520W για το οποίο έχω διαβάσει τα καλύτερα. (Συγγνώμη για τις απανωτές ερωτήσεις αλλά είμαι λίγο μπερδεμένος με αυτό το ρημάδι το 12V V.2 :017: )

Edit: Δοκίμασα ήδη τα site για το τροφοδοτικό και μου βγάζει 435W στο 100% και μάλιστα αν το χρησιμοποιώ 24/7 για 1+ χρόνο. Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό που ζητάω παραπάνω περί 12V :p

artking μην ψαρώνεις. Η 12βολτη τάση είναι μια που γίνεται split εσωτερικά (γι αυτό και το combined power των 12βολτων έχει λιγότερες απώλειες από το combined power των 3.3v+5v). Αν τα αμπέρ της μίας 12βολτης τάσης δεν επαρκούν τότε θα γίνει συμπλήρωμα από το δεύτερο rail (αρκεί να μην είναι στο 100%, σε αυτήν την περίπτωση θα ζητήσει ρεύμα από το 3ο rail αν υπάρχει και ουτω καθεξής. Θεωρητικά και 16Α να είχε η κάθε 12βολτη ενός τροφοδοτικού και να θέλει 18 η κάρτα γραφικών, αν υπάρχει δεύτερο rail που να έχει.. "περίσευμα" σε αμπέρ θα τα τραβήξει από την άλλη γραμμή. Αυτό είναι το καλό των switch PSU πραγματικά καλής ποιότητας, ότι συνήθως μπορούν να δώσουν και λίγο παραπάνω αμπέρ σε μία τάση (αλλά σίγουρα όχι σε όλες μαζί ταυτόχρονα).

Συνήθως αν τα αμπέρ που πρέπει να δωθούν είναι πολλά, το τροφοδοτικό βαράει shutdown όταν ζητηθεί πολύ combined power στα 12v (π.χ. να είναι η κάρτα γραφικών τιγκα σε κατανάλωση και να ζητήσουν ρεύμα ταυτόχρονα τα μοτέρ από δύο δίσκους και ένα DVD). Η έννοια των ανεξάρτητων power rails έχει πολλές ασάφειες ως αρχιτεκτονική. Χονδρικά για να συνοψίσω, πιο πολύ σημασία έχει το combined power και όχι απλά τα απόλυτα αμπέρ (χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν σημασία καθόλου).

Ρίξε μια ματία και σε αυτό το τόπικ, ειδικά εκεί που λέω για το combined power (2η σελίδα νομίζω): http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=31291

ΟΚ... Από το τελευταίο μου ποστ έτσι και αλλιώς είχα κάνει update στις γνώσεις μου και έφαγα πολλές ώρες στο internet. Από αυτά που έχω διαβάσει όμως και που έχω ψάξει για συγκεκριμένα τροφοδοτικά έχω καταλήξει στο εξής: Zalman 460W(δεν γράφω μοντέλο, ένα είναι έτσι και αλλιώς). Δεν είναι κανένα θηρίο αλλά πιστεύω πως θα με καλύψει. Δίνει 360W στα 12V rails και 14Α και 16Α στα 12V1 και 12V2(ουάου πράγματι 360/12=30=14+16!!!). Φίλε Candyman πες μου τη γνώμη σου, αλλίως πάω στο Corsair 520W για το οποίο έχω διαβάσει τα καλύτερα και στο jonnyguru και που θα με καλύψει σίγουρα(ο "μεγάλος" του αδελφός 620W σηκώνει 8800GTX SLI!!! Το μοναδικό ίσως κάτω από 700W που τα καταφέρνει. Ε να μην σηκώνει μια GTS το μικρό; :p )

ΥΓ: θα με βολέψει αν κάνει το Zalman αφού από τις 20 του μήνα θα πρέπει να κλειστώ στο σπίτι και να τρέφομαι με μύγες για να πάρω ακόμα και το Zalman... αφραγκίες...:112:

Σε καταλαβαίνω φίλε μου... Λοιπόν, θα σου πρότεινα να σιγουρευτείς ότι 100% φταίει το τροφοδοτικό. Το λέω αυτό γιατί θα είναι κρίμα να μην είναι άυτή η αιτία και να πληρώσεις νέο PSU ανευ λόγου και αιτίας.

Το umountable boot device το είδες σίγουρα γιατί δεν πέρασες SATA drivers κατά την αρχική εγκατάσταση των XP (Press F6 to install a third party SCSI driver ή κάπως έτσι λέει).

Θα πρότεινα να το ψάξεις περισσότερο, και αν έχεις κανα φίλο πραγματικά έμπειρο σε pc troubleshooting θα μπορουσε να σε βοηθήσει καλύτερα επί τόπου.

Καλό θα ήταν αυτό αλλά είμαι μάλλον ο πιο έμπειρος μεταξύ των φίλων μου πάνω στους υπολογιστές... Κάθε 10' χτυπάει το τηλέφωνο ένα πράγμα... lol

Δοκίμασα μόλις τώρα ένα Bluestorm 500W και μου βγλαζει αντίστοιχα προβλήματα. Δεν μου έβγαλε unmountable boot device αλλά ήταν και πάλι μπλε οθόνη(αναθεματισμένη!!!) ακριβώς πριν μπει στα Windows. Και το format πήγαινε και πάλι με τον ίδιο ρυθμό. Το πρόβλημα με τους drivers που πρέπει να πατήσω F6 έχει ξεπεραστεί από καιρό απλά ήταν λίγο χαοτική η κατάσταση μέσα στο CD της MSI και μου πήρε λίγο μέχρι να βρω τους σωστούς. Από ότι φαίνεται τελικά είναι πρόβλημα της μητρικής αλλά δεν καθησυχάζω. Θα πάρω σίγουρα και τροφοδοτικό. Δεν εμπιστεύομαι το ήδη υπάρχον όταν δίνει μόνο 18Α στα 12V... Όταν πάρω τροφοδοτικό και τη νέα μητρική θα σας ενημερώσω... WISH ME LUCK! lol

Τσέκαρε τον δίσκο για bad sectors ή άλλο πρόβλημα. Κατέβασε από κάποιο άλλο pc εργαλείο διάγνωσης από το site της εταιρίας που έχει κατασκευάσει το δίσκο, π.χ. www.seagate.com, http://www.westerndigital.com/en/

και κάνε full diagnosis. Ξέρω ακούγεται περίεργο αλλά απλά δοκίμασε το.

Τώρα για τροφοδοτικό αν θες στείλε μου ένα pm να το συζητήσουμε το θέμα ειδικά για δαύτο.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι φταίει η μητρική. Αυτή τη στιγμή από τον ίδιο σκληρό παίζει ο υπολογιστής όπως και όλες αυτές τις μέρες. Απλά κάθεται στην Asus A8V deluxe και με μια Radeon 9800Pro 128MB αντί για την αγαπημένη μου 8800GTS...:022: Στην τελευταία μπλε οθόνη κράτησα τη γνωστή τελευταία γραμμή "STOP: 0x000... κλπ κλπ" και μετά από ένα googling μου έβγαλε αποτελέσματα από 2 forums με άτομα με ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Μπλε οθόνες σε fresh install. Και οι 2 κόντευαν να τρελαθούν αφού είχαν ελέγξει όλο τους το hardware προηγουμένως και δούλευε μια χαρά. Κανείς δυστυχώς δεν πόσταρε αν και πως έλυσε το πρόβλημά του.

Μόλις έκανα αίτηση RMA στο e-shop και περιμένω να δω... Όταν έχω νεότερα θα σας ενημερώσω. Ποτέ δεν ξέρεις αν κάποιος πέσει σε αντίστοιχη περίπτωση... Ευχαριστώ για την βοήθεια!!!

ΥΓ: Η τελευταία γραμμή της τελευταίας μπλε οθόνης ήταν:

STOP: 0x0000007B (0xF7C4F640, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

Το αφήνω μήπως βοηθήσει ποτέ κάποιον που του βγάζει το ίδιο σφάλμα.

ΥΓ2: Παρ'όλα αυτά θα δοκιμάσω να τσεκάρω το δίσκο όπως λες κάποια στιγμή. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου!!! χεχε (μόλις έχω συγκεκριμένο budget για το τροφοδοτικό θα σου στείλω ένα pm... δεν την γλιτώνεις έτσι εύκολα:074: )

• 2 weeks later...

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά επέστρεψα τη μητρική στο e-shop. Μου πίστωσαν την τιμή της και πήρα ένα τροφοδοτικό :p

Παρόλα αυτά και με τη νέα μητρική έχω πρόβλημα... Μια ASUS A8V-E Deluxe(βλ. ΚΑΙΓΟΜΑΙ! HELP! thread) :( Αλλά και αυτή για αλλαγή πάει μου φαίνεται...

Δεν σου φαίνεται περίεργο που έχεις πρόβλημα με άλλη μητρική και μάλιστα άλλης εταιρίας;

Το να έχει πρόβλημα άλλο κομμάτι του hardware μου φαντάζει πιθανότερο. Παρεπιπτόντως δίσκο τσέκαρες; Επιμένω...

Ρε παιδιά τσεκάρετε το thread που λέω... Αυτή τη στιγμή παίζω με τον υπολογιστή που έστησα μόνο που η μητρική είναι η Asus A8V Deluxe(με AGP) και η κάρτα γραφικών η ATI 9800PRO 128MB. Και παίζουν όλα φίνα. Η τελευταία μητρική είναι ακριβώς το επόμενο μοντέλο από τη τωρινή και έχουν μικρές διαφορές. Και το τελευταίο πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπει το σκληρό ούτε καν το BIOS.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.