Jump to content

Πρόβλημα με overclocking!

Pascal

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έχω cpu intel pentium D 820 σε μητρική 945PL neo Msi και αποφάσισα να την υπερχρονίσω. Δεν έχω αρκετή εμπειρία. Ωστόσο από ότι διάβασα αυτό που συμβαίνει δεν είναι απολύτως φυσιολογικό. Μόλις ανεβάζω το FSB, 2 με 3 MHz δηλαδή ελάχιστα, ο υπολογιστής δεν φορτώνει με τίποτα τα Windows και κλείνει λες και τον έχω ανεβάσει από 2,8 που είναι σε 3,8!

Μια συμβουλή για να πετύχω τουλάχιστο 3.0 δεν θέλω παραπάνω.

Pascal

Tί τροφοδοτικό έχεις φίλε μου?Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε αυτό είναι το Νο1 κριτήριο για να έχεις μια βάση..

Αν καλύπτεσαι δώσε λίγη τάση σε μνήμες+επεξεργαστή και ξαναδοκίμασε.2 ή 3ΜΗz σε fsb είναι 28 ή 42ΜHz παραπάνω σε πυρήνα,αφού έχεις πολ/στή 14.Δεν είναι και λίγο,παρ'ότι λογικά δεν θα 'πρεπε να έχεις πρόβλημα με stock ρεύματα.

Έκανα και κάτι άλλο πήγα στην Dram frequency και από τις τρεις επιλογές auto, 400 και 533 mHZ ( δεν έχει άλλες) επέλεξα την τελευταία. Μετά αύξησα το FSB σε 225 (μέχρι τόσο πήγαινε) το σύστημα έκανε boot αλλά δεν ξέρω αν αντέξει. Στο CPU CORE βλέπω ότι η θερμοκρασια είναι 32 C. Ο υπολογιστής βλέπω τρέχει κανονικά τα προγράμματα. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Για το τροφοδοτικό δεν ξέρω που να ψάξω για να σου πω τις τιμές για τις οποίες με ρωτάς.

Pascal

Δεν ξέρω αν έκανες καλά που έβαλες τη τελευταία επιλογή (533),γιατί δε γνωρίζω τί μνήμες έχεις!Αφού κατάφερες να κάνεις αυτή την αύξηση στο fsb τέσταρε το σύστημά σου με Orthos και τα ξαναλέμε..

Μνήμες 2x512 DDR2 σε Dual Channel. Η μητρική μόνο DDR2 παίρνει έτσι κι αλλιώς.

Δυστυχώς το σύστημα παρουσίασε αστάθεια μετά από μισή ώρα έκανε επανεκκίνηση και μου πήρε κάμποση ώρα να επαναφέρω το σύστημα, ευτυχώς δεν χάθηκε.

Για το τροφοδοτικό θα δώ αλλά δεν βλέπω και την επιλογή Vcore voltage στο Bios για να αλλάξω την τάση. Βλέπω μόνο τις επιλογές DDR και NB voltage Στο core Center της MSI γράφει Ν/Α. Δεν υπάρχει και κανένα καλό βιβλίο να διαβάσω...

Pascal

Οι μνημες τι γραφουν στα αυτοκολλητα τους επανω ??? PC5300 ? PC4200 ??

DDR2 667 ??? 533 ???

Ξεκινα με πιο χαμηλο διαιρετη στις μνημες πχ στα 400 . Οχι 533 στο bios .

DDR ρευμα δωσε 2V . ΝΒ απο ποσο μεχρι ποσο σου επιτρεπει το bios ???

Παιδιά το 945 chipset ... δέν ήταν αυτό που είχε κάποιους περίεργους κλειδάριθμους ενσωματωμένους από την Intel...ώστε να εμποδίζει το o/c ??

Κάτι τέτοιο σχετικό θυμάμαι.

Παιδιά το 945 chipset ... δέν ήταν αυτό που είχε κάποιους περίεργους κλειδάριθμους ενσωματωμένους από την Intel...ώστε να εμποδίζει το o/c ??

Κάτι τέτοιο σχετικό θυμάμαι.

παντως με 945G εχω κλοκαρει 1 celeron και 1 930...

παντως με 945G εχω κλοκαρει 1 celeron και 1 930...

Γράψτε λάθος ... το 925 chipset ήταν το προβληματικό στο o/c.

Σόρρυ,δέν το θυμόμουν σωστά.

Σας στέλνω μια αναφορά από το πρόγραμμα cpu_z ελπίζω να βοηθήσει. Πάντως το bios διαθέτει και dynamic overclocking μόνο που τίποτα δεν πιάνει σε αυτόν τον υπολογιστή...

Μέχρι 2μV έχει δυνατότητες νομίζω.

Pascal

cupz.zip

Έκανα και κάτι άλλο πήγα στην Dram frequency και από τις τρεις επιλογές auto, 400 και 533 mHZ ( δεν έχει άλλες) επέλεξα την τελευταία. Μετά αύξησα το FSB σε 225 (μέχρι τόσο πήγαινε) το σύστημα έκανε boot αλλά δεν ξέρω αν αντέξει. Στο CPU CORE βλέπω ότι η θερμοκρασια είναι 32 C. Ο υπολογιστής βλέπω τρέχει κανονικά τα προγράμματα. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά; Για το τροφοδοτικό δεν ξέρω που να ψάξω για να σου πω τις τιμές για τις οποίες με ρωτάς.

Pascal

Αυτό που έκανες στο πρώτο βήμα...είναι ότι έβαλες διαιρέτη (πρός τα πάνω) στις μνήμες σου.

Δηλαδή το 533 αντιστοιχεί σε 4/3 x FSB

Εχεις default FSB 400MHZ x (4/3)=533.33MHZ

Επιπλέον αυξάνωντας το FSB σου στα 225...

Εχεις 14(multi)x225=3.15GHZ ταχύτητα επεξεργαστή.

Αντίστοιχα σε ταχύτητα μνημών έχεις ...

225(x2)...λόγω DDR2=450 x (4/3)=600.00MHZ

Σας στέλνω μια αναφορά από το πρόγραμμα cpu_z ελπίζω να βοηθήσει. Πάντως το bios διαθέτει και dynamic overclocking μόνο που τίποτα δεν πιάνει σε αυτόν τον υπολογιστή...

Μέχρι 2μV έχει δυνατότητες νομίζω.

Pascal

Οι μνήμες σου είναι PC-4300 ... δηλαδή DDR2-533

Αρα θα σε περιορίσουν στο O/C.

Πήγαινε στο πεδίο του bios που ανέφερες αρχικά....και επέλεξε την τιμή 400 (δηλαδή να δουλεύουν 1:1 με το FSB).

Με αυτό τον τρόπο...θεωρητικά μέχρι τα 266FSB ... δέν θα είναι οι μνήμες αυτές που θα σε εμποδίζουν στο overclock (O/C).

Με τιμή 400 δεν μπουτάρει ούτε στο Bios...

Δύσκολα πράγματα.

Εκεί που έβαλες την πρώτη φορά τις μνήμες 533...πήγες τώρα και τις έβαλες 400 .... και δέν μπουτάρει ??

Ασφαλώς και μπουτάρει αλλά έστω και πειράξεις το FSB έστω και 1ΜHZ κολώνει εντελώς και δεν ανάβει ούτε η οθόνη....

DDR VOLTAGE: 1.80-2.40

NB VOLTAGE: 1.50-1.70

Αν έχετε κάποια καλή πρόταση έχει καλώς σε διαφορετική περίπτωση θα εγκαταλείψω την προσπάθεια γιατί θα κάψω τον υπολογιστή. Πιθανά να έχουν κλειδώσει τη μητρική. Αλλά σε κάποια φάση δούλεψε και εκεί είναι το περίεργο.

Pascal

DDR 2.00 , NB 1.70 .

Επισης , το PCI υπαρχει επιλογη να το κλειδωσει στα 33.3Mhz ?

Spread spectrum οπου βρεις καντο disable .

Πρεπει να βρω το manual της μητρικης ωστε να δω για τυχων αλλες επιλογες.

Οταν ειχες παει στα 533 τις μνημες και επαιξες στα 225FSB , δοκιμασες στα 220 πχ , ή στα 215 ??

Επισης , παιξε με τα timings των μνημων . Βγαλτα απο SPD που ειναι και βαλτα CL 5 - TRCD 5 - TRAS 5-TRP 15

To spread spectrum ήταν στη θέση disable σε κάθε απόπειρα υπερχρονισμού. Επίσης θα πρέπει να πω ότι η τιμή για την οποία δούλεψε γύρω στο μισή ώρα ήταν 533Mhz τις μνήμες και 228Mhz για την ακρίβεια το FSB. Το μηχάνημα πέταξε κυριολεκτικά... Μετά την επανεκκίνηση επέλεξα άλλες τιμές λίγο πιο κάτω. Δεν τις πήρε και επανήλθε στα κολλήματα και την αστάθεια. Λίγο περίεργα όλα αυτά. Δηλαδή να μην κολλά με 228 και να γίνεται επανάσταση στα 203!

PCI τιμές έχει πολλές ποιά από όλες εννοείς;

Pascal

H PCI δεν κλειδώνει στα 33.3 Mhz. Έκανα διάφορες αλλαγές και στις μνήμες αλλά δεν πέτυχα και πάλι τίποτα. Φαίνεται ότι όταν η μνήμη ανεβαίνει στα 533Mhz κάτι διαφαίνεται στον ορίζοντα ωστόσο κολλά όταν φορτώνονται τα Windows. Αυτό το μηχάνημα έχει προσδιορισμένες τιμές από τις οποίες τίποτα δεν το ξεκολλά. Όταν ανέβασα τις μνήμες πάλι κόλλησε. Για σήμερα τέλειωσα γιατί βαρέθηκα να ξεφορτίζω το Bios. Δεν μπορώ να φανταστώ μηχανήματα με τέτοιες δυνατότητες και να είναι κλειδωμένα. Τουλάχιστο ας ρωτήσουν τον αγοραστή. Αν κάποιος έχει συγκεκριμένες δοκιμασμένες τιμές ας μου πει. Στο site της MSI επίσης έχει σίγουρα κάποιο οδηγό για την μητρική.

Pascal

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.