Jump to content

AMD ATHLON X2 3800+ overclocking

Theo.gr

Recommended Posts

Καταρχήν καλησπέρα σε όλους. Στην κατοχή μου υπάρχει το εξής σύστημα:

AMD ATHLON X2 3800+

ASUS A8R32 MVP DELUXE

2x1GB SUPERTALENT

ENERMAX 600W PSU

κτλ

Και αποφάσισα να overclockάρω τον επεξεργαστή. Όμως, οι γνώσεις μου επί του θέματος είναι ελάχιστες και μη επαρκείς. Δοκίμασα να τον ανεβάσω και στα 10x260 με την τάση μεν ρυθμισμένη στα 1,5V αλλά παίζει συνέχεια ανάμεσα στα 1,44 με 1,49 (είναι φυσιολογικό αυτό?). Για να δω πως πάει από θερμοκρασίες έτρεξα και στους δύο πυρήνες (συγχρόνως) Super PI 32M για 10 λεπτά και δεν έδειξε error. Η μέγιστη θερμοκρασία που έδειξε το Asus Pc Probe II ήταν 48 βαθμοί (μήπως είναι πολλοί?)*, όσων αφορά την σταθερότητα του συστήματος δεν πιστεύω να αρκεί αυτό για να επιβαιβεωθεί, πως αλλιώς μπορώ να δω πόσο σταθερό είναι? Με το overclocking των RAM είμαι εντελώς άσχετος και θα χρειαστώ την βοήθεια σας:001:

* Ο επεξεργαστής ψύχεται από μια Thermalright XP-120, αλλά αυτή την στιγμή το σύστημα δεν είναι στυμένο μέσα σε κουτί αλλά "χύμα" και πιστεύω πως όταν θα μπει στο Kandalf (και θα αλλάξει ο ανεμιστήρας της ψύχτρας με έναν πιο δυνατό) που περιμένω θα έχει (θα έχει?) καλύτερη συμπεριφορά όσων αφορά τις θερμοκρασίες λόγω του ότι θα υπάρχει ροή αέρα.

Η τάση φαντάζομαι οτι παίζει ανάλογα με το αν έχεις φορτίο ή όχι.Δεν πρέπει να σ'ανησυχεί καθ'ότι όλες οι μητρικές (λίγο ή πολύ) έχουν αυτό το vdroop!Η θερμοκρασία μου ακούγεται normal για αέρα.Αν θές να τεστάρεις ακόμη περισσότερο τρέξε snm ή orthos.

Ο καλύτερος τρόπος για να τεστάρεις αρχικά τις μνήμες είναι το memtest και τα τεστ #5,#8.Ξεκίνα σιγά-σιγά σε ΜΗz που ξέρεις οτι ο επεξεργαστής είναι σταθερός και τέσταρε.Όποτε σου πετάει λάθη τσίμπα λίγο ρεύμα και δές αν κερδίζεις.Θα σου πρότεινα γι'αρχή να παίξεις 1:1..

Μετά από κάποιες δοκιμές τον πήγα στα 10*260=2600Mhz με τάση 1,425V αν και το παράξενο είναι ότι όσο έτρεχα διπλό Super PI 32M η τάση ήταν σταματιμένη στα 1,39V ενώ τώρα που γράφω αυτό το post είναι στα 1,42V. Η θερμοκρασία έπαιζε σε full load ανάμεσα στους 44-45. Τις μνήμες τις τρέχω με διαιρέτη 1:1,2 αν βάλω 1:1 δεν μπουτάρει. Τα timings τα έχω στα 2,5-3-3-7(μαμίσια είναι 3-3-3-8). Για να ανεβάσω την συχνότητα των RAM μήπως χρειάζεται να τα χαλαρώσω ή να τα σφήξω? Την τάση μέχρι πόσο να την ανεβάσω? Το Orthos για πόση ώρα να το αφήσω να τρέχει?

P.S: Ανέβασα δύο ένα screenshot μήπως φανούν χρήσιμα:

http://img174.imageshack.us/img174/7208/superpi32mgb3.jpg

http://img238.imageshack.us/img238/2588/a64infojp7.jpg

Δεν είναι παράξενο.Σε idle δείχνει παραπάνω τάση.Σε Load πέφτει αφού στρεσάρεται ο επεξεργαστής.Σπάνια θα βρείς μητρική με μηδενική διαφορά..μην ανησυχείς.

Δεν υπάρχει περίπτωση να παίξουν οι μνήμες σου μ'αυτά τα timings 1:1.Θα πρέπει να τα χαλαρώσεις για ν'ανέβουν κι άλλο.Φυσικά μπορείς να τρέχεις με τον διαρέτη,αλλά νομίζω οτι αν έχεις όρεξη θα βρείς άκρη.Τάση στις μνήμες θα έλεγα να δώσεις όση ακούν.Νομίζω οτι οι μνήμες σου έχουν infineon τσιπάκια.Δώσε όσο έχει η μητρική και κράτα αυτό που σε βοηθάει.Το orthos εξαρτάται από 'σένα.Αν έχεις το μηχάνημα 24/7 καλό είναι να το αφήσεις 24ώρες..

Διάβασε κι αυτόν τον οδηγό κι αν έχεις απορίες ξαναμιλάμε..

Τον έχω διαβάσει τον οδηγό. Πόσο να τα χαλαρώσω τα timings? Στην μητρική έχει μέχρι 3,2V αλλά δεν είναι επικίνδυνο? Καλύτερα είναι να τρέχω σε 260*10 ή 274*9,5. Και υπάρχει περίπτωση να φτάσουν οι ram στα 260Mhz?

EDIT: Κατάφερα να τις πάω στα 250 και έτρεξα τα test #5 #8 του Memtest και δεν έβγαλε λάθη. Όταν τις έβαλα στα 260 και μπούταρε αλλά ενώ η οθόνη δεν ανάβει το num lock δουλεύει κανονικότατα το ίδιο και ο συνδυασμός Ctrl+Alt+Del.

EDIT2: Τον έφτασα στα 2650mhz και τις μνήμες με διαιρέτη στα 240mhz. Μέχρι στιγμής έτρεξα ένα διπλό Super PI 32M και τελείωσε χωρίς λάθη. Θα τρέξω και Orthos να δω και τι παίζει εκεί. Τα timings να τα σφίξω ή δεν θα κερδίσω τίποτα?

καταρχην μη παιζεις με χ.5 διαιρετες, προτιμησε του ακαιρεους.

δευτερον τι διαιρετη εχεις στις μνημες?

κατεβασε το a64memfreq http://xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=575196 θα σε βοηθησει πολυ.

χρησιμοποιησε τον 166 διαιρετη με 260ΜΗz ΗΗΤ ωστε η μνημη να τρεξει στα 216 και να μη σε κοβει (αν σε κοβει), χωρις να πειραξεις τιποτε αλλο δοκιμασε τη σταθερότητα.

εαν περασεις το orthos τότε θα εχεις προβλημα με τη μνημη, εαν δε περασεις, τοτε θα δωσεις λιγο παραπανω ταση στον επεξεργαστη και παλι orthos, και συνεχιζεις ετσι μεχρι να εισαι σταθερος.

Εαν φτασεις πχ να εισαι σταθερος στα 2650 με 1,45 volt δωσε ακομα λιγο hht και δοκιμασε μεχρι να φτασεις στο μεγιστο σταθερο που μπορεις να εχεις απο τον επεξεργαστη σου.

οταν καταληξεις καπου, ασχολησε με τις μνημες.

βαζεις 8Χ πολλαπλασιαστει στον επεξεργαστη, 1:1 διαιρετη στις μνημες και ανεβαζεις μεχρι να περασεις mem test και orthos.

οταν βρεις και το μεγιστο της μνημης τοτε με το προγραμματακι που σου εδωσα θα ψαξεις να βρεις το καλυτερο συνδιασμο μνημης / επεξεργαστη.

ακολουθησε οτι σου λεω... και εμενα στα 295 με 2950cpu βγαζουν ανετα mem test αλλα δε βγαζουν folding με τη καμια, αντιθετα με διαιρετη και cpu 2950 δεν εχω προβλημα.

το mem test ειναι ενδεικτικο, και τρεξε και το test 10 που στρεσαρει τον imc του X2.

orthos τρεχε πολύ ώρα, κατα προτιμηση το διπλασιο χρονο απο αυτον που αφηνεις ανοιχτο το pc.

• 3 weeks later...

Έτρεξα Orthos με αυτές τις ρυθμίσεις

47074054kj9.jpg

Και τάση στα 1,45V και πέταξε λάθος στις 3 ώρες και 3 λεπτά.

Τώρα δοκιμάζω με τις ίδιες αλλά με τάση 1,475V υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η κατάσταση?

Μήπως φταίνε οι RAM επειδή τις έβαλα χαμηλά?

οτιδηποτε μπορει να φταει, οταν τεσταρουμε αλλαζουμε μια μια παραμετρο και οχι ολες μαζι για να μην εχουμε δηληματα οπως αυτο που εχεις τώρα.

δοκιμασε voltage σε cpu, μετα ram μετα ανεβασε τα timings μεχρι να βρεις το σταθερο.

εμπειρικα εκει που σου αρχιζει τα κολλήματα.

Στους δικους oced A64 παρατηρησα ασταθειες μετα τους 55C.

Τώρα εαν εννοεις ασφαλης για να μη παθει ζημια εξαρτατε απο το κοντελο και το πυρηνα του επεξεργαστη.

Με αυτές τις ρυθμίσεις και τάση 1,45V τρέχω Orthos και μέχρι στιγμής (5 ώρες) δεν πέταξε λάθος. Θα το αφήσω κανένα 2ώρο ακόμα και αν δεν πετάξει λάθος θα τον κρατήσω έτσι. Με τις RAM για να βρω το όριο τους να τρέχω memtest μόνο ή και κάτι άλλο. Μόλις βρω την μέγιστη συχνότητα που φτάνουν, να σφήξω τα timings ή δεν θα έχω κέρδος?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.