Jump to content

Σίγουρα φταιει η μητρικη?

FunkyMonkey

Recommended Posts

Καλημερα, καλησπερα ή ο,τι άλλο τελοσπάντων... Θα ειναι λιγο μεγαλο το post οποτε κερναω τζαμπα Depon για τον πονοκεφαλο και ζηταω κατανοηση. Βάλτε μουσικη και ξεκινατε.

Το καβουρδιστηρι μου τα εχει φτυσει τελειως τον τελευταιο καιρο και ειπα να το βγαλω απο την μιζερια του (και την δικη μου βεβαια). Ολα ξεκινησαν πριν δυο-τρεις μηνες. Παροτι ειχε αποτυχει ΠΛΗΡΩΣ στο να φτιαχνει γαλλικο καφε φιλτρου εγω σταθηκα διπλα του. Ωσπου ηρθε το επομενο πληγμα. Αρχισε πιθανοτατα απο την RAM διοτι εκανε τα χαρακτηριστικα και ασταματητα μπιπ-μπιπ που σε ενημερωνουν οτι τα παιζει σιγα-σιγα. Ωστοσο εγω αταραχος αφου με 3-4 restart το ζητημα λυνοταν. Ελα ομως που η παρολιγο καφετιερα-PC μου ειχε αντιθετη άποψη! Όλο και αυξάνονταν τα restart για να παρει μπροστα ωσπου εφτασε τα 15-20 χαλαρα. Αλλες περιπτωσεις ανοιγε και δεν ξεκιναγε ο Win Explorer και επιπλεον δεν φορτωνε τιποτα στο startup. Ξανά-μανά restart. Ε, λέω σε καποια φαση, καιρος να κανω εκεινο το format που αναβαλλω εδω και καιρο. Με το που το παιρνω αποφαση και καθαριζω το ενα το partition αρχιζει και κανει νεα κολπα. Κολλαει στα καλα του καθουμενου. Εκει που ακουω winamp ή γραφω στο word κολλανε τα παντα. Οθονη, πληκτρολογιο, ποντικια, άλλες φορες στα 5 λεπτα, αλλοτε πιο μετα. Ούτε restart απο μονο του ομως, τιποτα, κύριος ο φιλος μας. Κλασσικα για να ξεμπερδευω restart. Ερχεται ενας φιλος δικτυάς και παω να βαλω τα server 2003 για να γουσταρω (ειχα xp). Πανω στο φορμαρισμα μαντεψτε τι εγινε. Σωστα, κολλησε! Ξανα restart. Συνεχιζει ευτυχως απο εκει που σταματησε και λεω ευτυχως ξεμπερδεψα. Πριτς!! Στα 5 λεπτα κολλημα. Μια, δυο, τρεις και το λουρι της μανας και στο τελος μου βγαζει κι αλλο κουσουρι και παραλληλα το τελειωτικο χτυπημα. "Bios Rom Cheksum error Detecting floppy drive media A Insert System Disk and press enter". Ωραια, λεω, τωρα τα επαιξε ΚΑΙ η μητρικη. Ψαχνω απο ενα αλλο PC (το ιδιο δανεικο laptop που γραφω), αφου το δικο μου ειχε μεινει εκει και δεν ελεγε να παει παραπερα, το τι να κανω. Βρισκω και εδω και καπου αλλου διαφορες αλχημειες για να το επαναφερω στη ζωη αλλα τζιφος! Προφανως παω για αναβαθμιση την οποια ουτως ή αλλως ειχα στο προγραμμα, αλλα ρε παίδες

Έχει ξαναδει κανεις ολα αυτα μαζεμενα?? Τι στο καλο συνέβη/εκανα? (Χρησιμοποιώ αόριστο αφου μας αφησε χρονους). Είναι στανταρ μητρικη τελικα ή παιζει να ειναι κανας επεξεργαστης και παρω τζαμπα καινουρια καρτα? (Αν τελικα τον κρατησω και αυτον)

Καλημερα και σε σενα.. Αρχικα δεν μας εχει πει απο τι "κομματια" αποτελειται το PC σου.. Ετσι οπως τα περιγραφεις (καβουρδιστηρι, καφετιερα) μαλλον καταλαβαινω πως το PCακι ειναι αρκετα παλιο και ειναι φυσικο να εχει αρχισει να τα φτυνει..:073: και μαλλον ακουγεται για μητρικη καρτα..

Δικιο εχεις. Αγοραστηκε το 2002 και ειναι ΠΑΡΟΛΙΓΟ καφετιερα σε παρακαλω.

Μητρικη Gigabyte GA-8pe667, CPU P4@2.0, VGA MSI Geforce 4Ti4200 128Mb, HDD καποιος WD 40GB, μνημες 1x256 δεν την ξερει η μανα της και μια 256 kingston (2004).

να σε ρωτησω.. το εχεις ανοιξει ποτε μεσα για να το φυσιξεις να φυγει η σκονη του? Ειχα την εντυπωση οτι ηταν πιο παλιο pcακι απτα λεγομενα σου, αλλα μια χαρα μου φαινεται σαν συνθεση.. Μαλλον μητρικη είναι αφου εχεις προβλημα στην εκκινηση και με χαρακτηριστικα οπως τα μπιπ-μπιπ που σου κανει, αλλα ακομη πιο πιθανον ειναι να εχει σκασει και ο 40αρης δισκος σου.. Τι να σου πω, εγω θα εκανα την αναβαθμιση που προτεινεις στο αλλο θεμα για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο και ενα καινουριο και καλο pcακι του σημερα, σπιτι σου! :106:

(πως τα λεω ετσι ο που...ης :116: )

Τον εχω ξεκοιλιασει, οχι απλα ανοιξει. Απο σκονη αλλο τιποτα παντως. Η αληθεια ειναι οτι τον σκληρο τον τσιτωνω οσο παει και οποτε πρηζει γραφω κανα DVDακι και αδειαζει. Μιλαμε να εχει ελευθερα κανα-δυο giga max. Και πολυ λεω.

Παντως αναβαθμιση κατα 99% θα γινει. Ετσι, για το καλο

"Bios Rom Cheksum error Detecting floppy drive media A Insert System Disk and press enter"

ακούγεται σαν bios corruption. Δοκίμασε να περάσεις καινούργιο bios και ίσως να λυθεί το πρόβλημα.

περισσότερα σχετικά με το θέμα θα βρεις πιθανότατα στο FAQ της gigabyte

Εχω κατεβασει το ΒΙΟS απο το site και του το περασα με floppy ενω ανοιγε. Αλλα ολο εβγαζε καποιο λαθος και στα δυο Bios που πηγα να περασω. Εχω βγαλει επισης την μπαταρια για να γινει reset και καλα αλλα δεν εχω δοκιμασει αυτο με τα jumperακια που διαβασα γιατι δεν το πολυκαταλαβα και βαριομουν να το ξανακοιταξω...

Βασικά στα προβλήματα που αναφέρεις μπορεί να φταίνε τα πάντα.

Και αρχίζω:

Για τη μητρική:

1) Βγάλε την μπαταρία για 10 λεπτά. Επίσης βρες από το εγχειρίδιο ποιο Jumper πρέπει να βραχυκυκλώσεις ώστε να κάνεις clear cmos.

2)Βγάλε όλες τις τροφοδοσίες της και ξαναβάλτες.

3)Με αποσυνδεδεμένη την τροφοδοσία πάτα το power button και κράτα το για πάνω από 10 δευτερόλεπτα για να αποφορτιστούν οι πυκνωτές.

Για το BIOS: Ανέφερέ μας το λάθος που σου βγάζει όταν πας να το περάσεις από δισκέτα, καθώς ψάξε και στο FAQ της GigaByte να δεις τι λύσεις δίνουν γι' αυτό.

Για το δίσκο: Αν μπορέσεις να Bootάρεις κάνε μια δισκέττα με το διαγνωστικό της κατασκευάστριας εταιρείας του δίσκου για να δεις αν όντως έχει πρόβλημα.

Για τις θερμοκρασίες: Αν μέχρι εδώ έχεις καταφέρει να τα κάνει όλα και έπαιξε το σύστημα κοίτα αν πατάει καλά η ψύκτρα του επεξεργαστή σωστά και καθάρισέ την από τη σκόνη. Αυτό το αναφέρω για τα κολλήματα που έλεγες.

Για το τροφοδοτικό: Σε περίπτωση που έχεις καταφέρει να φτάσεις ώς εδώ και έχει κολλήματα τσέκαρε μήπως το τροφοδοτικό σου έχει αρχίσει και "τεμπελιάζει" αφαιρώντας τις τροφοδοσίες από όλα τα άλλα εκτός από δισκο, κάρτα γραφικών και φυσικά μητρική.

Καλή τύχη. Είμαι σίγουρος πως αν το παλέψεις θα την βρεις την άκρη. Καλό κουράγιο!

Το μήνυμα αυτό...υπάρχει περίπτωση να το βγάζει από...

1)Ασυμβατότητα μνημών και μητρικής

2)Ασυμβατότητα μεταξύ των 2 dimm μνήμης

3)Λανθασμένο configuration των μνημών στο bios (settings,dividers,voltage..κλπ).

4)Πιθανόν αποτυχημένο o/c ... σε περίπτωση που έχει γίνει κάτι τέτοιο.

5)Corrupted bios

Παιδια ευχαριστω πολυ. Την δευτερη μνημη πρεπει να πω οτι την εβαλα οταν επειτα απο 1 χρονο και κατι απο αγορα, ο υπολογιστης εκανε για πρωτη φορα αυτο το συνεχομενο μπιπ. Μη ξεροντας τι ειναι το κλεινω και το παω εκει που το πηρα και μου ειπαν οτι δεν εφαρμοζε καλα η μνημη. Επι τη ευκαιρια ειπα να βαλω κι αλλα 256.

(το παρακατω το ξεχασα) Σε καποια φαση (πριν κανα 6μηνο) εβαλα μια μνημη του 1gb (δεν θυμαμαι μαρκα) η οποια ηταν στα 333. Προσπαθησα να τις τρεξω και τις τρεις μαζι για να φτασω το 1,5gb αλλα μπιπ-μπιπ. Οκ, λεω, παρακατω. Με τα πολλα αφηνω την 1 και την "καινουρια" 256@333 για να τρεξουν στα 333 που μπορουσαν και αυτες και η καρτα. Τις αναγνωριζε στα 266 αν και ποτε δεν καταλαβα το γιατι. Το προσπαθω λιγο απο το BIOS αλλα τζιφος. Επαναφερω τις κανονικες συχνοτητες και μετα δεν μου αναγνωριζε καθολου (στο γενικα του συστηματος) καμια απο τις 256 που δοκιμασα. Τοτε εβγαλα και τις δυο 256 και εμεινα με την μεγαλη η οποια αδικαιολογητα ετρεχε στα 266 αν και το παλεψα. Μαλλον καπου εκει στραβωσε η δουλεια. Παιζει αυτο? Βεβαια ξαναλεω αυτο εγινε 09/06 περιπου.

Δοκιμασα και μια buffalo 256 στα 400 οταν ηταν ηδη στον αλλο κοσμο μα δεν τρεχει. O/C δεν νομιζω οτι -συνειδητα τουλαχιστον- εχω κανει ποτε. Παντως πρεπει να ομολογησω οτι τα μεγαλα τα σκαλωματα τα ετρωγε οταν μπουκωνα το σκληρο. Αλλα πολυ μπουκωμα λεμε

Corrupted bios απο μονο του γινεται?

Εdit: ειχα κανει πριν παω στο φορματ 3-4 φορες check disk και μια τουλαχιστον ειχε κολλησει στη μεση ενω τις αλλες δε βρηκε κατι. Αν βοηθησει αυτο...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.