Jump to content

Το πρώτο μου watercooling

AlexanderTheGr

Recommended Posts

Εβαλα και εγωμε την σειρά μου υδροψυξη στο PC μου. Βασικά ικανοποιησα ενα καπριτσιο μου γιατι για να πούμε και του στραβού το δίκιο περι καπρίτσιου πρόκειτε και όχι τιποτα τα αναγκαίο. Ο αρχικός στόχος ήταν να φτιάξω ενα οσο το δυνατόν αθόρυβο συστημα. Αυτό εν μέρη το είχα πετύχει μειώνοντας τις στροφές όλων των ανεμηστήρών. Με αυτήν την κίνηση όμως μειώθηκε σημαντικά η ροη του αέρα μέσα στο κουτί με αποτέλεσμα να βράζει ο τόπος μέσα στο κουτί. Ενδυκτικά αναφερω οτι οι 2 κάρτες γραφικών χτυπουσαν 85C στα παιχνιδια. Ετσι αποφάσισα να βάλω ένα συστημα υδρόψηξης το οποίο αποτελειτε:

CPU Block: Eleven universal

GPU Block: 2x Sliverprop Cyclone Fusion HL

Αντλια: Eheim 600l/h Βυθιζομένη σε tank

ψυγείο: Τριπλο Κυψελωτο 360 με 3 ανεμηστήρες 12mm

watercooling3.jpg

watercooling1.jpg

Το συστημά μου είναι το εξής

CPU: Intel Core 2 Duo E6600 / 2,4 GHz

MB: Asus P5ND32-SLI SE Deluxe

RAM: Super Talent DDR2-800 2X1GB T800UX2GC4 (4-4-3-8)

GPU: 2x Asus GeForce EN7900GT TOP

SOUND: Creative Audigy Player 2 ZS Platinum

HDD: 2x Maxtor DiamontMax 10, 250Gb (Raid 0)

DVDRW: Double Layer Nec ND3540

DVD: LG GDR-8162B

Μέτα την τοποθέτηση η θερμοκρασίες παρουσίσαν σαφή βελτίωση στις θερμοκρασίες και μάλιστα θα έλεγα οτι ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου:

CPU: 25C idle - 32 full load απο 41 idle - 56 full load που ήταν πριν.

GPU1: 31 idle - 36 full load απο 60 ifle - 85 full load που ήταν πριν.

GPU2: 31 idle - 39 full load απο 60 ifle - 85 full load που ήταν πριν. (Hmmm μια μικρή διαφορά με την GPU1)

Iddle θερμοκρασιές

watertemps.jpg

Θερμοκρασιές κατα την διάρκεια του 3DMark2006

watergraph.jpg

Δεν αντεξα πειρασμο και τσιμπισα λιγο τις συχνοττητες.

CPU: Απο 2400MHz στα 2880MHz(320ΜHz FSB) με stock ταση. Δυστήχώς η μητρική μου (Asus P5ND32-SLI SE Deluxe) δεν μου επιτρεπει να ανέβω πάνω απο 320MHz. Πάνω απο τα 320 δεν μπουτάρει καν. Επλιζω στο μέλλον να αγοράσω την Stiker thw Asus.

GPU: 567/785 απο 520/720 που ήταν πριν. Στα 567/785 δεν μου πετάει artifacts (απειροελλάχιστα). Πιο πάνω αρχίζουν τα προβλήματα.

Τελός με PI στα 1Μ το αποτέλεσμα ηταν 18secs απο 21secs που ήταν πριν. Ενω στο 3Dmark2006 9371 απο 8300 που ήταν πριν.

waterbench.jpg

Να σημειώσω οτι η θερμοκρασίες δεν αλλάξαν σχεδόν καθόλου με το overclocking.

Το τελευταίο που θα ήθελα να κάνω ειναι να αλλάξω τους ανεμηστήρες απο το τροφοδοτικο Tagan 800w διοτι παράγει καποιον σχετικό θόρυβο και μπορει να περιοριστεί πιο πολύ. Δεν είναι σίγουρος όμως κατα πόσο θα πεσει ή ροή του αέρα και κατα πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό. Θα ήθελα την γνήμη σας πάνω εδώ.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Πώς θα μπορέσω να αλλάξω την Vgpu στην Asus GeForce EN7900GT TOP. Κάπου δίαβασα οτι πρέπει να πέσουν κολητήρια πάνω της και δεν γίνετε μέσω software. Αληθέυει αυτό?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Καλοδουλευτο το συστημα!!

Μαζεψε χρηματα για μια καινουργια αντλια και θα εισαι αρχοντας. Ειναι πολυ μικρη αυτη για cpu, 2 vga, 3πλο ψυγειο.

Αληθεια οι θερμοκρασιες αυτες με τι θερμοκρασια περιβαλλοντος ειναι?

Βασικα δεν έχω θερμόμετρο στο δωματιό μου να σου πώ ακριβώς. Παντος το καρολιφερ είναι κλειστό και την στιγμη αυτη κυκλοφορώ στο σπίτι μου με ένα κοντομάνικο. Οπότε υπολόγισε γύρω στου 20C. Όταν ανοιγούμε το καρολιφέλ οι θερμοκρασίες αυξάνονται 2-3C.

Όσο για την αντλία ίσως να έχεισ δίκιο. Προς το παρόν μου κάνει μια χαρά την δουλειά της. Αν καλοκαιρίαση με το καλό και ήμαστε όλοι καλα τοτε θα πάρω μια πιο μεγάλη.

Καλοδουλευτο το συστημα,αλλα μπορεις να εχεις καλυτερη αποδοση,με καποιες αλλαγες στις συνδεσεις.Στα block των cpu το in ειναι στο κεντρο και το out στην ακρη του block.Στην δικη σου περιπτωση καλο θα ηταν να αλλαξεις την ροη βαζοντας στην εξοδο του cpu block ενα Y spliter,με τις δυο εξοδους να πηγαινουν στις εισοδους των waterblock απο τις καρτες γραφικων,και με ενα αλλο Y spliter θα παρεις τις δυο εξοδους απο τις καρτες γραφικων και θα πας κατευθειαν στο ψυγειο.Με αυτον τον τροπο θα εχεις ιδιες θερμοκρασιες στις καρτες γραφικων.Μελοντικα καλο θα ηταν να αλλαξεις την αντλια σου με καποια μεγαλητερη(απο 1000lt/h και πανω)γιατι το κυκλωμα σου ζοριζει αυτην που εχεις τωρα.

μεγειες το συστηματακι....κατι ηξερα τελικα.χεχεχεχε...

:ylsuper: :ylsuper: :ylsuper:

Στα block των cpu το in ειναι στο κεντρο και το out στην ακρη του block.

Παιζει ρόλο η φορά των συνδέσεων στο Block? Δηλαδή έκανα πατάτα ετσι όπως το έχω τώρα?

Στην δικη σου περιπτωση καλο θα ηταν να αλλαξεις την ροη βαζοντας στην εξοδο του cpu block ενα Y spliter,με τις δυο εξοδους να πηγαινουν στις εισοδους των waterblock απο τις καρτες γραφικων,και με ενα αλλο Y spliter θα παρεις τις δυο εξοδους απο τις καρτες γραφικων και θα πας κατευθειαν στο ψυγειο

Με αυτο κύκλωμα δεν θα ζορίζεται περισσοτερο η ροή απο ότι πριν?

Με αυτον τον τροπο θα εχεις ιδιες θερμοκρασιες στις καρτες γραφικων.

Το περίεργο εδώ είναι ότι η πρώτη κάρτα έχει μια ελαφρός μεγάλυτερη θερμοκρασία σε full load (απο αυτήν περνάει πρώτα η ροή). Μπορεί ειτε να μην έχει κατσει τοσο καλα το block, λογο θερμοαγώγιμης παστας (Λιγο περισσότερη λίγο λιγότερη), βιδώματος κτλ.

Ένα άλλος λόγος είναι οτι στα ηλεκτρονικά κυκλωματα παίζουν πάντα ανοχές. Δηλαδη ποτέ δυο ίδια σχεδιαστικά ηλεκτρονικά κυκλώματα δεν είναι ακριβώς ίδια. Και αυτό αφορά απόδοση, σταθερότητα, θερμοκρασίες. Λίγο περισότερη Vgpu να πέρνει η μία καρτα να οι διαφορές. Ακόμα και οι σενσορες που μετράνε δεν δειχνουν πάντα το ίδιο.

Παντως οι διαφορες αυτες δεν με ανησυχουν καθόλου.

H 2ρη gpu λογικό ειναι να εχει λιγο μεγαλύτερη τεμπ επειδη το νερο παει τελευταιο σε αυτην και εχει ηδη ψιλοζεσταθει απο το cpu και την πρώτη vga. Οπως ειπαν και πιο πάνω πάρε μια μεγαλύτερη αντλια οταν μπορέσεις. Πολύ ομορφο το setup .

1) Oι σωλήνες δεν είναι spiral. Απλώς τυλίξα γυρώ απο τον κανονικό σωλήνα τα λεγόμενα coolsleeves. Ο λόγος που μπαίνει ειναι μόνο και μονο στις δυσκολές περιπτωσεις για να μην τσακίζουν οι σωλήνες.

2) Έχω ρίξει ένα ειδικό προσθετό UV υγρό. Μονο και μόνο για εφε ετσι να χαιρόμαστε :041: :041: :041: :041:

Τους βάζεις σε πολύ χαμηλές στροφές. Επίσης άλλοι 3 για push-pull κάνουν δουλειά.

Γνώμη μου το uv υγρό να το βγάλεις. Εγώ έβαλα πριν καιρό στους tygon και έφτυσα αίμα να τους καθαρίσω. Είχαν βάψει για τα καλά

Τους βάζεις σε πολύ χαμηλές στροφές. Επίσης άλλοι 3 για push-pull κάνουν δουλειά.

Γνώμη μου το uv υγρό να το βγάλεις. Εγώ έβαλα πριν καιρό στους tygon και έφτυσα αίμα να τους καθαρίσω. Είχαν βάψει για τα καλά

Μια ιδεα εριξα ισα ισα να πάρει χρώμα. Εξάλου οι σώληνες είναι απο χρωματοπολείο (του 1€). Παντως είναι εξαιρετικά μαλακη και δεν αντιμετόπισα πρόβληματα στην τοποθέτηση τους.

Και που τα βρισκει κανεις αυτα τα coolsleeves?

http://www.hacshop.gr/hac/servlet/gr.hac.display.Visualiser?action=showproduct&item=4204

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.