Jump to content

Πολύ φτηνό κατεβαστήρι;

fonzi

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θέλω να στήσω ένα μηχανάκι για κατεβαστήρι και να την βγάλω όσο πιό τσαμπέ γίνεται...

Εχω περίσσευμα έναν athlon 3200+ και ένα samsung sata ΙΙ 250GB.

Για οθόνη θα χρησιμοποιώ την κανονική μου τποθετώντας το κατεβαστήρι στην vga είσοδό της και το κεντρικό pc στην DVI.

Μόλις βρήκα από φίλο που το πέταγε και μου δώρισε βέβαια ένα παλιό μηχάνημα με μητρική http://www.motherboard.cz/mb/ecs/P5TX-B.htm και επεξεργαστή MMX, μνήμη που γράφει pc100-322-60 (1 κομμάτι), CD-ROM 48X, σκληρό που δεν βλέπω μέγεθος, κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, οδηγό δισκέττας, τροφοδοτικό 230w. Δεν έχει κάρτα δικτύου και το mouse πάει σε σειριακή? και το πληκτρολόγιο πρέπει να έχει μεγάλο στρογγυλό βύσμα.

To ερώτημα είναι αν αξίζει τον κόπο για κατεβαστήρι. Να του βάλω μιά κάρτα δικτύου (κάπου έχω μία περίσευμα) και ότι άλλο χρειαστεί ή θα έχει 1002 προβλήματα;

Το κουτί πάλι μάλλον δεν χρησιμεύει λόγω διαστάσεων και τροφοδοτικού για να το χρησιμοποιήσω με μιά πχ μητρική 939 και τον δικό μου athlon64. Σωστά;

Να το πετάξω κρατώντας μόνο οδηγό δισκέτας, cd-rom, δίσκο;

Το πακέτο αν κρατήσεις το παραπάνω σύστημα είναι το που θα βάλεις τον δίσκο καθώς φυσικά δεν έχει sata controller. Οπότε δεν θα έχει αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται ένα κατεβαστήρι. Το κουτί σίγουρα δεν κάνει για μητρική ATX αλλά μόνο για AT (παλιότερες δηλαδή). Το ποντίκι πάει σε σειριακή (υπάρχουν και pinάκια για να βγάζει έξοδο ps/2 αλλά θέλεις αντάπτορα). Για το πληκτρολόγιο θες αντάπτορα at-to-ps/2 (π.χ. link. Αυτά...

O δίσκος είναι δυστυχώς μόνο 3,2

Οπότε αν θέλω και δίσκο και μνήμη (μάλλον 64 έχει) ίσως δεν συμφέρει...

Γενικως δεν αξιζει. Ειναι αρκετα παλιο (αν οχι προιστορικο) το μηχανημα. Τι θα τρεξεις εκει? Μονο λινουξ και παλι θα θελει πολυ ψαξιμο.

Καταρχήν δές αυτό:

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=29835

Αφού το δεις, για να το εφαρμόσεις στο μηχανάκι σου, 2 πιθανά προβλήματα θα έχεις:

1. Η έκδοση PCI bus της μητρικής. Απ' ό,τι θυμάμαι - μπορεί να κάνω και λάθος - το 430TX ήταν πρακτικά το ίδιο σχεδόν chipset με το 440BX. Επομένως οι 2 κάρτες που λέει το παραπάνω post πιθανόν να δουλέψουν.

2. RAM. Το 430TX παίρνει μέχρι 256MB RAM. Αν μπορείς να το φισκάρεις το μηχανάκι, θα είναι καλό. Σε καμμία περίπτωση όμως μην πέσεις κάτω από 64ΜΒ.

Τώρα πιθανόν λόγω μικρής CPU ισχύος να μην μπορεί να σηκώσει XFS / JFS filsystems αλλά η δουλειά θα γίνει και με ένα reiserfs / ext3. Επίσης δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα έλλειψης τέτοιας ισχύος τα p2p προγράμματα.

Για να δοκιμάσεις το 1 δεν έχεις παρά να βάλεις ένα οποιοδήποτε linux 2.6x live CD, να ανοίξεις μια κονσόλα και να δώσεις:

dmesg |grep -R "^PCI"

Στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να βγάλει την έκδοση PCI bus δηλαδή κάτι σαν αυτό:

PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at...

από ότι ξέρω το 430τχ chipset έχει ένα μικρο προβληματάκι, αν του βάλεις πάνω από 64mb ram κάνει off την onboard cache του motherboard (τότε η level2 cache ήταν πάνω στη μητρική) κάτι που ρίχνει τις επιδόσεις τόσο πολύ ώστε να μην αξίζει να βάλει κανείς πάνω από 64mb

(έχω ένα abit ax5 με 430τχ και κάνει ότι ακριβώς περιέγραψα)

Παιδιά αφήστε το παρατάω.

Μάλλον θα φάω πολύ χρόνο με αμφίβολο αποτέλεσμα...

Θα φτιάξω κάτι σε 939.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους απάντησαν!

μια παρα πολυ σημαντικη παραμετρος για το κατεβαστηρι ειναι και ποσο ρευμα θα ξοδεψεις....

αν σχεδιαζεις να κατεβαζει 24ωρα (που μαλλον αυτο ειναι και ο λογος που το θες), τοτε θα συνεχιζα στη θεση σου να εψαχνα κατι σε PIII , παρα ΧΡ.

Αν και o PII δεν ειναι και ασχημος. Το προβλημα μαλλον ειναι η μητρικη και κατι θα μπορεις να βρεις, να την αλλαξεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.