Jump to content

Μειωμένη απόδοση τροφοδοτικού;

RaVeN

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

έχω ένα Enermax 465Watt μοντέλο EG465AX-VE το οποίο αγόρασα το 09/2003 (αν θυμάμαι καλά!)

το τροφοδοτικό δίνει ζωή στο παρακάτω PC:

M/B: MSI K7N2DELTA2 Platinum

CPU: Athlon 2400+ oc 2600+ (λόγο κλειδομένου multiplier)

RAM: 1GB RAM 3200 DDR (kingston) (2x512MB)

GPU: GeForce4400 oc με ρυθμίσεις μνήμης και core σαν GeForce 4600 (και κάτι ψιλά παραπάνω)

Audigy 2

TV Tuner

2 EIDE hdd

1 SATA σε tray πάλι της enermax

LG DVD-WRITER

Pioneer DVD-ROM

floppy!

2x8" ανεμηστήρες

Thermaltake silentboost για την CPU

με έναν γρήγορο υπολογισμό από ένα site με watt calculator είδα ότι το pc μου χρειάζεται βαριά βαριά ένα 350watt PSU.

ωστώσο από το BIOS βλέπω τις εξής τιμές:

+12V ---> 11.73 εως 11.89

+5V ---> 4.80 εως 4.91

+3.3V ---> 3.10 εως 3.15

+5VSB ---> 4.94

VBAT ---> 2.68 εως 2.72

και με το πρόγραμμα NextSensor

το -12V δείχνει -8.78! (δε ξέρω πόσο αξιόπιστη ένδειξη είναι!)

όλα τα burnin test που έχουν προτείνει κατα καιρούς στο forum τα έχω δοκιμάσει χωρίς κόλλημα η restart.

Απλά φοβάμαι μήπως το enermax ετοιμάζεται να αποδιμήσει....

ας μου δώσει κάποιος τα φώτα του...γιατί μπορεί και να αγχώνομαι τζάμπα!

Θα ήταν πολύ καλύτερο να μετρησεις τις τασεις με ενα πολύμετρο, καθότι ειναι γνωστό οτι τα διαφορα προγραμαμτα συμπεριλαμβανομένου του BIOS λενε χαζομάρες, ή ακόμα και οι σενσορες της μητρικής διαβάζουν ότι θέλουν.

πολύμετρο έχω...αυτό που μου έστειλε η Vicor!!!

υπάρχει κάποιος οδηγός για να το δοκιμάσω χωρίς να κάψω τίποτα;

έκανα μια μικρή έρευνα στο google αλλα μετά απο κάποιο σημείο μπερδευτικα.

Η -12V τάση αν δεν κάνω λάθος είναι για να δίνει ρεύμα στα ανεμιστήρια της μητρικής. Τα περισσότερα τροφοδοτικά δίνουν περίπου 1 με 2Α σε αυτή.

Μη σε προβληματίζει λοιπόν. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου δημιοιυργήσει πρόβλημα. Ακόμα αυτό που είπε ο φίλος παραπάνω ισχύει. Και σε μένα σε αρκετές μητρικές η -12V και πολλές φορές και η -5V ήταν στο γάμο του Καραγκιόζη.

Τέλος, υπήρχε μια παλιά σειρά τροφοδοτικών που πείραζε την -12V τάση. Οπότε το πρόγραμμα μπορεί να σου λέει και την αλήθεια. Σε αυτή τη σειρά το τροφοδοτικό είχε thermistor εσωτερικά και ανάλογα με τη θερμοκρασία του και τις ανάγκες του για ψύξη "έπαιζε" με την -12V τάση την οποία χρησιμοποιούσε και για το δικό του 8άρι ανεμιστήρι.

Η φιλοσοφία είναι πως αν το τροφοδοτικό είναι σχετικά ψυχρό τότε και το υπόλοιπο σύστημα είναι σε παρόμοια κατάσταση οπότε μειώνουμε τάση για να είναι αθόρυβα συνολικά όλα τα ανεμιστήρια στο pc. Βέβαια αυτά τα τροφοδοτικά είναι από άλλη εποχή και αναφέρονται περισσότερο σε 300,350 και 400W.

vagsk το τροφοδοτικό μου αυξομειόνει την ταχύτητα του ανεμηστήρα του ανάλογα με την θερμοκρασία του (λιγο μετά βγήκαν και τα FMA της ENERMAX που έχουν και εξωτερικό ρυθμιστή)

όπως διάβασα σε πολλά guides & forums γενικά είμαι μεσα στο 4% για τις τιμές που πρέπει να μου δίνει το PSU αλλά αυτό το 3.10 του +3.3 είναι λίγο ποιο κάτω.

από ένα πολύ κατατοπιστικό site που μόλις βρήκα:

You want your voltage to be within 4%. So you want your 12-volt rail to be within 11.52 to 12.48 during load. This means when you are running your cpu at 100% you do not want to drop below 11.52 or you may experience stability problems including but not limited to system restarts and Windows crashes. For the 5-volt rail, you want it to be within 4.8 to 5.2 to be within the 4% range. As for the 3.3 volt rail, you want it to be within 3.17 to 3.43

The 3.3-volt and 5-volt generally power the devices like the motherboard, PCI slots, AGP slot, etc. The 12-volt is usually used for things with motors like the hard drives, CD-ROM, fans, etc.

http://www.driverheaven.net/guides/testingPSU/

Βασικά αυτό που αναφέρεται στο site που βρήκες είναι το ιδανικό. Η βέλτιστη περίπτωση στην οποία αποσκοπείς. Αλλά ... ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό και είσαι εκτός +-5% μην φοβάσαι και τόσο πολύ.

Σε ένα από τα παλιά μου PC μετά την εγκατάσταση μιας GF4 Ti η γραμμή +3.3V πήρε την κάτω βόλτα και έπαιζε είτε σε full είτε σε idle μεταξύ 3.10 και 3.13V. Προβλήματα σταθερότητας δεν είχα και μάλιστα για ένα διάστημα 2 - 3 μηνών που το κατεβαστήρι στο σπίτι χρειάστηκε να το δανείσω στην αδερφή μου ο συγκεκριμένος υπολογιστής δούλευε 24/7. Δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα σταθερότητας για 2,5 χρόνια (μέχρι που πουλήθηκε :081: )

Στο εφεδρικό μου σύστημα τώρα πάλι η +12V ειναι σχετικά πεσμένη (11.18V). Ακόμη και στο κύριο σύστημά μου που έχει 500W τροφοδοτικό η +12V είναι στα 11.30V και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα σταθερότητας.

Βέβαια όλες αυτές οι τιμές μπορεί να μην είναι και αξιόπιστες καθώς δεν τις έχω μετρήσει με βολτόμετρο. Απλά σου λέω τι μου γράφουν τα προγράμματα.

Υ.Γ. Αν σε ενδιαφέρει τόσο πόλύ να πιάσεις αυτές τις τιμές κάπου στο forum έχουν γράψει ένα PSU modding ώστε να κάνεις το τροφοδοτικό True Power. Ρίξε και έκει μια ματιά.

Αυτό εδώ είναι http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=8972

πολύμετρο έχω...αυτό που μου έστειλε η Vicor!!!

υπάρχει κάποιος οδηγός για να το δοκιμάσω χωρίς να κάψω τίποτα;

έκανα μια μικρή έρευνα στο google αλλα μετά απο κάποιο σημείο μπερδευτικα.

βρες ενα ελευθερο molex και τοποθετησε το μαυρο καλωδιο του πολυμετρου

στο μαυρο καλωδιο του molex και αντιστοιχα το κοκκινο στο κοκκινο ετσι μετρας την +5V...

Ομοια το μαυρο στο μαυρο κια το κοκκινο στο κιτρινο..ετσι βλεπεις την +12V.

προσεξε μην ακουμπησουν μεταξυ τους τα probe του πολύμετρου....Το πολυμετρο το ρυθμιζεις ωστε να μετρα dc ταση.

Τελικά έβαλα το πολύμετρο και ...

+12v ---> 12.14 (idle windows) - 12.12 (Orthos test full load)

+5V ---> 5.11

+3.3 --> 3.38

ησύχασα!

ομολογώ πως το είχα παρεξηγήσει το ENERMAX!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.