Jump to content

Πως κάνω raid??

BoNito1442169110

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

αγόρασα 2 δίσκους raptor 74gb με 16mb cache.θέλω να κάνω raid-0 στο σύστημα τις υπογραφής..

έχω διαβάσει το manual αλλα δεν έχω βγάλει άκρη

1)σε pies πόρτες του σατα τους συνδέω

2)τι επιλογή κάνω στο βίος?

3)χρειάζεται να βάλω "ξουμπερακια" από πίσω

4)κάνω κάποιες ρυθμίσεις πριν το setup των windows?

για αρχή αυτά..

ευχαριστώ

• Replies 40
  • Created
  • Last Reply

Δεν ξέρω ακριβώς το υλικό που έχεις αλλά γενικά ισχύουν τα κάτωθι:

Συνδέεις κανονικά τους δίσκους σου όπως θα έκανες και αν ήταν μόνοι τους

Ενεργοποιείς στο BIOS του υπολογιστή την ανάλογη επιλογή για RAID

Με την επανεκκίνηση του υπολογιστή εμγανίζεται ένα καινούριο μενού που ανιχνεύει δίσκους ή και σε προτρέπει να πατήσεις κάποιο κουμπί για configuration

Μπαίνοντας εκεί δηλώνεις τους δίσκους που θες σε διάταξη RAID καθώς και τον τύπο αυτού (π.χ. RAID 0, RAID 1, RAID 5 κτλ). Σε πολλά υπάρχει επιλογή για το block size. Κάνε search σε google ανάλογα με τις εφαρμοφές που έχεις το κατάλληλο μπορεί να σου αυξήσει λιγάκι ή να σου μειώσει λιγάκι επιδόσεις. (Γενικά για μεγάλα αρχεία όπως video προτείνεται μεγάλο block size και μικρό στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει γρήγορο random seek time κτλ κτλ)

Επανεκκίνηση

CD με Windows και ανάλογο partition ανάλογα με τις προτιμήσεις σου (συνήθως ένα για λειτουργικό και ένα για προσωπικά δεδομένα είναι το σύνηθες)

Done ... :001:

στο βίος δεν μου αναγνωρίζει τους δίσκους.

μονο όταν μπαίνω στο raid μενού (ctrl Σ η f4) μου δείχνει τον έναν

μόλις πατάω raid 0 μου βγάζει ότι είναι single και δεν μπορεί να κάνει raid

Kάτι δεν πάει καλά..κανονικά θα έπρεπε να βρίσκει τους δίσκους.Μήπως να τσεκάρεις πάλι τα καλώδια?Τους βλέπει ξεχωριστά?

ουτε ξεχωριστα.Μονο μεσα στο μενου του raid...

*ανεβαζω photos..

αυτη τη ρυθμιση εχω στο bios

dsc00308tp2.jpg

αυτο δειχνει στο μενου του ραιδ

dsc00310vo7.jpg

τι λετε???

έχω βάλει σατα σε άσους και είναι λίγο δύσκολο να το πετύχεις.οι πιο εύκολες motherboards είναι της gigabyte.δοκίμασε να αλλάξεις τα "ξουμπερακια" πίσω από το δίσκο σε εκείνον που δεν δουλεύει

1. Μήπως τα sata ports Που έχεις συνδέσει τους δίσκους είναι σε διαφορετικο controller?

2. Σίγουρα και οι 2 δίσκοι είναι σοϊ? Δοκίμασέτ ους ξεχωριστά. Μπορεί ό ένας να είναι προβληματικός.

Το μονο που εχεις να κανεις,ειναι να δεις ποιος σου φαινεται καμμενος και να αλλαξεις sata controler σε αυτον.Αν και παλι δεν τον βλεπει Rma.Γενικα για το raid ισχυει οτι πρεπει να βαλεις τους δισκους στο ιδιο χρωμα controler και καλο ειναι σε σειρα 1+2 η 3+4.Απο εκει και περα μπαινεις στο bios και οριζεις τον controler να δουλευει σε raid mode,και μετα μπαινεις στο bios του sata controler και ρυθμιζεις τις παραμετρους του raid,δηλαδη stripe size,τυπο raid 0,1,etc,και απο ποιους δισκους θα αποτελειται.

Φοβαμαι στο e-shop μηπως με καθυστερησουν παρα πολύ!

Κοιτα αν εισαι τυχερος και εχουν αλλον εκεινη την στιγμη,και επιμηνεις και λιγο παντα ευγενικα,μαλλον θα τελειωσεις γρηγορα μπορει και την ιδια μερα.Αν οχι σε βλεπω για 1-3 μερες.

ε σε καποιο e-shop point να πας να τελειωνεις, αλλα αν πας στις αποθηκες αν και δυσκολο μπορει να στον αλλαξουν αμεσως, στο πλαισιο παντως στον αλλαζουν αμεσως αρα γιατι οχι κ εκει...

Γι'αυτό σε ρώτησα βρε Βοnito αν τους βλέπει ξεχωριστά,γιατί μου μύριζε rma..

Άντε ελπίζω να ξεμπερδέψεις γρήγορα.

λοιπόν όλα είναι μια χαρά! είμαι σε ένα μενού για το στήσιμο του raid πριν το setup των windows! επέλεξα καλά stripping για raid-0??ποσο μέγεθος να δώσω για το strip??τα μεγαλύτερα αρχεία που θα έχω μέσα δεν θα ξεπερνάει λογικά τα 500mb(μάλλον λιγότερο διότι οι ταινίες θα σώνονται σε άλλο δίσκο)!

*έβαλα 4k και ο θεός βοηθός.

**μέσα από τα windows πρέπει να κάνω κάποιον driver install?

***στον υπολογιστή μου πρέπει να φαίνεται σαν ένας δίσκος??

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.