Jump to content

Πρόβλημα με merge partitions...

ChrisXP

Recommended Posts

Γεια σε όλους, θα ήθελα την βοήθεια σας.

Είχα 2 partition σε έναν 250GB Maxtor και ήθελα να τα κάνω merge, το 1ο ήταν 60GB και το 2ο 180GB. Έκανα format το 1o partition και μετα εκανα με το Partition Magic 8.0 merge τα 2 partition, καθως λοιπόν γινόταν όλο το σκινικό κόλησαν τα windows με αποτέλεσμα να βλέπει τον δίσκο σαν ένα partition αλλα να μου λέει access denied μολις παω να μπω σ' αυτό. Από την άλλη όταν πάω σε linux βλέπω τα αρχεία εκτός από αυτά που είχαν ελληνικούς τίτλους.

Θέλω λοιπόν να μου πείτε πως:

α) κάνω στα windows να μην μου λενε access denied

β) να γράψω σε NTFS file system από linux (διαθέτω "knoppix 3.6 cluster LIVECD, SUSE 9.2 LIVECD, SUSE 9.1, Mandrake 10")

γ) επειδή δεν μπορώ να κατεβάσω κάποιο προγραμματάκι άλλο λογο 56K συνδεσης αν ειναι δυνατόν πειτε μου κατι που να γίνεται με αυτα που έχω

υ.γ: τα αρχεια με ελληνικούς τίτλους μπορεί να μην φένονται αλλά καταλαμβάνουν χώρο στον δίσκο.

Ευχαριστώ, please help

To access denied το βλέπεις διότι δεν ολοκληρώθηκε σωστά η διαδικασία από το Partition Magic και με λίγα λόγια τα έχει κάνει σαλάτα....

Τώρα δεν μας είπες τα δύο partition σε τι μορφή ήταν. Προφανώς από τα λεγόμενά σου ήταν το ένα NTFS από XP και το άλλο κάποια έκδοση Linux.

To σίγουρο είναι ότι από Linux δεν μπορείς να δεις αρχεία γραμμένα σε σύστημα NTFS αλλά όλο και κάποιο προγραμματάκι από κοσνόλα θα τρέχει για κάτι τέτοιο.

Πες μας καλύτερα την τωρινή κατάσταση του υπολογιστή σου.

Ξεκινά κανονικά το λειτουργικό σύστημα και αν ναι ποιο λειτουργικό.

Περιέγραψε με λεπτομέρεια που έχεις ακριβώς το πρόβλημα.

υποθέτω πως το πρόβλημά σου είναι κάποια αρχεία από τα windows που τα χρειάζεσαι οπωσδήποτε.

τα windows να τα επαναφέρεις χωρίς format δεν ξέρω.

το suse 9.1 αν του βάλεις από τα μενού του ελληνικά, θα σου δει ελληνικά στο ntfs partition σου.

εγώ προτείνω να τρέξεις μια διανομή που μπορεί να κάνει καλό partitioning (νομίζω ότι το καλύτερο από τα πάνω είναι το mandrake) και να φτιάξεις ένα νέο partition χωρίς να επηρεάσεις το windows partition σου, και εκεί να βάλεις το suse 9.1.

αν θες από κάπου αλλού να σου δείχνει ελληνικά, έλεγξε το /etc/fstab

su

cd /etc

vi fstab

εκεί που κάνει mount το ntfs, αν έχεις γενικά ελληνικά (γραμματοσειρές κλπ) βάλε iocharset=utf8

λοιπόν:

1) δεν ξέρω

2) το linux γενικά δεν γράφει εύκολα σε ntfs. υπάρχουν κάποια εργαλεία που γράφουν αλλά είναι πολύ αργά ακόμη.

3) το πιο εύκολο θα ήταν να φτιάξεις τα windows μέσω recovery console ή repair εγκατάσταση (αν γίνεται, δεν ξέρω), αφού πάρεις backup.

Αρχική απάντηση από mlemo

To σίγουρο είναι ότι από Linux δεν μπορείς να δεις αρχεία γραμμένα σε σύστημα NTFS αλλά όλο και κάποιο προγραμματάκι από κοσνόλα θα τρέχει για κάτι τέτοιο.

μπορεί και βλέπει χαλαρά (διάβασμα) και δεν εξαρτάται από προγράμματα, αλλά από υποστήριξη αυτού στον kernel.

Παιδιά τα 2 partition ήταν backup/NTFS (δεδομένα), ta windows+linux είναι σε άλλον δίσκο για τα δεδομένα καίγομαι. Τώρα φένεται ένα partition. Τα δεδομένα τα βλέπω από linux, πως θα μπορούσα να γράψω se NTFS από linux.

δεν μπορείς να φτιάξεις ένα fat32 partition προσωρινά? είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις τη δουλειά σου έτσι, διότι με linux μπορείς εύκολα να διαβάσεις από ntfs και να γράψεις σε vfat.

βέβαια όχι για αρχεία >4gb, αλλά πόσα dvd images έχεις?????

Σωστος ο sotiris, φίλε μου αν και το 'χα κάνει παλιότερα δεν το είχα σκεφτεί πανω στο πανικό ότι μπορώ να αλλάξω file system προσωρινά σε file system, θα το κάνω αυριο.

Πάντως τα αρχεία με ελληνικούς τίτλους δεν τα είδε ούτε με την αλλαγή του iocharset=utf8

θέλει και κάποια άλλα πραγματάκια.

αν μπορείς να βάλεις suse 9.1 κάντο.

στο λέω γιατί το έχω δοκιμάσει και αν

βάλεις απ'την αρχή ελληνικά βλέπει και

τα ελληνικά filenames σε ntfs.

σε ποια διανομή δεν στα είδε?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.