Jump to content

2xfans=2xpower ????

BoNito1442169110

Recommended Posts

λογικά υπάρχει βελτίωση αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι 1+1=2

λόγω τριβών του αέρα και άλλων παραγόντων η ροή θα είναι λογικά καλύτερη από ένα φαν αλλά σίγουρα λιγότερη/χειρότερη από το άθροισμα των 2 φαν

δεν το εξήγησα πολύ επιστημονικά αλλά αυτό πρακτικά θα είναι το αποτέλεσμα

Δε προσφέρει τίποτα επιπλέον αυτή η διάταξη… δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε «επιστημονικά»… λίγοι θα το διαβαστούν και ακόμα λιγότεροι θα καταλάβουν…

Μια δοκιμή θα σε πείσει.. βαλέ εσύ δυο ανεμιστήρες όπως λες και πες μας τι βλέπεις…

Δε προσφέρει τίποτα επιπλέον αυτή η διάταξη… δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε «επιστημονικά»… λίγοι θα το διαβαστούν και ακόμα λιγότεροι θα καταλάβουν…

Μια δοκιμή θα σε πείσει.. βαλέ εσύ δυο ανεμιστήρες όπως λες και πες μας τι βλέπεις…

Μην το εξηγησεις επιστημονικα, απλα πες μου αν ξερεις το αποτελεσμα γιατι οι συγκεκριμενοι ανεμιστηρες ειναι 10cm... και θα πανε τσαμπα αν δεν κανουν δουλεια...
Αν τους κολλήσεις θα ακούσεις τις στροφές τους να ανεβαίνουν σε τρελά επίπεδα.Αν απλά τους έχεις πολύ κοντά τότε δεν αλλάξει τίποτα
αυτη την εντυπωση εχω και εγω!Ο ενας θα βοηθαει τον αλλον...αλλα δεν ξερω αν θα ανεβουν οι στροφες...

Μην το εξηγησεις επιστημονικα, απλα πες μου αν ξερεις το αποτελεσμα γιατι οι συγκεκριμενοι ανεμιστηρες ειναι 10cm... και θα πανε τσαμπα αν δεν κανουν δουλεια...

Δεν είναι ανάγκη να το δοκιμάσεις με ανεμηστηρες 10 cm… δοκίμασε το με οποιοδήποτε μέγεθος ανεμιστήρων έχεις αρκεί να είναι ιδίου μεγέθους και στροφών για να είναι ακριβές το πείραγμα σου.

Εγώ το είχα δοκιμάσει παλιά και ανεξάρτητα με την αλλαγή του θορύβου η των στροφών δε παρατήρησα αξιοσημείωτη μεταβολή στη ροή αέρα…

Η διάταξη push pull έχει νόημα μονό όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ανάμεσα στους ανεμηστηρες.

Fan stacking (σε σειρα δηλαδη) ... Βελτιωνει την πιεση του αερα , με αποτελεσμα να μπορουν να περναν τα κανονικα τους CFM σε δυσκολα εμποδια .

Τα CFM ανεβαινουν μονο οταν μπουν διπλα-διπλα οι ανεμιστηρες.

http://www.overclockers.com/tips336/

http://www.electronics-cooling.com/Resources/EC_Articles/MAY96/may96_01.htm

Υπαρχουν πολλες πληροφοριες στο internet.

"Stacked fans rarely have a beneficial effect, UNLESS the static pressure capability of the fans is so low that a single one is having trouble moving air through the radiator.Stacking fans does NOT increase airflow. It increases static pressure capability(and noise). Assuming that your fans have a static pressure rating of .10 inwg or more, stacking them will only serve to create a dead spot in the center of the airflow and can actually hurt performance "

Εξαρταται ΚΑΙ απο τους ανεμιστηρες δηλαδη που εχεις .

Αν τους βάλεις κολλητά δεν θα έχεις αποτέλεσμα γιατί ο 2ος δεν προλαβαίνει να δημιουργήσει πίεση . Αντίθετα ίσως αυξηθεί το επίπεδο του θορύβου λόγω του συντονισμού των στροφών ανάμεσα στους 2 ανεμηστίρες.

Η καλύτερη λύση είναι να τους δώσεις ένα κενό 1 ,2 εκατοστών ώστε να εξισοροπείται λίγο η μεταξύ τους πιεση. Στο λέω γιατί το έχω δει στους σέρβερ της ΗΡ όπου τους στακάρουν αλλά με κάποιο κενό μεταξύ τους...Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοι...

Είχα πειραματιστεί με τέτοιου είδους διάταξη στο παρελθόν. Συγκεκριμένα είχα κολλήσει δεύτερο fan στην έξοδο του τροφοδοτικού και η ροή φάνηκε εμφανώς να βελτιώνεται. Δεν το μέτρησα με κάποιο όργανο αλλά με το χέρι μου ένιωθα τον αέρα να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα στην έξοδο και άρα υποθέτω και μεγαλύτερη ροή. Ακόμη, ο αέρας μετά από μερικά λεπτά λειτουργίας έτσι έβγαινε φανερά πιο κρύος. Τα επίπεδα θορύβου ανεβαίνουν όμως στον δεύτερο ανεμιστήρα αφού ταλαντώνονται περισσότερο τα πτερύγια. Αυτό μάλλον πρέπει να συμβαίνει επειδή δεν συναντά αντίσταση από τον αέρα το πτερύγιο και καταφέρνει και περιστρέφεται πιο γρήγορα.

Αυτό βέβαια ήταν επειδή ο ανεμιστήρας ήταν στην έξοδο. Για την είσοδο μπορεί να μη κερδίσεις και τίποτα. Τα περισσότερα ανεμιστήρια όμως έχουν εύρος λειτουργίας 12-24V. Θα πρότεινα να δοκιμάσεις να δώσεις μεγαλύτερη τάση σε 12cm ανεμηστήρα. π.χ αν συνδέσεις με κάποια πατέντα στη θέση της 12V , μια τάση 12V και στη θέση της γείωσης μια τάση -5V.

Εναλλακτικά κοίτα για ανεμiστήρια thermaltake 12cm με ρυθμιστή στροφών. Έχω εγκατεστημένο σε case αυτόν ΕΔΩ και είναι αθόρυβος όποτε θέλω αλλά και πολύ αποδοτικός όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις. Κάνει περίπου 6€ και έχεις επιλογή για χρήση ρυθμιστή στροφών ή thermistor και αυτόματη προσαρμογή των στροφών με τη θερμοκρασία.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.