Jump to content

Προσπαθώντας να κάνω overclock έναν P4 Northwood

Jokal

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας :)

Λοιπόν είπα να αρχίσω να κάνω overclock την CPU μπας και δω καμιά βελτίωση στα παιχνίδια (όπως το NWN2) γιατί κάνοντας oveclock την GPU δεν είδα και μεγάλη διάφορα (ούτε στο 3D Mark). Μάλλον την καθυστερεί η CPU ή πιο πιθανόν η RAM που δουλεύει single channel αλλά δεν έχω λεφτά να πάρω άλλο dimm τώρα:p.

Λοιπόν πήγα στο BIOS στα Frequency/Voltage Settings έβαλα στο Manual το overclock αλλά το ρολόι της CPU δεν γίνεται να το πειράξω (απ' ότι φαίνεται είναι κλειδωμένο(?)). Όμως έχει μια άλλη επιλογή η mobo που σου κάνει auto overclock και επιλέγει αυτή όλα τα settings. Δε μ άρεσε αυτό το option αλλά το δοκίμασα για να δω τι παίζει με τη CPU.

Διάλεξα overclock 5% και δούλεψε. Από 3,2GHz πήγε κοντά στα 3,4GHz. Το κακό όμως είναι ότι αυτό το overclock option τις mobo πάει 5% 10% 20% και 30% και γι αυτό δε λέει. Δε μπορώ ούτε να ελέγξω τα άλλα frequencies ούτε voltage τίποτα με αυτό τον τρόπο.

Τελικά απ ότι φαίνεται δεν είναι κλειδωμένη η CPU αλλά με manual Overclock δε μπορώ να ελέγξω το ρολόι της FSB.

Στο "AI Overclock Tuner" επιλέγεις "Manual" και πειράζεις το "CPU External Frequency". Αυτό είναι το FSB. Πριν το κάνεις "κλείδωσε" τις συχνότητες των AGP/PCI επιλέγοντας στο "AGP/PCI Frequency" 66.66/33.33 για να μην έχεις προβληματα με δίσκους και κάρτες επέκτασης...

(Ελπίζω η μητρική σου να έχει παρόμοιο Bios με την P4P800 SE που έχω εγώ και να ισχύουν αυτά που γράφω)

Thanks για το reply :) Τα options είναι ίδια και στη δικιά μου motherboard :). Tα υπόλοιπα πέρα από το AGP/PCI Frequency να τα αφήσω στο auto?

Λοιπόν, στα 3,5GHz το σύστημα τρέχει μια χαρά , έτρεξα και το Prime και οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κάνα δύο βαθμούς αλλά εντάξει είναι. Όταν το πηγαίνω στα 3,6GHz αν και κάνει boot δεν μπαίνει στα Windows με τίποτα. Φταίει η RAM ή το Chipset ή ίσως το PSU? γιατί η CPU φαινόταν να έχει κι άλλα περιθώρια.

Επίσης στο CPU-Z δείχνει ότι η RAM είναι σε 3:2 ratio με το FSB και λειτουργεί στα 140MHz περίπου όταν το FSB είναι 200MHz αλλά στο BIOS δεν βρήκα κανένα setting που να ρυθμίζει FSB:RAM ratio για να το αλλάξω.

Τέλος στο BIOS σε ένα option που είχε Perfomance Mode [Auto] το έβαλα στο [Turbo] και έκανα enabled το Performance Acceleration Mode που λέει ότι μειώνει το latency ανάμεσα σε CPU και memory.

To πιθανότερο είναι να φταίει η μνήμη.Προσπάθησε να βρείς τους διαιρέτες ή χαλάρωσε timings ή δώσε ρεύμα.Θέλει αρκετή προσπάθεια ακόμη..καλή συνέχεια!

• 2 weeks later...

Δεν φαίνεται να σηκώνει overclocking η CPU :( Παρόλο που έπαιξα με το voltage (το έφτασα και μέχρι 1,625 από 1,550 που είναι το min) και έβαλα και στα 233mhz την RAM που είναι το min ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα δε λέει να μπει στα Windows με πάνω από 220 FSB. Αλλα δεν είναι μονο αυτό. Ενώ είχα αφήσει το Prime αρκετές φορες χωρίς να βγάλει error μερικές φορες βγάζει error μέσα σε 2 λεπτά. Και τέλος το καλύτερο:p κάνει random restarts μερικές φορες όταν πάω να κάνω κάτι όπως να ανοίξω τον Explorer η το Word:p. Οι θερμοκρασίες δε δικαιολογούν κάτι τέτοιο οποτε πιθανόν να φταίει κάτι στη mobo ίσως η Northbridge δε σηκώνει το OC η κάτι τέτοιο η το καινούργιο PSU που πήρα έχει κάποιο πρόβλημα :(.

Τώρα τεστάρω το σύστημα με τα stock settings για να δω μήπως τελικά φταίει το PSU. Υπάρχει κανένα software που να τεστάρει το PSU? γιατί το έψαξα αλλα δε βρήκα τίποτα :(

τι να σου πω παιδί μου.εγώ πιστεύω πως επειδή έχεις ανεβάσει υπερβολικά τις συχνότητες του συστήματος σου και ειδικά στην mhnmh ram από ότι είδα όταν πας να ανοίξεις κάτι "ψιλοβαρι" τότε αρχίζει να τραβάει ρεύμα ο υπολογιστής και το τροφοδοτικό για να μην καεί κάνει restart.αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να τσιμπήσεις ένα τροφοδοτικό ΚΑΛΟ

10% είναι πολύ? Δε νομιζω.

Μαλλον σκαλώνει λόγω των Perfomance Mode settings που πειραξες. Βαλτα στις default times δλδ auto και disabled και δοκιμασε.

Σε μια p4p800se που είχα δοκιμασει παντως με τα παραπανω αναμενα πεταει erors ακομα και σε default.

Υ.Γ. Για να τσεκαρεις το PSU παρε ενα πολυμετρο και δες τι ρευματα/αμπερια δινει στα διαφορα rails σε load.

Υ.Γ. Για να τσεκαρεις το PSU παρε ενα πολυμετρο και δες τι ρευματα/αμπερια δινει στα διαφορα rails σε load.

Thanks :). Που περίπου το τοποθετώ για να κάνω τις μετρήσεις? :)

Όσον αφορά τα performance modes τα χω ξαναβάλει στο default.

Tespa κάτι δεν πάει καλά με τι mobo μάλλον.

Εδώ τα λέει όλα :) ---->> KLINK ME

Για το μοβο, προτείνω CLR cmos με βγαλσιμο μπαταρίας για κανα 3ωρο, ετσι για να ρθει στα ισα του. Και μετα ξανα δοκιμας χωρις να πειράξεις ομως τα performance settings.

Α, δες και για κανα καλυτερο BIOS.

Ισως καποιος που είχε/εχει την συγκεκριμένει μητρική να μπορεί να προτείνει...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.