Jump to content

Εγκατάσταση XP σε SATA δίσκο

Rayden

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας παίδες!

Επειδή σύντομα θα στήσω ένα νέο σύστημα P4-775 σε μητρική που έχει SATA+RAID, έχω την εξής ερώτηση:

Απ' ότι μου είπαν στο ΠΛΑΙΣΙΟ (και το τονίζω αυτό!) ο δίσκος (ένας 160άρης WD SATA) θα πρέπει να μπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στο RAID κανάλι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζομαι και τους αντίστοιχους RAID drivers κατά την εγκατάσταση των XP, αλλιώς δε θα μπορούν να δουν το δίσκο. Και το ωραίο είναι ότι στην ερώτησή μου "καλά, αυτοί οι drivers δε θα είναι μέσα στο CD της μητρικής?" μου απάντησαν πως ΟΧΙ και θα πρέπει να τους κατεβάσω απ' το internet και να τους βάλω σε μία δισκέτα. :eek:

Οι απορίες μου λοιπόν είναι οι εξής:

1) Είναι απαραίτητο ένας SATA δίσκος να μπει στο RAID? Δε μπορεί να λειτουργήσει έξω απ' αυτό?

2) Είναι ποτέ δυνατόν μια μητρική (εν προκειμένω μια Albatron 915G PRO) να μην έχει στο CD της τους drivers για το RAID?

3) Τελικά το "κόλπο" με τη δισκέτα είναι η μόνη λύση?

:wassat:

Εγω παντως στο συστημα της υπογραφης μου με 875 εχω τρεις sata εναν 80αρη και 2 120αρηδες και δεν εχω κανεναν σε raid ουτε drivers εχω περασει για να τους δουν τα xp απλα οταν εβαλα τον τριτο δισκο χρειαστηκαν οι drivers για τον controller τιποτα αλλο.

Έλα ρε φίλε και κόντεψαν να με τρελάνουν!

Για την ακρίβεια, εγώ είπα στον πωλητή "Μη βάλετε το δίσκο στο RAID και ψάχνω για drivers, βάλτε τον στο απλό SATA"!

Και το είπα γιατί είχα πρόσφατα την εμπειρία ενός γνωστού που δε μπορούσε να βάλει XP επειδή του είχαν βάλει το δίσκο στο RAID! :laughing:

Και όταν μου απάντησαν ότι δε γίνεται ψιλοκουφάθηκα, αλλά επειδή δεν έχω εμπειρία από SATA είπα να μην κάνω τον έξυπνο...

:unsure:

Και μετά αναρωτιόμουν "Γιατί μαμά υπάρχουν μητρικές με SATA χωρίς RAIIIIID?" :nerd:

Thx

Σαφώς και δεν είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει ένας δίσκος SATA να μπει σε RAID controller. ’λλωστε κάτι τέτοιο θα προυπόθετε την ύπαρξη και δεύτερου όμοιου δίσκου για συστοιχεία RAID.

Πιθανόν όμως να σου είπανε ή να εννούσανε για ασυμβατότητα δίσκου SATA σε μητρική με P4-775 κάτι που τελευταία ακούγεται αρκετά....όπου δεν είναι εύκολο το boot.

Κάτι τέτοιο ούτε μου είπανε ούτε εννοήσανε! :...:

Δε φαντάζομαι να τους έχετε άλλωστε για τόσο... γνώστες!

Αλλά αν όντως υπάρχει ασυμβατότητα, αυτή λύνεται με τη χρήση του RAID? (Γιατί για το RAID -με ΕΝΑ ΔΙΣΚΟ- το ΕΙΠΑΝΕ! :wall: ) Όμως τότε χοντραίνει το πράγμα... Αλλά νομίζω πως δεν αξίζει να το παιδεύω τόσο, θα δοκιμάσω και οψόμεθα! :T:

Κοίτα, επειδή έχεις μπερδευτεί:

1) Όλες οι θύρες SATA της μητρικής σου είναι και RAID controlled.

2) Το 1) δεν σημαίνει ότι όταν μπει κάτι πάνω τους πρέπει να είναι σε RAID, κλείνεις την λειτουργεία του RAID και τις βλέπει απλά σαν συσκευές, όπως τις IDE.

3) Αν βάλεις τον δίσκο στις θύρες του SATA που είναι controlled από το ICH6-R και κλείσεις το RAID, επειδή είναι Native SATA δεν χρειάζεσαι καν drivers, συνεπαγόμενο από το 2) οι δίσκοι θα φαίνονται κανονικότατα σαν τους IDE παλιότερα από το Windows install.

4) Μην νομίσεις ότι είναι απίθανο οι πωλητές να μην ήξεραν τι λένε. Δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία συνήθως από ότι ξέρω, για μία δουλειά πήγαν εκεί οι άνθρωποι.

Ξέρει κανείς που βρίσκονται οι sata drivers σε μητρικές με το KT600. Sorry αν είναι χαζή η ερώτηση αλλά ψάχνω στο CD και έχω βρεί καμια 10αριά φακέλους που αναφέρουν "SATA".

Πιο πιθανό μου φαίνεται ένας φάκελος (κάτι)\SATA\driver\Winxp που έχει μέσα αυτά τα αρχεία: viasraid.cat, VIASRAID.INF, viasraid.sys

Είναι ο παραπάνω?

ΜΗΤΡΙΚΗ ΑSUS P4C800 E deluxe..

HD MAXTOR SATA 300GB 16mbcache.. αυτόν από το e-shop

Δεν μπορώ με τίποτα να τον δώ όυτε σαν 2ο ή 3ο δίσκο , αλλά ούτε μπορώ να εγκαταστήσω τα XP.

Τελικά κάποιος έκανε κάτι με raid και κατάφερε να τον δει μέσα στα XP. Εξακολουθεί όμως να μην φαίνεται κατά την εγκατάσταση των ΧP. Επειδή δεν ξέρω πως έγινε το RAID (το PC είναι ενός γνωστού :...: που είναι λίγο....άσχετος - το RAID το έκανε άλλος γνωστός:boxed: - πείτε μου τι πρέπει να κάνω για να δει επιτέλους τα 300 GB του....!!!

Αρχική απάντηση από Snips [Σήμερα, στις 15:08]

ΜΗΤΡΙΚΗ ΑSUS P4C800 E deluxe..

HD MAXTOR SATA 300GB 16mbcache.. αυτόν από το e-shop

Δεν μπορώ με τίποτα να τον δώ όυτε σαν 2ο ή 3ο δίσκο , αλλά ούτε μπορώ να εγκαταστήσω τα XP.

Τελικά κάποιος έκανε κάτι με raid και κατάφερε να τον δει μέσα στα XP. Εξακολουθεί όμως να μην φαίνεται κατά την εγκατάσταση των ΧP. Επειδή δεν ξέρω πως έγινε το RAID (το PC είναι ενός γνωστού :...: που είναι λίγο....άσχετος - το RAID το έκανε άλλος γνωστός:boxed: - πείτε μου τι πρέπει να κάνω για να δει επιτέλους τα 300 GB του....!!!

Κατ'αρχήν, για να δει τον δίσκο μόνο του πρέπει να ΚΛΕΙΣΕΙΣ το RAID. Βάλε την λειτουργεία του καναλιού σε IDE mode. Mετά λογικά πρέπει να τον βλέπει, και στην εκκίνηση και στο Windows Setup.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.