Jump to content

Ψηφιακό πολύμετρο

fonzi

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με ψηφιακό πολύμετρο και τη χρήση του.

Εχω ένα ( http://home.earthlink.net/~kaito/digital/dt830b.jpg ) που έχει τις εξής ενδείξεις:

DCV (με επιλογή 1000, 200, 20, 2000m, 200m)

ACV (750, 200)

DCA (200μ, 2000μ, 20m, 200m)

10A

hFE

->|-

Ω (2000K, 200K, 20K, 2000, 200)

Τα καλώδια μπορείς να τα τοποθετήσεις το μεν μαύρο στην ένδειξη COM και το δε κόκκινο είτε στην ένδειξη 10ADC (10 Amax unfused) είτε στην VΩmA (750VAC 1000VDC 200mA max)

Μπορεί κάποιος εν συντομία να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά και πως στο καλό μετράω την φόρτιση μιας μπαταρίας;;

Αυτή τη στιγμή έχω φορτίσει μια D 4000mAh.

Προσπαθώ να την μετρήσω και έχοντας το κόκκινο καλώδιο τοποθετημένο στη θέση 10ADC του πολυμέτρου παίρνω: με το διακόπτη στο ADC 20m ένδειξη 4,94

Με το κόκκινο καλώδιο στη θέση VΩmA παίρνω: με το διακόπτη στο ADC ένδειξη -1

με το διακόπτη στο DCV 20 ένδειξη 1,35

Έχει τελικά φορτιστεί ΟΚ; Πως πρέπει να μετράω;

DCV μετραει συνεχες ρευμα μεχρι 1000 βολτ

ACV μετραει εναλλασομενο μεχρι 750

DCA μετραει την ενταση του ρευματος μεχρι 200mA δλδ 0,2A

10A μετραει την ενταση μεχρι 10Α(θελει πολυ προσοχη εδω γιατι γινονται πατατιες και να σου το καψει)

hFE δεν το γνωριζω

->|- μετραει διοδους. απο εκει και περα δεν γνωριζω κατι παραπανω.κανει μπιπ οταν η διοδος ειναι καμενη η την μετρας με την αντιθετη φορα(αν και δεν ειμαι σιγουρος απολυτα γιαυτο)

Για να μετρησεις αν μια μπαταρια ειναι φορτισμενη θα βαλεις τους ακροδεκτες στο COM και στο VΩmA.Στην συνεχεια γυρνας τον επιλογεα στο DCV 20 για να μετρησεις μια μπαταρια.Ακουμπας τους ακροδεκτες του πολυμτρου στους πολους της μπαταριας και θα παρεις μια ενδειξη.

Μια μπαταρια ειναι φορτισμενη αν σου δινει μια τιμη μεγαλυτερη απο την ονομαστικη πχ αν μετρησεις μια μπαταρια 1,5v αν ειναι φορτισμενη θα σου δωσει καπου 1,6-1,7v.

Για να μετρησουμε ταση(Volt) παντα μετραμε παραλληλα.Αντιθετα για να μετρησουμε ενταση(Ampere) μετράμε σε σειρα και παντα μεσα σε κυκλωμα.

Αν καποιος αποπειραθει να μετρησει ενταση σε σκετη μπαταρια δεν θα παρει καποια ενδειξη.ΠΡΟΣΟΧΗ γιατι αν η μπαταρια ειναι μεγαλη (βλεπε αυτοκινητου) τοτε η πιθανοτητα να την γλιτωσει το πολυμετρο ειναι πολυ μικρη καθως θα δημιουργηθει βραχυκυκλωμα.

Αυτα. Τα ειπα οσο καλυτερα μπορουσα.Παρακαλω τους mods διορθωσουν τα οποια ορθογραφικα λαθη :040: :040: (που σιγουρα ειναι πολλα)

Ευχαριστώ πολύ!

Αρα να υποθέσω ότι η μπαταρία που μέτρησα (και γράφει 1,2v) είναι καλά φορτσμένη αφού δίνει ένδειξη 1,35

Τώρα όσον αφορά τα 4000 mAh που αναγράφει σαν χωρητικότητα δεν μπορώ να τα μετρήσω με το πολύμετρο ή λάθος κατάλαβα;

Πάντως πληροφοριακά να πω, μήπως βοηθήσω κάποιον, ότι χρησιμοποίησα παλιό orbit ni-cd only φορτιστή με μπαταρίες φτηνές από το lidl ni-mh και φυσικά σε χρόνο που να αντιστοιχεί στις νέες χωρητικότητες (πχ έκανε περίπου 20 ώρες για την μπαταρία που περιέγραψα παραπάνω).

Δεν δείχνει να δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα (πέρα βέβαια από τον πολύ μεγάλο χρόνο φόρτισης...)

οι μπαταριες ειναι ΑΑ?

αν ειναι που τις βρηκες και ποσο?

γιατι 4000 mΑh ειναι παρα πολλα:112: :112:

ο χρονος φορτισης ειναι σχετικος με τον φορτιστη και με την χωριτικοτητα της μπαταριας.Ισως αν αγορασεις εναν καινουργιο φορτιστη να σου κανει λιγοτερες ωρες.

Υπάρχουν φορτιστές που θέλουν 24 ώρες και υπάρχουν ταχυφορτιστες σαν αυτόν που έχω εγώ που σε μια - μιάμιση ώρα έχουν φορτίσει τις μπαταρίες...

Βέββαια , με τον 2ο υπάρχει πρόβλημα αν τις αφήσεις παραπάνω να γίνουν κάρβουνο όπως και το σπίτι .... Ζεσταίνονται υπερβολικά και άμα φορτίσουν πληρως και παραμείνουν στο ταχυφορτιστή αρχίζουν να φουσκώνουν.. Οπότε με το που γίνει πράσινο το λαμπάκι της φόρτισης πρέπει να βγει απο την μπρίζα.

οι μπαταριες ειναι ΑΑ?

αν ειναι που τις βρηκες και ποσο?

γιατι 4000 mΑh ειναι παρα πολλα:112: :112:

ο χρονος φορτισης ειναι σχετικος με τον φορτιστη και με την χωριτικοτητα της μπαταριας.Ισως αν αγορασεις εναν καινουργιο φορτιστη να σου κανει λιγοτερες ωρες.

όπως γράφω στο πρώτο ποστ είναι D.

Πήρα διάφορες από το lidl κυρίως ΑΑ (2100 mAh) και ΑΑΑ.

Είχαν η 4δα 2,99 ευρώ.

Oi D ήταν δύο στη συκευασία με τα 2,99 ευρώ.

Νομίζω ότι τις είχε φτηνά. Σωστά;

• 4 weeks later...

Για να μετρίσεις με το πολύμετροείτε συνεχές είτε εναλλασόμενο, πρέπει να αρχίζεις απο πάνω προς τα κάτω, δηλ. 1000,750...και αυτό για να μην το κάψει.Για να μετρήσεις Α πρέπει μεν να μετρήσεις εν σειρά, αλλά εισαγωγή ρευματος στο πολύμετρο πρέπει να γίνει από το κόκκινο καλώδιο δηλ./το + και εξαγωγή από το μαύρο δηλ. το -.

Οι μπαταρίες πρέπει να φορτίζονται με όσο το δυνατόν λιγώτερα Α δηλ.έως1/10 της χωριτικότητος, για να μην χαλάει η μπαταρία. Η ανωτέρα φόρτισις δεν πρέπει να ξεπερνά το 16 τοις εκατὀ, ενώ η τιμή ασφαλείας [για μακροζωία] είναι 12 τοις εκατό. Για την άλλη τιμή θα εννοεις τα mf φαντάζομαι που είναι μονάς μετρήσεως για πυκνωτές [mickro Farad]. Tα com είναι για τραντζίστορ και ίσως έχει και ένα διακοπτάκι +- κάπου.

Για την άλλη τιμή θα εννοεις τα mf φαντάζομαι που είναι μονάς μετρήσεως για πυκνωτές [mickro Farad]. Tα com είναι για τραντζίστορ και ίσως έχει και ένα διακοπτάκι +- κάπου.

[ΤΥΠΙΚΟΥΡΑΣ Mode]

Διορθωσούλα

mf --> millifarad 10^3

μf --> microfarad 10^6

[/ΤΥΠΙΚΟΥΡΑΣ Mode]

Εχεις δίκιο. H μονάς Farad [F] είναι πολύ μεγάλη]Αmp επί sec δια Volt=Farad και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται υποπολαπλάσια αυτής 1μF=10εις την μειον 6F [εκατομυριοστό του F],1pF=1μμf=10εις την μειον12F [τρισεκατομυριοστό τουF]

• 3 months later...

Μήπως ξέρει κάποιος τι "παίζει" με φορτιστές ακουστικών; Εχω 1 ζευγάρι ασύρματα philips που φορτίζονται στη βάση φόρτισης/αναμεταδότη τους.

Επειδή τα έπαιξαν πλέον και δεν κρατάνε την ισχύ τους για ώρα, τα άνοιξα και είδα ότι παίρνουν μπαταριούλες επαναφορτιζόμενες ΑΑ. Ηταν 200 mAh και έτσι τις άλλαξα τοποθετώντας 800ρες που είχα φορτίσει πρώτα σε φορτιστή που δίνει 270 mAh/h (για 4 ώρες).

Το ερώτημα είναι αν μπορώ να τις φορτίζω όπως έκανα με τις 200ρες, δηλαδή συνδέοντας τα ακουστικά στη βάση φόρτισης τους. Δεν ξέρω όμως ούτε πόσο ρεύμα τους ρίχνει ούτε αν σταματάει αυτόματα τη φόρτιση μετρώντας την ισχύ τους.

O φορτιστής στο "τουβλάκι του" που πάει στην πρίζα γράφει:

output: 12v 200 mAh

1) (προφανώς εννοεί 1,2v ? )

2) Αυτό σημαίνει ότι ρίχνει 200 mAh συνολικά ή σε κάθε μιά από τις 2 μπαταρίες που έχουν τα ακουστικά?

3) Θα σταματάει αυτόματα το φόρτισμα ή θα τις κάνει να σκάσουν αν μείνουν πολλές ώρες?

4) Αυτές που βάζω τώρα και είναι 800ρες θα πρέπει να τις αφήνω 800 χ 1,4 = 1120 /200 = 6 ώρες περίπου?

Και εγω που πηρα ενα SONY φορτηστη που φορτίζει 4 ΑΑ SONY μπαταριες 2.500 mA σε 15 min (εχει και ανεμιστηρακι μέσα για να τις φυσάει γιατί βραζουν)

να τις κλαίω τις μπαταρίες ????

O φορτιστής στο "τουβλάκι του" που πάει στην πρίζα γράφει:

output: 12v 200 mAh

1) (προφανώς εννοεί 1,2v ? )

2) Αυτό σημαίνει ότι ρίχνει 200 mAh συνολικά ή σε κάθε μιά από τις 2 μπαταρίες που έχουν τα ακουστικά?

3) Θα σταματάει αυτόματα το φόρτισμα ή θα τις κάνει να σκάσουν αν μείνουν πολλές ώρες?

4) Αυτές που βάζω τώρα και είναι 800ρες θα πρέπει να τις αφήνω 800 χ 1,4 = 1120 /200 = 6 ώρες περίπου?

Αν μας έδωσες καλά να καταλάβουμε.

Eννοεί ότι στα 12v φορτώνει το ανώτερο με 200mA. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι απαραιτήτως η τάση 12v. Μπορεί να είναι ή μεγαλύτερη, ή μικρότερη.

Στη φόρτιση παίζει ρόλο στην τάση που θέλεις να φορτίσεις πόσα Α μπορεί να δώσει. Σίγουρα όμως δεν λέει 1,2. 1,5 μπορεί να έλεγε. 1,2 όμως αποκλείετε. Άρα θα λέει 12v και οι μπαταρίες θα είναι 8 στον αριθμό, τις φορτίζει δε σε σειρά μάλλον. Δεν ξέρω αν έχει προβλέψει ο κατασκευαστής αυτοματισμό να σταματάει την υπερφόρτιση, αν και πιστεύω οτι θα έχει, αλλά σίγουρα οι μπαταρίες σου θά έχουν λιγώτερο πρόβλημα από πρίν, γιατί θα έχει τις ίδιες μπαταρίες σε αριθμό να φορτίσει ο φορτιστής αλλά μεγαλυτέρας χωρητικότητος. Θα χρειάζονται δε περισσότερη ώρα για φόρτιση. Η φόρτιση δε στην αρχή είναι μεγαλύτερη διότι είναι άδειες η μπαταρίες και μειώνεται όσο φορτίζει η μπαταρία. Αρα η ένταση τις φορτίσεως εξαρτάται απο το πόσο είναι φορτισμένες η μπαταρίες. Τέλος με όσο μικρότερη ένταση φορτίζει ο φορτιστής, θα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής οι μπαταρίες. Οι μπαταρίες κατά τήν διάρκεια της φορτίσεως θα πρέπει να μην θερμαίνονται. Αν θερμαίνονται σημαίνει ότι τούς πέφτει μεγάλη η ένταση. Αν κατά την φόρτιση κρατούνται κρύες και όταν φορτίσουν θερμαίνονται σημαίνει ότι υπερφορτίσθηκαν. Ουφ! Αρκετά ήσαν.

Διομήδη ευχαριστώ, αλλά μάλλον δεν σας έδωσα σωστά να καταλάβετε (σωστά τα λες αλλά ο φορτιστής των ακουστικών έτσι κι αλλιώς 2 μόνο μπαταρίες φόρτιζε και όχι 8):

Ο φορτιστής που γράφει 200mAh 12v είναι αυτός που είναι ταυτόχρονα και σταθμός βάσης (αναμετάδοσης ουσιαστικά) των ακουστικών. Εκτός από αναμεταδότης ήχου λοιπόν, έχει και ένα καλωδιάκι όπου συνδέεις τα ασύρματα ακουστικά για να φορτίσεις τις μπαταρίες τους όταν έχουν πέσει σε απόδοση.

Επειδή όμως μετά από πολλές φορτίσεις με αυτόν τον τρόπο οι μπαταρίες έπαψαν πλέον να φορτίζονται ικανοποιητικά (προφανώς έφτασαν το όριο ζωής τους) αναγκάστηκα να ανοίξω τα ακουστικά και διαπίστωσα ότι είχαν 2 ΑΑΑ 200mAh έκαστη. Τις αντικατέστησα με 2 άλλες που είναι 800mAh έκαστη και τις είχα προηγουμένως φορτίσει σε δικό μου φορτιστή με τον σωστό τρόπο. Αλλά επειδή δεν είναι και τόσο εύκολο κάθε φορά να τις βγάζω απο τα ακουστικά για φόρτιση ή αλλαγή με άλλο ζευγάρι, αναρωτιέμαι αν μπορώ να τις φορτίζω με τον φορτιστή της βάσης των ακουστικών (όπως δηλαδή γινόταν ως τώρα με τις 200ρες).

Συμφωνώ λοιπόν απολύτως με αυτά που λες Διομήδη παραπάνω αλλά εξακολουθώ να μην ξέρω τι στο καλό γίνεται με τον φορτιστή των ακουστικών. Οταν προστατεύει από υπερφόρτιση θα σβήνει; Σε κάποια άλλα ακουστικά philips που βρήκα στο ιντερνετ γράφει ότι ο φορτιστής τους ανάβει λαμπάκι και σταματάει τη φόρτιση βασισμένος μόνο στο χρόνο! Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα μου τις αφήνει φορτισμένες στο 1/4 αφού θα τις νομίζει για 200ρες...

Oι φορτιστές σταματούν την φόρτιση ανιχνεύοντσς τάση και όχι χορητικότητα.

[Σε κάποια άλλα ακουστικά philips που βρήκα στο ιντερνετ γράφει ότι ο φορτιστής τους ανάβει λαμπάκι και σταματάει τη φόρτιση βασισμένος μόνο στο χρόνο!] Αυτό το συγκεκριμένο μου είναι δύσκολο να το πιστέψω [σαν τεχνίτης] ότι έγινε. Μάλλον θα το θεωρίσω τυπογραφικό λάθος.

Πάντως να ξέρεις οτι ο φορτιστής δίνει δεδομένη ένταση. Απο εκεί και πέρα εξαρτάται από την μπαταρία το πόσο θα τραβήξει, μέχρι να διακόψει ο αυτοματισμός προστασίας, αν καταφέρει και φθάσει την τάση όπου θα γίνει η διακοπή.

Ακόμη και αν συμβαινει να διακόπτει βάση χρόνου πάλι θα χωρέσουν περισσότερο από τις προηγούμενες διότι εξαρτάται από τις μπαταρίες πόσο θα τραβήξουν, οπότε μην ανησυχείς.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.