Jump to content

Nforce4 vs VIA

Candyman1442169163

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ποιο πιστεύετε chipset προσφέρει καλύτερη λειτουργία στα AMD συστήματα; Επιδόσεις; Overclocking;

Εγώ από συγκυρίες κατέληξα σε ΝF4 SLi αν και πιστεύω πιο πολύ στην VIA (όλα τα προηγούμενα AMD based pc μου ήταν VIA χωρίς προβλήματα, με το NF4 έχω προβλήματα).

Παρακαλώ τις απόψεις σας χωρίς φόβο και πάθος! :041:

Δεν υπαρχει μετρο συκγρισης αλλά ουτε καιλόγος για κατι τετοιο.

το NF4 υπερτερει σχεδόν παντού και ειδικά σε oc.

Σε μία προσεγμένη μητρική (λεγε με DFI) απλά κανει θαυματα.

Πολλοί πινουν νερό στ'όνομα της VIΑ όμως...

ακομα πιο πολλοί όμως πινουν κρασί στο όνομα τις nvidia :040:

Για DFI εννοείς συγκεκριμένη; Μήπως την DFI Lanparty UT SLI DR;

Και μερικοί από τους από πανω κανουν τσιμπούσι στο όμονα τις μητρικής αυτης και τις μικρότερης αδελφής της χωρίς το SLI :040: :040:

Αν και δεν έχω εμπειρία απο Via NVidia θα ψήφιζα και εγώ.

Αλλα λκαι λίγη γκρίνια..... :(

Είναι δυνατόν οι drivers της Nvidia ματά απο 40 εκδόσεις ακόμα να παρουσιάζουν προβλήματα.

Και αναφέρομαι στο γνωστό Data Corruption που ακόμα ταλανίζει κόσμο και κοσμάκη καθώς τα Φορουμ γεμίζουν σελίδες επι σελίδες (βλέπε forum της Nvidia...βαρέθηκα να κάνω αναζήτηση στο Google για προβληματα δίσκων και να βγαίνουν παντα μπροστά...είχα κάποια ψιλοπροβλήματα με δισκους ...3 εως τώρα νεκροί)

Είναι δυνατόν να βάζω καινούργιους driver για το πανάρχαιο Nforce2 και να χτυπάει error 51.Δεν ξέρω απο Via και κακά τα ψέματα οσον αφορά τα Nvidia

η σχέση μου είναι αρκετά καλή αλλά..

Xμμ... παρόμοια προβλήματα με data corruption και data loss έχω κι εγώ με το NF4.

Με VIA δεν μου έχει τύχει ποτέ να έχω τόσα προβλήματα μαζεμένα και γενικά παρατηρώ στα forum πολύ troubleshooting σχετικά με δαύτο.

Σωστά είπατε ότι τα VIA δεν είναι ιδανικά για O/C αλλά όμως μήπως δουλεύουν πιο σταθερά γενικώς; Εκτός αν είναι θέμα drivers... αλλά και πάλι δεν θα έπρεπε κοτζάμ Nvidia να τα είχε καταφέρει κάπως καλύτερα;

Είμαι από αυτούς πίνουν στο όνομα της VIA και δεν είχα ποτέ προβλήματα, σε αντίθεση με τα nForce που πραγματικά τα θεωρώ απαίσια.

Μπορείς να δεις τα threads μου με το τι έχω καταφέρει με το VIA.

Με το nForce πάντα είχα προβλήματα ασμβατότητας, αστάθειας και οι -πραγματικές- επιδόσεις του πάντα ήταν ένα σκαλοπάτι κάτω από το nForce.

Είχε κάκιστο IDE-SATA, το οποίο θεωρώ σημείο κλειδί για τις επιδόσεις του H/Y και οι ασυμβατότητές του (με drives και PCI cards) μου έσπαγαν το νεύρα. Επίσης οι drivers είναι τραγικοί σε αντίθεση με τις VIA που απλά τους βάζεις και όλα παίζουν.

Από overclocking πάλι δεν είχα πρόβλημα αφού οι διαιρέτες δούλευαν πάντα καλά χωρίς να έχω ιδιαίτερες απώλειες από επιδόσεις και το μηχάνημα έδειχνε πιο εύρωστο στα default. Στην ουσία, αυτό που μετράει στους Α64 είναι η τρλική συχνότητα και δεν εβλεπα καμμία διαφορά αν ήμουν πχ στα 10χ250 ή 9χ278 ή 8χ312.

Αυτά περί κλείδωμα PCI κλπ είναι μάλλον λόγια του αέρα αφού το καταπληκτικό nForce συνήθως κλείδωνε μόνο τα 2 SATA και τα υπόλοιπα είχαν πρόβλημα. Ενώ με το VIA δούλευα άνετα και στα 250 και στα 270 και στα 306(!!) με την MSI K8T Neo2 FIR.

__

Το θέμα με το NF4 που όλοι πίνουν νερό στο όνομά του ήταν οτι οι κατασκευαστές έφτιαχναν μητρικές για overclocking. Σε αντίθεση με το VIA ενώ οι επιλογές με VIA ήταν πάντα πιο λίγες.

Επίσης, το πολυπόθητο K8T900 ποτέ δεν εμφανίστηκε. Υποστήριζε 2 PCIe 16x και έπαιζε SLi και Xfire αλλά δυστυχώς δεν πορχώρησε σε μαζική παραγωγή.

Και επειδή είχα ανάγκη από μια πλούσια μητρική με PCI-e, πήρα ATi....

Δεν έχει SLi ****το η VIA.... :(

Το προηγούμενο σύστημά μου ήταν ένας XP 3200+ σε KT800 με Nvidia σε AGP φυσικά. Πιο πριν 1800+ σε ΚΤ133Α. Και τα δύο αυτά συστήματα ήταν τίγκα σε EIDE συσκευές και PCI κάρτες (είχα 3 overlay cards, 1 tv tuner, 1 creative dxr-3 και μία Fast AV Master) και όλα παίζανε τζάμι. Rock solid που λένε και οι αμερικάνοι. Ομολογώ ότι ΑΝ υπήρχε NF4 board με τόσες pci (θεωρητικά μιλάω), ώστε να το είχα στήσει ανάλογα... ε, τρομάζω στη σκέψη και μόνο ....! Κι εμένα δηλαδή δεν με έχει πείσει το δικό μου σύστημα ούτε μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Με τα VIA δεν είχα άγχος μην κρασάρει το σύστημα γιατί δεν συνέβαινε ποτέ (εφόσον βέβαια είχε στηθεί σωστά).

Χμ, σε μένα πάντως το NF4-4X έδειχνε να κλειδώνει και τα 4 sata. Και για OC βέβαια, και με τη φτηνότερη Nforce3/4 μητρική, μπορείς να πας πολύ ψηλά.

Συμφωνώ πάντως, ότι σε συμβατότητες - σταθερότητες κλπ, το VIA είναι καλύτερο.

Πάντως, εμένα πολύ καλές εντυπώσεις, μου είχε αφήσει μια φτηνή Αsus mATX που είχα, με SIS 760, που κλείδωνε AGP/PCI, την εποχή που όλοι πεδευόντουσαν με το κλείδωμα των VIA. Κρίμα που η SIS, σαν εταιρία, δεν "φοριέται" πολύ στους κατασκευαστές μητρικών. Πάντα την συμπαθούσα.

Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι VIA και SIS είναι "παλαίουρες" σε σχέση με την nvidia στα chipset. Kαι ακόμα περισσότερο από την ATI βέβαια (αυτό το RD580 μου έφαγε τα σηκώτια).

Ωστόσο, ο ενθουσιώδης χρήστης θέλει OC, γι αυτό Nvidia-Intel είναι μονόδρομος.

Αν ο ενθουσιώδης χρήστης δεν θέλει ΟC αλλά θέλει γκάζια (π.χ. SLI, SATA2, κ.λ.π.) τι κάνει; Σε AMD αναγκαστικά πάει σε SLI άρα ΝF4. Σε Intel πάει σε Crossfire άρα Ati & Intel. Εγώ που θέλω AMD αλλά όχι ΝF4 και σε καμία περίπτωση Ati VGA, έπρέπε να πάω σε VIA. Και το SLi;

Ω ρε μπέρδεμα...

Δεν είχαν βγει και Dual core VGA τότε που έκανα upgrade. Πάλι με βλεπω να τα σκάω... :(

Κάπου σε έχασα...

"Σε AMD αναγκαστικά πάει σε SLI άρα ΝF4"

Γιατί?

Υπάρχει και το CrossFire... Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θες ATi VGA.

Πάντως και το SLi (ή και γενικά το Dual-GFX card setup) ίσως να μην αξίζει και τόσο. Γιατί θες οπωσδήποτε SLi?

Κοίτα...

Την Ati πάντα την θεωρούσα ως εταιρία με προβληματικά προϊόντα. Πάντα σε κάρτα γραφικών πήγαινα σε Nvidia και δεν είχα προβλήματα. Είπα κάποια στιγμή να πάρω Ati και πηρα μια 9600ΧΤ. Δεν έμεινα ευχαριστημένος και είχα τα αναμενόμενα προβλήματα που περίμενα... Κακοί drivers και επίσης visual artifacts σε πολλά games (δεν την είχα υπερχρονίσει)...

Τώρα γιατί dual? θα προτιμούσα ΜΙΑ κάρτα με δύο GPU αλλά είπα ότι δυστυχώς όταν έκανα αναβάθμιση υπήρχε σαν λύση το SLi μόνο. Και επίσης προτιμώ δύο επεξεργαστές να κάνουν μία δουλειά παρά έναν ταχύτερο. Είναι θέμα... πόρωσης.

Κοίτα...

Την Ati πάντα την θεωρούσα ως εταιρία με προβληματικά προϊόντα. Πάντα σε κάρτα γραφικών πήγαινα σε Nvidia και δεν είχα προβλήματα. Είπα κάποια στιγμή να πάρω Ati και πηρα μια 9600ΧΤ. Δεν έμεινα ευχαριστημένος και είχα τα αναμενόμενα προβλήματα που περίμενα... Κακοί drivers και επίσης visual artifacts σε πολλά games (δεν την είχα υπερχρονίσει)...

Τώρα γιατί dual? θα προτιμούσα ΜΙΑ κάρτα με δύο GPU αλλά είπα ότι δυστυχώς όταν έκανα αναβάθμιση υπήρχε σαν λύση το SLi μόνο. Και επίσης προτιμώ δύο επεξεργαστές να κάνουν μία δουλειά παρά έναν ταχύτερο. Είναι θέμα... πόρωσης.

1) Η 9600ΧΤ είναι 3 γενιές πίσω.

2) Αν είχες artifacts, η κάρτα ήταν ελλατωματική.

Προσωπικά, πιο πολλές ελλατωματικές nVidia πέτυχα, παρά ATi.

Για την Ιστορία, η ATi είναι πολλά χρόνια πριν την nVidia στοω χώρο των γραφικών και αν τα προϊόντα της ήταν προβληματικά, πολύ απλά η εταιρεία αυτή δεν θα υπήρχε.

ATi χρησιμοποιώ αρκετά συχνά από την Radeon 8500.

Αυτό με τους προβληματικούς drivers ποτε δεν το κατάλαβα. Ποτέ δεν ήταν τέλειοι και ποτέ δεν θα είναι. Οποιασδήποτε εταιρείας. Τα προβλήματα με τους Detonators και εν συνεχεία Forceware εύχομαι να μην τα αντιμετωπίσει κανείς. Κάθε βδομάδα έβγαιναν νέοι drivers που έφτιαχναν κάποια προβλήματα αλλά παράλληλα δημιουργούσαν άλλα. Αυτό το θεωρεί κανείς καλό?

Το μόνο ίσως μειονέκτημα της σειράς 9χχχ πάντως ήταν η μάλλον μικρή αντοχή της σε ρεύμα και overclocking.

Τώρα όσον αφορά το Dual, δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Μια 6800GT για παράδειγμα, έπαιζε καλύτερα τα περισσότερα παιχνίδια από 2χ6600GT. Και μια 7900GT/GTX τα παίζει μάλλον καλύετερα από 2 6800GT σε SLi (ειδικά αν βάλεις HDR). Χώρια η υπερβολική κατανάλωση και ζέστη μέσα στο κουτί.

Ό,τι κάρτα γραφικών πάρεις τώρα και την κάνεις SLi, η επόμενη γενιά θα σε βγάλει κορόιδο αφού με λιγότερα χρήματα και κατανάλωση θα σου δίνει περίπου τις ίδιες επιδόσεις και ίσως καλύτερα γραφικά (όπως πχ έγινε με τα HDR και θα γίνει με τα DΧ10).

Λυπάμαι αλλά είσαι προκατειλλημένος φίλε μου...

Η κάρτα ήταν τζάμι και τα ίδια jiggles τα έχω δει σε X800, στα ίδια games (FEAR, Doom 3, κ.λ.π.) με ίδιους drivers (latest). Το ότι είναι 3 γενιές πίσω δεν μου λέει τίποτα, ΕΠΡΕΠΕ να παίζει. Δηλαδή όποιος ας πούμε έχει Nvidia GF 4 Ti που είναι 3-4 γενιές πίσω, είναι λογικό να μην παίζει; Ελεος.

Ασχολούμε με pc πολλά πολλά χρόνια, έγραφα σε περιοδικό πληροφορικής και ήμουν ο πρώτος στην Ελλάδα που έγραψε την θρυλική φράση σε παρουσιάση του Riva 128, "Nvidia, θυμηθείτε το όνομα θα μας απασχολήσει στο μέλλον". Οπότε περιττό το μάθημα ιστορίας.

Οι Ati είχαν πάντοτε προβλήματα από την εποχή των Rage 3D. Μην με αναγκάσεις να κάθομαι να ψάχνω links. Μερικά πράγματα έχουν συμβεί, είτε τα αναγνωρίζουμε είτε όχι. Αν η Ati ήταν τόσο καλή τότε την εποχή της 3Dfx θα είχε καταφέρει κάτι καλύτερο από το να σχεδόν εξαφανιστεί MONH THΣ (H nvidia δεν υπήρχε ουσιαστικά και μέχρι την Voodoo, υπήρχαν μονο οι Matrox & Ati σε 3D chips.

Μετά 3-4 γενιές GPU της Nvidia άρχισε να προσπαθεί να την ανταγωνιστεί. Και αν δεν την έσπρωχνε το marketing όπως έγινε τα 3 τελευταία χρόνια, ακόμα το 3% της αγοράς θα είχε.

Για τους Detonators: Κατά πρώτον δεν έβγαινε driver κάθε εβδομάδα. Κατά δεύτερον... είχα με την εξής σειρά: Riva TNT, TNT2 M64, Geforce 2 MX, Geforce 4 Ti 4200, Geforce 5700, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν είχα ΠΟΤΕ πρόβλημα με τους drivers και πάντα παίζαν όλα και σε D3D και σε OpenGL. Αν εσύ πιστεύεις ότι λέω παπάντζες, δικαίωμα σου. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα...

Το ότι η Αti είναι πιο παλιά από την Nvidia δεν μου λέει τίποτα. Και η 3Dfx ήταν αλλά έκλεισε λόγω ανταγωνισμού. Και η Matrox το ίδιο, αλλά δεν ασχολείται με mainstream κάρτες πλέον γιατί δεν μπορεί να ανταγνωνιστεί την Nvidia.

Σημασία δεν έχει ποιος είναι ο παλαιότερος αλλά ποιός είναι ο καλύτερος.

Οσον αφορά το τελευταίο σου επιχείρημα... τότε και οποιος αγοράζει Dual core AMD είναι κορόιδο αφού ο επόμενος θα είναι ταχύτερος και φθηνότερος!!!!! Ωραίο επιχειρήμα!!! ΠΑΝΤΑ η επόμενη γενιά είναι ταχύτερη από την προηγουμενη στους υπολογιστές. Τι να κάνουμε; Να μην κάνουμε αναβαθμίσεις;;;;;;

Φιλικά

Α και κάτι άλλο.. Μία 6800GT δεν παίζει με τίποτα, (ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΕ, ΜΕ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ) καλύτερα από δύο 6600GT. Σου υπενθυμίζω ότι εμένα βγάζει 6050.

Δες το παρακάτω link. Oύτε η Ultra δεν μου ρίχνει!

http://www.tweakpc.de/hardware/tests/graka/gigabyte_GV-N68T256DH/s06.php?benchmark=3dm05

Ο καθένας με τις εμπειρίες του. Οι δικές μου είναι άριστες τόσο από VIA όσο και από NForce3 αλλά και 4. Αν κάτσω να το καλοσκεφτώ στο NForce4 τελικά πήγα ποιο πολύ για ψυχολογικούς λόγους. Τα VIA είναι πολύ σταθερά chipsets, αλλά δυστυχώς είχαν την ατυχία να τα φτιάχνει η.....VIA! Μια εταιρία που πάντα ήταν ένα βήμα πίσω από τον ανταγωνισμό. Μόνο όταν δεν είχε ανταγωνισμό φαινόταν να είναι στην πρώτη γραμμή. Τώρα πλέον τα έχει παρατήσει και προσπαθεί να παίξει μπάλα στα embedded συστήματα, μέχρι ο ανταγωνισμός (Intel και AMD) να ενδιαφερθούν και για αυτή την αγορά. Πολύ καλές εμπειρίες και από το SiS 760GX. Σταθερότατο και αξιόπιστο και αυτό. Γενικά η AMD πλατφόρμα είναι πλέον πολύ αξιόπιστη και για τυχόν βλακείες μάλλον θα έπρεπε να βρίζεται τον εκάστοτε κατασκευαστή της μητρικής και όχι το chipset.

@Candyman

H ATi μπορεί να προσπάθησε να αφανιστεί μόνη της την εποχή εκείνη όπως λες, αλλά πιστεύω να γνωρίζεις τι έλεγε η NVidia όταν όλοι την ρώταγαν ποιον θεωρεί ως κυριότερο ανταγωνιστή της για το μέλλον.

Η nvidia τα πηγαινε καλα απο αποψη σταθεροτητας μεχρι το nf2.Μετα "επιασε"τον παλμο της αγορας(overclocking)και η σταθεροτητα πηγε βολτα σε αλλη γη και αλλα μερη.Η via ηταν σταθεροτατη,και οτι και αν εκανε σε σχεση με drivers ηταν παντα προς το καλητερο.Τωρα σε οτι εχει να κανει με την "κοντρα"ati V nvidia νομιζω οτι η μπαρα γερνει θετικα προς την ati,διοτι στα περισοτερα παιχνιδια οταν ανεβουν οι αναλυσεις και τα antialising-anisotropic κλπ η αποδοση στις nvidia αρχιζει και πεφτει δραματικα.

@candyman οταν γραφεις "Σου υπενθυμίζω ότι εμένα βγάζει 6050"ενοεις 3dmark05,γιατι η δικη μου βγαζει απο 6500-6800(με τους τελευταιους drivers)και ειναι και agp.

Α και κάτι άλλο.. Μία 6800GT δεν παίζει με τίποτα, (ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΕ, ΜΕ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ) καλύτερα από δύο 6600GT. Σου υπενθυμίζω ότι εμένα βγάζει 6050.

Δες το παρακάτω link. Oύτε η Ultra δεν μου ρίχνει!

http://www.tweakpc.de/hardware/tests/graka/gigabyte_GV-N68T256DH/s06.php?benchmark=3dm05

Όσον αφορά αγαπητέ μου την απόδοση της 6800GT και των 6600GT SLi, αυτή δεν μετριέται με το 3dmark. Θα πρέπει να έχεις καταλάβει οτι τα αποτελέσματα του 3dmark είναι φούμαρα.

Πολλοί χρήστες υποστήριζαν έπειτα από δοκιμές οτι σε πολλά παιχνίδια οι 2 6600GT έχαναν σε απόδοση από μια 6800GT/ultra όταν έμπαιναν σε δράση τα ΑΑ/ΑF. Άσε που και πάλι μια 6800GT έπιανε περίπου 6000 στα 3dmark05. Οπότε αν τσίμπαγες μια μεταχειρισμένη 6800GT (ή απλά την έπαιρνες στη δύση της "καριέρας" της) θα είχες περίπου την ίδια απόδοση, λιγότερη κατανάλωση, και δεν θα έψαχνες αναγκαστικά για SLi μητρική.

Για την ιστορία....

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=965605

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.