Jump to content

A8R32-MVP και 1ες περιπέτειες...

nicksoti1442169068

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Έπειτα από πολύ καιρό με την ίδια cpu - μητρική, αγόρασα μια A8R32-MVP και έναν 3700+, σύνολο 224 ευρώ. Ξεκινώ αυτό το thread, πέρα από την περιγραφή 1ων εντυπώσεων και "περιπετειών", διότι η μητρική είναι εξοπλισμένη σαν αστακός, και στα 99 ευρώ τη θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία, και ίσως ενδιαφέρει πολλούς.

Βασικά, χρειαζόμουν κυρίως κάποια από τα extra χαρακτηριστικά της μητρικής (firewire, θύρες κλπ), που έλειπαν από την "φτωχή" πλην τίμια Albatron Κ8ΝF4X-754. Απλά ήμουν λίγο σκεπτικός, διότι και η Albatron πήγαινε αέρα για τα λεφτάκια της (285 ΗΤΤ άνετα), και ο 754 3000+ ήταν αστέρι κομμάτι (2640 mhz 1.6V), βάλε και την ταλαιπωρία στησίματος εξ' αρχής του hardware, windowsxp 1os έτους εγκατάσταση κλπ.

Σαν τιμωρία μου λοιπόν, η ταλαιπωρία ήρθε και μου χτύπησε την πόρτα...

Αρχικά, για τις 1ες 2-3 ώρες κολλημάτων στα win, και 3 αλλαγές bios, έφταιγε η άτιμη καλωδιοταινία του backup δίσκου μου....

Κατόπιν, η μητρική δούλεψε για 2 μέρες default, όλα άψογα, το συνοδευτικό CD κάνει παπάδες, οι sata controllers γρήγοροι (αντίστοιχη ταχύτητα με του Nforce), ο ήχος πολύ καλός χωρίς παρεμβολές, Q-fan (απίθανο), γενικά όλα μέλι γάλα.

Χτες βράδι όμως το διαολάκι μέσα μου ξύπνησε. Λέω, οι San Diego λένε ανεβαίνουν καλά, οι μνήμες μου το ίδιο, η μητρική από ότι διάβασα, από τις καλύτερες στο OC. Kαι ξεκίνησα σιγά-σιγά..

Λοιπόν παιδιά, το bios της συγκεκριμένης μητρικής είναι η ταλαιπωρία αυτοπροσώπως. 3 δοκίμασα, το καθένα είχε και τα κουσούρια του, να σου σπάει τα νεύρα. Καμία σχέση με την καημένη την Albatron, που είχε 5 πραγματάκια, αλλά δούλευαν όλα όπως πρέπει. Αναλυτικά, οι 1ες εντυπώσεις:

-Αρχικά, με το τελευταίο bios πάνω, 1 dimm UCCC, πάω τη cpu σύνχρονα μέχρι τα 11χ228=2500, όλα οκ σταθερά, αναμενόμενο. Με το που ανεβάζω 230, no post. Δεν μπορεί λέων στα 227 να βγάζει superpi32mb, και στα 230 να μην ξεκινά, τέτοια απάτη cpu. Άρχισα να αλλάζω διάφοrες ρυθμίσεις bios, διαιρέτες, χαλαρές ρυθμίσεις παντού, τίποτα αυτή. Τσιμπάω λίγο την τάση 100mv, μπιπ άνοιξε. Λέω αυτό είναι, η cpu ήθελε λίγη τάση (αμ δε)

-Συνέχεια στο ανέβασμα, επόμενο εμπόδιο τα 235mhz, πάλι τα ίδια. Λέω αυτό ήταν, μέχρι εδώ είμαστε. Κατά τύχη, το ΗΤΤ speed, το οποίο είχα στα 600 από 1000 για να είμαι καλυμμένος, το βάζω στο auto. Ως δια μαγείας, μπιπ ανοίγει. Μπαίνω bios, το είχε ρίξει αυτόματα 400. Παράξενο λέω, 4χ235 = 940<1000 που default δούλευε άψογα. ότι άλλο HTT speed και να έβαζα, no post, μόνο με 400. Με διαιρέτη στα 166 και 3-4-4-8 1Τ, συνεχίζω να ανεβαίνω σιγά-σιγά. Απροβλημάτιστα ως τα 3+ G.

-Για την extra τάση που χρειαζόταν, αλάζοντας το bios σε ένα πολύ παλιό, Γενάρη 2006, λύθηκε το πρόβλημα, ως τα 2950 περίπου δεν ήθελε άλλη. Μόνο που με αυτό κάνει πλέον λίγο overvoltage η μητρική από μόνη της χεχ. Για το 400ΗΤΤ, φταίει η συνεργασία με uccc. Με ένα παλιό dimm πάνω 256άρι, που δοκίμασα, δεν είχε πρόβλημα, και 1000 να το άφηνα.

Άλλα "κουσούρια", παρατηρήσεις:

- To bios κρασάρει για την πλάκα. Αν αλλάξεις πολλές παραμέτρους μαζί, αν ανεβάσεις απότομα htt, κλπ. Κανα 2 φορές μου έβγαλε checksum error, και ζήταγε το cd να φορτώσει bios, αλλά μούφα, έκλεινα και ξανάνοιγα το ρεύμα και δούλευε οκ.

- Αυτό το crashfree ή πως λέγεται, που και καλά φορτώνει αυτόματα τα default στο bios, δουλεύει, αλλά όχι σωστά. Συνήθως θέλει, στη σειρά: 1)power off 2)Κλείσιμο τροφοδωτικού 3)Άνοιγμα τροφοδοτικού 4)power on με πατημένο insert. Και δεν πιάνει και πάντα, συχνά θέλει 2 φορές τη διαδικασία. Πιο γρήγορα με το jumper το κάνεις. Πρέπει χτες να το έκανα πάνω από 30 φορές. Στην ταπεινή Albatron, με τη μία φόρτωνε τα default, ούτε κλεισίματα ούτε τίποτα.

- Ο 133 διαιρέτης της πέφτει "βαρύς" στο στομάχι.

- Η μητρική δεν περνάει τα 275 htt με την καμία. Τι σύγχρονα, τι ασύγχρονα, τι με τάσεις σε NB, link κλπ, τοίχος. Και σταθερά ως τα 272-273. Οπότε και στα 3G που είμαι (11χ273), δεν ξέρω αν με κόβει η cpu ή το HTT, μάλλον το 2ο, γιατί και με 9 ή 10 multi, πάλι μέχρι 273 είμαι σταθερός. Τουλάχιστο οι 1ες εντυπώσεις, και με την Uccc, και με το 256άρι TCB3 πάνω. Μου φαίνεται τα reviews ότι θέλουν γράφουν τελικά, για την Albatron είχα διαβάσει κάπου για 250, και χτυπάει 290 σκάρτα.

Γενικά, δεν είμαι δυσαρεστημένος με 11χ273, προς θεού, καθημερινά εξάλλου θα τη δουλεύω και πιο κάτω τη cpu, για να μην μείνω με την απορία ασχολήθηκα. Τα χαρακτηριστικά της μητρικής μέτρησαν στην αγορά, και νιώθω - προς το παρόν - ότι έκανα καλή αγορά.

Απλά για κάποιον που περιμένει πολύ και εύκολο overclock, θα τον πεδέψει. Στα reviews, σου κοτσάρει ο Τοm ή ο Anand ένα 330ΗΤΤ, αλλά δεν σου γράφει πόση ώρα-δοκιμές-αλλαγές bios-προσευχές του χρειάστηκαν για να το πετύχει, αν το πέτυχε κιόλας.

Κρατάω μια επιφύλλαξη, επειδή δεν κατέχω κάποιες από τις επιλογές του bios, όπως : PEG LINK MODE, PEG BUFFER LENGTH, BANK DDR CLOCL SKEW,BURST20PT, SOFTWARE MEMORY HOLE, L2 CACHE BG SCRUB, RT580 LINK THREE STATE, RD580 HT DRIVE STRENGTGH. Kαι επειδή δεν μου αρέσει να πειράζω ρυθμίσεις που δεν έχω ιδέα τι κάνουν, αν γνωρίζει κάποιος, ας με διαφωτίσει.

Επιπλέον, αν κάποιος έχει την ίδια μητρική, ας μοιραστεί εμπειρίες με διάφορες εκδόσεις bios, ρυθμίσεις κλπ. Για κάθε τι σημαντικό που θα ανακαλύπτω κι εγώ, θα postάρω.

και γω φιλε, με την A8r-mvp, το προηγουμενο μοντελλο απο το δικο σου, ενα σωρο προβληματα μεχρι να βρω τις ρυθμισεις που την κανουν σταθερη!!!

τελικα ποια ειναι η πιο σταθερη μητρικη 939?????

soulclaimer δεν σε κατάλαβα... τι σημαίνει να στήσεις σωστά μια μητρική; Ή είναι καλή η μητρική ή δεν είναι, και το πόσο καλή και σταθερή θα σου βγει εξαρτάται άμεσα και από τα άλλα υποσυστήματα...

Tester21 & nicksoti, στο άμεσο μέλλον θα σας συμβουλευτώ και περισσότερο τον nicksoti, καθώς θα πάρω κι εγώ την A8R32 MVP. :110:

Eπίσης σκέφτομαι να πάρω και τον san diego 3700+, επειδή έχω ακούσει ότι κλοκάρει καλά. Nicksoti πες μου ένα καλό stepping, αν ξέρεις και αν μπορείς.

Πάντως όταν είναι τόσο ανώμαλες οι μητρικές στις ρυθμίσεις τους, πολυ μου την δινει... :092:

Eννοώ να βρείς τις ρυθμίσεις που την κάνουν να συνεργάζεται απροβληματιστα με το υπολοιπο χαρντ, να βρείς το σωστό μπιος κτλ

Πάντως όταν είναι τόσο ανώμαλες οι μητρικές στις ρυθμίσεις τους, πολυ μου την δινει

Ενα σου λέω: Pure Innovation.

Οσο για την Α8R32, η περιγραφή που δίνει ο φίλος ταιριάζει και στην Α8Ν-Ε και στην Α8Ν32 κοπι πεηστ. Ολοίδιες βλακείες κάνουν. (με τα μπιος που δοκιμασα τουλαχιστον)

Ολες σχεδόν είναι αμα μπορέσεις να τις στήσεις σωστά

Τι να στήσεις, άμα το ένα bug διαδέχεται το άλλο.

Εδώ μιλάμε βάζεις πχ 270 htt, δεν ανοίγει, κλείνεις το power, ξανανοίγεις, μπαίνει και δουλεύει και μια χαρά. Ενώ παίζουν και τερτίπια με συγκεκριμένα revisions cpu, πχ λέει ο άλλος, ο τάδε Venice θέλει cas 3 για να δουλέψει κλπ.

Κατάφερα κι έφτασα 300htt με 10 διαιρέτη, και κάποιο συνδιασμό τάσεων-timmings κλπ, και με κάμποσα restart.

Με ένα γρήγορο search στα ξένα φόρα, δεν είμαι ο μόνος με τέτοια φαινόμενα στν α8r32. Το bug του 400htt link επιβεβαιώθηκε, όπως και 1000 άλλα.

Επίσης, λένε κάποιες ρυθμίσεις πρέπει να τις κάνεις με συγκεκριμένη σειρά για να παίξουν, πx 1α αλλάζεις λένε SKEW, restart, multi, restart, timmings κλπ. Πιάσε το αυγό και κούρευτο. Αsus σου λεει μετά και κουραφέξαλα. 1 bios της προκοπής δεν έβγαλε, μετά από τοσα για αυτή τη μητρική.

Τέσπα, θα βρω έναν σταθερό συνδιασμό να δουλεύει, και θα την αφήσω εκεί, αλλιώς για 100mhz και λίγο bandwidth στις μνήμες, πρέπει να φάω κανα μήνα δοκιμές.

Αν δεν είναι θέμα Bios, αλλά chipset, (ακούγονται πολλά και για τις ati μητρικές με το ίδιο chipset), και sis και nforce4 που είχα παλιά είναι πολύ πιο εύκολα.

Ξαναλέω, ότι για ένα μικρό OC έως 250ΗΤΤ, είναι σχετικά εύκολη, από εκεί και πάνω αρχίζει ο χαμός....

Α, και κάτι που μου έκανε εντύπωση, το RD580, με παθητική ψύξη, δεν ζεσταίνεται καθόλου, ακόμα και με τάση, αντίθετα με το nforce. Από τις διαθέσιμες τάσεις στο bios(1.2 default), υποψιάζομαι κατασκευή λιγότερων nm από το nforce.

@dimitris s:

3700 stepping δεν ξέρω να σου πω, ούτε σημείωσα το δικό μου κάπου. Στο cpuZ είδα rev E4, που είναι παλιότερη από τον Ε6. Γενικά διάβασα ότι οι Ε4 έχουν καλύτερη πιθανότητα να ανεβούν καλά από τους Ε6, αλλά οι Ε6 πάνε υψηλότερα τις μνήμες, και διαχειρίζονται καλύτερα 4 dimms μνήμης, χωρίς να ρίχνουν στα 333 τη συχνότητα.

Μωρέ τι 2800 να πάει τι 3000, με 1μβ cache A64 στα 115 ευρώ χαμένος δεν θα βγείς. Και από μητρικές χαμός.

και στα 99 ευρώ τη θεώρησα πολύ καλή ευκαιρία

Οταν με 99 περνεις και την Expert τοτε μαλλον ηταν η χειροτερη αγορα.

Δεν ειδα πουθενα να λες για το Multi του HTT...φανταζομαι οτι απλα δε το αναφερεις σωστα ?

Ποια deluxe λες φίλε cmos;

Βασικά εμείς εμπιστευτήκαμε την A8R32 MVP [εγώ δεν την αγόρασα ακόμη, αλλά την έχω στα άμεσα σχέδια, όμως με αυτά που ακούω ίσως το ξανασκεφτώ.. Το θέμα είναι ότι έχω μνήμες που κλοκάρουν καλά αλλά είναι kingston και δεν μπορώ να πάω σε lanparty nf4], επειδή διαβάσαμε να την υμνούν στα xbit, και anand βγάζοντάς την καλύτερη στο o/c ακόμα και από dfi lanparty expert και γενικότερα την παρουσίαζαν σαν την καλύτερη μητρική για o/c, συνυπολογίζοντας και το χαμηλό κόστος της...

Δεν νομιζω οτι εκανε την χειροτερη αγορα!!! Ειναι και η dfi αστερι μητρικη, και φοβερη στο overclocking, ομως και η asus ειναι μια πολυ καλη μητρικη.Τωρα το ποσο δυστροπη ειναι κτλ ειναι και θεμα τυχης.Νομιζω οτι και η dfi θελει ενα σωρο ρυθμισεις, και πολυ ψαξιμο στο bios για να βρεις αυτο που θελεις.(αν δεν ξερεις απο dfi).

Εγω επειδη βαρεθηκα τους πειραματισμους, την εχω στα default, εξαλλου με τον διπυρηνο ειμαι καλυμενος σε ολα ακομα και ακλοκαριστος.

φιλε dimitris_s , καποτε εβγαζαν κορυφαια μητρικη την δικη μου στο anandtech, και γιαυτο προχωρησα στην αγορα της.ΟΚ εφτασα και 320fsb, ομως δεν ηταν και πολυ σταθερη.Καλυτερα να εμπιστευτεις τις αποψεις καποιων χρηστων που την εχουν ηδη αγορασει, παρα τα reviews στο internet!!!!

Η τελευταια τελεια μητρικη που ειχα σε overcklocking και σταθεροτητα, ηταν η asus p4p800 πριν απο 1,5 χρονο περιπου και εχω μετανοιωσει που την εδωσα!!!

Απο τοτε εχω αλλαξει 3 μητρικες σε AMD συστηματα βεβαια της asus, και ολες ηταν ψιλοαπαραδεκτες.Προσωπικα σε κανα χρονο θα ηθελα να ξαναπαρω μητρικη asus αλλα για INTEL επεξεργαστη!!!Νομιζω οτι ειναι πιο προσεγμενες σε ολα. Η p4p800 εκανε παπαδες!!! τον pentium 4 2400 northwood, με μαμισια ψυκτρα 3200 ανετα!!!!! χωρις κοληματα δουλευε 1 χρονο ετσι!!!!!

Το ίδιο λέμε tester21 και φυσικά συμφωνώ...

Άλλωστε πριν λίγο καιρό ήταν να πάρω την δική σου μητρική, επειδή δεν ηξερα οτι η A8r32 ήταν τοσο φθηνη.

Βασικά εγώ με 2600Mhz θα είμαι ικανοποιημένος από πλευράς o/c με τον 3200+ μου... Το θέμα είναι αν αυτός θα ανεβαίνει μέχρι εκεί. αν οχι τοτε 3700+ san diego εν ευθέτω χρόνο>..:003:

Οταν με 99 περνεις και την Expert τοτε μαλλον ηταν η χειροτερη αγορα.

Δεν ειδα πουθενα να λες για το Multi του HTT...φανταζομαι οτι απλα δε το αναφερεις σωστα ?

To αναφέρω, λέγοντας 400 ΗΤΤ speed, =2x200. Ασχέτως αν στη πραγματικότητα, με το ΟC γίνεται 2χ270=540.

Όσο για την expert, μάλλον δεν έχω υπ' όψιν μου την προσφορά που λες, διότι είχα την εντύπωση ότι κοστίζει τα 2πλά. Εαν όντως κάποιος τη δίνει τόσο, τότε σίγουρα αξίζει καλύτερα, λόγω του πιο "ώριμου" ΝF4.

Πάντως, 99 ευρώ επιμένω είναι καλή τιμή ανεξαρτήτως OC. Kαι δεν το λέω eπειδή την πήρα εγώ, εξάλλου για αρνητικά γράφω τόση ώρα. Και την Asus δεν την έχω και σε εκτίμιση, τη θεωρώ μέτρια εταιρία, σε σχέση πχ με Gigabyte, MSI, Albatron.

Απλά, βάλε 2 sata2 controllers, 8κάναλος HD ήχος με 2 οπτικές εξόδους, 2xfirewire, crossfirex16, και 2 κιλά brackets και καλώδια.. Εδώ μια απλή μητρική με Nforce 4, όχι sli, και πάει στα 70-80. Αντίστοιχου εξοπλισμού μητρικές, έχουν 150 και πάνω. Kαι επιπλέον OC να μην μου κάνει, χαμένος δεν έχω βγει. Συνήθως αγοράζω μητρική βάση εξοπλισμό-τιμή, ανεξαρτήτως reviews και "φίρμας", και έχουν πέσει στα χέρια μου "αδικιμένες" μάρκες, όπως πχ Jetway και Albatron, ενώ και στα chipset πχ τα sis 755-760 εποχής 754 ήταν πολύ αξιόλογα, κλείδωναν pci-agp, ήταν φτηνά, και όλοι τότε πεδευόντουσαν με τα via, διότι τα λανσάριζαν οι "καλές" εταιρίες μητρικών.

http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=17535467&page=1&pp=30

Σε αυτό το thread θα δείτε πολλά από τα προβλήματα της Asus, όπως και τη σχέση του Anand με την Asus.

Εγώ αυτή τη στιγμή έχω μείνει στα 2.97G με τον 3700+, και είμαι σίγουρος ότι η μητρική με κόβει, συσκεκριμένα το ΗΤΤ, διότι ούτε η τάση του κάνει τίποτα απολύτως. Και στην ίδια συχνότητα δουλεύω σταθερά είτε σύγχρονα είτε ασύχρονα τις μνήμες (268-270 ΗΤΤ). Επίσης, και με χαμηλότερο multi, είτε σύγχρονα είτε ασύγχρονα τις μνήμες (οι οποίες τερματίζουν πάνω από 280 δοκιμασμένα), πάλι κάπου στα 270 είμαι full σταθερός. Ακόμα και αν χαλαρώσω τα timings από 3-4-3-8 1Τ σε 3-4-4-11 2Τ, η αν αυξήσω τάση. Θα πειραματιστώ λίγο με το bios μήπως ανακαλύψω καμιά μαγική ρύθμιση, και θα δοκιμάσω και το 311 bios, το οποίο είχε πρωτοεκδοθεί από το "αντικειμενικό" anandtech, για να λύσει κάποια προβλήματα, μιας και είχε φάει τρελό κράξιμο (κολήματα BF2, Quake4, ασυμβατότητες με Tccd, κ.α. )

ωπα μαγκες!!..stop!!..διαβαζω το thread αυτο και εχω ψιλοφρικαρει :120: ...δεν ξερω γιατι..ισως μηπως γιατι δεν συναντησα τιποτα απ'οσα λετε ? ισως γιατι εμενα κλοκαρει τον san diego στα 2915mhz με 1.550v και με αεροψυξη ? ισως γιατι ειναι η μοναδικη motherboard που ''σηκωνει'' μεγαλα fsb's (275mhz max) με 1Ghz HTT ? με μεγιστο fsb 293mhz (ντακςς.υπαρχουν και καλυτερα) (1:1 800mhz HTT) ? με high definition audio realtek 882 την στιγμη που οι περισσοτερες της ''γενιας'' της εχουν απο 880 και κατω ?...τι να πω...anyway απλα θα αναφερω και τα τρανταχτα μειον που εχει..ετσι..για να με συμπαθησετε λιγακι :110: ..1ον οντως θελει αρκετες ωρες μεχρι να βρεις τις ιδανικες ρυθμισεις (σιγουρα λιγοτερες απο DFI :082: ) 2oν ο s-ata controller της ULi ειναι σχετικα αργος

Άμα σου πω ότι εμένα ο Uli μου φαίνεται μια χαρά, και από overclock μου φαίνεται μέτρια.....

Το που clockάρει η cpu σου έχει να κάνει και με το κομμάτι, εμένα πάει 2950 στα 1.47V, αλλά όπως είπα ο "τοίχος" είναι τα 270 fsb. Τι τάση να δώσω, τι μνήμες να χαλαρώσω, τι διαιρέτες, στα 272 κιτρινίζει το prime. Πχ 10χ300 δεν μπουτάρει καν.

Να σου πω jumex, αν έχεις την καλοσύνη να γράψεις το bios που έχεις, τις μνήμες που έχεις, και όλα τα timmings. Ένα screenshot από systool ας πούμε, θα σου ήμουν υπόχρεος.

ok.το βραδακι μετα τη δουλεια θα ανεβασω pics..btw απο bios χρησιμοποιω το 505.αν και δεν ειδα καμια διαφορα με το 404

Kι εγώ το 502 έχω, με αυτό που είχε πάνω (208 ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι), έκανε πολλά κουλά. Με το 502 έστρωσε κάπως. Το μόνο ότι πολλές φορές, μετά από restart, χάνει το usb mouse, πρέπει να το βγάλω και να το ξαναβάλω, το ίδιο συμβαίνει και σε 2 ατομα ακόμα στο OcUK.

Γενικά όσο την τρέχω, σαν να στρώνει, ούτε αμάξι να ήταν. Γενικά, αν αλλάζω ρυθμίσεις 1-1 και με σχετικα μικρά βήματα, όλα οκ. Αν πχ όμως αλλάξω ταυτόχρονα και multi από 11 σε 10, HTT από 270 σε 290, kai τίποτα timmings, συνήθως δεν τα παίρνει με τη μία, σε γυρνάει στα default, και πάλι από την αρχή. Θα δω αν από Win κάνει τα ίδια, διότι είχα συνηθήσει με crystalcpuid , να έχω 2-3 εικονίδια, ένα για χαμηλή κατανάλωση (πχ 6χ200 1,2 volts), ένα για default και ένα με το max overclock.

Τελικά, κατάφερα να φτάσω και 280+ ΗΤΤ, αλλά περνώντας τα 2.9V στις μνήμες, που δεν τα χρειάζονται κιόλας οι UCCC, αλλά φαίνεται τα χρειαζόταν ο IMC. Οπότε υποψιάζομαι, ότι πηγή των όποιων μικροπροβλημάτων, και του χαμηλού ΗΤΤ, μπορεί να είναι ο συνδιασμός UCCC και IMC. Tι λέτε, πολλά δεν είναι τα 2.95-3V για UCCC κάθε μέρα; Ο IMC τα αντέχει; Ψύχονται με 9άρι fan oi μνήμες.

Γενικά, υπάρχει περίπτωση o IMC του Αthlon να μην αντέχει παραπάνω HTT; Είχα την εντύπωση ότι 300ΗΤΤ όλοι πάνε, εδώ ο Newcastle έφτανε τα 290.

Να και τα δικά μου στα 270, μνήμες trascend UCCC, οι μόνες αλλαγές από τα default, πέρα του 3-4-3-11, είναι το 2Τ->1Τ, το preample από 5.5 σε 6, το async latency από 7 σε 9, και το Trrd από 2 σε 4. Αν και δεν νομίζω τα τελευταία να έκαναν τίποτα, όπως τίποτα απολύτως δεν κάνει οτιδήποτε άλλο αλλάξω.

post-173-1442174439,1184_thumb.jpg

• 2 weeks later...

Μετά από ολιγοήμερες διακοπές, επανέρχομαι με κάποιες ακόμα παρατηρήσεις - διαπιστώσεις.

Μετά από ψάξιμο στο διαδύκτιο, υποψιάζομαι ότι κάποιες "παραξενιές", μπορεί να οφείλονται και στον imc του san diego. Ότι ας πούμε, δεν τα πάει και πολύ καλά με κάποιους συνδιασμούς διαιρέτη - multi.

Επίσης, αυτό που έγραψα ότι θέλει τάση στις μνήμες 2.9, δεν είναι έτσι ακριβώς. Παρατήρησα ότι έχει σχέση και με την τάση της cpu! Δηλαδή με χαμηλό vcore, θέλει και χαμηλότερη vmem.

Ίσως έχει σχέση και με εκείνο το παλαιότερο θέμα, νομίζω στο xtremesystems, όπου κάποιοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με μικρό vcore και μεγάλο vdimm, όταν vdimm/2 -vcore >0.35 ή κάτι τέτοιο. Μόνο που έχω την υποψία, ότι ισχύει σε απόλυτη τιμή η διαφορά ίσως, δηλ και με μεγάλο vcore και μικρό vdimm, οπότε γι αυτό στην περίπτωσή μου έπρεπε να ανέβω σε 2.9 vdimm. Διότι έκπληκτος, παρατήρησα σε κάποια φάση, ότι πέρναγα memtest, σε μία δεδομένη συχνότητα, απλά κατεβάζοντας λίγο το vcore, αντί να ανεβάσω το vdimm! Οπότε τώρα φροντίζω η απόλυτη διαφορά να είναι στα όρια, για τον φόβο των Ioυδαίων.

Θα πειραματιστώ λίγω για να καταφέρω σταθερά μεγάλο HTT με διαιρέτη και χαμηλό multi.

Όσο για το bios της μητρικής, το συνήθισα πλέον. Όπως προείπα, θέλει τις αλλαγές 1-1. Θές πχ να αλλάξεις Multi; 1α πας το htt στο 200, restart, multi, restart, ανέβασμα htt. Θές και timmings; Mόνα τους στο τέλος. Αλλαγές ταυτόχρονα σε HTT, multi, timmings, δεν παίζουν. Τώρα που είμαι στο fine tunning, δεν με ενοχλεί αυτό, απλά στην αρχή που βιάζεσαι να δεις που πάει το σύστημα, μέχρι να καταλάβω τι παίζει, μου έσπασαν τα νεύρα.

Στο xtremesystems αν θυμάμαι καλά έλεγαν ότι το υψηλό vdimm σκοτώνει τους επεξεργαστές που δεν έχουν κι αυτοί υψηλό vcore και μάλιστα είχαν βγάλει και <<κανόνες>> για να την αποφυγή του συγκεκριμένου προβλήματος. Δε θυμάμαι να είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει η asus σου. Οπότε μάλλον αποτελεί πρωτοτυπία της asus :p

Με γειες κι από μένα τη μητρική (και την αλλαγή πλατφόρμας) πάντως.

Στο xtremesystems αν θυμάμαι καλά έλεγαν ότι το υψηλό vdimm σκοτώνει τους επεξεργαστές που δεν έχουν κι αυτοί υψηλό vcore και μάλιστα είχαν βγάλει και <<κανόνες>> για να την αποφυγή του συγκεκριμένου προβλήματος. Δε θυμάμαι να είχα διαβάσει κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει η asus σου. Οπότε μάλλον αποτελεί πρωτοτυπία της asus :p

Με γειες κι από μένα τη μητρική (και την αλλαγή πλατφόρμας) πάντως.

Eυχαριστώ για τις μεγειές. Στο xtremesystems, έγραφαν 2 εκδοχές για το vdimm/2-vcore. Η μία ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,325 και η άλλη τα διπλά. Απλά, αν διαβάσει κανείς το thread, δεν αποκλείεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει και σε απόλυτη τιμή, δεν το είχε διαυκρινήσει η ΑΜD στην "οδηγία" της, για διαφορά μιλούσε, όχι απαραίτητα θετική. Δηλαδή πχ με 2.5 Vdimm και 1.575 vcore είσαι στο όριο της διαφοράς.

Τεσπα, με 9 multi και 166 διαιρέτη, έφτασε τα 335 HTT, αν και όχι σταθερά, και αφού χαλάρωσα preamble, async, trrd. Αν και εκεί πάνω μετά τα 300 τρώει κάτι κολήματα και δεν μπουτάρει που και που. Δεν ξέρω αν θέλει τάση σε HTT και chipset, από 1.2 στα 1.3 τα έχω, παραπάνω δεν φαίνεται να έχουν επίδραση στο overclock, ίσως να βοηθάνε στη σταθεροποίηση, θα δείξει. Βέβαια αυτά καθαρά "ακαδημαϊκά", αφού διαφορά σε επιδόσεις δεν δίνει το μεγάλο HTT, και σύνχρονα έχω αστάθειες κάπου στα 275 και πάνω.

Να ρωτήσω και κάτι ρε παιδιά, τα νούμερα στο superpi που βγάζω δεν μου φαίνονται και πολύ καλά. Στα 2970 με μνήμες 270 3-4-3 1Τ, 30sec παρά κάτι ψιλά. Για να συγκρίνω με τον 754 που είχα, στα 9χ279, με 3-4-3 1Τ, έβγαλε μόλις 1 sec κάτω από τον 3000+ (36 έναντι 37), στην ίδια σχεδόν συχνότητα cpu και μνημών, όπου μάλιστα οι μνήμες ήταν και 2T στον 3000. Δηλαδή η διπλάσια cache και το dual channel έδωσαν μόλις 1 sec. Κάτι δεν πάει καλά ή μου φαίνεται;

P.S. Το φελέκι μου, 69 ευρώ έπεσε η μητρική στο Πλαίσιο. Και έλεγα ότι πήρα κελεπούρι χαχα! Μου φαίνεται θα πάω να χτυπήσω μια 2η για το PC της δουλειάς που θέλει αναβάθμιση με κανα Sempron. Tέτοιο ξεπούλημα σε τιμές επεξεργαστών-μητρικών πάντως δεν έχω ξαναδεί. Αυτός ο Conroe έχει προκαλέσει πανικό στην AMD. Και καλά της κάνει, διότι ωραία μας τα παίρνει εδώ και 2 χρόνια, έχοντας ουσιαστικά μείνει στάσιμη σε συχνότητες και χαρακτηριστικά.

μεγεια

αν δε βαριεσαι, με απλα λογια μου λες τι παιζει με UCCC μνημες γιατι με τη ζεστη βαριεμαι να διαβαζω αναλυτικα :003:

Ανεβαινουν οι μνημες ή οχι?

Μεχρι τα 275 παει απροβληματιστα?

Αν αποφασιζα να ασχοληθω, θα ηταν για ενα πολυ απλο o/c , οσο παει με default vcore, οποτε προβληματα σε extreme καταστασεις δε με απασχολουν

Επισης:

Εχει κι αλλα bug ειπες?

Με ενδιαφερει απολυτα η σταθεροτητα και να μην ψαχνω καθε τρεις και λιγο τι χαλαει (παντα σε συνθηκες ενος απλου ο/c)

Αξιζει λες υπο αυτες τις συνθηκες?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.