cranky Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6, 2006 Γειά σας παίδες.Παρακαλώ πολύ, όσοι μπορούν και δεν βαριούνται, να μου λύσουν μιά απορία που μου γεννήθηκε απο την στιγμή που αποφάσισα να συναρμολογήσω μόνος μου το νέο μου PC.Η απορία μου αφορά τον έλεγχο της συμβατότητας μεταξύ των υποσυστημάτων ενός η/υ, ΠΡΙΝ αγοραστούν αυτά.Παράδειγμα :Αν το manual της μητρικής μας ζητάει μνήμες των 800/667/533 κατα πόσο είμαστε βέβαιοι οτι αν πάρουμε μνήμες στα 667 π.χ θα δουλέψουν ? Τί είναι αυτό που κάνει ένα μπλόκ μνημών να δουλεύει στην μητρική μας , και ενα άλλο όχι (στην ίδια,εννοείται, συχνότητα) ?Μήπως η τάση λειτουργίας των μνημών ? και πώς ρυθμίζεται αυτό ? Ποιοί άλλοι παράγοντες μπορούν νά επέμβουν ? Υπάρχει το ενδεχόμενο η μητρική να μήν "γουστάρει" τους σκληρούς δίσκους ή ακόμα κι' οι σκληροί να μήν "χωνεύονται" μεταξύ τους ? Αν η κάρτα γραφικών είναι ίδια μάρκα με την μητρική, εξασφαλίζουμε οτι τουλάχιστον μεταξύ τους θα ταιριάξουν ?Ελπίζω να καταλάβατε πανω-κατω τι ρωτάω.Οχι "βάλε άλλες μνήμες" ή "άλλαξε τον σκληρό".Ζητώντας πληροφόρηση στα sites των κατασκευαστών υπάρχει περίπτωση να μου απαντήσουν ? Δεν θέλω δλδ να πάρω ολα τα υποσυστήματα και μετά να τρέχω να τα αλλάζω ενα-ενα μέχρι να βρώ ποιό θα "κάτσει".Ζητάω συγνώμη αν βρίσκετε αφελείς τις απορίες μου, αλλα είμαι αρχάριος και θέλω να μάθω (και ίσως να σας μοιάσω).Αν αναρωτιέστε γιατί δεν παραγγέλνω να μου τον "φτιάξουν", απαντώ :1.Δεν ξέρω τι θα βάλουν μέσα.2.Θα χάσω την χαρά της κατασκευής3.Εχω ήδη το κουτί (Stacker) και το τροφοδοτικό (Enermax Liberty 620).Αν κάποιοι βαριούνται να δώσουν τεχνικές οδηγίες, ας προτείνουν βιβλιογραφία (ελληνική κατα προτίμηση).Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για τόν χρόνο και την υπομονή σας.Cranky.ΥΓ. Θά διαβάσω τις απαντήσεις σας τον Δεκαπενταύγουστο, γιατι αύριο πουρνό-πουρνό την "κάνω" για διακοπές:039: .Καλές βουτιές και σε σας.Φτού ξελευτερία !!
Darkus Αύγουστος 6, 2006 #2 Αύγουστος 6, 2006 Καταρχας μπορω να πω πως εκανες ΠΑΡΑ πολυ καλη επιλογη case +psu:038: Τωρα για να λυσουμε και καποιες αποριες σου.Εαν το manual της μητρικης αναφερει οτι υποστηριζει ddr2 (800,667,533) αυτο σημαινει πως θεωρητικα οτι μνημη ddr2 βαλεις πανω που να εχει αυτες τις συχνοτητες θα δουλεψει.Το ddr2 ειναι προτυπο μνημων και ανεξαρτητα απο την συχνοτητα λειτουργιας που στη περιπτωση μας ειναι 800,667 η 533 δουλευει σε συγκεκριμενα ορια voltage (1,6-2,2 μου φαινεται) αρα η μητρικη θα πρεπει να μπορει να δινει vdim σε αυτα τα ορια.Οσο ανεβαινουν οι συχνοτητες ανεβαινει και λιγο το vdim και τα τσιπακια που φορανε οι μνημες συνηθως ειναι πιο ανεκτικα σε υψηλοτερο voltage.Καλο ειναι η μητρικη σου να μπορει να δινει και λιγο παραπανω βολτ στις μνημες απο αυτο που δινει σε κανονικες συνθηκες λειτουργιας ωστε να μπορεις να το εκμεταλευτεις αν σκεφτεις να το υπερχρονισεις.Δυστυχως τα πραγματα ειναι λιγο ποιο πολυπλοκα και μερικες φορες καποια μνημη αν και πληρει ολες τις παραπανω προυποθεσεις μας κανει νερα και δε δουλευει με τη μητρικη μας.Αυτο οφειλεται συνηθως σε ασυμβατοτητα των τσιπ που χρησιμοποιουνται στη μνημη μας με τη μητρικη μας και συνηθως με το τσιπσετ της μητρικης.Ολοι οι κατασκευαστες μητρικων στα manual τους αναφερουν καποιες συμβατες μνημες με τη εν λογω μητρικη στην οποια αναφερεται το manual.Αυτο σημαινει πως το συστημα εχει ελεγχθει απο την εταιρεια με αυτες τις μνημες και δουλευει απροσκοπτα.ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ομως πως και αλλες μνημες δε δουλευουν σε αυτη τη μητρικη.Αρα αυτο που εχεις να κανεις ειναι αν δε βαλεις καποια μνημη απο την λιστα που ειναι γραμμενη στο manual ειναι να ψαξεις σε διαφορα forum σχετικα με το αντικειμενο και να στειλεις email στο site του κατασκευαστη η να μπεις στο official forum Του και να ρωτησεις αν καποιος εχει δουλεψει τη μνημη που σε ενδιαφερει με τη μητρικη αυτη.Οσον αφορα τους σκληρους εαν η μητρικη υποστηριζει το προτυπο του δισκου θα δουλευει ο δισκος οκ!Αν ο σκληρος ειναι IDE τοτε θα υποστηριζεται απο καθε μητρικη που προσφερει τετοια δυνατοτητα(ολες δηλαδη)Αν ειναι sata 1 +sata 2 θα υποστηριζεται απο καθε μητρικη που υποστηριζει μεσω sata controller αυτους τους δισκους.Ομως υπαρχει περιπτωση ο controller της μητρικης που ειναι υπευθυνος για την επικοινωνια του σκληρου με τη μητρικη να εχει παλαιους drivers και να φαινεται πως ο σκληρος δεν υποστηριζεται(αυτο συμβαινει κυριως με sata 2 σκληρους).Με μια ανανεωση drivers η ενα bios update συνηθως διορθωνεται το προβλημα!Τωρα το να μη δουλευουν διαφορετικοι δισκοι επειδη δε χωνευονται οπως λες δε νομιζω να συμβαινει.Αυτο που μονο θα σου πω ειναι πως σε περιπτωση που θελεις να κανεις μια συστοιχια raid τοτε θα ηταν καλυτερο να διαλεξεις 2 η και περισσοτερους πανομοιτυπους δισκους(ιδια μαρκα,χωρητικοτητα, προτυπο(ide,sata))Αν βαλεις διαφορετικους σε raid σιγουρα η αποδοση θα ειναι χαμηλοτερη απο αυτη που θα εδιναν 2 η παραπανω ιδιοι δισκοι.Αν η καρτα γραφικων ειναι ιδιας μαρκας με τη μητρικη δε σημαινει και συμβατοτητα.Μεγα λαθος.Αυτη η λανθασμενη εντυπωση μαλλον οφειλεται σε πωλητες που λενε αρλουμπες για να πουλανε ολη τη σαβουρα τους:093: Αυτο που εξασφαλιζει τη συμβατοτητα καρτας γραφικων με μητρικη ειναι το chipset Της μητρικης.Εχουν ακουστει παρα πολλα με τις 7950 gx2 .Πολλες ασυμβατοτητες κλπ που μαλλον οφειλονταιο στο οτι αυτες οι καρτες δεν ηταν ακομα ωριμες τη στιγμη διαθεσης τους (ειτε σαν software η hardware).Επειδη δε τις εχω δουλεψει δε γνωριζω αν λυσανε τα προβληματα με τις αρχικες παρτιδες.Αυτο που εχεις να κανεις ειναι το ιδιο με τις μνημες.Forums και sites της εταιρειας που κατασκευαζει τη καρτα καθως και με ati + nvidia αναλογα ποια θα διαλεξεις.Μεχρι τον σεπτεμβριο εχει ο θεος.Αν εχεις καποιο συστημα κατα νου γραψτο εδω να δουμε τι μοπορουμε να φτιαξουμε.Απο cpu θα προτειναι απο τωρα conroe!:041: αντε σαλουδος και καλες διακοπες:028:
cranky Αύγουστος 15, 2006 Author #3 Αύγουστος 15, 2006 Σ' ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική και περιεκτική απάντησή σου.Ελπίζω να έλυσες τα προβλήματα με το νέο σου pc.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.