Jump to content

Nvidia's SLI:Το χρειαζομαστε?

gfa3

Recommended Posts

Θα ηθελα να ακουσω τις αποψεις σας πανω σε αυτο το θεμα.

Προσωπικα πιστευω οτι το sli ειναι ενα πολυ ωραιο τρικ το οποιο θα αδειασει τις τσεπες μας χωρις ναχει να προσφερει κατι το ουσιαστικο περα απο εντυπωσιακα αποτελεσματα σε μετροπρογραμματα (ειδικα αν ειναι optimized για sli) ενω σε καταστασεις real gaming προσφερει λιγα εως λιγοτερα συμπεριλαμβανομενου της μετατροπης του pc σε "φουρνο".

Βεβαια κανεις δεν μας αναγκαζει να μεταβουμε σ'αυτη την πλατφορμα,αλλα μιας και τα pc ειναι κολλητικα σαν το τσιγαρο και με την προφαση "παιρνω μια sli mobo μια pci-e καρτα κι αργοτερα παιρνω κι αλλη μια" οι περισσοτεροι χρηστες θα υιοθετησουν μια τετοια λυση.

Θα ηταν παντως προσφορο οι εταιριες να εχουν ειδικες προσφορες του στυλ "μια 6800u 650 ευρω,δυο για χρηση sli 1000 ευρω".

Η πολιτικη των εταιριων ομως ειναι περισσοτερο φιλικη προς την τσεπη τους παρα προς τον καταναλωτη (σιγα το νεο!) και πιστευω οτι θα πρεπει να το διπλοσκεφτει καποιος πριν πεσει στην παγιδα,καθως ολοι θελουμε να παινευομαστε για το high-end συστημα μας και το look των δυο 6800u να ψηνονται μεσα στο κουτι μας.

Οποιαδηποτε αποψη δεκτη.

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Κοίτα, money-wise, ας δώσει τα 650 για την 2η ultra σε έναν FX... σίγουρα θα έχει συνολικά καλύτερες επιδόσεις.

Από την άλλη, αν κάποιος μπορεί να διαθέσει τα 2x650 + το κόστος του FX, προφανώς δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, lol.

Αν παρόλα αυτά 2x6600GT πάνε καλύτερα από μία 6800U, τότε ναι, αξίζει διαφορετικά δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να απασχολήσει κάποιον το κόστος.

Αν και δεν πολυ γουσταρω nvidia εχε υποψη σου οτι ΜΠΟΡΕΙ να βγουν καρτες με 2 τσιπακια Ultra καλη ωρα οπως εκανε παλαιοτερα η voodoo και οπως εβγαλς τωρα η gigabyte με 2χ6600gt πανω σε μια καρτα(χρειαζονται μητρικη sli για να δουλεψουν ανεξαρτητα αν ειναι πανω σε ενα μονο pcb).

Αυτο σημαινει λογικα και μειωση κοστους----αυξηση επιδοσεων.

Πιστευω οτι για καπου εκει οδευουμε πλεον αν παρουμε υποψην και τους επεξεργαστες με διπλους πυρηνες.

Αν οντως γινει ετσι τοτε το sli αξιζει....προς το παρων μου ειναι αδιαφορο.

αξιζουν τοσα λεφτα για να παιζει καποιος παιχνιδια οταν με πολυ λιγοτερα τα παιζει με 10 frames πιο κατω? ειναι πολλα λεφτα και δεν αντιστοιχουν σε ανιτιστοιχη αυξηση επιδοσεων

Όχι, σίγουρα όχι.

Διότι δεν λειτουργεί φούλ σαν 2 pci-x, αλλά τη μια τη λειτουργεί κανονικά και την άλλη την κόβει ή στο μισό ή στο 1/8. Οπότε.....τζάμπα καίει η λάμπα (a.k.a. marketing) για να μας τα φάνε.

Τα πρωτα reviews δειχνουν οτι πχ δυο 6600gt < μια 6800 gt σε παρομοιο κοστος,χωρις να συνυπολογισουμε το κοστος μιας sli mobo..

Επιπλεον τα υπαρχοντα παιχνιδια δεν αξιοποιουν το sli μιας και θαπρεπει οι οδηγοι να αξιοποιουν συγκεκριμενα σετ εντολων δημιουργωντας ξεχωριστο προφιλ,μοναδικο για καθε παιχνιδι αναλογα με τη μεθοδο rendering που υποστηριζει.

Τα υπαρχοντα τεστ παντως δεν ειναι και τοσο υπερ του sli.

Σας βλεπω ολους αρνητικους με το SLI και διαφωνω 100%.

Καταρχην ειναι μια δυνατοτητα, κανεις δεν σε αναγκαζει να πας σε SLI, και αν καποιος ισχυριστει οτι η nvidia θα φτιαξει ετσι την κατασταση με τις καρτες της που να σε ψιλοαναγκαζει μεσω των επιδοσεων (ας πουμε να μην υπαρχει ικανη καρτα στη μεσαια κατηγορια, και στην top κατηγορια οι καρτες να ειναι μετριες και μονο με SLI να αποδιδουν καλα) τοτε παντα υπαρχει και η ATI...οποτε δεν θα το κανει κιολας λογω του ανταγωνισμου.

Εγω τα πραγματα τα βλεπω ως εξης. Σε ολα τα benchmarks που εχω δει, το SLI δινει απο 50% μεχρι 80% παραπανω αποδοση. Μιλαω βεβαια για υψηλες αναλυσεις (1600χ1200) οπου μπορει να γινει χρηση της δυναμης των καρτων. Τωρα αν εσεις κοιτατε τι κανουν 2χ6800GT σε 1280χ1024, τοτε φυσικο ειναι να μην δειτε μεγαλη διαφορα γιατι εκει ειναι CPU limited. Τη δυναμη του SLI ομως θα την χρειαστεις μελλοντικα, οταν τα παιχνιδια θα ειναι πιο πολυπλοκα, και η αποδοση σε 1-2 χρονια σε 1280χ1024 θα προσεγγιζει τη σημερινη ενος δυνατου παιχνιδιου σε 1600χ1200.

Αρα μην κοιτατε χαμηλες αναλυσεις, κοιταξτε τις ψηλες που αντικατοπτριζουν καλυτερα την μελλοντικη αποδοση... Γιατι αμα θελετε να παιζεται σημερα σε 1280χ1024 και δεν σας νοιαζει το αυριο, τοτε παρτε και μια 6600GT μωρε...μια χαρα ειναι για τωρα...

Λοιπον με δεδομενη την αυξηση απο 50% ως 80% εγω νομιζω οτι ειναι πολυ καλη επενδυση να δωσεις 40 ευρω παραπανω σημερα για ενα SLI mobo και να παρεις 1 δυνατη καρτα (6800GT/Ultra) να τα παιζεις ολα σημερα σε 1600χ1200 ανετα, αυριο(σε 1 χρονο) βαζεις μια δευτερη σε SLI που θα εχει μιση τιμη απο σημερα και συνεχιζεις να τα παιζεις 1600χ1200 και μεθαυριο(σε 2 χρονια) απλα κατεβαινεις σε 1280χ1024 και συνεχιζεις να παιζεις αξιοπρεπως αν δεν θες να παρεις καινουρια καρτα.

Λοιπον το SLI ειναι μια δυνατοτητα, την αγοραζεις με 40 ευρω (η διαφορα τιμης του mobo). Οποιος θελει το κανει, οποιος νομιζει οτι θα του ερθει πιο φτηνα σε 1 χρονο να πουλησει την καρτα του και να παρει μια καινουρια, εδω θα ειμαστε και θα το δουμε (μπορει να ειναι και ετσι αν οι επομενη γενια εχει 32 pipelines) ας μην παρει SLI.

Ταυτοχρονα, το nforce4 ειναι μια ιδανικη πλατφορμα για μελλοντικες αναβαθμισεις αφου θα υποστηριζει και τους πρωτους dual-core, οποτε μαζι με την δευτερη καρτα μπορεις να βαλεις και τιποτα τετοιο αν κρινεις οτι αξιζει...

Επισης καποιες παρατηρησεις σε αυτα που ειδα παραπανω :

1) Το να μην υποστηριζεται το παιχνιδι απο τους drivers δεν ειναι μεγαλο ρποβλημα απλα επιλεγεις εσυ ενα generic profile (αναλογα με το αν ειανι το παιχνιδι direct3D ή openGL) και το +50% το εχεις standard. Τωρα αν κανει τον κοπο η nvidia και υποστηριξει εγγενως περισσοτερα παιχνιδια (που πιστευω σιγα σιγα θα το κανει) τοτε θα εχεις ακομα μεγαλυτερη βελτιωση.

2) Με αυτο που διαβασα απο τον RootX πραγματικα κουφαθηκα...

"Κοίτα, money-wise, ας δώσει τα 650 για την 2η ultra σε έναν FX... σίγουρα θα έχει συνολικά καλύτερες επιδόσεις"

Δηλαδη το 5% παρπανω επιδοσεις που θα παρει απο το 1mb cache του FX σε σχεση με εναν απλο Α64 και ειανι αμελητεο, συγκρινεται με το στην χειροτερη περιπτωση +50% του SLI? :blink:

Εκτος αν μιλαμε για PI, οποτε ΟΚ, αλλα νομιζα οτι αφου το thread αφορα το SLI μιλαμε για 3D...

Η αποψη σου ειναι αυτη πανω στην οποια στοχευουν οι εταιριες για την προωθηση των προϊοντων τους κι αυτο περιγραφω στην αρχη του thread.Καλα τα μετροπρογραμματα αλλα τι γινεται με το real gaming που δεν δειχνει να αξιοποιει τις υποσχεσεις του sli.Για 10 frames παραπανω και δινοντας τα διπλα χρηματα δεν νομιζω οτι συμφερει τουλαχιστον τωρα στο μελλον μπορει να υπαρξουν αλλαγες.

Οσο για τα λεγομενα του Φανη συμφωνω απολυτως με αυτα σιγουρα η αγορα ενος FX αξιζει περισσοτερο απο μια δευτερη καρτα..

Τα συμπερασματα που εγραψα δεν στηριζονται σε μετροπρογραμματα, στηριζονται στα παρακατω πραγματικοτατα παιχνιδια :

Doom3

HL2

UT2004

Farcry

Battlefield Vietnam

Και ειδικα τα Doom3 και HL2 ειναι πολυ σημαντικα για εξαγωγη συμπερασματων αφου πανω στις μηχανες τους θα δημιουργηθουν τα περισσοτερα first person shooters των επομενων ετων...

Στο Doom3 η αυξηση επιδοσεων απο 1 6800GT σε 2 SLI ειναι 77.4% και στο HL2 ειναι 60.1%.

Αυτα παντα σε αναλυση 1600χ1200, το γιατι το εξηγησα παραπανω. Τωρα που βλεπεις εσυ το 10% και τα μετροπρογραμματα....εξηγησε μου.

Αρχική απάντηση από Thanos1986

Στο Doom3 η αυξηση επιδοσεων απο 1 6800GT σε 2 SLI ειναι 77.4% και στο HL2 ειναι 60.1%.

Στην εκκινηση των παιχνιδιων αυτων το λογοτυπο:The way its meant to be played δεν σε βαζει σε σκεψεις οσο αφορα το σε ποιον κωδικα ειναι γραμμενα τα παιχνιδια αυτα?

Δες κι ενα συγκριτικο με single ATI X800XT vs 2χ6800 και μου ξαναλες.

Αρχική απάντηση από gfa3 [Σήμερα, στις 14:51]

Στην εκκινηση των παιχνιδιων αυτων το λογοτυπο:The way its meant to be played δεν σε βαζει σε σκεψεις οσο αφορα το σε ποιον κωδικα ειναι γραμμενα τα παιχνιδια αυτα?

Δες κι ενα συγκριτικο με single ATI X800XT vs 2χ6800 και μου ξαναλες.

Κοιτα το Doom3 ειναι οντως nvidia optimised, το HL2 απο την αλλη ειναι εντελως ATI optimised και παρολαυτα οπως βλεπεις δεν εμποδιζει το SLI να δωσει ενα +60%.

Ομως εγω διαλεξα αυτα τα 2 παιχνιδια συγκεκριμενα τωρα επειδη ειναι τα πιο σημαντικα με βαση τη σρηση των μηχανων τους στο μελλον. Αν θες να σου δωσω και τα ποσοστα στα υπολοιπα απα ζητα το...κανενα δεν πεφτει κατω απο 60%...

Εχω κανει και συγκριση με X850XT, δεν λεει κατι, ειναι συνηθως ενα 20% ταχυτερη απο μια 6800GT και καταλαβαινεις οτι προφανως απεναντι στο SLΙ χανει αρκετα

Μην νομιζεις οτι δεν το εχω ψαξει το θεμα και ειμαι κανενα nvidia fanboy, αν με συμφερει να παρω ΑΤΙ θα την παρω (τωρα εχω 9700). Αλλα το SLI το εχετε θαψει χωρις λογο...

Πως γινεται αυτο οταν βλεπω μετρησεις με Χ800ΧΤ να ειναι γρηγοροτερες απο sli nvidias σε ολα τα παιχνιδια ή εστω στα ιδια με 2-5 fps διαφορα ενω το Doom3 ειναι το μονο που η nvidia ειναι πιο γρηγορη?Οσο για το HL2 αυτο κι αν εχει τεραστιο λογοτυπο nvidia στην εκκινηση του.

Αυτο που λεω ειναι οτι το να δωσεις τοσα χρηματα για sli (mobo-vgas)δεν αξιζει οταν με πολυ λιγοτερα περνεις non-sli mobo και μια ΑΤΙ κι εχεις τις ιδιες και καλυτερες επιδοσεις.Κι εγω δεν ειμαι φαν καμιας εταιριας ειχα ΑΤΙ τωρα nvidia και ποιος ξερει στο μελλον τι αλλο.Απλα τα πλεονεκτηματα του sli προς το παρον κινουνται στη σφαιρα του θεωρητικου (τουλαχιστον τα νουμερα που ανακοινωνονται) παρα στην πραγματικοτητα κι αυτο αποβαινει σε βαρος της τσεπης μας αγοραζοντας διπλες καρτες κλπ.

Αρχική απάντηση από gfa3

Πως γινεται αυτο οταν βλεπω μετρησεις με Χ800ΧΤ να ειναι γρηγοροτερες απο sli nvidias σε ολα τα παιχνιδια ή εστω στα ιδια με 2-5 fps διαφορα ενω το Doom3 ειναι το μονο που η nvidia ειναι πιο γρηγορη?Οσο για το HL2 αυτο κι αν εχει τεραστιο λογοτυπο nvidia στην εκκινηση του.

Αυτο που λεω ειναι οτι το να δωσεις τοσα χρηματα για sli (mobo-vgas)δεν αξιζει οταν με πολυ λιγοτερα περνεις non-sli mobo και μια ΑΤΙ κι εχεις τις ιδιες και καλυτερες επιδοσεις.Κι εγω δεν ειμαι φαν καμιας εταιριας ειχα ΑΤΙ τωρα nvidia και ποιος ξερει στο μελλον τι αλλο.Απλα τα πλεονεκτηματα του sli προς το παρον κινουνται στη σφαιρα του θεωρητικου (τουλαχιστον τα νουμερα που ανακοινωνονται) παρα στην πραγματικοτητα κι αυτο αποβαινει σε βαρος της τσεπης μας αγοραζοντας διπλες καρτες κλπ.

Μηπως εχεις καρτα γραφικων nvidia?Για αυτο σου πεταει και το logo στην αρχη:)

Να συμπληρωσω οτι τα ποσοστα αυξησης των επιδοσεων μπορει να ισχυουν για 2 καρτες σε σχεση με μια αλλα nvidia,διοτι σε σχεση με τις αντιστοιχες υλοποιησεις της ΑΤΙ αυτα τα ποσοστα δεν ισχυουν.

Αρχική απάντηση από ison

Μηπως εχεις καρτα γραφικων nvidia?Για αυτο σου πεταει και το logo στην αρχη:)

Στο μηχανημα κολλητου μου που εχει ΑΤΙ πεταει ακριβως το ιδιο υποθετω οτι δεν πρεπει ναναι γιαυτο.

Τωρα μαλλον πρεπει να μου κανεις πλακα, αλλιως να με παρουν με ζουρλομανδια....

ρε το HL2 να ειναι Nvidia:the way its meant to be played????????? Το HL2??????????????

Για το Half Life 2 μιλαμε ετσι? Αυτο που το εδιναν δωρο μαζι με τις 9600XT και τις 9800XT....

Μαλλον κανεις καποιο λαθος....αυτη τη στιγμη ειναι ισως και το μοναδικο "ΑΤΙ optimised" παιχνιδι και με τη βουλα...

Λοιπον σου εξηγησα παραπανω αλλα δεν λες να καταλαβεις (η δεν διαβασες ολοκληρο το πρωτο μου post), ολα αυτα τα benchmarks που βλεπεις την X800XT να εχει παραπλησια αποδοση με το SLI ειναι σε 1280χ1024 οπου τα παιχνιδια ειναι CPU limited και δεν φαινεται η δυναμη αυτων των καρτων....οταν παμε σε 1600χ1200 και μπουνε ΑΑ και AF, τοτε φαινεται η διαφορα... και αν θες να βγαλεις συμπερασματα για τα μελλοντικα παιχνιδια που θα ειναι πιο βαρβατα, την δευτερη περιπτωση πρεπει να κοιτας και οχι την πρωτη που θα επαιζες και με μια 9800 pro στην τελικη...

Το κοστος της δυνατοτητας του SLI ειναι 40 ευρω τιποτα παραπανω. Αν θες τα δινεις αν δεν θες οχι. Εγω προτιμω να τα δωσω και να εχω και αυτην την εξτρα δυνατοτητα. Το αν θα κανω καλα θα φανει στο μελλον. Αν σε 1 χρονο βγουνε καρτες με πανω απο διπλασια αποδοση των σημερινων θα βγω λαθος. Αν ομως οχι θα με συμφερει να κοτσαρω μια δευτερη 6800GT πανω με 200 ευρω (τοτε) και να εχω ιδια η καλυτερη αποδοση με τις καινουριεσ καρτες.

Ειναι καθαρα ενα ρισκο που αν θες το παιρνεις αν δεν θες μην το παρεις. Απλα ειναι τα πραγματα. Απλα μεν αλλα εσεις τα ισοπεδοσατε...το κανατε το SLI λες και ειναι ο FX που δινεις τα τριπλα λευτα για να παρεις ενα 5-10% σε σχεση με τους απλους Α64....ε δεν ειναι ετσι τα πραγματα...

Για μενα δεν αξιζει να δωσεις τοσα χρηματα για δυο καρτες γραφικων,τη στιγμη που σε ενα χρονο η τεχνολογια τους θα θεωρειται ξεπερασμενη,θα βγει καποιο καινουργιο μοντελο με υποστηριξη Dx10 και μπορει να ειναι και αρκετα πιο γρηγορο απο την ηδη υπαρχουσα sli λυση για επιδοσεις.

Αρχική απάντηση από aqua

Για μενα δεν αξιζει να δωσεις τοσα χρηματα για δυο καρτες γραφικων,τη στιγμη που σε ενα χρονο η τεχνολογια τους θα θεωρειται ξεπερασμενη,θα βγει καποιο καινουργιο μοντελο με υποστηριξη Dx10 και μπορει να ειναι και αρκετα πιο γρηγορο απο την ηδη υπαρχουσα sli λυση για επιδοσεις.

Ισως....γι'αυτο και ειπα ειναι ενα ρισκο. Μπορει να γινει αυτο που λες και να το μετανιωσεις....μπορει ομως και η επομενη γενια να ειναι μονο 50% ταχυτερη και DX9 και να ευχεσαι να ειχες τη δυνατοτητα του SLI.... Ειναι ενα ρισκο που κοστιζει 40 ευρω, οσοι πιστοι προσελθετε

Και ενοειται οτι το να παρεις απο τωρα τις 2 καρτες ειναι ανουσιο εκτος αν εχεις απειρα λεφτα (στην οποια περιπτωση δεν κανουμε καν την κουβεντα του τι συμφεριε αι τι οχι), αφου και με 1 καρτα παιζεις τελεια τωρα....η δευτερη ειναι να μπει αργοτερα που πραγματικα θα χρειαζεται και θα ειναι και φτηνοτερη...μονο σε τετοια περιπτωση συζηταμε το SLI.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.