Chosen Ιανουάριος 26, 2005 #21 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 :OT:Μου θυμιζει ενα θεϊκο ανεκδοτακι οπου σε μια διαλεξη σε ενα πανεπιστημιο, ενας αρκετα βαρετος καθηγητης εχει αναλυσει σε *πολυ* μεγαλο βαθος τα σεναρια καταστροφης, με αποτελεσμα μετα απο 2.5 ωρες μονολογου, η μιση ταξη να κοιμαται.Τελειωνοντας την διαλεξη του, ανεβαζει τον τονο της φωνης του λεγωντας:"... κι ετσι ειναι πολυ πιθανο να αφανιστει ολοκληρος ο πλανητης απο την πτωση ενος τετοιου μετεωριτη στα επομενα 4.5 δισεκατομμυρια χρονια!"Πεταγεται ενας μαθητης απο το βαθος και ουρλιαζει:"ΤΙ????!?!?!?!"Του λεει ο καθηγητης:"Ειπα: να εξαφανιστουν τα παντα σε 4.5 δισεκατομμυρια χρονια!"Μαθητης: "Α! Ακουσα '4.5 εκατομμυρια χρονια' και τρομαξα"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Ιανουάριος 26, 2005 #22 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Πνομ Πενχ Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθροΈνας βράχος 4,5 κιλών που έπεσε από τον ουρανό σε έναν ορυζώνα τρομοκράτησε με το θόρυβο και τη λάμψη του τους δεισιδαίμονες κατοίκους ενός χωριού στη Καμπότζη.Ορισμένοι από τους χωρικούς ζήτησαν να τοποθετηθεί ο μετεωρίτης σε τέμενος, ενώ άλλοι απλά εκνευρίστηκαν: «Ορισμένοι αγρότες είναι εξοργισμένοι με τον βράχο επειδή προκάλεσε πυρκαγιές και κατέστρεψε εκατοντάδες εκτάρια ορυζώνων» δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία Μπαντέι Μιντσέι, περίπου 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.«Αλλοι, όμως, ζήτησαν από την αστυνομία να τον αφήσει εκεί που έπεσε και να κατασκευάσουν από πάνω τέμενος όπου θα προσεύχονται για την ειρήνη» συνέχισε.Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο μαύρος μετεωρίτης ήταν ακόμα ζεστός όταν εντοπίστηκε, μέσα σε έναν κρατήρα βάθους 40 εκατοστών. Η πτώση του βράχου συνοδεύτηκε από έναν κρότο σαν έκρηξη.Φωτογραφίες της μαύρης πέτρας δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων. Πάντως ο ίδιος ο μετεωρίτης απομακρύνθηκε από την αστυνομία και ο κόσμος περιμένει τώρα τα αποτελέσματα της επιστημονικής ανάλυσης. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 26, 2005 Author #23 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Thnx guys...Ολη αυτη η ιστορια με πιθανα σεναρια προσκρουσης καποιου μετεωρου στην γη δεν μπορω να πω οτι ειναι κατι που το αντιμετοπιζουμε σε καθημερινη βαση . Αλλοστε ο κοσμος μας υποκειτε διαφορες ΄καθημερινες ' καταστροφες (οπως πολυ σωστα λεει και o spyrious) .Ομως τα τελευταια χρονια με την βοηθεια της τεχνολογιας μπορεσαμε να καταλαβουμε τον κινδυνο που διατρεχουμε απο μια τετοια απειλη . Κατι που αγνοουσαμε πιο παλια .Ηδη η επιστημονικη κοινοτητα αρχιζει να μελετα και να παρατηρει αυτα τα ουρανια σωματα ( kioto - deep impact ) με σκοπο την κατανοηση της φυσης τους , ενω απο τις αρχες της δεκατειας 80 εχουν συσταθει ομαδες διαστ.παρακολουθησης ΝΕΟs-NEAs( Near - Earth-Objects (NEOs) Near - Earth -Asteroids (NEAs)) . Στην ουσια βρισκομαστε ακομα στο σταδιο της παρακολουθησης , και ανακαλυπτουμε περιπου 4 με 5 ΝΕΟs τον μηνα ,σε ασχετες με την γη τροχια αλλα με μεγεθος ικανο για ενα μεγαλοπρεπες μπουμ...!!!!Ενδιαφερον εχει η ανακαλυψη του 1950 DA ενος αστεριοειδη που ισως την 16 Μαρτιου 2880 μας την κανει την ζημια ( εαν τα δεκακιςτρισεγγονα μας δεν κανουν κατι γιαυτο , την βαψανε....:X: )http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/1910518.stmΣτο παρακατω link ενα πολυ καλο faq απο την NASA για τα neo....http://128.102.32.13/impact/intro_faq.cfm Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 26, 2005 Author #24 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Αρχική απάντηση από Spyrious Επίσης δεν ξέρω αν το έχετε διαβάσει κάπου για τον πλανήτη "χ". Από ότι θυμάμαι η θεωρία αυτή λέει ότι κάποιοι επιστήμονες την δεκαετία του 60 παρατήρησαν ότι οι αποστάσεις των τροχιών των πλανητών ακολουθούν κάποια μαθηματική πρόοδο.Και βρήκαν ότι ανάμεσα στις τροχιές δύο πλανητών (δεν θυμάμαι ποιων) υπάρχει ένα ανεξήξητο κενό και υπολόγησαν την τροχιά πυ θα έπρεπε να έχει ένας πλανήτης εκεί.Και διαπίστωσαν πράγματι ότι στην υποτηθέμενη τροχιά αυτή υπάρχουν σωματίδια που προέρχονται από κάποιον πλανήτη. Μαλλον αναφερεσε στην ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΟΕΙΔΩΝ... Πολλοι αστρονομοι πιστευουν οτι κατα την διμιουργια του πλανητικου συστηματος ( πριν απο 4 με 5 δισ.χρονια ) στην συγγεκριμενη θεση υπηρχε ενα πρωτο-πλανητικο σωμα (πολυ μικροτερο της γης , μαλλον στο μεγεθος της σεληνης ) , το οποιο μετα απο μια τεραστια συγγρουση με μετεωριτη (χμμμμ...καπου το εχω ξανακουσει αυτο...) εγινε κομματακια και λογο της βαρυτητας αυτα τα κομματια δεν διασκορπιστικαν στο διαστημα , αλλα παρεμεινασ σε τροχια . Μια αλλη αποψη λεει οτι η ζωνη των αστεριοειδων , δεν ειναι τιοποτα αλλο απο μια αποτυχημενη αποπειρα διμιουργιας ενος πλανητη . Τα βραχωδες κομματια τα οποια ειχαν απομηνει σε τροχια γυρω απο τον Ηλιο , μπορεσαν να 'συγγοληθουν ' μεταξυ τους και καποια στιγμη σχηματισαν τους εσωτερικους πλανητες ( Ερμη,Αφροδιτη,Γη,Αρη) . Το φαινομενο αυτο ονομαστηκε ΕΠΙΣΩΡΕΥΣΗ . Ομως στην περιπτωση της ζωνης των αστεριοειδων , η επισωρευση δεν μπορεσε να γινει, μιας και που η τεραστια βαρυτητα του ηδη σχηματισμενου Δια χαλασε την συνταγη..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrious Ιανουάριος 26, 2005 #25 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Πολύ κατατοπιστηκός είσαι.Πως και ξέρεις τόσα για αυτά τα πράγματα.Σπουδάζεις αστρονομίαή κάτι τέτοιο; Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 26, 2005 Author #26 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Αρχική απάντηση από Spyrious Πολύ κατατοπιστηκός είσαι.Πως και ξέρεις τόσα για αυτά τα πράγματα.Σπουδάζεις αστρονομίαή κάτι τέτοιο; Δεν εχω σπουδασει τιποτα απο αλλα αυτα ( που τετοια τυχη ....)Απλα ενα ( ακομη ) χομπι , που ενδεχετε να εξεληχθει σε παθος οταν αγορασω το πρωτο μου ΚΑΛΟ τηλεσκοπιο (Αχ.να τελειωσω με το χτισιμο του σπιτιου . Με εχει αφησει πανι με πανι...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
antonisk7 Ιανουάριος 26, 2005 #27 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 όσο κι αν ακούγονται φονικά σενάρια, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα θαυμάζουμε αυτό το σύμπαν και τις ομορφιές που κρύβει .... Το φεγγάρι την φωτογραφία την τράβηξα προχθές που είχε καθαρή ατμόσφαιρα, όχι με τηλεσκόπιο αλλά με την canon 300D, ένα φακό 300άρη (=480 λόγω του 1,6Χ πολλαπλασίου σε αυτές τις dslr) κι ένα τρίποδο. Την έβαλα 1280*1024 , μήπως αρέσει σε κάποιον να την βάλει wallpaper Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Ιανουάριος 26, 2005 #28 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Μπραβο κ απο μενα για το χρονο που αφιερωσες Tomhel H τελευταια λεξη της τεχνολογιας(που κατα πασα πιθανοτητα θα αναπτυχθει τελικα) ειναι κατι προωθητηρες που θα σταλουν στον ενδεχομενο κομητη-φονια κ θα του αλλαξουν την πορεια. Οπως καταλαβενετε το περνουν στα σοβαρα το ενδεχομενο οι "μεγαλοι" κ επενδυουν σε τροπους αντιμετωπισης. Δυστηχως δε μπορω να βρω το λινκ Mια απο τις αγαπημενες μου σελιδες εδω κ 2 χρονια http://www.spin.gr/spin/index.jsp Αλλη μια καλη: http://www.physics4u.gr/ Πολυ ενδιαφερον αρθρο: http://www.in.gr/innews/article.asp?lngEntityID=594953&lngDtrID=252 Φοβερη φωτο Αντωνη!Περιμενω εδω κ ποσο καιρο να βγαλω κ γω καμια σαν κ αυτη(βρηκα τριποδο!) με την Olympus 8080 αλλα μας εχει πεθανει στο συνεφο εδω κατω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
planetman Ιανουάριος 26, 2005 #29 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Φίλε μου tomhel, κι εγώ είμαι ένας πορωμένος με την αστρονομία όπως κι εσύ! Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία. Έχω ένα μικρό τηλεσκοπιάκι και κάνω που και που παρατηρήσεις. Να ξέρεις ότι σε 2 μήνες περίπου ο Δίας θα έρθει πολύ κοντά στη Γη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα φαίνεται σαν δίσκος και οι 4 μεγαλύτεροι δορυφόροι του. Πέρυσιι που είχε έρθει πάλι κοντά, τον είχα δει και φαινόταν, πολύ εντυπωσιακό. Σήμερα 26/01/2005 είναι όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Σε 2 μήνες θα ευθυγραμμιστούν Γη-Δίας. Αν έχεις τη δυνατότητα, δες το. Η εικόνα είναι από το πρόγραμμα "Starry Night Backyard".:OT: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Ιανουάριος 26, 2005 #30 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Γη και Διας? ωχ αυτο δεν ειναι και οτι καλυτερο Link to comment Share on other sites More sharing options...
planetman Ιανουάριος 26, 2005 #31 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 ea6gka, ευθυγράμμιση εννοώ αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία. Δες Earth και Jupiter. Αυτό είναι στις 05/04/2005. Με το πρόγραμμα τα βλέπω αυτά. Γαμάτο είναι! Τί εννοείς ωχ; Link to comment Share on other sites More sharing options...
schumifer Ιανουάριος 26, 2005 #32 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Α! ρε γλέντια οι αστρολόgοι!!! Ο Δίας μπαίνει εκεί η Αφροδίτη εισέρχεται στο ζώδιό σας και άμα θέλετε άλλα 100 ΜΗΖ περιμένετε να σας μπει και ο Πλούτωνας και τότε θα πετύχετε πολύ καλύτερο stepping Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeas-dsl- Ιανουάριος 26, 2005 #33 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Μη παραλειψετε αυτο http://www.lpl.arizona.edu/impacteffects/Καντε πειραματα οπως τα θελετε Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 26, 2005 Author #34 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 @ Aντωνης ...Φανταστικη φωτο , saved image as........@ Samael - Μηπως μιλας για τον προωθητηρα ιοντων ..??? Eαν ναι τοτε το λινκ θα ηταν πολυ χρησιμο...Τα λινκ ειναι top ...!!!@Planetman - Συναδελφος ε...!!!...Kαι εγω εχω ενα τηλεσκοπιο της πλακας ,αλλα με την πρωτη ευκαιρια ( να μαζεψω κανα λεφτο ) θα παω για ενα DOSB 8" ....Μεχρι να ερθει εκεινη η ωρα απλα διαβαζω,ακουω, μαθαινωΑν και εχω σχεδον ολα τα space progr.emulators και εγω το stary Night Βackyard χρησιμοποιω...Για αυτο το προγραμμα αγορασα ενα παλιο PIII compaq laptop ετσι ωστε να παρακολουθω τον βραδυνο ουρανο live....(προσπαθω να μαθω τους αστερισμους...)Μια φανταστικη φωτο του Δια , η καλυτερη (για εμενα ) ολων των εποχων , απο την διελευση του cassini στην πορεια του προς τον Κρονο...κατεβαστε το σε full size...Το site ειναι της ομαδας φωτογραφισης του cassini .http://ciclops.lpl.arizona.edu/view.php?id=79 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Samael Ιανουάριος 26, 2005 #35 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Ναι αυτο λεω,αλλα λινκ δε βρησκω.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 26, 2005 Author #36 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 Οι προωθητηρες ιοντων δεν ειναι νεα τεχνολογια . Eιχε ξεκινησει σαν εναλακτικη χημικη προωθηση στα τελη του 1960 απο την Hughes Space & Communications.Στην αρχη προισπαθησαν να ιονησουν ασβεστιο και υδραργηρο αλλα τελικα μπορεσαν να πετυχουν προωθηση το 1984 οταν ιονησαν το αεριο xenon . Εχει ηδη εφαρμοστει στην προωθηση διαστημοπλοιων , οπως τα deep space 1&2 & deep impact (jpl) ενω για την esa νομιζω οτι πρωτοαναπτυχθηκε για το προγραμμα smart 1 . Θα ηταν ενδιαφερον να εφαρμοστει και σε 'αμυντικα ' δαστιμοπλοια ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Ιανουάριος 26, 2005 #37 Κοινοποίηση Ιανουάριος 26, 2005 το ωχ παει στον Δια , εχει τρομερο μαγνητικο πεδιο και φοβαμαι μην εχει παρενεργειες και σε εμας. Νομιζω μετα τον Ηλιο εχει το δυνατοτερο μαγνητικο πεδιο Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomhel Ιανουάριος 27, 2005 Author #38 Κοινοποίηση Ιανουάριος 27, 2005 Αρχική απάντηση από ea6gka το ωχ παει στον Δια , εχει τρομερο μαγνητικο πεδιο και φοβαμαι μην εχει παρενεργειες και σε εμας. Νομιζω μετα τον Ηλιο εχει το δυνατοτερο μαγνητικο πεδιο Αν και το μαγνητικο πεδιο του Δια ειναι 5 φορες πιο μεγαλο απο τον ιδιο το πλανητη ( εαν θα μπορουσαμε να το δουμε απο εδω , θα φενοταν οσο το μεγεθος του ηλιου - εστω και εαν ειναι 5,5 φορες πιο μακρυα ) , δεν μας επιρεαζει καθαρα λογο της μεγαλης αποστασης του απο εμας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
planetman Ιανουάριος 27, 2005 #39 Κοινοποίηση Ιανουάριος 27, 2005 ea6gka, δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία διότι έτσι κι αλλιώς ο Δίας στην κοντινότερή του απόσταση απέχει από τη Γη 4.5 φορές περισσότερο απ' ότι ο ήλιος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ea6gka Ιανουάριος 27, 2005 #40 Κοινοποίηση Ιανουάριος 27, 2005 οκ καλοι μου φιλοι Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.