WAntilles Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2006 Εξετάζω το ενδεχόμενο να βάλω συνολικά 4GB RAM στο σύστημά μου -> 4 x 1GB -> 4GB RAM. Σκέφτομαι να βάλω 4 (2 ζεύγη) τέτοιες: OCZ PC-3200 EL DUAL CHANNEL DDR PLATINUM 2048MB (2X1024) http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554948 Αυτή τη στιγμή έχει 2 x 512MB -> 1GB RAM. Έχει 2 τέτοιες (πιασμένα τα slots 3 και 4): OCZ HIGH PERFORMANCE EL DDR 512MB PC3200 CL2 PLATINUM EDITION http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554901 Και τροφοδοτικό: TAGAN TG480-U01 Τα υπόλοιπα δεδομένα - που φαίνονται καί στα screenshots - είναι: Δεδομένα hardware: - μία DFI LANParty nF4-SLI-DR με το τελευταίο σταθερό BIOS - ένας AMD Athlon-64-X2 4400+ Toledo - τα πάντα δουλεύουν στα default, δεν κάνω και δεν πρόκειται ποτέ να κάνω overclocking πουθενά Δεδομένα software: - Δεν χρησιμοποιώ 32-bit λειτουργικά, και ούτε πρόκειται ποτέ να ξαναχρησιμοποιήσω τέτοια - Χρησιμοποιώ αμιγώς και αποκλειστικά native amd64 λειτουργικά - Χρησιμοποιώ: ----> Windows XP Pro x64 SP-1 ----> Gentoo Linux amd64 ----> Ubuntu Dapper Linux amd64 ----> Μελλοντικά -> FreeBSD 6.x RELEASE amd64 Ερωτήσεις hardware: - Δεδομένου του γεγονότος ότι καί οι DFI motherbords είναι "μυγιάγγιχτες" με τις μνήμες, καί το ίδιο είναι καί οι Intergrated Memory Controllers των AMD K8 CPUs, θα έχω προβλήματα συμβατότητας στο hardware; - Λογικά δεν νομίζω να έχω πρόβλημα τροφοδοσίας. Σωστά; Ερωτήσεις software: - Τα παραπάνω λειτουργικά που χρησιμοποιώ, έχουν κάποιο πρόβλημα με το να δουν ολόκληρη τη RAM και να την χρησιμοποιήσουν; Λογικά δεν θα πρέπει να έχουν πρόβλημα. - Σε Linux kernel compile, πάντα σε amd64, δεν νομίζω να υπάρχουν επιλογές για την ποσότητα RAM (1, 4, 64) όπως υπάρχουν σε x86. Νομίζω ότι όλη η μνήμη είνα flat και (πρακτικά) απεριόριστη. Κάνω λάθος; - Σε FreeBSD 6.x RELEASE amd64, τί παίζει με τον kernel και τη RAM; Θα την δει ολόκληρη ή χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση; ΥΓ: Τέλος, real-mode DOS - συγκεκριμένα το real-mode DOS κομμάτι των 98SE, θα μπουτάρει με 4GB RAM; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Γιάννης_84 Μάϊος 24, 2006 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 24, 2006 Κάποτε είχα ακριβώς την ίδια απορία αλλά επρόκειτο για μία άλλη nforce4 μητρική και συγκεκριμένα την msi k8n neo4 f. Είχε μία περίεργη σημείωση στο βιβλιαράκι όσον αφορά τα 4GB και επειδή τους ρώτησα με email μου είπαν ότι είναι περιορισμός του nforce4 να μη μπορεί να δει 4GB αλλά μέχρι 3,κάτι (δε μου διευκρίνησαν πόσο είναι το κάτι). Εγώ από την άλλη θυμάμαι να βρήκα post σε κάποιο φόρουμ (μέσω google αναζήτησης) που έλεγε ότι με 64bit λειτουργικό βλέπει κανονικά 4GB. Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα περισσότερο....Πάντως αν το κάνεις πες μας κι εμάς τα αποτελέσματα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgroundman Μάϊος 25, 2006 #3 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2006 Παλιά προσπαθούσα να φτιάξω εναν πυρήνα για ένα σύστημα P4 με 4GB μνήμη (υπάρχει και post κάπου στο sub-forum για το linux αν θες να το ψάξεις). Αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα και ορισμένα δεν τα έχω λύσει ακόμα. Τελικά το σύστημα τρέχει με pre-compile kernel (της Debian) αλλα βλέπει τα 3.5GB απο τη μνήμη. Απ'ότι κατάλαβα έχει να κάνει με το kernel space memory το οποίο δεσμεύει το λειτουργικό και βρίσκεται στο τέλος των φυσικών διευθύνσεων που για 32bit είναι στα 4GB. Με 64bit δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το λειτουργικό. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Μάϊος 25, 2006 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2006 Στην dfi, για να δουν τα win 4GB, πρέπει να ενεργοποιήσεις το PCI MMIO memory hole στο advanced chipset options, διαφορετικά βλέπουν μόνο 3.Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο και στο linux. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthMoul Μάϊος 25, 2006 #5 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2006 Στο Linux 32 bit θα χρειαστείτε high memory support και ίσως και το 3rd level allocation των pagetables στο highmem. Αυτά σε kernel 2.6.x. Στα 64 bits δεν νομίζω να έχει πρόβλημα αφού το memory model είναι flat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yanni Μάϊος 25, 2006 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 25, 2006 Ίσως να ήταν θέμα κάποιας επιλογής στο BIOS αλλά τον λίγο καιρό που ήμουν με 3Gb ( 2x1GB και 2x512MB ) είδα ότι η A8N-SLi αν και έβλεπε κανονικότατα 3GB μνήμης μου δέσμευε τα 256ΜΒ. Έτσι είχα "μόνο" 2.75GB στην διάθεσή μου από τα 3GB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hydrus Μάϊος 26, 2006 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 26, 2006 Επειδη και εγω ειχα προσπαθησει για 4GB και μαλιστα Transcend UCCC δεν καταφερα τπτ.Με συνεχομενα mail στην DFI και την Transcend οι μεν κατηγορουσαν τους δε.Η DFI μου αφησε να εννοηθει οτι δεν ξερω που παν τα 4 που αγοραζω transcend μνημες και οτι με G.Skill και OZC οι μητρικες τους αποδιδουν κανονικα.Οταν τους ειπα οτι εχουν BP PCB και Samsung UCCC chips μονο θυμα δεν με ειπανΓι αυτο η καλυτερη λυση ειναι να δεις τον καταλογο της OCZ και εννοειται να τους στειλεις email για να σου επιβεβαιωσουν τις συβατοτητες.Α και μια παραθεση απο απο email της DFI για να παιξουν τα 4X1G: "DRAM Frequency Clock: 200=RAM/FSB:01/01 Command per Clock: Disabled CAS Latency Control: Slacken it off to 2.5 or even 3.0 DRAM Bank Interleave: Disabled Lastly access Advanced Chipset Features>Memory Hole for PCI MMIO and set it to "Enabled". Save and exit. Shut down the system and then apply the other 2 modules to slots 1&3. All four memory slots should now be populated. Ensure that "JP17" on the board is in positions 1-2. Note if the system will now boot witgh these settings." Α και :" The likely problem is that the Transcend memory is only of medium quality and is having trouble with the tight timings present in the BIOS of this board. The board is fully capable of handling 4x 1GB memory modules, but the memory should be top quality. Examples of recommended brands are OCZ, Geil, G-Skill, or Mushkin. The slackened timings I have given you should allow for use of the Transcend thou. Please give them a try and let me know the results. " Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.