Camel_xp Δημοσιεύτηκε Μάϊος 5, 2006 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Μάϊος 5, 2006 Καλημερα σε ολους .Εστησα RAID0 στο PC του Σπιτιου και ειδα την γλύκα :054: Στο γραφειο εχω RAID1 και επιδη η κατασταση ειναι τραγικη οσον αφορα τις ταχυτητες των δισκων , αναρωτιομουν αν υπαρχει η δυνατοτητα μετατροπης σε RAID0 (αν και πολυ χλομο το βλεπω...).Ας απαντησει οποιος γνωριζει σχετικα Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrious Μάϊος 5, 2006 #2 Κοινοποίηση Μάϊος 5, 2006 Δεν γίνεται με κανέναν τρόπο.Εκτός αν κάνεις back up σε άλλο δίσκο και επαναφέρεις μετά στο raid array. Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgroundman Μάϊος 5, 2006 #3 Κοινοποίηση Μάϊος 5, 2006 Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι clone τον δίσκο όπως είναι μετά να αλλάξεις σε RAID0 και να επαναφέρεις τα data σου (όπως σου είπε και ο Spyrious). Θα χρειαστείς άλλον ένα δίσκο με το ίδιο μέγεθος όμως... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nognir Μάϊος 15, 2006 #4 Κοινοποίηση Μάϊος 15, 2006 2 δίσκοι σε Raid0 θα αποδίδουν εξίσου ή καλύτερα από 1 διπλασίου μεγέθους; Link to comment Share on other sites More sharing options...
RootX Μάϊος 15, 2006 #5 Κοινοποίηση Μάϊος 15, 2006 Σε τι μητρική? αν η μητρική σου έχει intel chipset(>865) μπορείς να το κάνεις με σχετική εφαρμογή της intel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panoc Μάϊος 15, 2006 #6 Κοινοποίηση Μάϊος 15, 2006 2 δίσκοι σε Raid0 θα αποδίδουν εξίσου ή καλύτερα από 1 διπλασίου μεγέθους;δεν εξαραταται από το μεγεθος του δισκου.οι 2 δισκοι σε raid 0 ακόμα και μισης χωρητηκότητας απο τον 1 μεγαλο θα ειναι πολύπιο γρήγοροι. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kyr_soronas1442169136 Μάϊος 18, 2006 #7 Κοινοποίηση Μάϊος 18, 2006 να μην ξεχνάμε πως οι δίσκοι για σωστό RAID πρέπει να είναι πανομιότυποι από κάθε άποψη με ε΄ξαιρεση το serial number έτσι θα γίνει σωστό RAID !:040: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadosp Μάρτιος 9, 2007 #8 Κοινοποίηση Μάρτιος 9, 2007 Για raid1 υπαρχει προβλημα να βαλεις 2 δισκους ιδιας εταιρειας αλλα διαφορετικης χωρητικοτητας? Δεν ισχυει το οτι θα εχεις χωρις προβληματα την χωρητικοτητα του μικροτερου? Επισης σε εναν δισκο ετοιμο με λειτουργικο, ειναι δυνατον προσθετωντας αλλον ενα να μεταβεις σε raid1 χωρις να χασεις τιποτα απο τα δεδομενα? Αν ναι με ποιον τροπο? Για δυνατους λυτες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk1442169166 Μάρτιος 9, 2007 #9 Κοινοποίηση Μάρτιος 9, 2007 Αυτό για τους δίσκους ίδιας εταιρείας είναι μύθος.Μπορείς να δουλέψεις RAID-1 και RAID-0 τόσο με δίσκους ίδιας εταιρείας όσο και με διαφορετικής. Δεν χρειάζεται να είναι καν ίδιο μέγεθος. Τώρα βέβαια αν θες να έχεις όσο το δυνατό καλύτερες επιδόσεις τότε ναι οι δίσκοι θα πρέπει να είναι ίδιοι (ίδιας εταιρείας και ίδιου μεγέθους). Παρόλα αυτά και με δίσκους διαφορετικής εταιρείας είναι εφικτό το RAID με μειωμένες ταχύτητες σε σχέση με αυτές των 2 πανομοιότυπών δίσκων αλλά σε κάθε περίπτωση με αυξημένες επιδόσεις έναντι 2 ξεχωριστών ανεξάρτητων δίσκων non RAID. Αν οι δίσκοι που χρησιμοποιείς δεν έχουν τεχνολογικό χάσμα δεν πρόκειται να καταλάβεις την διαφορά εκτός και αν χρησιμοποιήσεις benchmarks προγράμματα.Το RAID-0 είναι εφικτό και με δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας αλλά όπως καταλαβαίνεις χάνεις κάποιο χώρο από το μεγαλύτερο δίσκο για αυτόν και μόνο το λόγο δεν συνίσταται.Το RAID-1 είναι για προστασία δεδομένων. Και εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις δίσκους διαφορετικής χωρητικότητας και μάλιστα αυτό γίνεται κατά κανόνα. Το RAID-1 διασφαλίζει τα δεδομένα αφού αν καεί ένας εκ των 2 δίσκων απλά τον αντικαθιστάς με κάποιον νέο, ίδιας ή μεγαλύτερης χωρητικότητας, γίνεται rebuild το array και είναι σαν καινούριο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadosp Μάρτιος 9, 2007 #10 Κοινοποίηση Μάρτιος 9, 2007 Ευχαριστω vagsk. Ο σκληρος μου ειναι ο Samsung HD160JJ (160GB), και λογω του οτι εχει σταματησει η εισαγωγη του, εχω κλεισει τον SP2504C (250GB) που ειναι ιδια σειρα και με ολα τα χαρακτηριστικα ιδια.(πηγη το site της Samsung) Αυτο που με ενδιαφερει ειναι αν μπορω να τους θεσω σε raid1, χωρις να χαλασω τιποτα απο το λειτουργικο μου και ολα τα προγραμματα που ειναι εγκατεστημενα. Επισης ο πρωτος μου δισκος ειναι χωρισμενος σε 2 ιδιας χωρητικοτητας partition.Μια λυση ειναι αυτη http://www.techsoftpl.com/backup/index.htmΤο θεμα ειναι αν και κατα ποσο το συγκεκριμενο προγραμμα λειτουργει και με partition. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vagsk1442169166 Μάρτιος 9, 2007 #11 Κοινοποίηση Μάρτιος 9, 2007 Ευχαριστω vagsk. Ο σκληρος μου ειναι ο Samsung HD160JJ (160GB), και λογω του οτι εχει σταματησει η εισαγωγη του, εχω κλεισει τον SP2504C (250GB) που ειναι ιδια σειρα και με ολα τα χαρακτηριστικα ιδια.(πηγη το site της Samsung) Αυτο που με ενδιαφερει ειναι αν μπορω να τους θεσω σε raid1, χωρις να χαλασω τιποτα απο το λειτουργικο μου και ολα τα προγραμματα που ειναι εγκατεστημενα. Επισης ο πρωτος μου δισκος ειναι χωρισμενος σε 2 ιδιας χωρητικοτητας partition.Μια λυση ειναι αυτη http://www.techsoftpl.com/backup/index.htmΤο θεμα ειναι αν και κατα ποσο το συγκεκριμενο προγραμμα λειτουργει και με partition.Δεν κατάλαβα πραγματικά τι θες να κάνεις φίλε μου. Αν θες να πας σε RAID-1 χωρίς να φορμάρεις το σκληρό σου και όλες τις εφαρμογές που έχεις σε αυτόν, δεν χρειάζεσαι κάποιο ιδιαίτερο πρόγραμμα. Στο RAID-1 μπορείς να ορίσεις κανονικά δίσκο χωρίς να τον φορμάρεις και να προσθέσεις στη συνέχεια τον δεύτερο. Κάνοντας rebuild array είτε στην εκκίνηση για όσους cotrollers το υποστηρίζουν (αργό) ή μέσα στα windows με το πρόγραμμα που διαχειρίζεται το RAID, κάνει συγχρονισμό τον δύο τόμων και αρχίζει να δουλεύει σε RAID-1 το σύστημά σου. Αν αποσυνδέσεις σε κάποια στιγμή έναν από τους δύο συνεχίζουν να δουλεύουν ανεξάρτητα ως απλοί δίσκοι και σε οποιοδήποτε σύστημα non RAID. Η δομή των δίσκων δεν αλλάζει.Προσοχή βέβαια ποιος θα συγχρονιστεί με ποιον. Βάλε στο πρώτο κανάλι τον γεμάτο και στο δεύτερο κανάλι τον άδειο γιατί αν γίνει από BIOS ο συγχρονισμός πολλές φορές συγχρονίζει/αντιγράφει τον άδειο (κανάλι 1) στον γεμάτο (κανάλι 2).Το RAID-0 είναι άλλη ιστορία και δεν έχει καμιά σχέση με το RAID-1. Εκεί όπως και να συνδέσεις τους δίσκους, format δεν το γλυτώνεις. Βέβαια ανάλογα με τα αρχεία που χρησιμοποιείς και τον ορισμό του stripe size μπορείς να πετύχεις εξαιρετικά καλύτερες επιδόσεις από αυτές του RAID-1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadosp Μάρτιος 9, 2007 #12 Κοινοποίηση Μάρτιος 9, 2007 Thanks again Vagsk. Μαλλον καταλαβες ακριβως τι θελω να κανω:041: ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.