Jump to content

s754 Mobo με onboard VGA...Καμιά πρόταση?

lordelesar

Recommended Posts

Λοιπόν, θέλω να φτιάξω ένα εξευτελιστικά φθηνό pc, αλλά όχι σκουπίδι φυσικά.

Έχω ένα Sempron64 2800, κουτί/psu/δίσκους από το κατεβαστήρι και την xp90 που μου έχει μείνει στο χέρι. Βρήκα και ένα απλό 2x512 κιτάκι για RAM και μου μένει το mobo.

Πολύ σημαντικό είναι να έχει ενσωματωμένη VGA για να μην ξοδεύουμε σε άχρηστα (για τη δουλειά που προορίζεται) κομμάτια. Επίσης είναι σημαντικό να έχει πάνω από 2 SATA και αυτό είναι που μας περιορίζει.

Υπάρχει η MSI RS482M-IL στα 71€ περίπου. Φαντάζει ιδανική επιλογή ( αν και λίιγο pricey ) αλλά έχει ΑΤΙ chipset. Είμαι φανατικός υποστηρικτής ΑΤΙ αλλά στα low cost chipsets είμαι λίγο επιφυλακτικός (καμμένος στο παρελθόν). Αυτό που αναρωτιέμαι είναι η σταθερότητα και η αξιοπιστία του mobo γιατί το pc θα δουλεύει 24/7.

Να σημειώσω ότι προορίζεται για κατεβαστήρι,internet και office. Ίσως και για file server αλλά αυτό ακόμα δεν ξέρω αν θα μπορεσει να γίνει.

Υ.Γ.: Αν υπάρχει κανείς που να δίνει mobo με τέτοια specs pm me!! :D:D:D:D

Αν δεν σε ενδιαφέρουν οι επιδώσεις του onboard συστήματος τότε κοίτα για καμιά ASUS K8S-ΜΧ με το SiS 760GX (AGP) από το stock του Πλαισίου. Ίσως να βρεις καμιά.

Την είχα μόνιμα στα 250 fsb ( το max που δίνει ) με έναν 2600+ και έναν 2800+ και πραγματικά ήταν απροβλημάτιστη, πόσο μάλλον στα defaults. Μια εναλλακτική λύση βέβαια είναι οι ASRock με τα NVidia 6100/6150.

@dimitris74: αν δεις εδώ έχει σε όλους τους sempron ΟΚ, και τους 64...Εσύ που το είδες?

EDIT: το μόνο πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι ότι κάποιους από τους Sempron τους υποστηρίζει από ένα συγκεκριμένο rev του bios και μετά.Οπότε αν έρχεται με παλιό bios θα πρέπει να βρω έναν άλλο 754 για να κάνω το upgrade.Θα δούμε επ'αυτού...

@john_dr: να σου πω την αλήθεια πήγαινα βουρ για την ASROCK K8NF4G-SATA2 αλλά μετά είδα ότι έχει μόνο 2 SATA...

εδω,

ηθελα να την παρω για κατι ανηψάκια αλλα με σταμάτησε αυτό. ρωτησα και στο eshop Και μου είπαν οτι έχουν ασυμβατότητες.

Το είδα κιεγώ αυτό αλλά εμπιστεύομαι πιο πολύ την MSI από το eshop... Τώρα τι να σου πω,θα τους πάρω ένα τηλέφωνο και θα τους πω για τον πίνακα της MSI.

τι να σου πω, εγω παντως δεν το ρισκαρα μιας και δεν ειχα επαφή με το pc μετα το στησιμο,

αν δεις στο site της msi λέει για pcb version 2.1 ίσως σε προηγούμενα είχαν και έχει μείνει στο eshop η διευκρίνηση

Για όλ' αυτά που λες (κατεβαστήρι-σέρβερ), ιδανικά OS είναι τα Linux, FreeBSD.

Άρα λοιπόν φρόντισε ό,τι και να πάρεις να έχει chipset nVidia ή VIA οπωσδήποτε.

Ούτως ή άλλως, τα chipset των ALi, ULi, SyS είναι τα πλέον αναξιόπιστα. Της δε ΑΤi ούτε έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, αλλά ούτε έχουν και υποστήριξη για Linux, FreeBSD.

Ούτως ή άλλως, τα chipset των ALi, ULi, SyS είναι τα πλέον αναξιόπιστα. Της δε ΑΤi ούτε έχουν δοκιμαστεί επαρκώς, αλλά ούτε έχουν και υποστήριξη για Linux, FreeBSD.

ενω τα via ειναι εγγυηση. ουτε διαιρέτες κλειδώνουν μετα απο τοσα χρονια,

και δεν μιλάω για overclock αλλά και για underclock Που παίζει σημαντικό ρόλο σε κατεβαστήρι και στην ησυχία σου.

Λίγο off topic αλλά μπορείς να μου δείξεις driver για onboard VIA για Χfree86? Κάτι που να μην χρειάζεσαι Doctora για εγκατάσταση ( edit στο makefile π.χ. ) και κατι που να ΔΟΥΛΕΥΕΙ διότι στο ίδιο της το forum τρώει κράξιμο η VIA για τους οδηγούς της. Όσο για τα SiS και ULi, μάλλον απλά δεν έχεις ασχοληθεί.

Υ.Γ. Είναι SiS και όχι SyS. ALi και ULi είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Λίγο off topic αλλά μπορείς να μου δείξεις driver για onboard VIA για Χfree86? Κάτι που να μην χρειάζεσαι Doctora για εγκατάσταση ( edit στο makefile π.χ. ) και κατι που να ΔΟΥΛΕΥΕΙ διότι στο ίδιο της το forum τρώει κράξιμο η VIA για τους οδηγούς της.

Με onboard κάρτες γραφικών δεν ξέρω τί παίζει. Μίλησα μόνο για τα chipset.

Μπορώ να δω όμως εάν υπάρχουν σχετικοί drivers στον kernel.

--- ΠΡΟΣΘΗΚΗ ---

Με μία πρόχειρη ματιά στον kernel, δεν υπάρχουν σχετικοί drivers.

Όσο για τα SiS και ULi, μάλλον απλά δεν έχεις ασχοληθεί.

Έχω ασχοληθεί τόσο ώστε να ξέρω ότι επί χρόνια ήταν γεμάτα κολλήματα, ασυμβατότητες και data corruption.

Και με το chipset, επειδή είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή αλλά καί την μετακίνηση των δεδομένων μου, δεν παίζω.

Υ.Γ. Είναι SiS και όχι SyS. ALi και ULi είναι ουσιαστικά το ίδιο.

Έχεις δίκιο. Τυπογραφικό λάθος.

εναν pci sata controller.

PCI SATA-I controller για οποιαδήποτε χρήση προτείνω ανεπιφύλακτα αυτόν:

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.801113

Έχει το 4-κάναλο Silicon Image SI-3114, και έχει υποστήριξη επίσημη καί με τη βούλα σε Windows NT-Class, Linux, FreeBSD 6+, σε x86 καί amd64.

Έχει τρέξει δε εδώ, εδώ και 1.5 χρόνο σε όλα τα παραπάνω απρόσκοπτα, σε μηχανάκι 7ετίας (Intel 440BX).

Έχω ασχοληθεί τόσο ώστε να ξέρω ότι επί χρόνια ήταν γεμάτα κολλήματα, ασυμβατότητες και data corruption.

Με το 760GX δεν είδα τίποτα ούτε στο σπίτι ούτε στην δουλειά. Ούτε στο SuSe ούτε στο Debian. Ίσως να μην έχεις ασχοληθεί πρόσφατα και να κρίνεις με παλιές εμπειρίες.

Η λύση τώρα της PCI κάρτας σε mATX μητρική δεν είναι καλή ιδέα διότι απλά δεν περισσεύουν PCI slots σε mATX μητρική. Και σε τελική αν είναι να δώσει συνολικά 100€ τότε πάει περίπατο ο λόγος για τον οποίο άνοιξε αυτό το thread. Μητρική ΦΤΗΝΗ με 4 SATA και onboard graphics.

Η μόνη εναλλακτική που μπορώ να σκεφτώ σε σχέση με την MSI που αναφέρεται στο πρώτο post είναι ATX mobo καινούριο ή μεταχειρισμένο με 4 SATA και κάποια παλιά κάρτα γραφικών. Φαντάζομαι μπορεί να βρει AGP κάρτες γραφικών με 64ΜΒ μνήμη - π.χ. μια... 5200FX - με κανα 15άρι €.

...

Η λύση τώρα της PCI κάρτας σε mATX μητρική δεν είναι καλή ιδέα διότι απλά δεν περισσεύουν PCI slots σε mATX μητρική. Και σε τελική αν είναι να δώσει συνολικά 100€ τότε πάει περίπατο ο λόγος για τον οποίο άνοιξε αυτό το thread. Μητρική ΦΤΗΝΗ με 4 SATA και onboard graphics.

...

Ακριβώς...Γιαυτό είπα για την MSI γιατί με τα 70€ τα παίρνεις όλα. Αυτό με το linux το είχα υπόψιν, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα το χρησιμοποιήσω αφού για αρχή μάλλον θα βάλω τα 2003, τα οποία μέχρι τώρα δουλεύουν απρόσκοπτα εδώ και 6 μήνες με μόνες διακοπές, αυτές του ρεύματος...

Θα κοιτάξω μήπως βρω κανέναν controller second hand ή από κανένα γραφείο για να πάω στην AsRock.

Ακριβώς...Γιαυτό είπα για την MSI γιατί με τα 70€ τα παίρνεις όλα. Αυτό με το linux το είχα υπόψιν, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα το χρησιμοποιήσω αφού για αρχή μάλλον θα βάλω τα 2003, τα οποία μέχρι τώρα δουλεύουν απρόσκοπτα εδώ και 6 μήνες με μόνες διακοπές, αυτές του ρεύματος...

Θα κοιτάξω μήπως βρω κανέναν controller second hand ή από κανένα γραφείο για να πάω στην AsRock.

Αν δε σε χαλανε τα 2 μονο sata (μιας και θα βαλεις και εξτρα sata controller) τοτε κοιτα και την msi k8mm-v ή την ΑΒΙΤ ΚV-85 που ειναι πολυ φθηνες και θα κανουν τη δουλεια σου ανετα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.