Jump to content



Herman Hollerith


DarthMoul

Recommended Posts

Ο Dr. Herman Hollerith γεννήθηκε στο Buffalo της Νέας Υόρκης στις 29/2/1860. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Columbia το 1879 με πτυχίο μαθηματικού και σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το 1890 πήρε το διδακτορικό του στην στατιστική.

Εκτός από μαθηματικός όμως ο Hollerithn ήταν και μηχανικός. Βλέποντας τις δυσκολίες που υπήρχαν στην συλλογή και την ταξινόμησή των στατιστικών στοιχείων, τόσο από τις κρατικές υπηρεσίες, όσο και από τις επιχειρήσεις, εφηύρε την πρώτη συσκευή διάτρησης και πινακογράφησης στα τέλη του 19ου αιώνα. Η συσκευή αυτή εξελίχθηκε από τον ίδιο μέχρι τον θάνατο του το 1929, αλλά οι αρχές που εισήγαγε χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Για να δούμε τι ακριβώς κατασκεύασε ο Hollerith. Η συσκευή του, που ονομαζόταν Tabulating Machine, είχε ένα πληκτρολόγιο όμοιο με αυτό της γραφομηχανής και μπορούσε να απεικονίσει κάθε χαρακτήρα πάνω σε μία κάρτα διατηρώντας την σε μία γραμμή των 80 στηλών. Φανταστείτε κάτι ανάλογο του telex ή των διάτρητων καρτών που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα στα Mainframes της δεκαετίας του 1970. Το πλεονέκτημα της μηχανής αυτής ήταν ότι μπορούσε να πραγματοποιεί αθροίσεις διαβάζοντας τα δεδομένα από τις κάρτες. Η πρώτη της έκδοση ήταν το 1890, ενώ αργότερα το 1924, η μηχανή του Hollerith απέκτησε την δυνατότητα να ταξινομεί τις κάρτες με τον αλγόριθμο radix sort. Η πρώτη της χρήση ήταν το 1890 κατά την γενική απογραφή που έκανε η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία, στην οποία εργαζόταν ο Hollerith.

Η συσκευή του Hollerith, όσο και να φαίνεται απλοϊκή σήμερα, για την εποχή της ήταν μέγα τεχνολογικό επίτευγμα. Κατ'αρχήν αποτελείτο μόνο από μηχανικά μέρη, ενώ μείωνε δραστικά το κόστος συλλογής και ταξινόμησής στοιχείων, ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανίες της εποχής εκείνης. Αρκεί να αναφέρω ότι το 1911, το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, απασχολούσε 100 εργοδηγούς σε ισάριθμα τμήματα, οι οποίοι καθημερινά συμπλήρωναν καρτέλες προσωπικού, παραγωγής και υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, και τις οποίες παραλάμβαναν το πρωϊ και παρέδιδαν το μεσημέρι στο τέλος της ημέρας. Όλα αυτά τα στοιχεία έπρεπε να αθροιστούν κατά τμήμα και συνολικά και να ταξινομηθούν για να τα επεξεργαστούν οι μηχανικοί και οι λογιστές έτσι ώστε η βιομηχανία να συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά χωρίς προβλήματα. Και φυσικά χωρίς την μηχανή του Hollerith, ολόκληρη αυτή η δουλειά γινόταν στο τέλος της ημέρας με το χέρι, ήταν χρονοβόρα και με μεγάλη πιθανότητα λάθους.

Για να εκμεταλλευτεί την μηχανή του ο Herman Hollerith, ίδρυσε το 1896 στην Νέα Υόρκη την Tabulating Machine Company. Αργότερα, το 1924, η εταιρία του συγχωνεύτηκε με μιά άλλη εταιρία, την Computing-Tabulating-Recording Co η οποία παρήγαγε συσκευές διάτρησης και επεξεργασίας ανάλογες με την δική του, καθώς και γραφομηχανές και βιομηχανικά ρολόγια ακριβείας. Η νέα εταιρία που προέκυψε από την συγχώνευση, ονομάστηκε International Business Machines.

Προς τιμήν του Hollerith, τo 1955 κατά την σχεδίαση της FOR.TRAN, της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, η IBM εισήγαγε την Σταθερά του Hollerith, ένα σύμβολο επαναληψημότητας χαρακτήρων που χρησιμοποιείται στην εντολή FORMAT για την μορφοποιημένη εξαγωγή δεδομένων. Επίσης οι 80 στήλες ανά γραμμή, είναι από την εποχή του Hollerith, η εξορισμού δυνατότητα των εκτυπωτών, των γραφομηχανών και των text τερματικών που χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.