mulder85 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1, 2006 Καλημερα παιδια,προσπαθω να χτισω ενα συστημα και εχω τον παραπανω οικονομικο περιορισμο.Θα πρεπει να διαλεξω αν θα πρεπει βαλω σκληρο στις 10000RPM(αντι για 7200),οποτε να εχω δικαιωμα να βαλω 1GB RAM(αντι για 2GB),ή να βαλω σκληρο στις 7200RPM,οποτε να βαλω μνημη 2GB.Κυριως θα τον χρησιμοποιω για παιχνιδια.Καμια ιδεα;;Ποιος απο τους 2 παραγοντες επηρρεαζει περισσοτερο το gaming performance?Μηπως ενα RAID 0 σε 7200RPM με 2GB RAM θα ηταν ποιο συμφερουσα αγορα;Thanks
cakrit1442169096 Φεβρουάριος 1, 2006 #2 Φεβρουάριος 1, 2006 Όπως έχω πει και παλιότερα για μένα οι 10κ δίσκοι είναι μεγάλη διαφορά.. Τώρα για gaming δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά τι να προτιμήσεις... Πάντως σίγουρα πρέπει να προσθέσεις ένα 0 στο τίτλο του post σου, γιατί με 1000rmp δίσκο θα σέρνεσαι Aπλά να σου πω οτι είναι αρκετά πιο έυκολο να βάλεις λίγο αργότερα ακόμα λίγη μνήμη, παρά να αλλάξεις δίσκο.
deadlock7 Φεβρουάριος 1, 2006 #3 Φεβρουάριος 1, 2006 Στα παιχνιδια θα δεις(οχι σε ολα) διαφορα με τα 2gb μνημη.Ο σκληρος σαφως παιζει ρολο,αλλα προτιμοτερο ειναι ν'αργει να φορτωσει(οχι πως θα καταλαβαινες μεγαλη διαφορα σε σχεση με καποιον αλλο),αλλα τουλαχιστον θα μπορεις να τα παιξεις!Το raid δεν επηρρεαζει τα παιχνιδια..
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #4 Φεβρουάριος 1, 2006 2GB φυσικά.Με το να βάλεις 10000Rpm σκληρό δε θα δεις καμια διαφορά σε κανενα παιχνιδι.Ούτε σε απλές εφαρμογες. Συν οτι η χωριτικότητα είναι πιο μικρή απότι σε 7200.Βάλε ενα 200GB σκληρό και 2GB μνήμη και θα είσαι πολύ πιο άνετος σε όλα.
deadlock7 Φεβρουάριος 1, 2006 #5 Φεβρουάριος 1, 2006 2GB φυσικά.Με το να βάλεις 10000Rpm σκληρό δε θα δεις καμια διαφορά σε κανενα παιχνιδι.Ούτε σε απλές εφαρμογες. Συν οτι η χωριτικότητα είναι πιο μικρή απότι σε 7200.Βάλε ενα 200GB σκληρό και 2GB μνήμη και θα είσαι πολύ πιο άνετος σε όλα.Yπερβαλλεις λιγακι σ'αυτο,αλλα οντως πιστευω οτι στα παιχνιδια κανει τη διαφορα κυριως η μνημη σε σχεση με τους σκληρους..
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #6 Φεβρουάριος 1, 2006 Υπερβάλλω? Ως προς τι?Έχω 10000rpm σκληρό και δεν μπορώ να πω ότι έχω δει τον ουρανό με τα άστρα με τις επιδοσεις του.Μόνο σε μετροπρογράμματα βλεπω διαφορά ταχύτητας.Με λίγα λόγια δε θα αισθανθείς τίποτα σχεδόν.Με την μνήμη όμως όντως βέπεις διαφορά όταν ο σκληρός αντί να βογγάει παίζει με το μπεγλερι του μαζί με το floppy.Οι μεγάλες διαφορές στους σκληρούς φαίνονται όταν χρησιμοποιούνται σαν virtual memory. Και εκει διαφορά θα δεις μόνο με RAID 0 αλλά άπαξ και αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σαν virtual κλάφτα. Το όλο σύστημα θα σερνεται οπότε καλύτερα μνήμη για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις παρά γρήγορος (για την ακρίβεια λίγο γρηγορότερος, γρήγοροι είναι όλοι πλεον) σκληρός.Τα παραπάνω τα λεώ από εμπειρία.
Greek Φεβρουάριος 1, 2006 #8 Φεβρουάριος 1, 2006 Εγώ θα πήγαινα σε δίσκο 10Κ μιας και έχεις τώρα τα λεφτά. Την μνήμε την αναβαθμίζεις και αργότερα και πολύ πιο εύκολα ενώ τον δίσκο όχι....
varelasj Φεβρουάριος 1, 2006 #9 Φεβρουάριος 1, 2006 Εγώ θα πήγαινα σε δίσκο 10Κ μιας και έχεις τώρα τα λεφτά. Την μνήμε την αναβαθμίζεις και αργότερα και πολύ πιο εύκολα ενώ τον δίσκο όχι....Ναι αλλα αν βαλει τωρα 2*512 αργοτερα θα εχει "prob" με 4*512 και αν βαλει τωρα μια μνημη 1*1GB χανει το dual...
mulder85 Φεβρουάριος 1, 2006 Author #10 Φεβρουάριος 1, 2006 Συγνωμη στους αντιπαλους αλλα μαλλον με πειθετε εσεις που λετε 2GB μνημη.Οντως προτιμω να αργει να ανοιξει αλλα να παιζει μια χαρα μετα,και ταυτοχρονα εξοικονομω πολλα GB επιλεγοντας μεγαλυτερο σκληρο.Μια τελευταια απορια:χρειαζεται ειδικος sata controller για να υποστηριξει 10000RPM ή αυτος που εχει το mobo ειναι αρκετος;
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #11 Φεβρουάριος 1, 2006 Εγώ θα πήγαινα σε δίσκο 10Κ μιας και έχεις τώρα τα λεφτά. Την μνήμε την αναβαθμίζεις και αργότερα και πολύ πιο εύκολα ενώ τον δίσκο όχι....Τον δίσκο γιατί δεν μπορεί να τον βάλει αργότερα?Όπως είπα και πριν δίσκος 10000rpm είναι πολλή μικρότερος σε χωριτικότητα σε σχέση με τα ίδια λεφτα με έναν 7200rpm και η διαφορά στην ταχύτητα είναι αμελητέα.Με 150 ευρώ παίρνεις 300GB στις 7200 ή τον Raptor 76GB στις 10000rpm.Άμα δε, πάρεις, τον 150GB 10000rpm τότε θες πανω από 300 ευρώ. Που με τα ίδια λεφτά παίρνεις και σκληρο 250GB και δευτερο GB για μνήμη σχεδόν.Εγώ τον πήρα με σκοπό να βάλω το λειτουργικό, μερικά προγραμματα συν να τον έχω για virtual memory με προκαθορισμένο μέγεθος.Και έχω και έναν 7200 μεγαλύτερο για όλα τα άλλα.Και ο άλλος λόγος για αξιοπηστία λόγω οτι οι Raptors θεωρούνται πιο αξιόπιστοι σε σχέση με άλλους.Αλλά ποτέ δε θα τον έπαιρνα αν δεν είχα σίγουρο οτι θα είχα και έναν μεγάλο άνω των 150GΒ. Που να μου φτάσουν τα 76GB για τα πάντα.
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #12 Φεβρουάριος 1, 2006 Συγνωμη στους αντιπαλους αλλα μαλλον με πειθετε εσεις που λετε 2GB μνημη.Οντως προτιμω να αργει να ανοιξει αλλα να παιζει μια χαρα μετα,και ταυτοχρονα εξοικονομω πολλα GB επιλεγοντας μεγαλυτερο σκληρο.Μια τελευταια απορια:χρειαζεται ειδικος sata controller για να υποστηριξει 10000RPM ή αυτος που εχει το mobo ειναι αρκετος;Τι να αργεί να ανοίξει? Αντί για 10 δευτερόλεπτα θα σου κάνει 10.3 Σιγά την διαφορά.Τέτοιες διαφορές τις πετυχαίνεις και με το άμα τον έχεις συμαζεμένο με defragment. Παρά για κανένα χρόνο 10000rpm χωρίς ούτε μια φορά defragment.Σε παιχνίδια δε θα δεις καμιά διαφορά.Όσο για τον αν χρειάζεσαι ειδικό controller, όχι δεν έχεις κανένα πρόβλημα.
Greek Φεβρουάριος 1, 2006 #13 Φεβρουάριος 1, 2006 Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους διότι ξεκινήσαμε λάθος.Πές μας την χρήση που θές να κάνεις. Αν πρόκειτα να χρησιμποιήσεις εφαρμογές που έχουν βάση δεδομένων και θές να έχεις καλό data transfer και αξιόπιστο τότε αβλεπή πάς σε δίσκο. Αν απλά θες να παίζει παιχνίδια και να γράφεις mp3 τότε πάς σε μνήμη.Ο Δίσκος είναι πιο δύσκολος να αλλάξει με την έννοια ότι θα πρέπει να μεταφέρεις όλα τα δεδομένα σου σε κάποιον άλλο και να αρχίσεις να ξυλώνεις καλώδια κλπ κλ..... μπελαλίδική δουλειά αλλά όχι κάτι δύσκολο. Ενώ με την μνήμη τσούπ την πετάς μέσα και τελείωσε. Όσο για dual channel εγώ πέρα από κάποια bencmark ( όπερ και αχρηστα ) δεν καταλαβαίνω διαφορά από μονό dimmaki. Τον δίσκο όμως όταν τρέχω το ERP για αναλύσεις πάνω στην βάση της Oracle τον καταλαβαίνω αν είναι γρήγορος ή αργος.
dimisd1442169115 Φεβρουάριος 1, 2006 #14 Φεβρουάριος 1, 2006 Πάρε μνήμες καλύτερα θα σε βοηθήσει στα πάντα. Raptora μπορείς να πάρεις και αργότερα και κρατάς αυτόν που λεχεις για store.
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #15 Φεβρουάριος 1, 2006 Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους διότι ξεκινήσαμε λάθος.Πές μας την χρήση που θές να κάνεις. Αν πρόκειτα να χρησιμποιήσεις εφαρμογές που έχουν βάση δεδομένων και θές να έχεις καλό data transfer και αξιόπιστο τότε αβλεπή πάς σε δίσκο. Αν απλά θες να παίζει παιχνίδια και να γράφεις mp3 τότε πάς σε μνήμη.Ο Δίσκος είναι πιο δύσκολος να αλλάξει με την έννοια ότι θα πρέπει να μεταφέρεις όλα τα δεδομένα σου σε κάποιον άλλο και να αρχίσεις να ξυλώνεις καλώδια κλπ κλ..... μπελαλίδική δουλειά αλλά όχι κάτι δύσκολο. Ενώ με την μνήμη τσούπ την πετάς μέσα και τελείωσε. Όσο για dual channel εγώ πέρα από κάποια bencmark ( όπερ και αχρηστα ) δεν καταλαβαίνω διαφορά από μονό dimmaki. Τον δίσκο όμως όταν τρέχω το ERP για αναλύσεις πάνω στην βάση της Oracle τον καταλαβαίνω αν είναι γρήγορος ή αργος.Στο ότι για να αλλαχτεί δίσκος είναι κόπος συμφωνώ.Αλλά γιατί να αλλαχτεί και να μην προστεθεί απλώς, αυτό εννοούσα.Επίσης για σίγουρο Dual Channel καλύτερα η μνήμη να είναι ίδιας περιόδου.Δηλαδή αν την βάλει αργότερα, μπορεί (ξαναλέω μπορεί) να είναι ασύμβατες, και ας είναι ίδιας μάρκας και χαρακτηριστικών. Έχει τύχει σε φίλο μου.Και απότι έχει πει το παιδί στο πρώτο του post, για παιχνίδια κυρίως τον θέλει. Γι αυτό και τονίζω ότι δε θα δει διαφορά στα παιχνίδια με λίγο γρηγορότερο σκληρό.
SLN Φεβρουάριος 1, 2006 #16 Φεβρουάριος 1, 2006 Τι να αργεί να ανοίξει? Αντί για 10 δευτερόλεπτα θα σου κάνει 10.3 Σιγά την διαφορά.Τέτοιες διαφορές τις πετυχαίνεις και με το άμα τον έχεις συμαζεμένο με defragment. Παρά για κανένα χρόνο 10000rpm χωρίς ούτε μια φορά defragment.To access time που ειναι 1.5-2 φορες λιγοτερο σου λεει κατι?? Καταλαβαινω οτι η συγκριση 10 + 10.3 ειναι εικονικη καθως η διαφορα ειναι σαφως μεγαλυτερη. Οσο για το αλλο παραδειγμα που λες ας πουμε οτι ισχυει αλλα.... εκκρεμει το γιατι να επιλεξεις να συμμαζευεις τον 7200 καθε 3 και λιγο με defrag (και format και οτι αλλο θελεις) και το ραπτορι να το αφηνεις στην τυχη του για κανα χρονο??? Για να τους φερεις στα "ισια" και να γινει αντικειμενικη συγκριση???Δεν ξερω αν χρειαζεται ο φιλος ραπτορ, ουτε αν χρειαζεται 2 Γιγα μνημη. Σιγουρα ομως ΚΑΙ το ραπτορι "λεει"... Δεν ισχυουν αυτα τα ισοπεδωτικα που λες.
Zakkorn Φεβρουάριος 1, 2006 #17 Φεβρουάριος 1, 2006 To access time που ειναι 1.5-2 φορες λιγοτερο σου λεει κατι?? Καταλαβαινω οτι η συγκριση 10 + 10.3 ειναι εικονικη καθως η διαφορα ειναι σαφως μεγαλυτερη. Οσο για το αλλο παραδειγμα που λες ας πουμε οτι ισχυει αλλα.... εκκρεμει το γιατι να επιλεξεις να συμμαζευεις τον 7200 καθε 3 και λιγο με defrag (και format και οτι αλλο θελεις) και το ραπτορι να το αφηνεις στην τυχη του για κανα χρονο??? Για να τους φερεις στα "ισια" και να γινει αντικειμενικη συγκριση???Δεν ξερω αν χρειαζεται ο φιλος ραπτορ, ουτε αν χρειαζεται 2 Γιγα μνημη. Σιγουρα ομως ΚΑΙ το ραπτορι "λεει"... Δεν ισχυουν αυτα τα ισοπεδωτικα που λες.Δεν νομίζω να κατάλαβες τι είπα με το defrag.Δεν είπα ότι έχω τον ένα με defrag κάθε 3 και λίγο και τον άλλο τίποτα. (τουλάχιστον αυτό κατάλαβα, συγγνώμη αν κατάλαβα λάθος)Αλλά οτί με 1-2 φορές τον χρόνο defrag σε έναν 7200 θα κερδίσεις κάποιους χαμένους χρόνους απότι σε έναν 10000 χωρίς καθόλου defrag. Και ξαναλέω ΔΕΝ αξίζει σε παιχνίδια.Και όσο για τα ισοπεδωτικά που λέω, τα λέω από εμπειρία. Βλέπεις έχω φάει virtual memory στη μάπα και μου είχε βγει η πίστη μέχρι που με παραπάνω μνήμη είδα τεράστιες διαφορές.Και όταν λέω δικιά μου εμπειρία, μιλάω πάντα για 3D προγράμματα στα οποία όλα παίζουν ρόλο.Όταν κάτι σου παίρνει 3 λεπτά για να βαφτεί λόγω έλλειψης μνήμης, όπου κανονικά έπρεπε να βαφτεί σε λιγότερο απο 40 δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις τι εννοώ. Και αυτό πολλαπλασιασέ το με 400x και θα καταλάβεις ακόμα περισσότερο πόσο θα σε σώσει ένας σκληρός ή μια μνήμη.Είχα και RAID0 για κάποιο διάστημα μέχρι που μου τα τίναξαν και οι δύο οπότε δε ξέρω αν θα ξαναβάλω ποτέ.Και εκεί δεν μπορώ να πω οτί είδα τεράστιες διαφορές σε αυτό που το ήθελα.Διαφορές με γρήγορους σκληρούς (είτε είναι SCSI, RAID, 10000rpm) θα δεις μόνο άμα έχεις κανένα server ή οπουδήποτε βασίζεται το σύστημα σε ταχύτητα σκληρών.Γιατί κακά τα ψέμματα και οι υπερβολές, αλλά δηλαδή πόση διαφορά θα δεις (αν όντως δεις) με το μάτι με έναν raptor και με έναν κοινό 7200 όταν χρησιμοποιείς απλές εφαρμογές γραφειου και μη, ή ακόμα και σε παιχνίδια?ΥΓ. Συγγνώμη αν σας φαίνομαι υπερβολικός, δε θέλω το thread να γίνει flame wars οπότε αν νομίζετε ότι υπερβάλλω ή κάνω λάθος ας το ρίξουμε σε pm.
mulder85 Φεβρουάριος 1, 2006 Author #18 Φεβρουάριος 1, 2006 Ενταξει παιδια ηρεμηστε δεν περιμενα να δημιουργησω και μεγαλο θεμα.Παντως επειδη ειμαι συνηθισμενος σε format,back up και αλλαγες σκληρων,η μεταφορα απο τον εναν στον αλλον δε θα μου ηταν προβλημα.Ουσιαστικα ο πυρηνας του ερωτηματος μου ήταν:"Με ποια απο τις 2 επιλογες θα(αν εχω) εχω περισσοτερα frames στα παιχνιδια;"Ουτως η αλλως θα παρω και εναν δευτερο απλο σκληρο για back up οποτε τον 10000RPM τον ηθελα για προγραμματα,παιχνιδια,windows.Δε με πειραζει αν κανει 1 λεπτο παραπανω η συμπιεση DVD,η 5 δευτερα το boot,κυριως με ενδιαφερει αν και ποσο επηρρεαζονται τα παιχνιδια απο το συγκεκριμενο διλλημα...
SLN Φεβρουάριος 1, 2006 #19 Φεβρουάριος 1, 2006 Kι εσυ ραπτορ, κι εγω ραπτορ... κι εσυ 2 γιγα, κι εγω 2 γιγα... Απλα για καποιο λογο εσυ δεν φαινεται να καταλαβαινεις διαφορα απο τα σημαντικα (για μενα) λιγοτερα loading times στα παιχνιδια ενω εμενα μου φαινεται μεγαλυτερη βελτιωση... Για μενα οτι απο τα 2 και να παρει καλο ειναι...Απλα η επιλογη μνημης ειναι πιο... fail-safe επιλογη και εχει λιγοτερες πιθανοτητες να το "μετανιωσει" μετα. Εκτος κι αν σε 6 μηνες αναβαθμισει σε ... ddr2
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.