Jump to content

SATA και IDE μαζι!

nmichalo

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λογω αναβαθμισης του υπολογιστη μου βρεθηκα με 2 σκληρους, ενα IDE και ενα SATA. Ο IDE ειναι master στο κανάλι 0 και ο SATA στο καναλι 2. παρατηρησα πως για να λειτουργουν στα windows (στην εγκατασταση αλλα και για Boot) πρεπει το boot record να ειναι στον ide (και ο ide πρωτος στο boot sequence), με οποιαδηποτε αλλο συνδυασμο και ρυθμιση στο bios το μηχανημα αρνουταν να ξεκινησει με invalid system disk. Βεβαια ξεκινουσε με το cd των windows μεσα, αλλα δεν νομιζω να το θελει κανενας αυτο :001:

Επειδη ειμαι λιγο ξεροκεφαλος και ηθελα το boot record στον Sata που ειναι και τα windows, απενεργοποιησα απο απο το bios τον IDE, εγκατεστησα τα windows (με μονο ενα σκληρο πλεον) στον SATA και μετα ενεργοποιησα τον IDE. Βεβαια μετα χρειαστηκε να αλλαξω την σειρα των γραμματων στα windows για να ειναι C και D. Το μηχανημα φαινεται να παιζει μια χαρα, αν και (νομιζω) πως τα windows κανουν μια μικρη καθηστερηση οσον αφορα τον προσπελαση των δισκων (οχι στη μεταφορα αλλα στην παρουσιαση των καταλογων).

Θα ηθελα την γνωμη σας για την πατεντα μου, εαν την προτεινετε η οχι και εαν υπαρχει κατι που θα μπορουσα να κανω αλλιως.................

Καταρχην θα ήθελα να σε καλωσορίσω στο φορουμ.

Επίσης θα ήθελα αν είναι δυνατόν να μας δώσες λίγες παραπάνω πληροφορίες για το σύστημά σου, έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες να σε βοηθήσουν πιο εύκολα.

Με αυτά που γράφεις, θα μπορούσα να πω οτι δεν θα πρότεινα καμία εγκατάσταση η οποία απαιτεί αλλαγή του γράμματος του δίσκου που έχει τα windows. Παλιότερα είχα κάνει το ίδιο και μετά από πολλές εγκαταστάσεις προγραμμάτων παρατήρησα λάθη κυρίως στην registry.

Πάντος μου προκαλεί τρομερή εντύπωση οτι το σύστημα δεν ξεκινάει αμέσως από τον sata. Δες στο bios σου μήπως υπάρχει επιλογή στο boot order που να έχει σχέση μόνο με τους δίσκους . (hard disk boot order, scsi, sata or raid) ή κάτι παρόμοιο. Επίσης να μας αναφέρεις το μοντέλο της μητρικής σου, ετσι ώστε κάποιος που έχει την ίδια να μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και βήμα βήμα αν χρειαστεί.

Για οτιδήποτε χρειαστείς είμαστε στην διάθεση σου

Εχω την DFI SIS 661FX νομιζω. Αλλαξα τα παντα στο Bios, αλλα δυστυχως εαν εκανα εγκατασταση τα windows με 2 σκληρους επανω, τα windows ηθελα ετσιθελικα (συγνωμη για την εκφραση) το boot record στο δισκο 0 στο καναλι 0 (που ειναι ο Ide) .

Για να ξεκινησει το μηχανημα θελει σαν πρωτο δισκο στο boot sequence το δισκο που εχει το boot record και οχι το δισκο που εχω τα windows........

[τα καναλια πανε ως εξης: 0 και 1 τα IDE και 2 τα SATA,και τα εχω ως εξης:

καναλι 0 master ο σκληρος (MAXTOR 120GB 16MB cache ATA133,

καναλι 1 master το dvdr SONY

καναλι 2 o SATA ενας excelstor που μου δωσανε μαζι με το μηχανημα]

για να ειμαι ειλικρινης δεν ειμαι και πολυ ανετος στο να εχω αλλαγμενα τα γραμματα στα windows. εχει κανενας καμια ιδεα?

Μηπως τελικα πρεπει να αποδεχθω την διαταγη της microsoft και να βαλω το boot record στον IDE για να εχω απο πριν τα γραμματα οπως τα θελω?

:009:

Εγώ θα σου πω τι κάνω (μπακάλικο) όπωτε κάνω format. Βγάζω όλους τους δίσκους από το pc εκτός του raid (sata στην περίπτωση σου) και μετά την πλήρη εγκατάσταση του λειτουργικού (αφού έχω σβήσει τα partitions στο raid) συνδέω τους υπόλοιπους δίσκους. ΜΕ αυτόν τον τρόπο το raid (sata ) παίρνει πάντα το γράμμα C.

Αν τώρα κάποιος έχει κάποιον λιγότερο μπακάλικο τρόπο ας προτείνει.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.