regent1442169115 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2006 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2006 Χαιρετώ και πάλι.Το νέο μου σύστημα που αγόρασα πριν 2 βδομάδες, έχει πάνω τη συγκεκριμένη mobo(δική μου επιλογή). Πρόβλημα 1ο: Μετά από κάθε shut down το σύστημα όταν ξανοίγει κολλάει στο δεύτερο detecting IDE devices που αφορά τα SATA ports. Εγώ έχω ένα bootable SATAII Maxtor Diamond Family 10 με 16ΜΒ buffer, οπότε όπως καταλαβαίνετε τα windows δεν bootαρουν με αποτέλεσμα να χρειάζεται επανεκκίνηση με Ctrl+Alt+Del μετά την οποία όμως τα πάντα λειτουργούν ρολόι. Οι αλλαγές που έκανα από το bios δεν άλλαξαν τίποτα στην κατάσταση. Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Μήπως στην αναβάθμιση του bios που έκανα πρόσφατα;Πρόβλημα 2ο: Ο παραπάνω δίσκος δεν φορτώνει τα windows παρα μόνο όταν έχει τοποθετηθεί το jumper που μείνει την ονομαστική ταχύτητα του δίσκου σε 1.5Gb/s (που ουσιαστικά τον κάνει απλό SATA). Διάβασα στο forum της MSI πως υπάρχαν/ουν προβλήματα με τους Maxtor Diamond Family 10 αλλά δεν βρήκα τα συγκεκριμένα. Τώρα έχω στείλει e-mail και περιμένω απάντηση. Όσον αφορα τη Maxtor μου απάντησε τα εξής:Should be compatible issue, you need put that jumper on (the force 150 jumper) for Maxtor SATA 300 drives to function properly on that chipset. For more info about your system chipset, please refer to the motherboard or host controller manufacturer’s documentation/web site. Το θέμα είναι πως η mobo υποστηρίζει SATAII. Ακούω λοιπόν τις σκέψεις σας...Ευχαριστώ
spc Ιανουάριος 4, 2006 #2 Ιανουάριος 4, 2006 Το πρόβλημα είναι γνωστό και όντως η λύση είναι να γυρίσεις τον δίσκο στο SATA 150.Από επιδόσεις δεν χάνεις απολύτως τίποτα (είναι ζήτημα ο δίσκος να πιάνει τα 60-70).Κατά τα άλλα έχε υπόψιν ότι η ιστορία με το SATA II είναι ''περίεργη'' καθώς άλλο SATA II και άλλο SATA 300...
Ridd1ck Ιανουάριος 4, 2006 #3 Ιανουάριος 4, 2006 Εγω έχω ιδια μητρική όπως βλέπεις στην υπογραφή μου βάζω και βγάζω εναν SATAII Που είναι ενός φίλου κ είναι Western Digital 120 GB και μετακινούμε τεραστιες ποσοτητες δεδομένων δεν μου έχει βγάλει το παραμικρό.Δεν πιστεύω πως φταίει η Mobo σου αλλά ο MAxtor.Γενικά για την maxtor όλο δυσαρεστημένος πελάτες και προβλήματα βλέπω, μέσα σε αυτούς κι εγώ παλιότερα..
regent1442169115 Ιανουάριος 5, 2006 Author #4 Ιανουάριος 5, 2006 Εγω έχω ιδια μητρική όπως βλέπεις στην υπογραφή μου βάζω και βγάζω εναν SATAII Που είναι ενός φίλου κ είναι Western Digital 120 GB και μετακινούμε τεραστιες ποσοτητες δεδομένων δεν μου έχει βγάλει το παραμικρό.Μήπως έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο benchmark (ATTO, HD Tach) για να δεις τι ταχυύτητες πιάνει σαν SATAII; [Ερώτηση προς όλους] Το HD Tach μου λέι πως ο δίσκος πιάνει Average Read τα 56,6MB/s. Να είμαι ευχαριστημένος; Αν τον έβλεπε σαν SATAII το bus θα είχε καλύτερη απόδοση;
Ridd1ck Ιανουάριος 5, 2006 #5 Ιανουάριος 5, 2006 Μήπως έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο benchmark (ATTO, HD Tach) για να δεις τι ταχυύτητες πιάνει σαν SATAII; [Ερώτηση προς όλους] Το HD Tach μου λέι πως ο δίσκος πιάνει Average Read τα 56,6MB/s. Να είμαι ευχαριστημένος; Αν τον έβλεπε σαν SATAII το bus θα είχε καλύτερη απόδοση;Δεν έχω χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα αλλά από εμπειρία εχω βγάλει το συμπέρασμα οτι οι ταχύτητες των σκληρών δίσκων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πλασματικές.Π.χ Οταν άλλαξα από ΙDE σε απλό SATA η διαφορά στην ταχυτητα ήταν ελάχιστη αυτό που άλλαξε περισσότερο ήταν το Response δηλ. το seek rate του δίσκου.Με το SATAΙΙ κατάλαβα ότι είχα διαφορά και στην ταχύτητα γιάτι οι αντιγραφές αρχείων διαρκούσαν λιγο παραπάνω απο τον μισό του χρόνου που έκανε ο απλός SATA. Η ταχύτητα που ανέφερες 56,6 ΜΒ\s είναι της τάξεως του 0,5 Gb/s δηλαδή το 1/3 της ονομαστικής ταχύτητας του SATA(σιγά μην πιάνει τοσο το Απλό SATA).Κατά την γνώμη μου καλά είναι.Κακά τα ψέματα...Αν θές πραγματικά γρήγορους σκληρούς πρέπει να πληρώσεις παραπάνω..Είτε αυτό είναι Raid 0 είτε είναι Western Digital Raptor που στροφάρουν στις 10000 RPM είτε είναι το παλαιό αλλά καλό SCSI.Tην τάχυτητα του δίσκου την κάνουν οι στροφές του περισσότερο παρά το interface του. :111:
alexkhr Ιανουάριος 12, 2006 #6 Ιανουάριος 12, 2006 Το πρόβλημα σου θα λυθεί αν κάνεις ένα firmware update στον δίσκο!
regent1442169115 Ιανουάριος 12, 2006 Author #7 Ιανουάριος 12, 2006 Το πρόβλημα σου θα λυθεί αν κάνεις ένα firmware update στον δίσκο!Φίλε αυτό το διάβασα στο forum της MSI και έχω κατεβάσει και ένα .zip που έγανε εκεί μέσα πώς ήταν το firmware για τους δίσκους της Maxtor αλλά δεν έχω παραπάνω πληροφορίες. Επίσης με την Maxtor που "μίλησα" δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο. Πως ελέγχω ποιο fw έχω; Εσύ το έχεις κάνει;
alexkhr Ιανουάριος 12, 2006 #8 Ιανουάριος 12, 2006 Μόλις σήμερα μου έδωσαν το αρχειο. Όταν το περασω θα σε ενημερωσω.
ThorLite Ιανουάριος 12, 2006 #9 Ιανουάριος 12, 2006 Μήπως έχεις χρησιμοποιήσει κάποιο benchmark (ATTO, HD Tach) για να δεις τι ταχυύτητες πιάνει σαν SATAII; [Ερώτηση προς όλους] Το HD Tach μου λέι πως ο δίσκος πιάνει Average Read τα 56,6MB/s. Να είμαι ευχαριστημένος; Αν τον έβλεπε σαν SATAII το bus θα είχε καλύτερη απόδοση;ΟΧΙ ουτε καν το ATA66 δεν θα το περιοριζε μια χαρα ειναι με το SATA150 ολα αυτα ειναι marketing tricks στους δισκους σε οχι RAID καταστασεις το ΑΤΑ100/SATA150 ειναι υπερ υπερ αρκετο............
regent1442169115 Ιανουάριος 15, 2006 Author #10 Ιανουάριος 15, 2006 ΧαιρετώΤο θέμα του "Πρόβλημα 1ο" το έλυσα κάνοντας downgrade του firmware της mobo. Θυμήθηκα πως το πρόβλημα είχε πρωτοεμφανιστεί όταν άλλαξα σε 1.b το μαμίσιο 1.6. Τώρα είναι όλα OK με την εκκίνηση αλλά παραμένει το πρόβλημα με το SATAII. alexkhr περιμένω νέα σου...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.