Jump to content

Από τον Pentium4 στον Α64...εντυπώσεις! (προσοχή μεγάλο post)

yannis76

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Από τον Pentium4 στον Athlon64εντυπώσεις!

Πριν τα Χριστούγεννα προχώρησα σε μία αναβάθμιση και άλλαξα έναν Pentium4 στα 3GHz και πήγα στο αντίπαλο στρατόπεδο παίρνοντας έναν Athlon64 3500+ με μία μητρική MSI K8N Neo2. Αρχικά ήμουν αρκετά σκεπτικός στο να προχωρήσω στην αναβάθμιση αφού ο Pentium ήταν ήδη γρήγορος. Αυτό που με τράβηξε στον Athlon64 ήταν το Cool n Quiet και όλες οι γνώμες για υψηλή ταχύτητα. Λοιπόν οι εντυπώσεις μετά από έναν ολόκληρο μήνα χρήσης του είναι οι εξής:

1)Χρήση στα Windows:

Εδώ τα πράγματα είναι λιγάκι πιο αργά. Το Hyper Threading του Pentium4 το αντιλαμβάνεσαι μόνο όταν το αποχωριστείς. Πολλές φορές τρέχω μαζί ένα word, πολλά παράθυρα Mozilla και Bittorrent στο βάθος μαζί βέβαια με όλα τα γνωστα antivirus, firewall και άλλα. Ε, λοιπόν και όμως υπάρχει μία πολύ μικρή διαφορά υπέρ του Pentium. Όλα φαίνονταν πιο ομαλά και τα προγράμματα εμφάνιζαν περισσότερη απόκριση. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ο Α64 είναι αργός. Τώρα πια ούτε και μου φαίνεται αυτή η διαφορά και το σύστημα μου φαίνεται μία χαρά. Απλά τις 2-3 πρώτες ημέρες αντιλήφθηκα αυτή τη διαφορά..

2)Σταθερότητα:

Και εδώ μου φαίνεται ότι η πλατφόρμα της Intel ήταν καλύτερη. Πιθανότατα να φταίει και η μητρική της MSI, αλλά στην αρχή τουλάχιστον μέχρι να την ψάξω λίγο περισσότερο και να βρω απαντήσεις στα διάφορα forums, είχα κάποια μικρά κολλήματα. Για παράδειγμα το sygate firewall δεν με άφηνε να κλείσω τον υπολογιστή αφού κόλλαγε στο shutdown. Με τη μητρική της asus δεν υπήρχε το αντίστοιχο πρόβλημα. Τώρα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί με το Outpost.

3)Παιχνίδα:

Εδώ η διαφορά είναι αξιοσημείωτη υπέρ του Α64. Αν και δεν το περίμενα, τα τρισδιάστατα παιχνίδια τρέχουν πιο ομαλά και γρήγορα. Μετροπρογράμματα δεν έτρεξα, αλλά στα παιχνίδια που παίζω είδα διαφορές από την 1η μέρα! Την πρώτη διαφορά την παρατήρησα στο Fifa 2005, το οποίο στην υψηλότερη ανάλυση (1280χ1024) με full detail είναι αισθητά πιο γρήγορο. Τα ίδια και με το FarCry, το οποίο είναι άψογο και αυτό στα 1280x1024 και με 2χΑΑ. Προσοχή, η κάρτα γραφικών ήταν η ίδια (Χ800 Pro πειραγμένη).

4)Θερμοκρασία, θόρυβος:

Εδώ απογοητεύτηκα λίγο, αφού περίμενα μάλλον περισσότερα. Το Cool n Quiet δουλεύει άψογα αυξομειώνοντας την συχνότητα του Α64. Το ίδιο και το fan control της μητρικής. Παρόλα αυτά η θερμοκρασία κυμαίνεται από τους 32C μέχρι τους 61C. 32 βαθμούς ποιάνει το σύστημα όταν δεν κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν να κατεβάζει κάποιο Bittorrent. Με μία μέση χρήση όπως τώρα (Word, MS Outlook, 2 παράθυρα Mozilla, 1 BT) η θερμοκρασία είναι στους 41C και ο ανεμιστήρας γυρνάει στην ελάχιστη ταχύτητα. Όταν όμως τρέξω κάποιο παιχνίδι η θερμοκρασία φτάνει ακόμα και τους 60-61C!! Με τον Pentium (Northwood) τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η μέγιστη θερμοκρασία ήταν κοντά στους 55C και η μέση γύρω στους 35. Ο θόρυβος και στα δύο ήταν περίπου ίδιος αφού είχα φροντίσει και στον Pentium για το θέμα αυτό. Πάντως εδώ υποψιάζομαι και λίγο τους σένσορες της μητρικής

Συμπεράσματα:

Γενικά την αναβάθμιση δεν την μετάνιωσα. Η διαφορά στα παιχνίδια είναι αισθητή, ενώ και η διαφορά στα windows συνηθίζεται μετά από λίγο. Το πακέτο A64-Nforce3 το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

61 C χωρίς ο/c μάλλον δεν στέκει. Κα΄ποιο λάθος υπάρχει στο σύστημα σου. ίσως στους sensores της MSI.

ΘΟΡΥΒΟΣ? Αν υποθέσουμε ότι έχουμε έναν p4 prescott και έναν A64 754 με τις μαμίσιες ψύκτρες του "ΤΟ ΤΡΕΝΟ" μάλλον στον ανεμιστήρα του P4 πάει. Για αυτό άλλωστε όσοι φίλοι με P4 έρχονται από το σπίτι και ακούνε τον A64 ή νομίζουν πως κουφάθηκαν ή αγοράζουν μια SLK.

Συμφωνώ με το γεγονός ότι κάποιες εφαρμογές τρέχουν πιο γρήγορα στον P4.Τό έχω νιώσει δηλαδή.

αυτο με τις θερμοκρασιες το εχω αντιμετωπισει και εγω σε εναν φιλο μου με 3200 s754.

εκει εδινε 50idle!!! και χωρις o/c!!!

Oι θερμοκρασίες για σύστημα χωρής οβερκλοκ είναι υπερβοληκές...

ή η μητρική λέει ότι θέλει ή δεν έχετε βάλει καλά την ψύκτρα...

Αρχική απάντηση από Snips

61 C χωρίς ο/c μάλλον δεν στέκει. Κα΄ποιο λάθος υπάρχει στο σύστημα σου. ίσως στους sensores της MSI.

ΘΟΡΥΒΟΣ? Αν υποθέσουμε ότι έχουμε έναν p4 prescott και έναν A64 754 με τις μαμίσιες ψύκτρες του "ΤΟ ΤΡΕΝΟ" μάλλον στον ανεμιστήρα του P4 πάει. Για αυτό άλλωστε όσοι φίλοι με P4 έρχονται από το σπίτι και ακούνε τον A64 ή νομίζουν πως κουφάθηκαν ή αγοράζουν μια SLK.

Συμφωνώ με το γεγονός ότι κάποιες εφαρμογές τρέχουν πιο γρήγορα στον P4.Τό έχω νιώσει δηλαδή.

Η ψύκτρα είναι της AMD και έχω βάλει και Acrtic Silver 5. Όπως ανέφερα ο P4 ήταν Northwood. Του είχα βάλει και με την ψύκτρα τη zalman 7000 και ήταν καλά από άποψη θορύβου, περίπου στα ίδια επιπεδα με τον AMD. Πάντως κολλίματα δεν παρουσιάζει ο επεξεργαστής. Πως μπορώ να ελέγξω τη θερμοκρασία του αλλιώς. Το κουτί μου έχει και ένα σενσορα δικό του και μου δείχνει την ψύκτρα στους 28C όταν ο επεξεργαστής μέσα δείχνει 42C.

Αρχική απάντηση από FrOsT

Oι θερμοκρασίες για σύστημα χωρής οβερκλοκ είναι υπερβοληκές...

ή η μητρική λέει ότι θέλει ή δεν έχετε βάλει καλά την ψύκτρα...

Λογικά αν υπήρχε πρόβλημα υπερθέρμανσης δεν θα είχα και προβλήματα σταθερότητας;

Ο επεξεραγστής φαίνεται άψογος, απλά οι θερμοκρασίες του εμφανίζονται υψηλές

Σκληρος πολυ σκληρος δισκος!!Ειτε ειναι 3 η 3.5 δεν πιστευω οτι υπαρχει διαφορα.Αν του βαλεις τον 6αρη seagate medalist που εχω θα σερνεται...αν του βαλεις τα ραπτορια σε ραιδ θα πεταει..

το ανθρωπινο ματι δεν βλεπει πανω απο 25 fps.Σημερα δεν υπαρχει κατι σε στυλ glide ωστε να βλεπεις αλλο πραγμα οποτε δεν νομιζω πως αυτα που λες αγαπητε φιλε αντιπροσωπεουν την πραγματικοτητα παρα μονο την δικη σου οπτικη γωνια.

Ξερεις η ψυχολογια λεει πως αν ζητησεις απο 10 διαφορετικους ανθρωπους να σου περιγραψουν ενα συγκεκριμενο γεγονος θα ακουσεις και 10 διαφορετικες "πραγματικοτητες" ;)

Αρχική απάντηση από Nos-Dio

Σκληρος πολυ σκληρος δισκος!!Ειτε ειναι 3 η 3.5 δεν πιστευω οτι υπαρχει διαφορα.Αν του βαλεις τον 6αρη seagate medalist που εχω θα σερνεται...αν του βαλεις τα ραπτορια σε ραιδ θα πεταει..

το ανθρωπινο ματι δεν βλεπει πανω απο 25 fps.Σημερα δεν υπαρχει κατι σε στυλ glide ωστε να βλεπεις αλλο πραγμα οποτε δεν νομιζω πως αυτα που λες αγαπητε φιλε αντιπροσωπεουν την πραγματικοτητα παρα μονο την δικη σου οπτικη γωνια.

Ξερεις η ψυχολογια λεει πως αν ζητησεις απο 10 διαφορετικους ανθρωπους να σου περιγραψουν ενα συγκεκριμενο γεγονος θα ακουσεις και 10 διαφορετικες "πραγματικοτητες" ;)

Δεν διαφωνώ...Αυτό ακριβώς μόλις έκανα. Εγραψα τη δική μου οπτική γωνία :-) Όμως όταν εγώ βρισκόμουν στο αν αξίζει να αναβαθμίσω ή όχι, το ψύριζα για κάνα δίμηνο, διάβαζα και ξαναδιάβαζα γνώμες και απόψεις. Οπότε δε νομίζω ότι βλάπτει ένα ακόμα τέτοιο post.

Αυτό το τελευταίο για την ψυχολογία από το βιβλίο του Dan Brown το πήρες;

Αρχική απάντηση από Voudas

χρήσιμο θρεντ αλλά συγκρίνεις 3.0 με 3500+

Αυτό που παρέλειψα να πω ήταν ότι ο P4 ήταν overclocked στα 3300 (και έτρεχε μία χαρά!)

Αρχική απάντηση από yannis76

Δεν διαφωνώ...Αυτό ακριβώς μόλις έκανα. Εγραψα τη δική μου οπτική γωνία :-) Όμως όταν εγώ βρισκόμουν στο αν αξίζει να αναβαθμίσω ή όχι, το ψύριζα για κάνα δίμηνο, διάβαζα και ξαναδιάβαζα γνώμες και απόψεις. Οπότε δε νομίζω ότι βλάπτει ένα ακόμα τέτοιο post.

Αυτό το τελευταίο για την ψυχολογία από το βιβλίο του Dan Brown το πήρες;

οχι καπου το εχω ακουσει-δεν θυμαμαι που...!Φυσικα και μπορεις να πεις την γνωμη σου, μια χαρα ειναι το ποστ σου!Απλα εγω προσπαθω να σου δειξω οτι απο ολα αυτα που λεγονται εχεις επιρεαστει πιστευω καθοτι αποκλειεται να βγει κανουργιος επεξεργαστης και να μην τον παινεψουν τα sites...θεμα μαρκετινγκ ειναι!

Λιγο πολυ θα συμφωνησω και με τους 2 σας. Και με τον NOS αλλα και με τον yannis.

Ο Α64 στα 3500+ εχει το προβαδισμα πιστευω κι εγω σε θεματα καθημερινοτητας, ακα ripping, dvd playback, surfing, office εφαρμογες. Αυτα μεχρι να μπει η παραλληλη επεξεργασια στην μεση, ακα Hyperthreading. Δηλαδη ακομα και στα 2700MHz περιπου που δουλευα για καθε μερα τον Α64 3500+ εβλεπες οτι υστερουσε οταν ειχες ανοιχτα 2 και 3 προγραμματα μαζι, ασχετως αν απασχολουσαν τον επεξεργαστη ή οχι. Εκει "κερδιζε" καθαρα ο P4 και ας μην το παραδεχεται ο περισσοτερος κοσμος. Αυτοι που δεν το παραδεχονται, απλα δεν τον εχουν χρησιμοποιησει. Οταν ομως προκειται για εφαρμογες που τρεχουν "μονες" τους, τοτε ο Α64 ειναι μπροστα και με διαφορα. Η ταχυτητα που εχει και η αποκριση σχεδον σε ολες τις εφαρμογες ειναι κορυφαια.

Απο εκει και περα και στα παιχνιδια ειναι γρηγοροτερος αλλα δεν νομιζω οτι ειναι κατι τραγικο.

Να πω απλα οτι οι συχνοτητες στις οποιες αναφερομαι ειναι P4 στα 4.15GHz και Α64 στα 2.7GHz.

Λοιπόν από ότι εψαξα και διαπίστωσα και ο ίδιος η μητρική έχει ένα bug και δείχνει τις σωστές θερμοκρασίες μόνο όταν κάνει ένα warm reboot, δηλαδή επανεκκίνηση και πάλι μετά το άνοιγμα του υπολογιστή. Τώρα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες: 52-55 full load και 30-35 idle.

mou thimizei tis mitrikes 875 kai 865 tis ABit gia P4. 10 bathmus panw apo to pragmatiko... kai mia pou eimai poromenos me tis ABit (karifea oc mazi me tis Asus) exw auto to braxna sinexeia. na katebazw 10 C apo auto pou deixnei.. to sinithizeis alla alo na blepeis 45 sto MBM kai na afereis 10 kai allo 35 opos sosta mou deixnei i Asus mou

Αρχική απάντηση από AlienHack

mou thimizei tis mitrikes 875 kai 865 tis ABit gia P4. 10 bathmus panw apo to pragmatiko... kai mia pou eimai poromenos me tis ABit (karifea oc mazi me tis Asus) exw auto to braxna sinexeia. na katebazw 10 C apo auto pou deixnei.. to sinithizeis alla alo na blepeis 45 sto MBM kai na afereis 10 kai allo 35 opos sosta mou deixnei i Asus mou

Γράφε ελληνικά μου βγήκαν τα μάτια!

Αρχική απάντηση από ea6gka

1. ο Ιντελ ειναι καλυτερος σε εφαρμογες και multitasking

2. ο Α64 ειναι καλυτερος σε ολα τα αλλα.

:T:

Eκτός του DivX...

Αρχική απάντηση από AlienHack

Η Asus δείχνει 7 βαθμούς κάτω, δηλαδή για να βρείς τη πραγματική θερμοκρασία προσθέτεις 7

Αρχική απάντηση από jax7480

Αυτα μεχρι να μπει η παραλληλη επεξεργασια στην μεση, ακα Hyperthreading. Δηλαδη ακομα και στα 2700MHz περιπου που δουλευα για καθε μερα τον Α64 3500+ εβλεπες οτι υστερουσε οταν ειχες ανοιχτα 2 και 3 προγραμματα μαζι, ασχετως αν απασχολουσαν τον επεξεργαστη ή οχι. Εκει "κερδιζε" καθαρα ο P4 και ας μην το παραδεχεται ο περισσοτερος κοσμος.

Αν και η ουσία παραμένει η ίδια(δηλαδή ο P4 είναι πιο αποδοτικός σε multithreaded εφαρμογές στα Windows), το συγκεκριμένο θέμα ίσως είναι και προγραμματιστικό.

Αναρωτιέμαι εαν στο Linux(και σε κάθε σοβαρό λειτουργικό) θα βρεί κανείς τόσο αισθητές διαφορές μεταξύ δυο ισάξιων σε ταχύτητα CPU, AMD - P4.

Η απόδωση μιας εφαρμογής(εν προκειμένου του λειτουργικού συστήματος) σε multithreaded κατάσταση, είναι βαθιά προγραμματιστική.

Δεν ξέρω εάν ισχύει όντως αυτός ο προβληματισμός(αν δηλαδή σε μη MS O/Ses οι AMD-P4 αποδίδουν το πάνω-κάτω ίδιο multithreaded), αλλά επειδή οι Pentium εξακολουθούν να κατέχουν την ταμπακιέρα στην παγκόσμια αγορά, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να προγραμματίζει με βάση αυτούς.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί είναι ότι το ΗΤ δεν βοηθάει μόνο σε Multithreaded εφαρμογές, αλλά και σε Multithreaded Λειτουργικά, συνεπώς και οι εφαρμογές να μην είναι Multithreaded, εάν τις τρέξεις ταυτόχρονα στον P4 και στον A64 θα δείς μεγάλη διαφορά.

Μεγαλη συμπτωση φιλε μου και θα σου εξηγησω γιατι.Πριν δυο μερες αγορασα το εξης συστημα βασισμενο σε intel:p4 530,asus p5gd1 pro, 2x256 jetram(plaisio) ddr 400 cl 2,5 , albatron 6600GT(plaisio).Μετα απο δυο μερες σχεδον συνεχους λειτουργιας παρατηρω τα εξης:1)Μυθος οσα λενε για την αυξημενη θερμοκρασια των prescott εχω απο 36-55 βαθμους μετρημενα τοσο με το σενσορα της μητρικης οσο και με το σενσορα του aerogate2. 2)Υμαρτον τι θορυβος ειναι αυτος,η ψυχτρα ειναι πιο μεγαλη και απο το volcano12 που ειχα καποτε στον xp,βεβαια οταν λειτουργει στις 3000 στροφες ολα καλα,αλλα οταν λειτουργει στις 5000 τοτε το κουτι απογειωνεται!! 3)στην κωδικοποιηση ταινιας με το clonedvd κανει ενα λεπτο πιο γρηγορα απο το συστημα της υπογραφης μου 4)στα windows και στις λοιπες εφαρμογες γραφειου ειναι πιο αργος και απο τον athlon xp 2600+ που ειχα καποτε 5)Στα παιχνιδια η διαφορα ειναι εμφανης υπερ του socket 754 του συστηματος της υπογραφης παρολο που συγκρινω 6600Gt με 9800pro (αυτο με παραξενευει καθως σε ολα τα benchmarks η 6600gt ειναι 2500 ποντους πιο πανω απο την 9800προ) 6)αρνητικη εντυπωση μου εκανη η ποιοτητα κατασκευης τοσο του επεξεργαστη οσο και της λοιπης συσκευασιας της intel (κουτι επεξεργαστη οδηγιες,τοποθετηση ψυχτρας με πλαστικες βιδες! ,βαρος επεξεργαστη(μηδαμινο) Τελος σιγουρα δε μετανιωνω για την αγορα μου καθως παντα ηθελα να ξαναδοκιμασω intel απλα κατι μου εχει ξυνισει...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.