Jump to content



Νέα OCLabs WaterBlocks.


looperx

Recommended Posts

  • Replies 48
  • Created
  • Last Reply
Αρχική απάντηση από Voudas [Σήμερα, στις 16:40]

και άκομψο σύστημα στήριξης...

Δεν είναι τόσο άκομψο όσο επικίνδυνο για κάποιον που δεν έχει αίσθηση στο σφίξιμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητοί net users, είδα τυχαία αυτό το topic μερικές μέρες πριν και αποφάσισα να κάνω ένα σχετικό post σήμερα για να διευκρινίσω κάποια πράγματα που θέλω να ελπίζω ότι απλά έχουνε παρεξηγηθεί με την πάροδο του χρόνου. Θα ήθελα βέβαιος να τονίσω ότι προσωπικά ποτε δεν θεώρησα σωστό να γράφονται ανακρίβειες, μιας που ποτε μου δεν έχω προβεί σε τέτοια θέματα, αλλα και έχω βαρεθεί να βλέπω τα forum γεμάτα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχουν γραφτεί αρκετές, και στην παρούσα περίπτωση, έχω την εντύπωση ότι ορισμένες τοποθετήσεις είναι πραγματικά εκτος τόπου και χρόνου. Επίσης θέλω να προσθέσω ότι μόλις διάβασα τους ορους χρήσης και ότι δεν είδα πουθενά να απαγορεύεται η είσοδος σε συγκεκριμένη ομάδα net users, αλλα για να μου λυθεί η απορία θα κοιτάξω να επικοινωνήσω άμεσα με την administration ώστε να καταλάβω αν μπορώ να γράφω και στο μέλλον για τεχνικά θέματα, αν και εφόσον κρίνω ότι πρέπει να τοποθετηθω, ή όχι.

Το WBNKB5 είναι το πέμπτο Block τις εξελιγμένης σειράς WBNKB-x και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είναι το πέμπτο κατά σειρά Μονο-Block. Το project άρχισε τον μηνα Αύγουστο του 2002 και το εξέλιξα ολομόναχος μου, για πάνω από ενάμισι χρόνο χωρίς να ξέρει τίποτα απόλυτος κανένας. Όπως έγραψα και παραπάνω, υπήρχε ένα συμβόλαιο που με μπλόκαρε μέχρι το καλοκαίρι του 2003 και που δυστυχώς όπως προανάφερα, κατάφερε να σπιλώσει αρκετά το όνομα μου σε Ελλάδα και σε Ιταλία από χειρισμό τρίτον.

Ερχόμενος λοιπόν σε κάποιες παρατηρήσεις, δεν θα παραθέσω την γνώμη μου, αλλα θα παραθέσω απλά ορισμενες απο τις εξέλιξεις τον γεγονότων, όπως ο ίδιος τις έχω ζήσει, από το 2000 έως σήμερα.

Το Block d-Uranium είναι δημιούργημα μου, και χρονολογείται στο τέλος τους 2001. Έγινε distribution από τρίτους, με συγκεκριμένους ορους συμβολαίου που έλεγαν καθαρά ότι εγώ θα έπρεπε να απέχω και ότι δεν θα μπορούσα να έχω ανάμιξη για X χρόνο κτλ, με public relations, forums, κτλΑν στο τότε γνωστό Ελληνικο net site, και στο γνωστό κατάστημα στην Αθηνα έγιναν ορισμένες παρεξηγήσεις, εγώ δηλώνω δημόσιος ότι ούτε έφταιξα αλλα και ούτε μπορούσα να επέμβω, για να λύσω τα ίσος τότε προβλήματα, μιας που στερουμουνα αυτό το δικαίωμα. Αυτο το υπογραμμιζω για τους παλιους net users της τοτε σειρας μου.

Για να τελειώσω λοιπόν με την χρόνο-ιστορία, θα προσθέσω ότι από τις 01/08/2003 δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός (συμβόλαιο), στην Ιταλία ή και στο εξωτερικό σε παγκόσμιο επίπεδο, που να μου στερεί το οποιοδήποτε δικαίωμα σχεδιαστικό, ερευνητικό ή και ακόμα οικονομικό.

Για να υπογραμμίσω κιόλας την διαφορα τον d-uranium και του WBNKB5, θα παραθέσω μια σειρά από projects ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τα στάδια μετεξέλιξης.

- d-Uranium project του 11/2001 και distribution το 07/2002

- http://www.oclabs.com/res/articles/98/ver20.png project του 07/2001 και μοναδικό πρωτότυπο, θα πω μονο ότι αυτό το πρωτότυπο είχε καλύτερες επιδόσεις αλλα το ετοιμαζα για αντικαταστάτη του παραπάνω project

Σε αυτό το link: http://www.oclabs.com/particles.php?docid=1005&docpage=3 είναι όλα τα υπόλοιπα projects μεταγενέστερα του d-uranium, που για καθαρά νομικούς λόγους δεν βγήκαν σε commercial distribution, αλλα τα σχέδια ήτανε έτοιμα και ως εκ τούτου, λίγο πριν το καλοκαίρι του 2002 άρχισα να δουλεύω πάνω στο καινούργιο project Cpower με δυο μεταβλητές, που μπορείτε να δείτε σε αυτό το link: http://www.oclabs.com/particles.php?docid=1005&docpage=4

Η έκδοση του Cpower που είχα αποφασίσει να στείλω για industrial production, απόλα τα αλλα project τις κατηγοριας, θα ήτανε αυτή: http://www.oclabs.com/res/articles/1005/cpower3s.png αν και εφόσον δεν θα έφτανα στο project τον Μονο-Block.

Στα τέλη του έτους 2003, άρχισε το industrial production και το distribution του WBNKB4 που ήτανε και το πλέον δυναμικό project τις σειράς WBNKB-X αφού τα τρία πρώτα είχανε μείνει μονο σαν πρωτότυπα. Το WBNKB5 βγήκε σε distribution τον Απρίλη του 2004 και οι διαφορες του ήτανε 2mm μεγαλύτερο ύψος και 1mm μεγαλύτερα εσωτερικά κανάλια, σε σχέση με το 4. Το συνολικό ύψος σε σχέση με του d-Uranium ήτανε πλέον 5mm μεγαλύτερο. Στις φωτογραφίες η μονη εξωτερική διαφορα είναι τα πιο μεγάλα ρακόρ, άλλο χρώμα και μέγεθος. Η σχεδιαστικές/μηχανικές διαφορες είναι οι ακόλουθες:

- flow rate από 135/150 @ 350/400+lt/h

- από εξελιγμένο 4-channel design @ 2-U παράλληλο design

- από βάση και καπάκι @ monoblock χωρίς βάση και καπάκι

- από κολλήσεις @ χωρίς κολλήσεις

- από 50x50x15mm @ 50x50x20mm

- από 6/8mm ρακόρ @ 9/12.8mm

- από σχετικά low-buffer project @ full buffer project

- μεγιστη απόδοση σε heat transfer και ότι άλλο σχετίζεται με μηχανικές βελτιώσεις

Όσο αναφορά το σύστημα στήριξης, Clip, θα αρκεστώ να πω ότι όπως έχει συνηθίσει ο καθένας. Στην Ιταλία βρίσκετε στην απόλυτη κορυφή προτιμήσεων από τα τέλη του 2000 και από τότε δεν έχει σκεφτεί κανεις να αλλάξει σύστημα στήριξης. Οι ξένοι προτιμούν τις τέσσερις τρύπες τις motherboard, όπως και τα κεντρικά ρακόρ, αρκούμαι να υπογραμμίσω ότι αργά η γρήγορα θα βρούνε τα μηχανικά προβλήματα μπροστά τους.

Τώρα όσο αναφορά το γυάλισμα, αρκούμαι να αναφέρω ότι είναι απλά 20micron χρομιοση, δηλαδή επιφανειακή επιστοση 20/1000mm ή 2/100mm. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα του Block και να προσφέρει πολύ καλύτερες μηχανικές αντοχές στα επιφανειακά γδαρσιματα και στην οξείδωση, μιας που το Block γδέρνετε πλέον πολύ πιο δύσκολα από πριν και προπαντός δεν σκουριάζει με την πάροδο του χρόνου.

Πιστεύω και ελπίζω λοιπόν να σας έδωσα να καταλάβετε ότι το WBNKB5 δεν είναι ίδιο με το d-Uranium, μιας που για να φτάσω στο WBNKB5 χρειάστηκα σχεδόν τρία ολόκληρα χρονια research & development συν ότι εξέλιξα παραπανο απο δεκαπέντε συνολικά project βασισμένα σε τεσσερις διαφορετικές πλατφόρμες.

Για να δώσω περισσότερες λεπτομερείς ανάμεσα στο d-Uranium και στο WBNKB5 θα αρκεστώ να πω μονο ότι το πρώτο βασιζότανε πάνω-κάτω σε αυτό το project: http://www.oclabs.com/res/articles/1005/ver145.gif ενώ η σειρά WBNKB-X και συνεπώς τα WBNKB4/5 στο ακόλουθο project: http://www.oclabs.com/res/articles/1106/wbnkb4_interno.jpg

Ασχημα ειναι!! Απο αποδωση ομως πως πανε??

Τα παλια δλδ πως ηταν?

Εδώ φενεται το παλιό: http://www.oclabs.com/res/articles/80/duranium.jpg και http://www.oclabs.com/res/articles/80/dimensioni.jpg

και άκομψο σύστημα στήριξης...

Δεν είναι τόσο άκομψο όσο επικίνδυνο για κάποιον που δεν έχει αίσθηση στο σφίξιμο.

Στα τουλάχιστον 3000+ Block CPU όλης τις Ιταλίας από το 2001 και μετά, αναρωτιέμαι κάλλιστα γιατί δεν βρέθηκε ποτε κανένας να παραπονεθεί ότι έσπασε κάτι ? Αλλωστε οι οδηγίες χρήσεις λένε ότι σφίγγεις απλά με τα δυο δάχτυλα και δεν χρειάζεται να κανεις πόλεμο. Να τονίσω ότι μιλάω πάντα για τα Top και όχι για κάποιες φτηνές απομιμήσεις του 2002 που δημιούργησαν προβλήματα.

Για οποιανδήποτε τεχνική επεξήγηση ή και τεχνική ανάλυση, στην διάθεση σας, αρκεί να μπορώ να απαντήσω λόγο δουλειας και χρόνου.

Καλησπέρα σε όλους,

Νικόλαος Καββαδίας.

PS Εδωσα direct links για να μη φoρτωσω το φορουμ και τους net user χωρις dsl.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρετε,

Εεεεεεεε

Ελλάδα πότε είπαμε ότι έρχεσαι? (σε περίπτωση που ξαναμπείς δηλαδή στο φόρουμ)

αν με θέλετε, δεν με θεωρείτε βάρος και δεν τεθούν θέματα μαζικής προσβολής σε προσωπικό επίπεδο όπως παλιά, τότε θα χαρω να σας επισκέπτομαι αρκετά συχνά, όπως άλλωστε κάνω και με αλλα ξένα forums, σε αντίθετη περίπτωση θα κοιτάξω να ελαχιστοποιήσω τις εμφανίσεις μου.

And the story goes on.....

παρακαλώ: http://www.oclabs.com/temp/post_29_06_2003.png

Με την ευκαιρία κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω ότι είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω συλλέξει οποιες πληροφορίες χρειάζονται, για να μη δώσω το παραμικρό περιθώριο στο να τεθεί θέμα αμφισβήτησης, όταν σε λίγο καιρό θα βγει online σχετικό άρθρο που όχι μονο θα φέρει τα πάνω-κάτω αλλα θα έχει και πολλές αναλυτικές εξηγήσεις στο κάθε μεμονωμένο project με σχετικές φοτογραφιες, ημερομηνίες και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί. Αλλωστε δεν έχω ξεχάσει ακόμα ότι πρέπει να απαντήσω και για το θέμα τον γνωστόν λαχανικών πρασινου χρώματος και στο γιατί οι Ιταλοί τα κρυώνουν καλύτερα σε σχέση με τους ξένους, βεβαια εδώ πρέπει να υπογραμμίσω ότι δεν τυχαίνει να είναι όλοι Ιταλοί. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα αρκεστώ να πω ότι το 95% τις παγκόσμιας παραγωγής Block CPU, κάνει λάθος τι βασική παράμετρο και το 5% έχει που ασχολείται με τα semi-buffered Blocks, αυτο τουλαχιστον εχω δει μεχρι στιγμης με τα ματια μου. Προσωπικά ασχολήθηκα ευθύς εξαρχής με τα semi-buffered Block και μετα περασα στα full-buffer Block. Αντίθετος τα Block GPU, Chipset δεν χρειάζονται σχετικά τόσο buffer όσο τα CPU άρα αφού η αρχή λειτουργίας τους είναι διαφορετική, τότε μπορεί κάλλιστα να είναι και περισσότερο σχεδιαστικά ελαστικό το project τους.

Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με τους συντελεστές και κάτι αλλα πιο περίπλοκα: clear Η2O = 0.62 έως και 0.5->0.4->0.XX σαν mix Η2O με παραφλού, κτλ...Ο χαλκός κυμαίνεται από 380 έως και περίπου 410 μοναδες.

Το ζουμί τις απάντησης και εκεί που σχεδόν όλος ο κόσμος κάνει λάθος, βρίσκετε σε αυτή τη μαθηματική πράξη: 400/0.60 => περίπου 650 φορες διαφορα. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλκός είναι περίπου 650 φορες πιο γρήγορος, στο να απορροφάει τη θερμότητα που παράγει η CPU, σε σχέση με το νερό. Αλλωστε θεορω οτι είναι αδιανόητο να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, οι ξένοι κατασκευαστές, στα high flow συστήματα και low restriction, όταν θα μπορούσαν με μια απλή κίνηση να πετύχουν τις ίδιες επιδόσεις με τα μισά flow rate.

Μακαρι να δουμε και ενα ελληνικο συγκριτικο των blocks σου με τα υπολοιπα που κυκλοφορουν.

Αγαπητέ Unstoppable, δεν θυμάμαι αν έχουμε μιλήσει στο παρελθόν, που, πως και γιατί, διαβάζοντας όμως το post σου, αρχίζω να είμαι σίγουρος ότι είσαι αρκετά open mind και αυτό με ευχαριστεί ιδιαιτερα. Ελληνικό review υπάρχει ήδη σε γνωστό περιοδικό.

Το θέμα είναι ότι δεν έγινε καθεαυτού Block comparison, αλλα Kit comparison. Τέλος πάντων, αναφορικά θα αρκεστώ να πω ότι σε σχέση με αλλα έξι Kit, ισοφάρισε στη κορυφή το γνωστό Silverproop Kit με γενικό δείκτη 14 βαθμούς, όταν ο τρίτος είχε 11.8 βαθμούς. Σε θέμα Overclockign τα OCLabs-Silverproop πέτυχαν Max Mhz 3648, ενώ τα υπόλοιπα: 3520-3488 και 3424Mhz. Βέβαιος το περιοδικό έκανε και ένα μικρό λάθος σχετικά με το Block που έγραψε ότι ήταν αλουμινένιο αντί χάλκινο, λόγο ότι μπερδευτήκανε με τι χρωμιοση που αλλαζει χρώμα, αλλα σε γενικές γραμμές δεν κάνανε οι ανθρωποι καθαρά overclocking comparison αλλα Kit comparison, και για περιοδικο πιστευω οτι τα πηγαν παρα πολυ καλα. Να σημειώσω όμως ότι το Silverproop Kit είχε μεγαλύτερο radiator σε σχέση με το OCLabs Kit ή τουλαχιστον ετσι γραφει το περιοδικο στα τεχνικα χαρακτηριστηκα. Θα σου στείλω με PM ένα link στο net, για να δεις αν θέλεις σε άλλο μη σχετικό forum με PC, τα σκανναρισματα του αρθρου.

Πληροφορήθηκα πρόσφατα ότι αυτές τις μέρες θα γίνει και άλλο review στην Ελλάδα και ευελπιστώ ότι θα έχει πολλές λεπτομερείς, μιας που είναι σε Web site και μιας που ο reviewer φαίνεται να έχει μια σχετική εμπειρία πάνω στο θέμα. Βέβαιος έχω δεσμευτεί προσωπικά με ακόμα άλλο ένα Ελληνικό site όπως και νομίζω ο distributor με κάτι ανάλογο, αυτό όμως θα το δούμε στην πορεία.

Αν βέβαιος τα παιδιά του TheLab.gr θελήσουν να κάνουν και αυτοί review, ευχαρίστως να δεσμευτούμε να στείλουμε CPU Block και όλα τα σχετικά τεχνικά χαρακτηριστικά μεταφρασμένα μαζί με τις σχετικές λεπτομερείς και κάποιες σχετικές σχεδιαστικές επεξηγήσεις. Αυτή η πρόταση άλλωστε έχει γίνει και σε πολλά αλλα site στο Web όπως και έχουμε στείλει παρα πολλά Block σε ξένα site μιας που για την ωρα εχουν γινει περι τα εικοσι πεντε review.

Βέβαιος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πλέον, δεν θα δεχτώ προσωπικά να γίνει review πάνω σε simulator για λόγους που θα αναλύσω σε σχετικό αρθρο όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα. Αλλα tips σχετικά για παράδειγμα είναι: αν και εφόσον είναι δυνατόν, καλο θα είναι να μπει τουλάχιστον ένας εξωτερικός sensor κάτω από το Core τις CPU, εάν η motherboard διαθέτει simulator και όχι καθεαυτού sensor. Τα υπόλοιπα εκτος από το highest overclock, τα βλέπει ο webmaster και εκεί δεν νομίζω να πέφτει λόγος σε κανένα, αν κάνω κάπου λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε. Βεβαιος γνωριζω οτι δεν εχουν ολοι οι webmaster θερμομετρα με 0.1/0.2C real accurancy, αλλα τουλαχιστον μπορει να γινει ενα πολυ καλα στημενο review αν υπολογιστει ο μεσος ορος λαθους απο τα διαφορα sensor.

Κλείνοντας όπως έχω είδη πει και παραπάνω, είμαι ευδιάθετος να απαντήσω σε τεχνικές και τεχνολογικές ερωτήσεις, αρκεί να μην ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος και να φτάσουμε στο σημείο να ξαναγίνουν μαζικές προσβολές και αντιπαραθέσεις οπως στο τοτε γνωστο site.

Καλο απογευμα, Νίκος.

Link to comment
Share on other sites

Αν γινει τελικα το review που λες και δουμε τελικα αποτελεσματα δεν πιστευω να υπαρξει καποια αντιπαραθεση οπως παλια, αφου αν θυμαμαι καλα το προβλημα ουσιαστικα ηταν εκει - οτι ωραια η θεωρια αλλα δεν υπηρχε καποια συγκριση με αλλα γνωστα blocks εκτος ιταλιας.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη φίλε Νίκο μιλάς για το τέστ του pcmag ?

Πρέπει να το έχω σπίτι μου αυτην την στιγμή .

Αν μιλάς γιαυτό το τεστ οφείλω να πώ πως δεν με έπεισε και πολύ ,,, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω το προιόν σου . Απλώς μου φάνηκε κάπως απλοικό [το τέστ. ] .

Link to comment
Share on other sites

δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τη συμμετοχη σου στο φορουμ, καθε αλλο, ειναι ευπροσδεκτη. θα σε παρακαλουσα ομως, να περιοριστεις στα γεγονοτα, και να μη συνεχισεις τις μακροσκελεστατες ιστορικες αναφορες σε οσα εχεις κανει. οταν υπαρχει ενα θεμα και σχολια για το B3, δε νομιζω πως εχει νοημα να τα παρεις απο την αρχη, και να δωσεις πληροφοριες για ολα τα μπλοκ που εχεις κανει απο το 1985 και μετα. :)

περισσοτερο για promotion μου κανει αυτο, παρα για απαντηση σε συγκεκριμενο θεμα.

Αρχική απάντηση από NikosKavvadias [Σήμερα, στις 18:21]

Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με τους συντελεστές και κάτι αλλα πιο περίπλοκα: clear Η2O = 0.62 έως και 0.5->0.4->0.XX σαν mix Η2O με παραφλού, κτλ...Ο χαλκός κυμαίνεται από 380 έως και περίπου 410 μοναδες.

για θερμικη αγωγιμοτητα (Thermal Conductivity) μιλας. αν δε γνωριζεις αγγλικα (που δε νομιζω να μη γνωριζεις), θα σε παρακαλουσα τουλαχιστο να χρησιμοποιεις μοναδες του SI, να μπορουμε να καταλαβαινομαστε. κι αλλες φορες εχεις πει πως εχεις προβλημα με την αγγλικη τεχνικη ορολογια, κατι που δεν ειναι κακο, αλλα με το να πετας νουμερα χωρις μοναδες, δεν κανεις τον ευατο σου κατανοητο στους αλλους.

πριν καιρο, ειχα ενα Β3 στα χερια μου. η αληθεια ειναι πως δε μου γεμισε το ματι και αναρωτιομουνα πραγματικα αν θα δουλεψει. πραγματικα χαρηκα που εκανε δουλεια, αν και εδινε λιγο χειροτερες θερμοκρασιες απο το μπλοκ που ειχα ηδη. ο λογος που χαρηκα, ηταν γιατι εμαθα κατι καινουργιο, και μου εδωσε την ευκαιρια να αναθεωρησω καποια πραγματα, οσο αφορα τον τροπο που ηξερα οτι δουλευει ενα μπλοκ.

αν και για μενα ο τροπος που το σκεφτεσαι ειναι σωστος (μεγαλυτερη ταχυτητα μεταδοσης - ισως και μεγαλυτερη θερμοκρασιακη διαφορα μεταξυ νερου και χαλκου), το θεμα παλι ειναι ενα και μοναδικο: πως εχεις τη μεγιστη αποδοση.

κατασκευαστικα βεβαια, θα υπαρχει παντα ο συμβιβασμος του κοστους, αφου η απλη σχεδιαση του Β3 πρεπει να κοστιζει λιγοτερο κατασκευαστικα απο αλλα μπλοκ. αυτο ομως δεν αφορα τον αγοραστη.

αφου ετοιμαζεται μια συγκριτικη δοκιμη απο διαφορα μπλοκ και ψυγεια, θα θελαμε και ενα δικο σου δειγμα. δεν εχει αποφασιστει ακομα η πλατφορμα και η μεθοδολογια, σιγουρα ομως θα μετρηθει θερμοκρασια στο καπακι του επεξεργαστη. αν βρεθει τροπος να μπει ο αισθητηρας μεσα στο σωληνα χωρις διαρροες, ισως να μετρηθουν και θερμοκρασιες εισοδου - εξοδου στο μπλοκ και στο ψυγειο. οι αισθητηρες που θα χρησιμοποιηθουν φαινοται στο link, ελπιζω να τυχαινουν της εκτιμησης σου.

http://dbserv.maxim-ic.com/quick_view2.cfm?qv_pk=2812

και για τους απιστους θωμαδες, θα υπαρχουν και τα log αρχεια, με ολα τα νουμερα της καθε δοκιμης.

Link to comment
Share on other sites

***Το ζουμί τις απάντησης και εκεί που σχεδόν όλος ο κόσμος κάνει λάθος, βρίσκετε σε αυτή τη μαθηματική πράξη: 400/0.60 => περίπου 650 φορες διαφορα. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλκός είναι περίπου 650 φορες πιο γρήγορος, στο να απορροφάει τη θερμότητα που παράγει η CPU, σε σχέση με το νερό. Αλλωστε θεορω οτι είναι αδιανόητο να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, οι ξένοι κατασκευαστές, στα high flow συστήματα και low restriction, όταν θα μπορούσαν με μια απλή κίνηση να πετύχουν τις ίδιες επιδόσεις με τα μισά flow rate.***

Για να πω την αληθεια με παραξενεψε και μενα το πως θα αποδιδει το Β3 και η η ολη φιλοσοφια γυρω απο την σχεδιαση του Σιγουρα ο πολυ χοντρος πατος (για να το πουμε πιο απλα για οσους δεν καταλαβαινουν τι ειναι το full-buffer στο μπλοκ)

βοηθαει στο να αποβαλει ο επεξεργαστης γρηγορα την θερμοτητα του μεχρι ενα σημειο Εδω πιστευω ειναι και το κλειδι της υποθεσης στο να κατορθωσεις να παρεις την θερμοτητα απο τον χαλκο .Αν τα καταφερεις με τον καταληλο σχεδιασμο εισαι πολυ κοντα στο επιθυμητο αποτελεσμα Αν οχι τοτε ο χοντρος πατος θα δωσει χειροτερα αποτελεσματα γιατι θα λειτουργησει σαν συσωρευτης μια που δεν θα μπορει να αποβαλει την θερμοτητα που θα δεχεται

Ο χαλκος οπως αναφερεις εχει την δυνατοτητα μεγαλυτερης απαγωγης θερμοτητας απο το νερο αλλα μια και τον χαλκο πρεπει παλι με νερο να τον ψυξεις παλι θα εξαρτασαι απο την σχεδιαση του μπλοκ και την ικανονητα του να αποβαλει την θερμοτητα του στο νερο

Οποτε παλι ξαναγυρναμε στα χιλιοειπωμενα ( σχεδιαση , high +low flowrate, ktl)

ΑΝ και εχω κανει μερικες δοκιμες και μετρησεις με διαφορετικες υλοποιησεις με στο παχους του πατου στα δικα μου (αλλα και σε κανα δυο αλλα μπλοκτου εμποριου )μπορω να πω οτι τα αποτελεσματα με ξαφνιασαν Oταν ερθει η καταληλη στιγμη και δουμε τα αποτελεσματα απο τα τεστ νομιζω θα μπορεσουμε να συζητησουμε πανω σε αυτο το θεμα με περισοτερα στοιχεια εφοσον θα υπαρχουν δεδομενα που δεν θα χωρουν αμφισβητηση και ουτε θα μπορει να χαρακτηριστει η δοκιμη πλεον "ερασιτεχνικη "

Link to comment
Share on other sites

Χέρετε,

Αν γινει τελικα το review που λες και δουμε τελικα αποτελεσματα δεν πιστευω να υπαρξει καποια αντιπαραθεση οπως παλια, αφου αν θυμαμαι καλα το προβλημα ουσιαστικα ηταν εκει - οτι ωραια η θεωρια αλλα δεν υπηρχε καποια συγκριση με αλλα γνωστα blocks εκτος ιταλιας.

δυστυχώς είναι αλλου το θέμα, οι παλιές αντιπαραθέσεις βρίσκονται και κατά τη γνώμη μου επικεντρώμενες σε τρία πράγματα: 1. το οτι δεν ήμουνα σε θέση να εξηγήσω με το νι και με το σιγμα κάποια πράγματα, βλέπε greeklish 2. στο να μην έχω μια τέτοια δυνατότητα, βλέπε αντιγραφή projects απο αλλοθς στο περιβαλον μου και αθεμιτο ανταγωνισμο 3. στην αντίληψη τις μαζικής λογικής, και άλλων προσωπικόν σκοπιμοτήτων τις τότε εποχής, αναφορικά θα πω ότι το Cpower ήμουνα έτοιμος να το δοσω σε συγκεκριμένο άτομο τις τότε εποχής και ίσως οι παλιοί θα το θυμούνται στο τότε γνωστό site.

Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορα έχει λυθεί τουλάχιστον το 90% τον παρόντων προβλημάτων, βλέπε converter για greeklish: http://speech.ilsp.gr/greeklish/greeklishdemo.asp, άλλο approach, κτλ... Επικεντρώνοντας τώρα την απάντηση μου ως προς τα comparisons κτλ θα δεις σε λίγο ότι θα σου λήθει η απορία μιας και που θα σας κάνω post ορισμένα πράγματα εκτος πραγματικότητας και φυσικότατα θα ακούσω τις οποιες παρατηρήσεις με πολύ προσοχή για να για να ξέρω με τι τρόπο θα πρέπει να κινηθώ στο μέλλον, άλλωστε δεν είπα ποτε ότι ήμουνα τελειως αλλα πάντοτε άκουγα τα εποικοδομητικά και μονο εποικοδημητικά σχόλια τον net users μιας που χάρη στο net και στις διαφορες γνωριμίες που έχω αποκομίσει στην Ιταλια έχω φτάσει εδώ που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.

Συγνώμη φίλε Νίκο μιλάς για το τέστ του pcmag ?

Πρέπει να το έχω σπίτι μου αυτην την στιγμή .

Αν μιλάς γιαυτό το τεστ οφείλω να πώ πως δεν με έπεισε και πολύ ,,, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω το προιόν σου . Απλώς μου φάνηκε κάπως απλοικό [το τέστ. ] .

Ναι, Αγαπητέ φιλε, μην ανησυχείς και δεν χρειάζεται να αμφισβητήσεις τίποτα. Πρώτος από όλους αμφισβητησα τον εαυτό μου εγώ ο ίδιος όταν μίλησα με τον πατέρα μου στο τηλέφωνο που είχε ξετρελαθεί από τι χαρά του. Μόλις μου διάβασε κάποιες λεπτομέρειες στο αρθρο κατάλαβα άμεσος ότι δεν υπήρχε περίπτωση να είχε γίνει ένα review κομμένο και ραμμένο όπως θα περίμενα με single block comparison και πολλές foto, αναλυτική παρουσίαση κτλ...Βασική προϋπόθεση όμως είναι να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για περιοδικό του χορού και όχι για net site που έχει την ευχέρεια χρόνου, χορού, specialised users κτλ...

Δεν κρύβω κάλλιστα ότι μίλησα με τον υπεύθυνο μέσο mail και έθεσα αρκετές ερωτήσεις και ο ανθρωπος απάντησε, με κάποια καθυστέρηση μεν, αλλα μου εξήγησε σχεδον ολες τις μικρολεπτομερεις που του ζητησα. Το θερμόμετρο ήτανε ένα Fluke μουλτιμετρο περί τα 600euro, και εκεί κιόλας έθεσα την πρόταση ότι θα έπρεπε να ειχε χρησιμοποιηθεί ένα Pt100 Platinum θερμόμετρο και ας έκανε πολύ λιγότερα χρήματα. Εδώ θα σας δώσω κάποια παραδείγματα:

- Fluke, 290euro περίπου 2 είσοδοι για Pt100 sensor: http://www.fluke.it/comx/show_product.aspx?pid=21454&product=DTHE&type=4&locale=itit

- DeltaOhm, 190euro περίπου 1+1 είσοδοι για Pt100 sensor: http://www.deltaohm.com/uk/hd9117.html

- "ζεταλαβ", 100 euro περίπου απλό Pt100 sensor: http://www.zetalab.biz/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=50430

Σε γενικές γραμμές δεν θελω να πω περισσότερα, μιας που καταλαβαίνω την δυσκολία του περιοδικού και προπαντός στο κοινό (real users) που απευθύνονται. Αλλωστε το φταίξιμο στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ήταν καθαρά προσωπικά δικό μου/μας, μιας που δεν έχει γίνει ακόμα καμια official μετάφραση στα Ελληνικά, λόγο σοβαρής έλλειψης χρόνου και λόγο του ότι στην Ιταλία μέσα, έχουμε αρχίσει και πάμε πολύ καλά, άρα έχουμε το μυαλό μας συγκεντρωμένο αλλου. Αλλωστε προτείνουμε καθεαυτού τα Kit/block/accessories μονο σε net users που είναι σε θέση να στήσουνε μονοι τους τα PC τους και αυτό, λόγο του ότι εδώ δουλεύει σχεδόν το εξειδικευμένο e-commerce σε τέτοιο βαθμό που φτάνεις στο σημείο να μιλάς online και σε real time με αρκετούς online shop owners, να βρίσκεις pre-tested hardware σε λογικές τιμές και γενικότερα να φτάνεις στο σημείο να αγοράζεις έτοιμα overclocked machines με τα κλιδεια στο χέρι.

Προς θεού, δεν θέλω να αναφερθώ ότι είμαστε η έστω έχουμε πρωτοπορία και είμαστε καλύτεροι, απλά φτάνει να σκεφτείτε ότι δεν μας χωρίζει η θάλασσα και ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος μιας που μιλάμε για 70.000.000 κόσμο και τοθλαχιστον πέντε βασικές εταιρείες κούριερ.

Φιλικά Νίκος.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά sorry αλλα παω για ύπνο, δεν καταφέρνω να τελειώσω τώρα την απάντηση στον admin και στον Μιχάλη, θα σας απαντήσω αύριο και θα σας δώσω όλες τις σχετικές λεπτομέρειες που μου ζητήσατε, thanks στον Admin,

bye Νίκος :)

Link to comment
Share on other sites

Χέρετε,

δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τη συμμετοχη σου στο φορουμ, καθε αλλο, ειναι ευπροσδεκτη. θα σε παρακαλουσα ομως, να περιοριστεις στα γεγονοτα, και να μη συνεχισεις τις μακροσκελεστατες ιστορικες αναφορες σε οσα εχεις κανει. οταν υπαρχει ενα θεμα και σχολια για το B3, δε νομιζω πως εχει νοημα να τα παρεις απο την αρχη, και να δωσεις πληροφοριες για ολα τα μπλοκ που εχεις κανει απο το 1985 και μετα.

περισσοτερο για promotion μου κανει αυτο, παρα για απαντηση σε συγκεκριμενο θεμα.

Χαίρομαι να είμαι ευπρόσδεκτος, thanks. Θα σε παρακαλούσα να κοιτάξεις και να μου πεις αν λάβατε το mail τις 17/03/2005, 02 :34 με subject: Account: "NikosKavvadias", mail: webmaster@thelab.gr Εκεί νομίζω ότι διευκρίνιζα το γιατί δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι κάνω promotion μιας που έδωσα link με παρα πολλά international review. Τέλος πάντων ίσος τοποθετούμε λανθασμένα εγώ προσωπικά ή ίσος δεν καταφέρνω μέσα από ένα post να μεταδώσω τις απόψεις μου, συνηθισμένο φαινόμενο δυστυχώς.

Εκτος από το Β3 είδα και το WBNKB5 και εκεί πιστεύω ότι χρειάστηκε να δώσω κάποιες εξηγήσεις μιας που το Β3 είναι σε άλλο sector (segmento) σε σχέση με τα MonoBlock.

για θερμικη αγωγιμοτητα (Thermal Conductivity) μιλας. αν δε γνωριζεις αγγλικα (που δε νομιζω να μη γνωριζεις), θα σε παρακαλουσα τουλαχιστο να χρησιμοποιεις μοναδες του SI, να μπορουμε να καταλαβαινομαστε. κι αλλες φορες εχεις πει πως εχεις προβλημα με την αγγλικη τεχνικη ορολογια, κατι που δεν ειναι κακο, αλλα με το να πετας νουμερα χωρις μοναδες, δεν κανεις τον ευατο σου κατανοητο στους αλλους.

OK, λοιπόν ας χρησιμοποιώ όπου δεν τα βγάζω πέρα τα Ιταλικά και εσείς πάνω κάτω θα καταλαβαίνετε μιας που ίσος μοιάζουνε σαν τεχνικές ορολογίες. Λοιπόν μίλησα όντως για την (conduttività termica) όπως είπες και συ και η μονάδα μετρησεις είναι η W/mK. Προσωπικά, τις περισσότερες φορες κοιτάζω όσο μπορώ να αποφεύγω να βασίζομαι στη φυσική και στη χημεία και κοιτάζω να βασίζομαι όσο μπορώ στην ανθρωπηνη λογική και στα απλά μαθηματικά, για να απλοποιω όσο τον δυνατόν γίνετε τα πράγματα. Όταν θα χρειαστεί θα φέρω και αρκετά παραδείγματα για να σας δώσω να καταλάβετε ότι δεν χρειάζονται τρελα simulation software αλλα ή μη λανθασμένη παραμετροποίηση κάποιον πραγματων.

πριν καιρο, ειχα ενα Β3 στα χερια μου. η αληθεια ειναι πως δε μου γεμισε το ματι και αναρωτιομουνα πραγματικα αν θα δουλεψει. πραγματικα χαρηκα που εκανε δουλεια, αν και εδινε λιγο χειροτερες θερμοκρασιες απο το μπλοκ που ειχα ηδη. ο λογος που χαρηκα, ηταν γιατι εμαθα κατι καινουργιο, και μου εδωσε την ευκαιρια να αναθεωρησω καποια πραγματα, οσο αφορα τον τροπο που ηξερα οτι δουλευει ενα μπλοκ.

Δεν χρειάζεται να διαφωνήσω σε κάτι που είναι οφθαλμοφανέστατο πιστεύω. Δεν είναι μια καινούργια εκδοχή ότι το Β3 δεν αποδίδει όσο τα καλύτερα παγκόσμιος block τις αγοράς, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός του και προπαντός δεν κατασκευάστηκε για κάτι τέτοιο. Αν μου πεις τι block έχεις και μου δόσεις foto και ίσως κάποιες διαστάσεις, θα σου πω ευχαρίστως πως γιατί και σχεδόν με πόση διαφορα έχανε το Β3 σε συγκεκριμένες συνθήκες. Καλο θα ειναι ομως να ξερορισουμε τις temp απο τη stability.

αν και για μενα ο τροπος που το σκεφτεσαι ειναι σωστος (μεγαλυτερη ταχυτητα μεταδοσης - ισως και μεγαλυτερη θερμοκρασιακη διαφορα μεταξυ νερου και χαλκου), το θεμα παλι ειναι ενα και μοναδικο: πως εχεις τη μεγιστη αποδοση.

κατασκευαστικα βεβαια, θα υπαρχει παντα ο συμβιβασμος του κοστους, αφου η απλη σχεδιαση του Β3 πρεπει να κοστιζει λιγοτερο κατασκευαστικα απο αλλα μπλοκ. αυτο ομως δεν αφορα τον αγοραστη.

Εδώ θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω σε ορισμένες λεπτομερείς που ναι μεν είναι απλές, αφετέρου δε σε κάνουνε να πέφτεις στην παγίδα και βέβαιος όχι μονο εσένα προσωπικά αλλα και πολύ κόσμο. Καταρχήν κοιτάμε τι θέλουμε να δώσουμε στο κοινό (publico), τι ζητάει το κοινό και ποιες είναι οι δυνατότητες μας. Έτσι λοιπόν λόγο αυτής τις ανάγκης, αν και προσωπικά ήμουνα χρονια αντίθετος στα Plexy υλικά όπως και στις Peltier, χρειάστηκε να σχεδιαστεί μια ολόκληρη εναλλακτική σειρά και αυτή είναι η PlexyBlock Β3, G3 και C3. Επίσημα κιόλας γράφουμε ότι: * Le performance della serie PlexyBlock rispetto la serie MonoBlock, sono all'incirca del 5% inferiori in condizioni di basso carico, 10% inferiori in condizioni di medio carico e 20-30% inferiori a partire da condizioni di alto carico fino ad arrivare ad overclock estremi. Ciò significa che potreste vedere da 1 @ 3C di differenza, per quanto riguarda le temperature assolute, rispetto alla serie MonoBlock, che come stabilità in frequenze fuori specifica non ha rivali. μετάφραση: Οι επιδόσεις τις σειράς PlexyBlock σε σχέση με τι σειρά MonoBlock, είναι περίπου 5% χαμηλότερες σε Idle, 10% χαμηλότερες σε medium και 20-30% χαμηλότερες από το medium μέχρι και να φτάσουμε στα extreme overclock. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να δείτε από 1 @ 3C διαφοράς, όσο αναφορά τις απόλυτες θερμοκρασίες, σε σχέση με τι σειρά MonoBlock, που ως σταθερότητα δεν έχει αντιπαλους. Να υπογραμμίσω όμως ότι αναφερόμαστε σε range 1-10C και όχι 1-20C, αν αναφερθούμε στο δεύτερο range τότε το 1-3C γίνετε 2-6C διαφορα. Με λίγα λόγια και πολύ πιο συγκεκριμένα μας χρειαζότανε αθτα τα πράγματα:

- απόλυτη αισθητική

- χαμηλό κόστος πώλησης

- compatibility

- modding

- καλές επιδόσεις

- medium flow rate

Με λίγα λόγια έπρεπε να μπούμε στη χαμηλή μεριά τις αγοράς για αυτούς που δεν διαθέτουν τα χρήματα και για αυτούς που δεν έχουνε στο νου τους να κάνουνε overclock αλλα θέλουνε κάτι πολύ αξιοπιστο, όμορφο, τρομερά εύχρηστο και προπαντός να τους λυσει το πρόβλημα του θορύβου. Αλλωστε δεν νομίζω να μπορεί να αποδοθεί ποτε ο ορος full buffered block με plexiglass καπάκι. Να σημειώσω ότι πριν τα βγάλουμε online τα κάναμε extreme test σε 9-10bar πίεση, όταν κάλλιστα οι water pump φτάνουνε μετα βιας στο 0.4-0.5bar, αναφορικά οι Hydor L25 δουλεύουνε στα 0.135bar.

Τα MonoBlock από την άλλη έχουνε σχεδόν την αντίθετη λογική μιας που θέλουνε τρομερή δουλειά, τεραστια ακρίβεια στο σύστημα κλεισίματος (< 1/100mm) και είναι σχεδιασμένα σαν αποκλειστικά full buffered block, για high και extreme overclocking καταστάσεις. Αυτό δεν το λέω για marketing αλλα για να σας δώσω τις σχετικές εξηγήσεις όσο αναφορά αυτή τι σειρά. Θα αναφέρω κιόλας ότι όσο αναφορά το CPU WBNKB4 και το 5, οι εδώ ανταγωνιστές είπανε το οτιδήποτε προσβλητικό λόγο τις φαινομενικά απλοϊκής σχεδίασης, μέχρι και για 4 τρύπες και 4 ταπες (4 fori e 4 tappi) μιλήσανε. Όταν όμως τους ζητήθηκε από τους webmaster να στείλουνε τα φημισμένα block τους για να γίνει comparisons, τα βάψανε μαύρα και κάνανε τα στραβά ματια, σε ορισμένες κιόλας περιπτώσεις είχαμε και παρατράγουδα.

Τώρα όσο αναφορά τις διαφορες στο σύστημα λειτουργίας του Β3 και του WBNKB5 θα σας δώσω αυτές τις δυο γραφικές απεικονίσεις: B3: http://www.oclabs.com/nikos/calore_plexi_b3.png WBNKB5: http://www.oclabs.com/res/articles/1142/sezione_wbnkb5.png

Με μια γρηγορη ματια το Β3 έχει μεγιστη θεωρητική απόδοση: 120 mm (συνολικό μήκος) x 9mm (πλάτος) + 120mm (εξωτερική και εσωτερική περίμετρος διά δυο) x 4mm = 1560mm² επαφής νερού με το θερμικά κορεσμένο μέταλλο σε κατάσταση full load. Να συμπληρώσω οτι το 120mm το έβαλα πάνω κάτω χωρίς να έχω πάρει τις ακριβές διαστάσεις από το CAD (sviluppo lineare), αν χρειαστεί θα το μετρήσουμε και θα σας πω.

Το WBNKB5 τώρα έχει φενομενικα μικρότερη επιφάνεια επαφής (scambio termico), σε σχέση με το Β3, αλλα σε κατάσταση medium load έως full load αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας. Αυτό το φαινόμενο γίνετε μονο και μονο λόγο του ότι υπάρχει μια σαφής διαφορα στη γεωμετρία 2D-3D, εδώ είναι σχετική foto: http://www.oclabs.com/res/articles/1153/esempio.png που δείχνει με ποιον τρόπο το Cpower ήταν καλύτερο από το εξελιγμένο 4-chanel. Τέλος το WBNKB5 δουλεύει με turbolence ήδη από τα 130lt και άνω ενώ το Β3 χρειάζεται γύρο στα 200lt flow rate λόγο παράλληλης σχεδίασης.

Για να κλείσουμε με αυτό το κεφαλαιο θα σας δώσω αυτή τι φωτό: http://www.oclabs.com/res/articles/1156/4vs5vs6c_progetto3.png και αυτό το text: La cosa dunque che a nostro avviso è riuscita ad illudere la maggioranza degli progettisti a livello internazionale è la seguente: la differenza tra la superficie di scambio totale e la superficie di scambio attiva. Se il calore non si espanderà in modo tale da poter raggiungere al massimo possibile la superficie totale bagnata, è praticamente impossibile arrivare al 100% delle potenzialità di scambio termico e quindi è al quanto impossibile pretendere di avere un scambiatore che funzioni relativamente e ragionevolmente in condizioni ottimali dandoci il massimo delle sue performance. μετάφραση: Αυτό που κατά την άποψη μας κατάφερε να εξαπατήσει την πλειοψηφία τον σχεδιαστών σε διεθνές επίπεδο είναι: η διαφορα στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ τις ολικής επιφανειας και τις ενεργητικής επιφανειας. Αν η θερμότητα δεν επεκταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρει να φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ολική βρεγμένη επιφάνεια, τότε είναι πραγματικά αδύνατον να έχουμε 100% τις αποδοσης και λοιπόν είναι αδύνατον να επιμενουμε ότι έχουμε ένα block που λειτουργεί σχετικά και λογικά σε ιδανικές συνθήκες δίνοντας μας το μέγιστο τις απόδοσης του.

Τώρα όσο αναφορά το review ευχαρίστως να σας στείλουμε και το Β3 και το WBNKB5, να μιλήσουμε καλύτερα μέσο mail η τηλεφωνικός για τις λεπτομέρειες αν θέλετε. Για τον sensor no problem, δεν τίθεται θέμα αν αρέσει ειδικά σε μένα, απλά καλο θα ήτανε να γράψουμε σε κάποιο άλλο topic, ας το ανοίξετε αλλιώς να το ανοίξω εγώ, και να δοκιμάσουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα dedicated test, παραμετροποίηση μεταβλητών κτλ...Πιστεύω ότι αυτό που λέω έχει κάποια βάση, λόγο του ότι έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής καλές και κακες εμπειρίες από Ιταλούς και ξένους webmaster και καλο θα ήτανε να σας δείξω και μερικά link για να καταλάβετε τι προπαντός θα πρέπει προσεξετε και τι να αποφύγετε. Για τεχνική υποστήριξη και καθεαυτού τεχνικές/τεχνολογικές συμβουλές, όπως λέω σχεδόν σε όλους τους webmaster ευχαρίστως να βοηθήσω πάντα.

Για να πω την αληθεια με παραξενεψε και μενα το πως θα αποδιδει το Β3 και η η ολη φιλοσοφια γυρω απο την σχεδιαση του Σιγουρα ο πολυ χοντρος πατος (για να το πουμε πιο απλα για οσους δεν καταλαβαινουν τι ειναι το full-buffer στο μπλοκ) βοηθαει στο να αποβαλει ο επεξεργαστης γρηγορα την θερμοτητα του μεχρι ενα σημειο

Aν μου επιτρέπεις θα ήθελα να διαφωνήσω λίγο στον ορο full buffer γιατί δεν είναι πάντα ο χοντρός πάτος, αλλα η λογική σχεδίασης για να λειτουργήσει κάτι στα παρακάτω στάδια: απορρόφηση θερμότητας από τη cpu (togliere il calore dalla cpu) -> εκτόνωση/διάχυση της θερμότητας μέσα στη μάζα του block (diffusione del calore) -> μεταφορά τις θερμότητας στο νερό (trasferimento del calore nellacqua). Αυτή η λογική είναι πολύ απλή και την εξήγησα λίγο παραπάνω, αυτήν ακόλουθω πιστα και εξελίσσω από τις αρχές του 2001 και σχηματικά φαίνονται κάποια παραδείγματα σε αυτό το άρθρο: http://www.oclabs.com/particles.php?docid=1142 που περιέχει αρκετές εικόνες. Είχα βέβαιος δοκιμάσει και την εναλλακτική λύση http://www.oclabs.com/res/articles/94/ec.jpg με κεντρικό ρακόρ και ότι συνεπάγεται αλλα την αφησα στο δεύτερο sample εξέλιξης για να περάσω στα buffered blocks.

Εδω πιστευω ειναι και το κλειδι της υποθεσης στο να κατορθωσεις να παρεις την θερμοτητα απο τον χαλκο .Αν τα καταφερεις με τον καταληλο σχεδιασμο εισαι πολυ κοντα στο επιθυμητο αποτελεσμα Αν οχι τοτε ο χοντρος πατος θα δωσει χειροτερα αποτελεσματα γιατι θα λειτουργησει σαν συσωρευτης μια που δεν θα μπορει να αποβαλει την θερμοτητα που θα δεχεται

Το Β3 έχει 15mm ύψος και 10mm Plexy, το WBKNB5 έχει μόλις 20mm ύψος και είναι όλο μονοκόμματο, εξού και MonoBlock. Αυτό που μετράει δεν είναι το ποσο χοντρή φαίνεται εξωτερικά η βάση αλλα το τι γεωμετρική διάταξη έχει σχεδιάστει στο εσωτερικό του block, πόση turbolence και σε τι flow rate θα σου βγάλει, πως γίνετε η εκτόνωση τις θερμότητας και πόση ολική ενεργητική επιφάνεια επαφής θα βγάλεις σε full load. Δεν είναι άλλωστε γεγονός ότι πολλά Block πάνε καλύτερα από το WBNKB5 σε Idle και Low κατάσταση και από medium και πάνω φορτία τις CPU, έως και σε extreme Full Load, τα ίδια block να κάνουνε crash και το 5 να γυρίζει ακόμα χωρίς πρόβλημα. Αυτό άλλωστε είναι που προσδιορίζει το κάθε project, που θες να βγάλεις τις επιδόσεις, ποσες επιδόσεις θα βγάλεις και σε τι κόστος θες να τις βγάλεις.

Ο χαλκος οπως αναφερεις εχει την δυνατοτητα μεγαλυτερης απαγωγης θερμοτητας απο το νερο αλλα μια και τον χαλκο πρεπει παλι με νερο να τον ψυξεις παλι θα εξαρτασαι απο την σχεδιαση του μπλοκ και την ικανονητα του να αποβαλει την θερμοτητα του στο νερο

Οποτε παλι ξαναγυρναμε στα χιλιοειπωμενα ( σχεδιαση , high +low flowrate, ktl)

Εδώ και χρονια όλοι οι Ιταλοί και νομίζω και οι net users σε παγκόσμια κλίμακα, δίνουν σαν τετελεσμένο γεγονός ότι το νερό ψύχει καλύτερα από το χαλκό. Εγώ θα κάνω μονο μια ερώτηση: από τόσα εκατομμύρια κόσμο γιατί κανεις ποτε δεν σκέφτηκε να συγκρίνει το νερό σε σχέση με το χαλκό που να τρέχει νερό μέσα του ? Μήπως λοιπόν πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να αναθεωρεί τις απόψεις του και να καταλάβει πλέον ότι ίσος κάπου κάνει λάθος ?

ΑΝ και εχω κανει μερικες δοκιμες και μετρησεις με διαφορετικες υλοποιησεις με στο παχους του πατου στα δικα μου (αλλα και σε κανα δυο αλλα μπλοκτου εμποριου )μπορω να πω οτι τα αποτελεσματα με ξαφνιασαν Oταν ερθει η καταληλη στιγμη και δουμε τα αποτελεσματα απο τα τεστ νομιζω θα μπορεσουμε να συζητησουμε πανω σε αυτο το θεμα με περισοτερα στοιχεια εφοσον θα υπαρχουν δεδομενα που δεν θα χωρουν αμφισβητηση και ουτε θα μπορει να χαρακτηριστει η δοκιμη πλεον "ερασιτεχνικη "

Ερασιτεχνικό ή όχι δεν ξέρω τι μπορεί και ποσο μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι, πρώτα ας δούμε και μετά ας κρίνουμε. Θα αρκεστώ να πω μονο ότι οι CPU από stepping και Bios αλλάζουνε απόδοση, θερμότητα, κύκλους Idle, Medium, Load, κτλ Για μενα το καθεαυτού overclockaδικο Block, είναι αυτό που θα δώσει τη μεγιστη απόδοση μονο σε full load και σε extreme overclocking καταστάσεις και τονίζω ότι έχει τεραστια διαφορα το full load απο το stability. Σαν παράδειγμα το WBNKB-4 του 2003 full buffer σε σχέση με άλλο γνωστό Ιταλικό με mix buffer, είχε τις ίδιες θερμοκρασίες αλλα όχι την ίδια σταθερότητα, με το 4 να μπαίνει στα Windows στα 250Mhz bus και το άλλο Block να κανει crash τη CPU. Το γεγονός που το αναφέρω είναι ότι και οι απόλυτες θερμοκρασίες να μετρηθούν, πάλι λάθος θα βγει και αυτό γιατί δεν υπάρχει ακόμα τρόπος να μετρηθεί η πάνω μεριά στο κέντρο τις cpu. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται να περάσουμε sensor στο κάτω μέρος τις CPU, να μονώσουμε τα sensor κτλ Ενδεικτικά αναφέρω ότι το άλλο block μόλις έμπαινε στα Windows ΧΡ είχε πολύ καλύτερη θερμοκρασία στα πρώτα λεπτά σε σχέση με το WBNKB4, μετά όμως τα εβρξσκε σκούρα λόγο bottle neck στο απολυτο buffer.

Τέλος πάντων αναφορικά θα πω μονο ότι πάντα, ή σχεδόν πάντα, θα υπάρχει μια λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορα και ότι όσο πολύπλοκα και ακριβά μηχανήματα μετρήσεις να έχουμε στα χερια μας, το μονο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να μειώσουμε την πιθανότητα λάθους αλλα όχι και να την εξαφανίσουμε. Καλο λοιπόν θα είναι να μιλήσουμε λίγο σε καινούργιο topic επί του θέματος περι τα review comparisons.

Καλο απόγευμα, Νίκος.

Link to comment
Share on other sites

εληφθη το e-mail, αλλα εξαιτιας συνεχομενων crash και εληψης χρονου, προτιμησα να σου απαντησω κατευθειαν απο εδω. ελπιζω να μου το συγχωρεσεις.

το Β3 δε μπορω να πω οτι δε μου αρεσε, ειδικα η τοποθετηση, εχανε σταθερα ομως οσο ανεβαιναν τα watt. μου εκανε εντυπωση οτι κρατουσε το νερο πιο ζεστο απο οτι τα αλλα που ειχα εκεινο τον καιρο και δοκιμαζα, περιπου 2 βαθμους παραπανω. ειναι ομως και θεμα αισθητηρα, και για εκεινον που χρησιμοποιουσα εκεινη την περιοδο δεν ειμαι καθολου περηφανος. το αλλο που μου εκανε εντυπωση, ειναι πως δεν εδειχνε να ενδιαφερεται ιδιαιτερα για τις αλλαγες θερμοκρασιας στον αερα. ενω στα αλλα μπλοκ οι παραμικρες αλλαγες στον αερα ειχαν επιπτωση και στο μπλοκ, το Β3 κρατουσε σταθερα εκει. για μεγιστο OC δε μπορω να μιλησω, καθως δοκιμαστηκαν με διαφορετικα τροφοδοτικα.

οσο αφορα τους αισθητηρες, 8 στον αριθμο, θα μπουνε μεσα σε νερο, ωστε να φανει τι θα δειξει καθενας. καθως εχουν αναλυση 0.001 βαθμο, θα ειναι πολυ ευκολο να φανει ποιος και ποσο ξεφευγει απο τους αλλους, οπως και να βγει ενας μεσος ορος.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.