regent1442169115 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 19, 2005 Χαιρετώ.Το σύστημά μου είναι ένας P4 1.6ΑGhz με 512 L2 (δεν ξέρω ποία σειρά είναι) τον οποίο έχω πάνω σε μια Asus P4G8X Deluxe. Πριν από λίγο καιρό και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο το σύστημα έκανα απανωτές επανεκκινήσεις μέχρι που σε κάποια φάση σταμάτησε να κάνει το χαρακτηριστικό beep όταν έχει φορτώσει το bios και κόλλαγε (αφού έκανε διπλό έλεγχο στις συσκευές) χωρίς να ανοίγει η οθόνη. Στην αρχή υπέθεσα ότι χτύπησε ο δίσκος (λανθασμένη υπόθεση όπως αποδείχθηκε αφού ο δίσκος εκτός από μερικούς τομείς ήταν ok). Έπειτα και αφού έλεγα όλα τα υπόλοιπα κατέληξα πως ήταν ο επεξεργαστής που έφταιγε. Αφού τον έβγαλα και ξαναέβαλα (μήπως τυχόν είχε κουνηθεί) μπήκα μια-δυο φορές στο bios κατ' ευθείαν στην επιλογή για τον χρονισμό του επεξεργαστή (1600mhz ή manual). Όποια τιμή και αν επέλεξα στην επανεκκίνηση το σύστημα κόλλαγε πάλι και η οθόνη δεν άνοιγε. Τι μπορεί να φταίει. Πέθανε ο επεξεργαστής; Και αν δεν γίνεται κάτι άλλο πόσο κάνει ένας P4 socket 475 μπας και σώσω το υπόλοιπο σύστημα;Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
schumifer Δεκέμβριος 21, 2005 #3 Δεκέμβριος 21, 2005 Να πέθανε τελείως μάλλον όχι αφού μπαίνει ΒΙΟΣ .Κοίτα τροφοδοτικό
SoulRiver Δεκέμβριος 21, 2005 #4 Δεκέμβριος 21, 2005 Ανοιξε το manual της μητρικης σου και δες μηπως αναφερει καπου στο BIOS ERROR BEEP CODE ( το οποιο υπαρχει και στο forum αλλα το βιβλιο της μητρικης ειναι πιο εγκυρο ) αν η πληρης απουσια καποιου ηχητικου σηματος μπορει να σημενει κατι.Εαν απο την αλλη σοθ κανει καποιο διαφορετικο ηχο που δεν ανεφερες δες μηπως αντιστοιχει επισης σε καποιο προβλημα.Εγω παντως αν θυμαμε καλα ειχα παρομοιο προβλημα και το προβλημα ηταν το τροφοδοτικο.Εαν δεν βαριεσαι/φοβασε δοκιμασε να αφαιρεσεις οποιαδηποτε IDE συσκευη απο το συστημα σου και οτι αλλο μπορει να βαρενει το τροφοδοτικο σου.Εγω οταν το δοκιμασα ετσι , εκανε κανονικα ελεγχο ολου του συστηματος
regent1442169115 Δεκέμβριος 21, 2005 Author #5 Δεκέμβριος 21, 2005 Να πέθανε τελείως μάλλον όχι αφού μπαίνει ΒΙΟΣ .Κοίτα τροφοδοτικόΔυστυχώς στο Bios δεν μπαίνει. Η οθόνη δεν ανοίγει καθόλου.Εγω παντως αν θυμαμε καλα ειχα παρομοιο προβλημα και το προβλημα ηταν το τροφοδοτικο.Εσένα έπαιρναν όλες οι συσκευές ρεύμα και απλώς δεν άνοιγε; Γιατί εμένα αρχίζουν να αναβοσβήνουν τα φωτάκια των drives αλλά δεν βλέπω ποτέ οθόνη. Ίσως να παίξω λίγο με το Psu αφού το μετρήσω αρχικά.
regent1442169115 Δεκέμβριος 21, 2005 Author #6 Δεκέμβριος 21, 2005 Τελικά μέτρησα να δω τι ρεύμα δίνει το τροφοδοτικό στη μητρική και οι ενδείξης είναι μέσα στο αποδεκτό +/- 4%. Επίσης ο επεξεργαστής ζεστένεται αλλά όλη η λειτουργία του pc σταματάει αφού γίνεται (ΧΩΡΙΣ να ολοκληρώνεται) το P.O.S.T. Καμία γνώμη για το τι άλλο πρέπει να ελέγξω; Πάντως εγώ έχω αρχίσει να ψάχνω για κανέναν P4 Northwood (αυτούς υποστηρίζει η mobo) ή Celeron socket 478 γιατί φοβάμαι πως αυτός την κάνει τη ζημιά...
SoulRiver Δεκέμβριος 22, 2005 #7 Δεκέμβριος 22, 2005 Και μενα το τροφοδοτικο εδινε καλες τασεις οταν το εβγαλα και το πολυμετρισα.Εμενα εκανε post οταν ειχα αφαιρεσει ολες τις IDE συσκευες , ολους τους ανεμηστιρες και τις λαμπες Οταν αρχιζα να προσθετω συσκευες , οι αντιδρασεις ηταν περιεργες.Αλλες φορες κολουσε στο Post , αλλες πετουσε μπλε οθονη και εκανε restart κ.α. Επισης , οταν λες πως ελενξες ολα τ αλλα...για την καρτα γραφικων εισαι σιγουρος?
AquaSonic1442169069 Δεκέμβριος 22, 2005 #8 Δεκέμβριος 22, 2005 Ελα το παλιο καλο συστημα... Αφηνουμε μονο ram, cpu, mobo, vga σε ενα χαρτοκουτι...Μηπως τα restart προερχονταν απο υπερθερμανση? Μηπως ταβλιαστικε το στιρι του cpu? Ακομα, δοκιμασες με αλλη vga και psu? Ο επεξερστης ειναι δυσκολο να πεθανει ετσι το ντουκου...
regent1442169115 Δεκέμβριος 22, 2005 Author #9 Δεκέμβριος 22, 2005 Και μενα το τροφοδοτικο εδινε καλες τασεις οταν το εβγαλα και το πολυμετρισα.Εμενα εκανε post οταν ειχα αφαιρεσει ολες τις IDE συσκευες , ολους τους ανεμηστιρες και τις λαμπες Οταν αρχιζα να προσθετω συσκευες , οι αντιδρασεις ηταν περιεργες.Αλλες φορες κολουσε στο Post , αλλες πετουσε μπλε οθονη και εκανε restart κ.α. Ελα το παλιο καλο συστημα... Αφηνουμε μονο ram, cpu, mobo, vga σε ενα χαρτοκουτι... Τις τάσεις τις μέτρησα όταν το psu ήταν πάνω στο pc και τις πήρα από το 20πινο όταν τον άναψα και "κόλλησε". Επίσης έχω δοκιμάσει να βγάλω όλα τα περιτα (ide drives, ανεμιστήρα επεξεργαστή) και άφησα μόνο επεξεργαστή (ο οποίος ανέβαζε θερμοκρασία κανονικά) μητρική, μνήμες, κάρτα γραφικων και δίσκο. Επισης , οταν λες πως ελενξες ολα τ αλλα...για την καρτα γραφικων εισαι σιγουρος? Την κάρτα γραφικών για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω ελέγξει (δεν έχω άλλο σύστημα που να παίρνει AGPx4) αλλά δεν θα διάβαζε ο δίσκος κανόνικα μέχρι να έφτανε το boot των windows στα drivers της κάρτας; (ρωτάω, δεν ξέρω) Πάντως θα προσπαθήσω να ελέγξω μήπως είναι θέμα τροφοδοτικού γιατί απ' ότι κατάλαβα οι περισσότεροι με παρόμοιες εμπειρίες στο psu τα "ρίχνουν". (χεχε!) Μηπως τα restart προερχονταν απο υπερθερμανση? Μηπως ταβλιαστικε το στιρι του cpu? Ακομα, δοκιμασες με αλλη vga και psu? Ο επεξερστης ειναι δυσκολο να πεθανει ετσι το ντουκου... Ρε συ ο ανεμιστήρας παίρνει κανονικά στροφές! Όσο για άλλη vga & psu μήπως ήχεις να μου δανείσεις εσύ τπτ??? Δύο στενά δρόμος είναι τα σπίτια μας. :049: :049:
regent1442169115 Δεκέμβριος 28, 2005 Author #10 Δεκέμβριος 28, 2005 χαιρετώ και πάλι.Έβαλα πάνω στο σύστημα καινουργιο psu και φάνηκε να bootάρει. Την πρώτη φορά λοιπόν μπήκε απ' ευθείας στο bios στην καρτέλα των ρυθμίσεων του επεξεργαστή και στις πληροφορίες έλεγε πως το σύστημα έκλεισε λόγω λανθασμένων ρυθμίσεων. Εγώ όμως ουδέποτε (και το εννοώ) δεν πείραξα αυτές τις ρυθμίσεις μέσω bios ή κάποιας άλλης εφαρμογής. Αφού λοιπόν το ρυθμισα στα 1600Mhz έκανε restart μπήκε στα windows και χάρηκα. Η χαρα μου αυτή κράτησε μέχρι το επόμενο restart οπότε και η οθόνη δεν άνοιξε καθόλου γυρνώντας με αυτόν τον τρόπο στη πρώτερη κατάσταση. Αυτό που με κάνει να υποψιάζομαι το cpu είναι αυτή η με τη μια είσοδος στο bios στην συγκεκριμένη καρτέλα... Καμία ιδέα; (ή κανένας northwood να δοκιμάσουμε με αυτόν; )
AquaSonic1442169069 Δεκέμβριος 28, 2005 #11 Δεκέμβριος 28, 2005 οι 1.6 ηταν williamate αν δεν κανω λαθος και ειχαν 256cache. Μηπως ειναι κατι αλλο λαθος? Τουλαχιστον του αδελφου μου willy ειναι.
RaVeN Δεκέμβριος 28, 2005 #12 Δεκέμβριος 28, 2005 Εγω θα σου πρότεινα να ψάξεις την μητρική σου μήπως έχει φουσκώσει κάποιος πυκνωτής....Επίσης καθάρισε και το BIOS αλλάζοντας την θέση του Jumper που βρίσκεται δίπλα στη μπαταρία (οταν το κάνεις αυτό βγάλε και το καλώδιο τροφοδοσίας απο το PC και πάτα το Κουμπί του Power....) Όπως αναφέρανε και οι υπόλοιποι είμαι και εγώ της άποψης οτι ο επεξεργαστής δεν καίγεται τόσο εύκολα.
regent1442169115 Δεκέμβριος 29, 2005 Author #13 Δεκέμβριος 29, 2005 οι 1.6 ηταν williamate αν δεν κανω λαθος και ειχαν 256cache. Μηπως ειναι κατι αλλο λαθος? Τουλαχιστον του αδελφου μου willy ειναι.Ο δικός μου είναι 1.6A και έχει 512Kb L2. Του αδερφού σου πρέπει να είναι 1.6 σκέτος... Κοίτα τη διαφορά σε αυτό το πινακάκι: http://processorfinder.intel.com/scripts/list.asp?ProcFam=483&NoNav=NO&CorSpd=ALL&SysBusSpd=ALL&MfgTech=ALL&step=ALL&cache=ALL&Pkgtype=ALL&btnFOS=Filter+on+selectionsΕγω θα σου πρότεινα να ψάξεις την μητρική σου μήπως έχει φουσκώσει κάποιος πυκνωτής....Δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, αν όμως συμβαίνει τι μπορώ να κάνω; κηδεία στη μητρική;
AquaSonic1442169069 Δεκέμβριος 29, 2005 #14 Δεκέμβριος 29, 2005 Δεν το ειχα ψαξει για την cpu αλλα εχεις δικιο! Αμα εχει φουσκωσει... Ισως να βρεις σε καποιο καταστημα ηλεκτρονικων και να το αλλαξεις
regent1442169115 Ιανουάριος 15, 2006 Author #15 Ιανουάριος 15, 2006 ΧαιρετώPostάρω πάλι για να σας πω τι ενέργειες έκανα στο σύστημα (που δυστυχώς δεν είχαν αποτέλεσμα) και να ζητήσω τα φώτα-σύμβουλές σας.1ον) Άλλαξα το τροφοδοτικό. Έβαλα το psu του νέου μου pc που δουλεύει μια χαρά. Δυστυχώς το σύστημα δεν είχε διόλου διαφορετική συμπεριφορά.2ον) Κρατώντας το psu άλλαξα την κάρτα γραφικών. Έβαλά μια PCI για να δω μήπως είχε πρόβλημα η AGP slot. Καμία διαφορά.3ον) Έβαλα SATA δίσκο για να ελέγξω μήπως είχε πρόβλημα το κύκλωμα τον IDE. Και πάλι τζίφος.4ον) Τοποθέτησα τα ήδη χρησιμοποιοπύμενα DIMMάκια σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα slots υπήρχαν, καθώς και έβαλα καινούργιο DIMMάκι από τις μνήμες που δουλεύω αυτή τη στιγμή.Όλες οι παραπάνω δοκιμές έγιναν μονο με Επεξεργαστή/Δίσκο/Μνήμες πάνω στη mobo για εξοικονόμηση ενέργειας. Τα μόνα που δεν έλεγξα είναι mobo και cpu (καθώς δεν έχω άλλα), οπότε θεωρώ πως κάπου εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Εσείς που θα ποντάρατε τα χρηματά σας; Συγνώμη για το μεγάλο post και ευχαριστώ πολύ για τη βοηθειά σας προκαταβολικά...Υ.Γ) Το περίεργο ήταν πως στο χρονικό διάστημα που πέρασα μέχρι να κάνω αυτές τις δοκιμές ο υπολογιστής είχε λειτουργήσει και είχα τεστάρει τις μνήμες με το memtest της Microsoft και τις είχα βρει εντάξει. Όταν λοιπόν πήγα να περάσω τα windows και καθώς πήγαιναν για ολοκλήρωση της εγκατάστασης το pc έβγαλε μπλε οθόνη με το μήνυμα IRQL_LESS_OR_NOT_EQUAL. ' ότι έψαξα αυτό μπορεί να οφείλεται σε μνήμες αλλά και σε ποιοδήποτε προβληματικό driver εγκατασταθεί στο σύστημα. Στην περιπτωσή μου όμως η εγκατάσταση δεν είχε ολοκληρωθεί. Μετά το restart το pc επανήλθε στην πρωτέρα κατάσταση (δεν ακούγεται το beeper που σημαίνει την ολοκλήρωση του P.O.S.T. και η οθόνη δεν ανοίγει ποτέ).Υ.Γ.2) Δεν παρατήρησα κάποιο περίεργο (πχ. φουσκωμένο πυκνωτή) πάνω στη mobo
SoulRiver Ιανουάριος 16, 2006 #16 Ιανουάριος 16, 2006 το συγκεκριμενο μηνυμα το ειχα οταν υπηρχε προβλημα στην μνημη αλλα απο οσο λες το τσεκαρες αρα θα λεγα μητρικη γιατι ολα τ αλλα τα εχεις ελενξει και ο επεξεργαστης να σου παρουσιαζει τετοιο προβλημα μου φαινεται δυσκολο
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.