Jump to content

Επιδιόρθωση σκληρού δίσκου

ShadowReaper

Recommended Posts

Πριν από κάτι μήνες κάηκε ο σκληρός από ένα φίλο μου. Αφού δεν το χρειάζεται σκέφτηκα να δοκιμάσω να το επιδιορθώσω και να το κρατήσω για μένα :040: :040:

Τι να κοιτάξω όταν το ανοίξω;

οταν λες καηκε τι εννοεις?

αν επαθε προβλημα η ηλεκτρονικη πλακετα μπορεις να την αντικαταστησεις, αν βρεις παρομοια. Αν εχουν προβλημα τα μηχανικα μερη δεν υπαρχει καμμια ελπιδα.

οσο αφορα να το ανοιξεις, ουτε κουβεντα, αν θελεις να συνεχισει να δουλευει.

καλα, εγγυηση δεν εχει? ή είναι τόοοοοοοοσο παλιος?

Χαιρετώ

Βρίσκομαι και εγώ σε παρόμοια κατάσταση. Η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ καίγομαι να λειτουργήσει ο δισκός γιατι ήταν ο κύριος δίσκος μου (να φανταστείτε σας γράφω από έναν Pentium MMX 233Mhz με Quantum Fireball 4.3GB!!!).

Ο δίσκος που μάλλον (δεν θέλω να το πιστέψω) απεβίωσε ήταν ένας Maxtor MX6L60J3. Πριν με εγκαταλείψει είχε κάνει πολλά restart το pc (δεν ξέρω τον λόγο. ίσως ο ίδιος ο δίσκος) και φαντάζομαι πως σε κάποιο από αυτά "χτύπησε". Το θέμα είναι πως ένα λαμπάκι που έχει πάνω του ανάβει και πως το bios κολλάει όταν πάει να τον αναγνωρίσει χωρίς να λέει πως δεν βρίσκει τίποτα.

Καμία γνώμη για το τι μπορεί να έχει γίνει και πολύ περισσότερο για το τι μπορώ να κάνω. Κανένας ειδικός σε data recovery θα μπορέσει να με βοηθήσει και πόσο θα πονέσουν τα οπισθιά μου (€€€) αν μπορεί;

Ευχαριστώ

Υ.γ.) Οι απαντήσεις του στυλ "το backup δεν το ήξερες ρε λάκη;" δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα...

Αν κάνει κλικ κλακ ξεχασε το...

Βγάλε ότι άλλες συσκευές έχεις όπως οπτικές, άλλους σκληρούς κλπ και δοκίμασε το δίσκο και στα δυο κανάλια (ide 0 & ide 1). Στις δοκιμές να αλλάζεις και την καλωδιοταινία, και να τον βάζεις στο ceble select (αν όχι και master or single drive).

Βάλε το δίσκο σε άλλο μηχάνημα...

Σε περίπτωση που τυχόν μπεις windows αν σου ζητήσει εξέταση δίσκων ΔΕΝ θα κάνεις.

Αν δεν βλέπεις τα αρχεία σου όλα ή έχεις τέτοια προβλήματα, σαν κανόνα, ΔΕΝ γράφεις τπτ πάνω στο δίσκο, ΔΕΝ κάνεις format ή partitioning κλπ.

Κατεβάζεις μερικά data recovery προγράμματα και τα τρέχεις μέχρι να βρεις κάποιο που σου κάνει.

Πρώτα απ' όλα ευχασριστώ για την γρήγορη απάντηση.

"Κλικ κλακ" δεν κάνει. Φοβάμαι πως δεν κάνει κανένα ήχο. Τον έβαλα σε άλλο σύστημα αλλά ενώ αναγνωρίζει τα υπόλοιπα drives κανονικά κολλάει και δεν bootαρει όταν πάει να τον αναγνωρίσει. Μήπως φταίει που ο bootable δίσκος είναι σε fat32 και ο "χτυπημένος" σε ntfs; Κατέβασα το DiskInternals NTFS Recovery 1.22. Το ξέρεις; θα τον βρει αν καταφέρω να bootαρω; (ουσιαστικά σε ρωτάω μήπως ξέρεις κανένα πρόγραμμα που να ψάχνει κατ' ευθείαν τα ide για να μην ψάχνω)

ευχαριστώ και πάλι!!!

Οταν κανει ο δισκος θορυβο τα μονα 2 πραγματα που μπορεις να κανεις ειναι ειτε να τον σπασεις στου πωλητη σου το κεφαλι, ειτε να παρεις το εσωτερικο του και να το διακοσμησεις

Και τώρα το κουλό. Αφού δεν γινόταν τίποτα με τον σκληρό ότι και να έκανα με master/slave και cable select αποφάσισα να διαβάσω το specifications sheet του δίσκου που είχα κατεβάσει. Βλέπω λοιπόν πως το τέταρτο ζευγάρι που μπορούσα να βραχυκυκλώσω είχε την ένδειξη AC (Alternate Capacity). Το εγχειρίδιο έλεγε τα εξής γι' αυτό.

For user capacities below 66,055,248 sectors (32GB), inserting the AC jumper limits

the Number of Cylinders field 1 to a value of 16,383, as reported in IDENTIFY

DEVICE data word. This allows software drivers to determine that the actual

capacity is larger than indicated by the maximum CHS, requiring LBA addressing to

use the full capacity.

Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω το jumperακι εκεί μην έχοντας σκεφτεί τίποτα καλύτερο. Και ναι, ως δια μαγείας το bios βρίσκει το δίσκο. Όταν φορτώνουν τα windows (που δεν τον βλέπουν) τρέχω το DiskInternals NTFS Recovery 1.22 και μαζί με τα 3 FAT partitions του bootable δίσκου μου βρίσκει και 2 NTFS partitions. Δυστυχώς ο χώρος του υπάρχοντος δίσκου (4.3GB) δεν μου επιτρέπει να κάνω το recovery αλλά αύριο πρωί που θα έχω έναν 40άρη θα έχω και νέα. Ελπίζω ευχάριστα...

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω ακόμα δίσκο αρκετά μεγάλο για να ανακτήσω τα δεδομένα οπότε ήθελα να ρωτήσω να κάνω ένα scan με το diagnostic tool της Maxtor στον χτυπημένο ή θα διακινδυνεύσω τα αρχεία μου;

Από τη στιγμή που τον βλέπει στο bios (άρα και στα παραθύρια..) σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις το R-Studio. Είναι το καλύτερο πρόγραμμα που έχω χρησιμοποιήσει για data-recovery. Βάλε τον δεύτερο δίσκο και στείλε μου pm να σου πω από που θα το "αγοράσεις φθηνότερα"..

Χαιρετώ

Βρίσκομαι και εγώ σε παρόμοια κατάσταση. Η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ καίγομαι να λειτουργήσει ο δισκός γιατι ήταν ο κύριος δίσκος μου (να φανταστείτε σας γράφω από έναν Pentium MMX 233Mhz με Quantum Fireball 4.3GB!!!).

Ο δίσκος που μάλλον (δεν θέλω να το πιστέψω) απεβίωσε ήταν ένας Maxtor MX6L60J3. Πριν με εγκαταλείψει είχε κάνει πολλά restart το pc (δεν ξέρω τον λόγο. ίσως ο ίδιος ο δίσκος) και φαντάζομαι πως σε κάποιο από αυτά "χτύπησε". Το θέμα είναι πως ένα λαμπάκι που έχει πάνω του ανάβει και πως το bios κολλάει όταν πάει να τον αναγνωρίσει χωρίς να λέει πως δεν βρίσκει τίποτα.

Καμία γνώμη για το τι μπορεί να έχει γίνει και πολύ περισσότερο για το τι μπορώ να κάνω. Κανένας ειδικός σε data recovery θα μπορέσει να με βοηθήσει και πόσο θα πονέσουν τα οπισθιά μου (€€€) αν μπορεί;

Ευχαριστώ

Υ.γ.) Οι απαντήσεις του στυλ "το backup δεν το ήξερες ρε λάκη;" δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα...

Και εγώ σε ίδιο σύστημα γράφω(Καθημερινά) μόνο που έχω 1x SCSI δίσκο Seagate @ 0.98GB και έναν EIDE Maxtor @ 1.2GB. Ποια motherboard έχεις ? εγώ έχω την DFI 586ITXD (REV. A+)..

Πάντως ένας δίσκος φαίνεται από την 1η μέρα αν θα δουλεύει η όχι.. από το 1ο κιόλας BAD Sector πρέπει να τον πήγαινες για RMA.. όσο για τα restart ίσως να χάλασε η πλακέτα.. κάτι να την ακούμπησε όταν δούλευε και να κάηκε καμία Cache..

Αν τα αρχεία που έχεις είναι τόσο επείγον μπορείς να πας στην tictac(επαναφορά δεδομένων) μπορεί σίγουρα να σε εξυπηρετήσουν αλλά θα σου αδειάσουν το πορτοφόλι!

παιδια καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους, σορυ που γραφω εδω το προβλημα μου αλλα νομιζω ειναι καλυτερα απο το να ανοιγω νεο θεμα.

εχω εναν 20αρη maxtor ενος φιλου, εκανα 2 φορματ απανωτα για διαφορετικους λογους, μεσα σε μια ημερα, την 3η φορα οταν πηγα να κανω φορματ με το σιντι τον windows μου εβγαλε ενα μηνυμα, οτι ο δισκος ισως να εχει προβλημα και οτι δεν μπορω να κανω εγκατασταση σε αυτον. και μολις παω να κανω διαμορφωση μετα το 20% μου πεταει παλι το ιδιο μηνυμα.

τωρα θελω απο εσας αν μπορειτε να μου πειτε τι κινησεις πρεπει να κανω για να βεβαιωθω οτι ειναι dead ο δισκος.

ευχαριστω.

parginos

Ο μοναδικός σκληρός δίσκος που συνδέει στον υπολογιστή είναι αυτός που θε να φορμάρεις.

Βρίσκεις μα δισκέτα windows98 startup disk

Bootάρεις απο δισκέτα την αφήνεις να φορτώσει και πας είτε στο Α:\ είτε στο Ramdrive που φτιάχνει με κάποιο γραμμα drive, κανεις dir βρίσκεις που είναι το format.com και το τρέχεις 2-3 φορές. Άν όλες τις φορές βγάλει λάθη κάνε το δίσκο διακόσμηση στο σπιτι.

parginos

Ο μοναδικός σκληρός δίσκος που συνδέει στον υπολογιστή είναι αυτός που θε να φορμάρεις.

Βρίσκεις μα δισκέτα windows98 startup disk

Bootάρεις απο δισκέτα την αφήνεις να φορτώσει και πας είτε στο Α:\ είτε στο Ramdrive που φτιάχνει με κάποιο γραμμα drive, κανεις dir βρίσκεις που είναι το format.com και το τρέχεις 2-3 φορές. Άν όλες τις φορές βγάλει λάθη κάνε το δίσκο διακόσμηση στο σπιτι.

Ο σκληρος μας αφησε χρονους. :005: τον δοκιμασα και σε αλλο μηχανημα και δεν εβγαλε μιλια.

ευχαριστω παιδια για την βοηθεια, χρονια πολλα και ευτιχισμενα σε ολους

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.