Jump to content

My Dual TEC rig revisited (many pics)

darkCount

Recommended Posts

Ωχ ναι σωστα. Το protection ειναι...οσο για τις προειδοπιησεις τις διαβασα ολες, αλλα ειμαι μπερδεμενος προς το παρον...οταν τα βαλω σε μια σειρα, θα δω...

Αυτο που με ενδιαφερει μεσα στα αλλα ειναι το psu που θα παρω, να ειναι σχετικα νορμαλ σε διαστασεις. αλλα αν δεν μπορω να το αποφυγω τοτε, ενταξει θα δω ποιο θα παρω. :)

• Replies 178
  • Created
  • Last Reply

Σε αερόψυξη ή απλή υδρόψυξη ίσως δουλεύει καλά αυτο. Το έχεις συγκρίνει να δεις απόκλιση απο το εσωτερικό diode του επεξεργαστή;

Εγώ το έχω συγκρίνει όπως γράφω με το coldplate.

Στην δική μου περίπτωση και οποιαδήποτε άλλη που παίζει μονωση δεν θα δώσει και πολυ αξιοπιστα αποτελέσματα...1ον γιατί όλος ο επεξεργαστης είναι καλυμενος με διηλεκτρικο γράσσο και δεν θα έχει άμεση επαφή...και 2ον λόγω του γράσσου δεν κολλάει τίποτα πάνω στον επεξεργαστή. Οπότε θα είναι στον αέρα ο σένσορας.

Για να είμαι ειλικρινής το προσπαθησα να βάλω έξτρα σένσορα και εκει αλλα δεν κάθεται για το λόγο που αναφέρω παραπάνω.

Αρχική απάντηση από ta03

darkCount οι αισθητηρες για τις θερμοκρασιες απο που τους αγορασες και ποσο?

Απτοστομα μου το πηρες, αυτο ηθελα να τον ρωτησω... Μαματοι σενσορες... Θα τους βαλω στο Chiller μου.

Θελω και εγω, Ta03 ψηνεσε για ομαδικη? Αν θελει και ο DarkCount να παρει κανα ακομα..

Και κατι ακομα...Darkcount ειδα τα βιντεακια.. ρε συ.. σαν αεροπλανο κανει...Πολυς θορυβος ρε.. Τι ανεμιστιρακια εχεισ? τα μικρα? στις 2400 στροφες??

Κάνει θόρυβο στα 12βολτ τα ανεμηστηρια, ειναι αλήθεια. Όταν παίζω βέβαια δεν με ενοχλει. Αφοσιώνομαι και δεν το ακούω καν. Όταν δουλεύω ειναι άλλη φαση...

Μπορώ να τον ελατώσω αρκετα όταν ρίχνω τα βολτ στα 10 βολτ ομως...εκει είναι πολύ καλά και δεν χάνω και πολύ σε θερμοκρασία. Συνολικά μόνο η υδρόψυξη έχει 5 12άρηδες...οι τρεις 125cfm στο 3πλο ψυγείο και οι 2 85cfm στο μικρό ψυγείο.

Υπολόγισε όμως ότι η κατασκευή που στεγάζει την υδρόψυξη ειναι εντελώς ανοιχτή. Ίσα που την συναρμολόγησα. Θέλει φτιάξιμο, κλεισιμο, μόνωση, βάψιμο, αυτοκόλλητα...αρκετά πράγματα....δεν είναι τελειωμένη.

Είναι και το κουτί ανοιχτό με αλλόν ένα 12άρι 125cfm και ένα 80άρι ρυθμιζόμενο.

Πολλά φουρφούρια μαζεμένα.

Σένσορες έχω άλλους 2 καβάτζα...πήρα πρόσφατα. Ελλάδα δεν μπορούμε να τους βρούμε? Κάποιος είχε πει σε ένα θρεντ ότι είχε δει τετοιους στο hac, ισχύει?

darkCount, σε περιπτωση που θελησεις να δεις θερμοκρασιες απο το internal thermal diode του cpu και οχι απο το thermal probe μεσα στο socket ή απο το cold plate, υπαρχει ενα οδηγος για το αναλογο mod για την ABIT NF7-S rev2.0 εδω

Βεβαια με το socket "σφραγγισμενο" απο μονωτικα υλικα και παστες δεν ειναι ο,τι πιο ευκολο αλλα σε περιπτωση που θελησεις να ελεγξεις την μονωση εκει, εχε στα υποψην και το παραπανω mod. Προσωπικα θα το επιχειρησω μολις ξανακατεβω Ελλαδα για να δω τις πραγματικες θερμοκρασιες που εχει ο πυρηνας με το Vapo επανω.

Φοβερό mod! Tnx Shadow Hunter...αλλά δεν είμαι τόσο γενναίος. ’σε να καταφέρω να το χαρώ λίγο το pcάκι μου...4 μήνες ήμουν χωρίς αυτό.

Μόλις τελιώσω 2 παιχνιδάκια που παίζω πάει και στον καινούργιο του ιδιοκτήτη.....και εγώ θα μετακομίσω πλέον σε phase. Ακούς ’φαντε....σε λίγο καιρό θα αρχίσω να σε πρήζω....

Ρε γμτ κάτι δεν μου αρέσει στην όλη φάση. Με βασανίζει από χθες....Ωραίος ο ενθουσιασμός αλλα τα δεδομένα έπρεπε να λένε άλλα.

τα νούμερα δεν είναι "λογικά". Και εξηγώ:

Η μέγιστη διαφορά θερμής και κρύας πλάκας είναι 69 βαθμοί το μέγιστο. Πράγμα που δεν επιτυγχάνεται ποτέ. 1 το κρατούμενο.

Πάμε σε λίγα μαθηματικά τώρα :

Delta T = (1 - (watt CPU/watt TEC)) * max temp dif

Delta T = Η πραγματική διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ κρύας και ζεστής πλάκας του τεκ.

watt CPU = Τα watt που εκλύει σε θερμότητα η cpu.

max temp dif= Μεγιστη διαφορα HOT/COLD πλάκας του τεκ.

Στην δική μου περίπτωση διαμορφώνεται ως εξής :

Delta T = (1 - (163/460)) * 69

Delta T = 44,574

Αυτή είναι η πραγματική διαφορά θερμοκρασίας που πρεπει να έχω μεταξύ ζεστής και κρύας πλάκας του τεκ σύμφωνα με το Load απο τη cpu μου. Βλέπετε τπτ περίεργο; Εγώ σίγουρα βλέπω!

Προχωράω και λέω ότι σύμφωνα με τη θερμοκρασία νερού που είδαμε...και υποθέτωντας ότι το ψυγείο μας την κρατά όσο πιο κοντά στην θερμοκρασία περιβάλλοντος...έχουμε 25 περίπου βαθμούς.

Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτή είναι και η θερμοκρασία της ζεστής πλάκας...ή του μπλοκ όπου ακουμπάει έστω.Μονο αυτην τη θερμοκρασία έχουμε οπότε με αυτήν συνεχίζω.

’ρα ~25 βαθμοί ζεστή πλάκα...και παραπάνω βρήκαμε ότι η διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση ΠΡΕΠΕΙ να είναι 49,542....αρα η κρύα πλάκα ΠΡΕΠΕΙ να είναι

~25 - 44,574 = -19,574 βαθμοί κελσίου. Καλό ε?

Και αυτό χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν παρεκλίσεις στην θερμοκρασία νερού, απώλειες από την μόνωση, απώλειες από το καλώδιο και το πάχος του...μπλα μπλα μπλα.

’ρα κοιτάμε κάπου στα -18 με -16 υπολογίζω. ’ρα πως γίνεται να δέιχνει -50 το δικό μου?

Για να πέσει κάτω απο τους -19,574 που βγάλαμε από τον τύπο θα πρέπει να ψύξουμε ενεργά το νερό που βρέχει την ζεστή πλάκα ώστε να πέσει γύρω στο 0.

Μονο έτσι μπορει να πέσει και η κρύα πλάκα θερμοκρασία. Σύμφωνα με τη διαφορά που πρεπει να έχουν οι 2 πλάκες με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα που υπολογίσαμε.

Κοινώς αδέρφια κάτι δεν πάει καλά. Πάω το απόγευμα να το λύσω πάλι.....αντε κουράγιοοοοοοοο.

Όσοι ψύνεστε για ψύξη με τεκ διαβάστε τα παραπάνω που έγραψα. Ισχύουν δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου.

edit: Βρήκα τα ακριβή overclocked watt της CPU μου και προσάρμοσα όλα τα νούμερα.

Πως μου τη σπαει όταν έχω δίκιο!!!!

Έφαγα τη μεγαλύτερη ξενέρα της ζωής μου χθες. Μεγαλύτερη και απο τότε που παραλίγο να μου βγει η Νελλυ άντρας!?(ευτυχώς ήταν γυναίκα αλλά αν δεν ήταν?)

Οι επόμενες φωτογραφίες τα λένε όλα.

Ακόμα και στην Αλάσκα να ήταν το σπίτι μου τέτοια θερμοκρασία χώρου δεν θα είχε!

post-694-1416071843,4495_thumb.jpg

Και εγώ είμαι το Γέτι με τέτοια θερμοκρασία σώματος!

Ο ολοκαίνουργιος σένσορας που έβαλα ήταν κολλημένος στις μειον αυτες θερμοκρασίες.

Απίστευτο!

Και η ακόμα μεγαλύτερη βλακία είναι οτι ανταποκρινόταν και στις αλλαγές idle και load. Ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω πως γελάστηκα έτσι.

Αμείλικτα μαθηματικά! Σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα σε χρόνο DT.

Θα τον κρατήσω το σένσορα για να κάνω πλάκα στη μάνα μου. Μαμα έχω υποθερμια,δεν πάω στο σχολείο σήμερα!:T:

Η πραγματικές θερμοκρασίε κυμαίνονται απο -18 ως +6 περίπου. Χθες έπαιζα prince of persia στους +2.5

Σήμερα θα κάνω το ταξίδι κάτω από τους -20.Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνω.Το πηρα Μανιάτικο (και ας είμαι από τη Σύρο)

Συμφωνα με τους τύπους που έγραψα παραπάνω...ΟΣΟ μεγάλο και αν είναι το ΤΕΚ πάντα εξαρτάται απο τη θερμοκρασία της ζεστής πλάκας. ’ρα του νερού που την ψύχεις.

Έχει μπει ήδη το τεράστιο απιονισμένο παγάκι στο ψυγείο και σήμερα θα πέσει chilled water στο κύκλωμα να δουμε που θα πέσουμε....

’τιμε σένσορααααααααααααα:mad:

post-694-1416071843,7632_thumb.jpg

too good to be true ε?

ενστικτωδώς κράταγα επιφυλλάξεις γιατί μου φαινόταν πολύ το -40 αλλά μιας και δεν είχα παίξει ποτέ με τεκ και ήταν και πολύ μεγάλο τεκ δεν τις εξέφρασα...

όπως και να έχει παίζει καλά απλά πρέπει να βρεις έναν καλό σένσορα...

Επειδή κι εγώ στο παρελθόν είχα ασχοληθεί κατά κόρον με τα Peltiers σε επεξεργαστές, μηχανήματα(δικά μου), κατόπιν σε μνήμες, κτλ., περίμενα τα τελικά αποτελέσματα για να ποστάρω........και τελικά βγήκαν..... :)

ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να πέση τόσο χαμηλά η θερμοκρασία με τα Peltiers παρα ΜΟΝΟ με cascade Pelts......και μεγάλα(σημερινή εποχή)......και με πολύ καλή θερμοκρασία νερού.....και ΟΧΙ σε full load με τέτοιους πυρήνες επεξεργαστών(πολύ μικρή επιφάνεια θερμότητας)......Φτιάξε κάνα Phase change να βρείς την υγειά σου...... ;)

Έχω ξεκινήσει ήδη την μετάβαση...;)

ΤΕΚ θα κρατήσω μονο στη vga. Δεν είναι άσχημα να μένει κοντα στο 0 η καρτούλα.

Αποκόμισα αρκετές γνώσεις μετά από όλα αυτά και το ταξίδι ήταν αρκετά διασκεδαστικό. Σήμερα με το παγωμένο νερο θα του δώσω το τελευταιο tweak του. Έτσι για να δω κάνα πραγματικο, καλό νούμερο.

Πάμε για άλλα..........

darkCount με chilled water τι πιστευείς οτι θα γίνει (Ιδέα του Shadow Hunter) ? Θα πέσουν πάλι οι θερμοκτασίες? Αν φτάσουν τα -20 θα είναι ένα καλό σύστημα, ανταγωνίσιμο των phase... Αν μπορείς στείλε μας τις θερμοκρασίες σου, ακόμα και με το παγάκι στο νερό.

Thank you...

Βρε παιδιά...........μην το παιδεύετε πολύ το πράμα.........Chilled water και Peltier πάνε καλά, αλλά ΚΑΙ οικονομικά πλέον δε συμφέρει, αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ΠΑΛΙ ΔΕΝ πρόκειται να δείτε......Αυτό θα γινόταν μόνο αν η πλάκα που ψύχει τη CPU, ήταν πολύ μικρή με επικεντρωμένη την ψύξη της........ ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.