Jump to content

Nα τους εμπιστετουμε τους δισκους με χωρητικοτητα 400+GB ?

small_boy22

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οσοι εχετε ADSL καταλαβαινεται το θεμα χωρου που δημιουργειται σε τακτα χρονικα διαστηματα.

Εχουν κανει την εμφανιση τους δισκοι τετοια χωρητικοτητας SATA ή ATA.(400+ GB)

Εχετε δοκιμασει καποιο μοντελο ?

Τεχνολογικα να τους εμπιστευτουμε ?

θελω να παρω ενα μεγαλο δισκο για το Linuxακι μου και δεν ξερω αν θα πρεπει να το τολμησω, γιατι στην αρχη θα εχω λεφτα για ενα τετοιο δισκο οποτε δεν θα μπορω να εχω mirror raid !

Εγώ, χωρίς να είμαι ειδικός θα έλεγα όχι, κατηγορηματικά...

1) Ζεσταίνονται (πολλά platters)

2)πανάκριβοι! Με 40€ παραπάνω (πολύ πρόχειρη αναζήτηση, μόνο στο eshop) μπορείς να πάρεις 2*320gb και είσαι άρχοντας...

(τιμές: 400+: 280+€

320 : 155€ )

Εγώ, χωρίς να είμαι ειδικός θα έλεγα όχι, κατηγορηματικά...

1) Ζεσταίνονται (πολλά platters)

2)πανάκριβοι! Με 40€ παραπάνω (πολύ πρόχειρη αναζήτηση, μόνο στο eshop) μπορείς να πάρεις 2*320gb και είσαι άρχοντας...

(τιμές: 400+: 280+€

320 : 155€ )

Για το θεμα της θερμοκρασιας δηλωνω αγνοια ! Παντως ισως με καλη ροη αερα στον υπολογιστη να μην υπαρχει προβλημα αφου γενικα τους θελω μονο για storage

Παντως αυτοι που ειναι 380GB ποσα λιγοτερα platters να εχουν απο τους 400GB ?

Μηπως οι 400GB εχουν καποια νεα καλη τεχνολογια και ειναι τοσο ακριβοι ?

Για την τιμη εχεις δικιο !

οντως, δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιος αγοραζει 1 μονο τεραστιο δισκο αντι για 2 ή παραπανω μικροτερους σε πιο συμφερουσα τιμη

Γιατι ισως καποιος θελει να εχει 2 τεραστιους! ;)

οντως, δεν μπορω να καταλαβω γιατι καποιος αγοραζει 1 μονο τεραστιο δισκο αντι για 2 ή παραπανω μικροτερους σε πιο συμφερουσα τιμη

οχι δεν εχω αποφασισει τι αγορασω, απλα ενημερωνομαι για το θεμα !

Υπαρχει μια διαφορα τιμης στους 320GB και 400GB που ειναι δυσαναλογη της διαφορας χωρητικοτητας που εχουν και δεν μπορω να την δικαιολογησω..

Γι'αυτο ρωταω αν οι 400+GB εχουν καμια νεα τεχνολογια που δεν την γνωριζω !

ότι τεχνολογία και να έχουν σε καμία περίπτωση δε θα είναι πιο γρήγοροι από 2 320 σε raid.... αν μας ενδιαφερέι η αξιοπιστία είναι γνωστό το "αν σου κάτσει... έκατσε".

η διαφοράς τιμής είναι πάτνα δυσανάλογη των επιδόσεων των εξαρτημάτων των υπολογιστών.

παρε παράδειγμα τη τιμή ενός Χ2 4400 και ενός Χ2 3800... καμία σχέση νομίζω...

Δεν πιστεύω ότι αξίζει να πάρεις έναν τόσο μεγάλο δίσκο....Πολύ μεγάλες θερμοκρασίες σίγουρα θα είναι δύσχρηστος γιατί θα γίνετε πανικός εκεί μέσα εκτος ότι θα δυσκολεύεται και το pc σε πολλές εφαρμογές ανοιχτές και μεγάλες....Πάρε 2 πιο μικρός και είσαι JET!!

ότι τεχνολογία και να έχουν σε καμία περίπτωση δε θα είναι πιο γρήγοροι από 2 320 σε raid.... αν μας ενδιαφερέι η αξιοπιστία είναι γνωστό το "αν σου κάτσει... έκατσε".

Σε αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Η μάρκα, τεχνολογία, χωρητικότητα είναι δευτερεύοντες λόγοι για την αξιοπιστία ενός δίσκου.

Εκεί που θα διαφωνήσω όμως είναι με το raid. Όταν οι δίσκοι είναι σε συστοιχία μεταξύ τους οι πιθανότητες να χάσεις τα δεδομένα σου δεν αυξάνονται μόνο γιατί απλά έχεις 2 δίσκους αντί για 1 άρα και διπλάσιες πιθανότητες αλλά γιατί μπορείς να χάσεις τη συστοιχία από ένα bios corruption, μια λάθος ρύθμιση, μια κακή εγκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία παρουσιάσει το σύστημα σου…

η διαφοράς τιμής είναι πάτνα δυσανάλογη των επιδόσεων των εξαρτημάτων των υπολογιστών. παρε παράδειγμα τη τιμή ενός Χ2 4400 και ενός Χ2 3800... καμία σχέση νομίζω...

Πολύ σωστά. Μπορεί οι δίσκοι αυτοί να έχουν καινούριες τεχνολογίες αλλά πάντα οι εταιρίες βγάζουν και μικρότερα μοντέλα με τα ίδια χαρακτηριστικά άρα καταλήγουμε στο ότι είναι ακριβοί γιατί είναι ότι πιο τελευταίο κυκλοφορεί και είναι δυσανάλογη η αξία με την απόδοση / χωρητικότητα κλπ χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Υ.Γ.: Επειδή κυκλοφορούν περισσότερο οι Hitachi να πω απλά ότι ο 400άρης είναι με την προηγούμενη σειρά αντιθέτως με τον 50άρη που είναι πραγματικά με όλες τις καινούριες τεχνολογίες που δίνει η εταιρία…

Μόνο για ένα λόγο, όταν κάποιος έχει πάνω από 4 – 5 δίσκους σε ένα σύστημα.

Είναι κάτι που πρόκειται να αντιμετωπίσω λίαν συντόμως καθώς θέλω να στήσω δυο συστοιχίες, raid 0 για το OS, raid 1 ή 1+0 για τα δεδομένα μου και συνάμα χρειάζομαι και χωρητικότητα περίπου 1Tb για source drives και backup.

Οι συστοιχίες θα μου κοστίσουν 4 – 6 δίσκους και δεν ξέρω πώς να στήσω το TB για να μην μαζέψω πάνω από 8 δίσκους στο μηχανάκι που φαντάζεσαι τι προβλήματα μπορούν να δημιουργίσουν…

Μόνο για ένα λόγο, όταν κάποιος έχει πάνω από 4 – 5 δίσκους σε ένα σύστημα.

Είναι κάτι που πρόκειται να αντιμετωπίσω λίαν συντόμως καθώς θέλω να στήσω δυο συστοιχίες, raid 0 για το OS, raid 1 ή 1+0 για τα δεδομένα μου και συνάμα χρειάζομαι και χωρητικότητα περίπου 1Tb για source drives και backup.

Οι συστοιχίες θα μου κοστίσουν 4 – 6 δίσκους και δεν ξέρω πώς να στήσω το TB για να μην μαζέψω πάνω από 8 δίσκους στο μηχανάκι που φαντάζεσαι τι προβλήματα μπορούν να δημιουργίσουν…

καλα , ολοι το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουμε βρε παιδι μου :040:

Πιστεύω πως μέχρι και 250-300γίγα δίσκους συμφέρει, απο κεί και πάνω το κόστος είναι δυσανάλογο...αν οι τιμές των 400άρηδων ήταν χαμηλότερες δεν θα είχα πρόβλημα πάντως να τους προτιμήσω, γιατί αντιμετωπίζω πρόβλημα παρόμοιο με τον Orthodox...

...δεν είμαι πρόθυμος να πληρώσω για επιπλέον δίσκους για mirroring δεδομένων, αλλά έχω ήδη 4 δίσκους με δεδομένα που ειναι σχεδόν γεμάτοι και θέλω να βάλω άλλον έναν 80άρη για raid 0 για το λειτουργικό...

...οπότε για να κερδίσω χώρο δεν θα με πείραζε να έχω έναν 400άρη ή 500άρη αντί για 2χ200άρηδες + ...

καλα , ολοι το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουμε βρε παιδι μου :040:

Τα τρία πράγματα που ποτέ δεν φθάνουν: χρόνος, χρήμα και σκληρός δίσκος

πιστευω οτι για καποιον που θελει απλα

μεγαλο μεγεθος αποθηκευτικου χωρου

θα ηταν καλυτερο να παρει 2 320αρηδες για Raid 1

εχοντας πολυ καλες επιδοσεις και μεγιστη ασφαλεια

εγω παντως το καλοσκεφτομαι αμα πεσουν λιγο ακομα οι τιμουλες τους

για μια τριπλετα 400αρηδων σε Raid 5 με 750gb ωφελιμο χωρο...

αλλα θα προτιμουσα να κυκλοφορουσαν και σε SataII, 16mb cache εκδοσεις

πιστευω οτι για καποιον που θελει απλα

μεγαλο μεγεθος αποθηκευτικου χωρου

θα ηταν καλυτερο να παρει 2 320αρηδες για Raid 1

εχοντας πολυ καλες επιδοσεις και μεγιστη ασφαλεια

εγω παντως το καλοσκεφτομαι αμα πεσουν λιγο ακομα οι τιμουλες τους

για μια τριπλετα 400αρηδων σε Raid 5 με 750gb ωφελιμο χωρο...

αλλα θα προτιμουσα να κυκλοφορουσαν και σε SataII, 16mb cache εκδοσεις

Στο Raid1 θα χάνεις σε απόδοση ακόμα και από ένα single drive. Στο Raid 5 θα κερδίζεις από τη συστοιχία και θα χάνεις από cpu usage.

Το πιο σωστό είναι να μοιράσεις τα δεδομένα σου σε κατηγορίες και να φτιάξεις τις ανάλογες συστοιχίες με περισσότερους δίσκους….

Στο Raid1 θα χάνεις σε απόδοση ακόμα και από ένα single drive. Στο Raid 5 θα κερδίζεις από τη συστοιχία και θα χάνεις από cpu usage.

Το πιο σωστό είναι να μοιράσεις τα δεδομένα σου σε κατηγορίες και να φτιάξεις τις ανάλογες συστοιχίες με περισσότερους δίσκους….

Χειροτερες επιδοσεις με Raid 1 δεν θα εχεις...

αντιθετως, και αναλογα με τον controller ενδεχεται να δεις και αυξηση στο read transaction λογω δυο δισκων... και φυσικα της cache Του raid controller...

Στο raid 5 ναι μεν υπαρχει αυξημενη cpu utilization αλλα

πρωτον:

θεωρω αυτονοητο οτι μιλαμε για μη-οnboard controller οποτε αυτο μειωνεται στο ελαχιστο...

(ποιο το νοημα να στησεις 3χ400gb raid 5 και να ψαχνεσαι

αμα χρειαστει να αλλαξεις μητρικη?)

και στην τελικη, τι τους πηραμε τους dual core

και τι να τα κανουμε τα 4 και 5 ghz

αμα ειναι να σκεφτομαστε το αμελητεο cpu utilization που εχει ενα Raid 5

(σημειωτεον οτι μιλαμε για σκληρους δισκους

-ισως τον πιο παραμελημενο τομεα των H/Y σε θεμα επιδοσεων-)

βεβαια ολα αυτα εινα σχετικα καθως εξαρτωνται απο τις προτεραιοτητες που θετει ο καθενας....

εγω πχ θα εσκαγα ευχαριστως 250€ για ενα PCI-E SATAII NCQ RAID5 Controller...

ενω καποιος αλλος θα επερνε καλυτερη καρτα γραφικων για να παιζει καλυτερα το αγαπημενο του παιχνιδι...

ειναι καθαρα θεμα προσωπικων αναγκων...

Κοίτα μιλούσαμε για τους δίσκους κυρίως ως έχουν χωρίς να γνωρίζω ότι θεωρούσες αυτονόητο ότι οι συστοιχίες θα είναι σε pci express h/w controller.

Ο h/w controller κάνει τη διαφορά αλλά αλλάζει και το βασικότερο όλων που είναι το οικονομικό.

Για το raid 1 δεν νομίζω ότι αξίζει να μιλάμε γα τη διαφορά που έχει με τον single drive. Είναι μια η άλλη, ότι κερδίσεις στο read θα το χάνεις στο write…

Στα δυο σημεία πάντως που συμφωνούμε απόλυτα είναι ότι όντως κάθε σύστημα είναι διαφορετικό και πρέπει να στήνεται σύμφωνα με τη δουλειά και τις προτεραιότητες του καθένα και επίσης και εγώ θα έπαιρνα ένα καλό raid controller από μια κάρτα γραφικών… :001:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.