Cthulhu Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7, 2005 Σε ένα νωρίτερο post στη συγκεκριμένη ενότητα είχα αναφέρει πως η πιστή μου 21" Iiyama Vision Master Pro 510 με εγκατέλειψε μετά από 6 χρόνια λειτουργίας. Ενώ στην αρχή προσανατολιζόμουν προς την αγορά μιας 24άρας wide TFT, τελικά κατόρθωσα και βρήκα την ανυπέρβλητη 24άρα CRT της Sony, FW900 - δυστυχώς μεταχειρισμένη, γιατί η εταιρεία δεν φτιάχνει πλέον καινούριες - ή, αν φτιάχνει, σίγουρα δεν τις φέρνει πια στην Ελλάδα.Η θέαση της οθόνης, ακόμα κι εκτός λειτουργίας, δημιουργεί συναισθήματα δέους. Με το πίσω μέρος της να εκτείνεται ελάχιστα παραπάνω (2-3cm) από αυτό του μέσου 21" CRT, το γυαλί της FW900 απλώνεται με διαστάσεις 31x38cm (περίπου), έχοντας λόγο πλευρών 16:10 και με βέλτιστη μέγιστη ανάλυση την 1900x1200.Στη λειτουργία της, η FW900 παρουσίασε μια ιδιαιτερότητα την οποία πρώτη φορά βλέπω σε οθόνη. Συγκεκριμένα, όταν ανοίγει, είτε από εντελώς κλειστή είτε έχοντας πέσει απλά σε powersafe mode (για περισσότερο από μισή ώρα-τρία τέταρτα), το μαύρο της οθόνης φαίνεται σχεδόν σαν... πράσινο. Αυτό το φαινόμενο σταδιακά εξαφανίζεται μέσα στο επόμενο μισάωρο, γεγονός που με κάνει να συμπεραίνω πως γενικά η οθόνη χρειάζεται αυτό το τριαντάλεπτο "ζέσταμα", προκειμένου να αποδώσει.Το μενού της οθόνης είναι εντυπωσιακά πλούσιο, διαθέτοντας επιλογές που δεν έχω ξαναδεί σε monitor. Εκτός από τα αυτονόητα center και size καθώς και τις πέντε ρυθμίσεις γεωμετρίας, έτσι ώστε η εικόνα να πιάνει απ’ άκρη σ’ άκρη την επιφάνεια του monitor, αυτός που είναι γνώστης των οθονών και των ρυθμίσεών τους θα βρει πολλαπλούς τρόπους για να φέρει την εικόνα στα μέτρα του. Για παράδειγμα, δίνεται η δυνατότητα επακριβούς ρύθμισης της θερμοκρασίας του λευκού σε οποιοδήποτε επίπεδο από τους 5.000 μέχρι τους 11.000 Kelvin, σε βήματα των 100. Υποτίθεται πως το λευκότερο λευκό το παίρνουμε στους 6.500 (με τις τιμές κάτω απ’ αυτό να φέρνουν ελαφρώς προς το κόκκινο και τις τιμές πάνω απ’ αυτό να τείνουν προς το μπλε), όμως στην πράξη διαπίστωσα πως η τιμή των 7.000 ταιριάζει καλύτερα στο φωτισμό στον οποίο δουλεύω και γενικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το χρώμα. Αν ένιωθα περιπετειώδης, θα μπορούσα ακόμα να πειράξω ξεχωριστά το Bias και το Gain για καθένα από τα R-G-B. Μια άλλη εντυπωσιακή ρύθμιση είναι η λειτουργία για τη σύγκλιση των χρωμάτων, που μπορεί να γίνει στον οριζόντιο και τον κατακόρυφο άξονα, καθώς και μόνο στο πάνω ή μόνο το κάτω μέρος του κατακόρυφου άξονα. Τέλος, η οθόνη παρέχει τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης του moiré.Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως όλες τις ρυθμίσεις τις έκανα με τη βοήθεια του προγράμματος Test Pattern Generator (έκδοση 0.98b), το οποίο μου παρέχει 18 βασικές test patterns, που περιλαμβάνουν πρακτικά τα πάντα, από color bars και grayscale κλίμακες μέχρι έλεγχο του gradiation, μονόχρωμο Raster, crosshatch, convergence κλπ, με τα περισσότερα εκ των οποίων να μπορούν να δεχτούν διαφορετικές παραμέτρους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μου. Το προγραμματάκι το βρήκα σε δωρεάν trial version στη σελίδα http://www.idk-tech.com/products/techpcvg.html, η οποία trial είναι fully functional και χωρίς περιορισμό χρόνου. Ουσιαστικά, η μόνη διαφορά σε σχέση με τη full έκδοση, η οποία κοστίζει $19.90, είναι πως στην trial version απλά εμφανίζεται στην οθόνη της κάθε Test Pattern το λογότυπο της εταιρείας.Φτάνοντας στο ζουμί της υπόθεσης, η οθόνη στη χρήση δίνει πραγματικά τα ρέστα της. Στην ανάλυση των 1900x1200 μου επιτρέπει να βλέπω δύο σελίδες του word sto 100% τη μία δίπλα στην άλλη (για την ακρίβεια, μέχρι το 109%), ενώ η απόδοση των χρωμάτων, η κλίμακα του γκρι και το βάθος του μαύρου είναι τάξεις ανώτερο απ’ οτιδήποτε έχω δει σε οθόνη LCD. Παρά το widescreen, λόγω του 16:10 έχω ακόμα μαύρες μπάρες στο πάνω και το κάτω μέρος της οθόνης όταν βλέπω DVD, όμως η κατάσταση είναι σαφώς ανώτερη έναντι οποιουδήποτε 4:3 monitor. Όσο δε για τα παιχνίδια, η εμπειρία του GTA: San Andreas στην ανάλυση 1280x768 (δυστυχώς, η Radeon 9700 pro δεν σηκώνει παραπάνω. Χρειάζομαι αναβάθμιση :-( ) και με ενεργοποιημένο το Widescreen με διαβεβαίωσε πέραν από κάθε αμφιβολία πως είναι αδύνατον να επιστρέψω στις μη-widescreen καταστάσεις.Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη οθόνη είναι αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο υπάρχει σε PC monitor. Η ώριμη τεχνολογία CRT, ειδικά στη συγκεκριμένη, αμιγώς επαγγελματική εφαρμογή της (μην ξεχνάτε πως μιλάμε για μια οθόνη που κόστιζε γύρω στα 2.100 ευρώ όταν κυκλοφορούσε) κερδίζει κατά κράτος οποιαδήποτε LCD όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας, και μάλιστα χωρίς μπελάδες για καμένα πίξελ ή χρόνους απόκρισης. Πραγματικά, αν ψάχνετε το κορυφαίο στην εικόνα, σας εύχομαι να ψάξετε κι εσείς μια μεταχειρισμένη FW900, ή εναλλακτικά να μαζέψουμε υπογραφές για να ξαναξεκινήσει η Sony την παραγωγή τους (όχι ότι θα ιδρώσει τ’ αυτί τους, αλλά λέμε τώρα...).Άγγελος ΚυρίτσηςΥ.Γ.: Θα δημοσίευα φωτογραφίες, αλλά η μοναδική ψηφιακή μηχανή στο σπίτι είναι μια παμπάλαια (εξαετίας) Nikon 2.1 megapixel, που έχει γεράσει το CCD της και πλέον τα δείχνει όλα σε τόνους του κίτρινου.
emnezia Οκτώβριος 7, 2005 #2 Οκτώβριος 7, 2005 Φίλε μου καλορίζικη και καλοδούλευτη η οθόνη σου. Τελικά μέσα από 1000 ανέμους (παρακολουθούσα την αναζήτηση tft οθόνης που έκανες), κατέληξες στην ποιό σωστή για 'μένα κίνηση απ' τη στιγμή που δεν είχες πρόβλημα χώρου. Και υπογραφές πάντως να μαζέψουμε η crt εγκαταλείπεται από τις εταιρίες οπότε δεν βλέπω να επιστρέφουν στην παραγωγή.
mefistofelis Οκτώβριος 7, 2005 #3 Οκτώβριος 7, 2005 Μεγειες φιλε μου και καλοδουλευτη.Ποσο την αγορασες τελικα?
Cthulhu Οκτώβριος 7, 2005 Author #4 Οκτώβριος 7, 2005 € 600, ατρακάριστη, αγρατζούνιστη, χρησιμοποιημένη 2 χρόνια, με φουλ manual και καλώδια
Stelaras Οκτώβριος 7, 2005 #5 Οκτώβριος 7, 2005 Θα συμφωνησω μαζι σου ! Η FW900 ειναι η καλυτερη CRT που μπορεις να αγορασεις ! Καλοδουλευτη !!
Iannis Οκτώβριος 7, 2005 #6 Οκτώβριος 7, 2005 Καλά μας κουφανες παληκαρι Ευγε για την αγορά σου.Δουλευα ενα Monitor EIZO medical display και ενα της Sun silicongrafics στη δουλία Απλά ειναι σε άλλο επιπεδο αυτές οι οθόνες.Μια παρατηρηση Εαν η οθονη εχει 5 BNC εισοδους οδήγησε την απο την VGA με καλωδιο BNC VGA----> R-G-B-V-H Ετσι οδηγούσα την παλιά μου οθονη στο σπιτι (ΕΙΖΟ 17' Τ57S)Εχω τέτοιο καλωδιο το οποίο δεν το χρειαζομαι πιά. Το ειχα πάρει 5.000 δρχ.Στο χαρίζω εαν το θες χρεώνοντας σε τα εξοδα αποστολής.Εαν σε ενδιαφερει στειλε PM.Θα δεις διαφορά εαν εισαι γάτος με τα χρωματαΤο μοναδικό μειον ειναι οτι δεν παιζει πια το plug-play και θα την δηλωνεις manualy στα WIN ( σιγα τα αυγα))
aliendna511442169081 Οκτώβριος 7, 2005 #7 Οκτώβριος 7, 2005 Κι εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη 19" Viewsonic P90f μου.. Δε θα την άλλαζα για καμία TFT.. Θα την άλλαζα όμως για μία σαν τη δικιά σου.. Αλλά δυστυχώς δε βρίσκεται εύκολα κάτι τέτοιο.. Πού στο καλό τη βρήκες??
Cthulhu Οκτώβριος 7, 2005 Author #8 Οκτώβριος 7, 2005 Καλά μας κουφανες παληκαρι Μια παρατηρηση Εαν η οθονη εχει 5 BNC εισοδους οδήγησε την απο την VGA με καλωδιο BNC VGA----> R-G-B-V-H Ετσι οδηγούσα την παλιά μου οθονη στο σπιτι (ΕΙΖΟ 17' Τ57S)Εχω τέτοιο καλωδιο το οποίο δεν το χρειαζομαι πιά. Το ειχα πάρει 5.000 δρχ.Στο χαρίζω εαν το θες χρεώνοντας σε τα εξοδα αποστολής.Χίλια ευχαριστώ φίλε μου για την προσφορά σου. Όμως και την Iiyama με BNC την οδηγούσα (κι εγώ, στο τάληρο τό 'χα πάρει), και το παλικάρι που μου πούλησε τη Sony μου έδωσε κι εκείνος το BNC που χρησιμοποιούσε, οπότε είμαι κομπλέ από καλώδιαΤην οθόνη τη βρήκα σε αγγελία σε κάποιο site bazaar.gr ή κάπως έτσι. Το παλικάρι που την είχε είναι Freelancer 3D animator και ο μόνος λόγος που την άλλαξε είναι επειδή η 24 TFT BENQ που είχε αγοράσει έκανε καλύτερη εντύπωση στους πελάτες του (που, προφανώς, είναι άσχετοι και μαγεύονται από το μικρό της πάχος).Δύο πράγματα είναι εντυπωσιακά στην ιστορία. 1ον) ήμουν ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για την αγγελία, παρ' όλο που ήταν μήνες στο internet, και 2ον), ο animator χρησιμοποιεί κι εκείνος το ψευδώνυμο Cthulhu!Εγώ είμαι πεπεισμένος. Αυτή η οθόνη περίμενε εμένα. Ήταν δικιά μου χωρίς καν να το ξέρω και απλά περίμενε να τη βρω και να πάω να την πάρω.
Iannis Οκτώβριος 7, 2005 #9 Οκτώβριος 7, 2005 Ας την παρει λιγο ματι ο κόσμος * 24" CRT FD Trinitron wide-screen professional monitor with 16:10 aspect ratio (displays two full-size A4 pages side by side) * Exceptionally fine AG pitch of 0.23 - 0.27 mm * BLC automatically corrects adverse influences of the Earth´s magnetic fields to provide excellent colour purity * Dual signal inputs and input selection switch for easy switching between multiple PCs * Stunning design and colour for professional users with roll-up control panel * Intuitive OSD control for easy picture set-up and adjustment * USB hub (1up/4 down) for easy connectivity to USB-compatible peripherals * Optimal ergonomic resolution of 1920 x 1200 at 98 Hz * TCO´99 compliance
Stelaras Οκτώβριος 7, 2005 #10 Οκτώβριος 7, 2005 Γιαννη μη με μπριζωνεις τωρα και παρω φορα να ψαχνω αγγελιες !
Αναζητωντας Οκτώβριος 8, 2005 #11 Οκτώβριος 8, 2005 ετσι μεινετε πιστοι στις crt . πανε ολοι και αγοραζουν τφτ χωριςς να βλεπουν την ελλειψη ποιοτητας που επικρατει. ευγε τεκνον μου. και εγω 202ρ4 brilliance philips . θα εγκαταλειψω την πιστη μου μονο για την 30 αρα της apple εαν ολα πανε καλα απο θεμα ποιοτητας
Cthulhu Οκτώβριος 8, 2005 Author #12 Οκτώβριος 8, 2005 * Optimal ergonomic resolution of 1920 x 1200 at 98 HzΠάντως, βρε παιδιά, αυτό το 98 Hz τό 'χω μεγάλη απορία. Η Radeon 9700 Pro που έχω, απ' τα 85 πάει κατ' ευθείαν στα 100 (που η οθόνη δυστυχώς δεν τα υποστηρίζει). Ξέρετε καμιά πατέντα για να πιάσω τα 98, ή θα πρέπει να αλλάξω κάρτα γραφικών;Μάλλον θα κάνω ξεχωριστό topic για να το ρωτήσω αυτό.
Iannis Οκτώβριος 8, 2005 #13 Οκτώβριος 8, 2005 Πάντως, βρε παιδιά, αυτό το 98 Hz τό 'χω μεγάλη απορία. Η Radeon 9700 Pro που έχω, απ' τα 85 πάει κατ' ευθείαν στα 100 (που η οθόνη δυστυχώς δεν τα υποστηρίζει). Ξέρετε καμιά πατέντα για να πιάσω τα 98, ή θα πρέπει να αλλάξω κάρτα γραφικών;Μάλλον θα κάνω ξεχωριστό topic για να το ρωτήσω αυτό.Υπαρχει utilitiy που αλλαζεις το tefrece rate με βημα 1 MHz Δεν θυμαμαι ακριβως ποιο Το ειχα παλια που επεζα Falcon4. Ψαξε το google-twcows
Iannis Οκτώβριος 8, 2005 #14 Οκτώβριος 8, 2005 Γιαννη μη με μπριζωνεις τωρα και παρω φορα να ψαχνω αγγελιες ! Στελιο αυτη την βρισκεις 2200 $ Εχει βγαλει και το καινουργιο μοντελο GWF900 ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ 2500$ STO USA Ειναι καθαρή wide 16:9 ενω η FW900 ειναι 16:10 Καλο ψαξιμο
Cthulhu Οκτώβριος 8, 2005 Author #15 Οκτώβριος 8, 2005 Υπαρχει utilitiy που αλλαζεις το tefrece rate με βημα 1 MHz Δεν θυμαμαι ακριβως ποιο Το ειχα παλια που επεζα Falcon4. Ψαξε το google-twcows Μάλλον εννοείς Hz :p Το κάνει το powerStrip. Τώρα παίζω στα 96,998 (κοίτα ακρίβεια ο δικός σου!). Δυστυχώς, για κάποιο λόγο η οθόνη δεν ανεβαίνει ούτε στα 97 ούτε στα 98, αλλά από τα 85 είμαι πολύ καλύτερα Πάντως, ενώ το 16:9 είναι καλύτερο για ταινίες, το 16:10 είναι που επιτρέπει δύο πλήρεις σελίδες Α4 σε φυσικό μέγεθος, τη μία δίπλα στην άλλη (που ενδιαφέρει πολύ εμένα για τη συγγραφική δουλειά μου).
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.