kbilly13 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2005 #1 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 3, 2005 Eδώ και 3 μέρες έχω στα χέρια μου το νέο chipset για Amd το ULi 1695 (ULi M1695/ULi M1567) σε υλοποίηση της Asrock Κυρίως από περιέργεια και για δοκιμή, και σε συνδυασμό με την χαμηλή συγκριτικά τιμή των 73-75 ευρώ. Ξεκινώντας από τη συσκευασία λοιπόν, υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά: 1*ide cable, 1*floppy cable, 1*sata, 1*4pin to sata adapter, το cdάκι του, το βιβλιαράκι του και ..that's all To motherboard είναι full size atx, και όσον αφορά την τροφοδοσία το βύσμα είναι 20πινο (+ το 4πινο 12v βέβαια) Από εξοπλισμό έχουμε τα βασικά... 10/100 lan, 2*sata (με υποστήριξη raid0,1,jbod), 2*ide, 7.1 sound, 4*usb2.0 Θετική είναι η ύπαρξη ενός sataII controller (υποδοχή για έναν επιπλέον -sataII- δίσκο) και μάλιστα πάνω στο pci-express bus ("worldwide first" όπως το διαφημίζει η Asrock). Η ιδιαιτερότητα είναι η ύπαρξη (εκτός του pci-e 16X) και μια agp8X υποδοχής για κάρτες agp και μάλιστα όχι "κομμένη", αλλά full speed! Kάτι σίγουρα θετικό για όσους έχουν παλαιότερες κάρτες... υπάρχει η δυνατότητα για χρήση ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ pci-e KAI agp κάρτας γραφικών, και απεικόνισης σε 4 οθόνες! Η άλλη ιδιαιτερότητα είναι η ύπαρξη υποδοχής για τους μελλοντικούς Μ2 ΑΜD επεξεργαστές!(με τη μορφή cpu -memory- board, και τα αντίστοιχα jumpers, κάτι που έχουμε ξαναδεί από την Asrock). H μητρική δέχεται όλους τους socket939 επεξεργαστές (FX, X2, A64 - rev.E) και διαθέτει 4 υποδοχές για μνήμες (ddr/400/333/266) με το dual chanel να ενεργοποιείται στις θέσεις 1-2, 3-4 ή όλες μαζί. Για την ψύξη των chipsets υπάρχουν ψυκτράκια (αρκετά ογκώδες - τύπου Asus - για το NB, μικρότερο για το SB) χωρίς ανεμιστηράκια(...και θόρυβο). Βγάζοντας τα, είδα ότι το ΝΒ είχε πολύ λίγη thermal paste, οπότε ενήργησα αναλόγως - συνιστώ να το checkάρετε.. Περνώντας στο bios ένιωσα λίγο "άβολα" καθότιν ΑΜΙ... διαφορετικό Interface, διαφορετικές ρυθμίσεις-τρόπος επιλογής (μου θύμισε ένα παλιότερο laptop που είχα) - συνηθίζεται όμως μετά από λίγες μέρες (για να το παίζεις στα δάκτυλα) Εδώ οι ρυθμίσεις για tweaking-overclocking θα έλεγα ότι είναι οι απολύτως βασικές με το vcore να φτάνει 1.45 max (για winchester-venice) και το vmem με ρυθμίσεις auto-normal-high - αυτά είναι τα volts... Oι ρυθμίσεις για τις μνήμες είναι οι βασικές (με τη μορφή 2.5-3-8-3) επιλογή 1Τ-2Τ, burst length (2-4-8), και τα στάνταρ ht link (εδώ χωριστά για SB-NB). (στο καινούριο beta bios από το ocworkbench.com, μπήκαν επιπλέον τα "max asynch latency" και "read preamble" ενώ και το fsb "ανοίγει" μέχρι τα 400 - από τα 300...) Έγινε λοιπόν το στήσιμο, με το μηχάνημα να συμπληρώνεται από: Α64 3000+ winchester με arctic freezer64 ψύκτρα 2*256 Corsair Value Select ddr/400 Asus N6600 (η "απλή") pci-e 128mb-128bit Μaxtor sata 160gb SB Audigy ES PSU HEC480AP, και όλα αυτά σε κουτί Lian-Li PC61 (Ωραία φιλοξενία για την Asrock.. ) Win XP pro SP2 λοιπόν, drivers, προγράμματα... όλα καλά Πρώτη δοκιμή να δω αν δουλεύει το Cool & Quiet ... pass (φωτό 1) Αμέσως 1.45vcore, memory voltage στο high και check οι "γραμμές" και οι θερμοκρασίες ... pass (φωτό 2) (θα συνεχίσω... περιμένετε )
kbilly13 Οκτώβριος 3, 2005 Author #2 Οκτώβριος 3, 2005 Στη συνέχεια έψαξα να βρώ max STABLE 100% συχνότητα επεξεγαστή με 1.45v... 2270Mhz λοιπόν και ..ευχάριστη έκπληξη, καθώς πήγε παραπάνω 40-50Mhz από τη Gigabyte με το ίδιο vcore! (Mήπως παίζει ρόλο ότι τώρα έχω 2*256 αντί 2*512?..δεν ξέρω) Βρήκα και ότι οι μνήμες πάνε κάπου στα 235 με 2.5-3-3-8 1Τ, οπότε κατέβασα το multi στο 8, μνήμες στα 166 (cpu/10), έτσι ώστε να πετύχω το setup που συμφέρει... Ανεβάζοντας λοιπόν fsb, έφτασα στα 8*284! με τις μνήμες στα 227 2.5-3-3-8 1Τ, περνώντας 2ωρο prime blend test, priority10! (ξέχασα να πάρω screenshot... θα το ξανατρέξω αύριο για να λυθούν τυχόν αμφιβολίες). Για να δω και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, έτρεξα το Α64 Τweaker (δεν το χρησιμοποίησα... απλά για να δω..) (φωτό 1) Αφού λοιπόν έλεγξα ότι είναι απόλυτα σταθερή συχνότητα ξεκίνησα benchmarks.. (φωτό 2 & 3)
kbilly13 Οκτώβριος 3, 2005 Author #3 Οκτώβριος 3, 2005 για να δούμε πως πάει και από ταχύτητα δίσκου....
kbilly13 Οκτώβριος 3, 2005 Author #4 Οκτώβριος 3, 2005 ...αρκετά ικανοποιητικά, ενώ και η απόκριση του συστήματος γενικότερα είναι πολύ γρήγορη και άμμεση... Στη συνέχεια, και αφού ανέβασα την κάρτα γραφικών στα 400/615 (όχι οριακά αλλά με περιθώριο ασφαλείας) έτρεξα και 3d (nvidia oficial 78.01 drivers) με τον επεξεργαστή πάντα στα 2270 με 284fsb, και τις μνήμες στα 227
kbilly13 Οκτώβριος 3, 2005 Author #5 Οκτώβριος 3, 2005 Η εικόνα λοιπόν μέχρι τώρα είναι πολύ θετική, απρόβλεπτα καλή θα έλεγα, ενώ το motherboard δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αστάθειας!Η όποιες ελλείψεις στον εξοπλισμό ή οι πολυτέλειες δικαιολογούνται από την πολύ χαμηλή τιμή του...ενώ και στο overclocking δείχνει να τα πηγαίνει πολύ καλά...Πολύ καλά λοιπόν έως τώρα... να περάσει λίγο ο καιρός, να το δουλέψω περισότερο για να έχω και μία καλύτερη εικόνα...αυτό που μένει είναι να αποδειχτεί και αξιόπιστοΕννοείται ότι θα προσπαθήσω και με χαμηλότερα multies για να βρω max fsb...σιγά σιγά όμως, να στρώσει πρώτα1η εικόνα λοιπόν... θετικότατη!
schumifer Οκτώβριος 3, 2005 #6 Οκτώβριος 3, 2005 Εγώ ένα μόνο θα ζητήσω .Κοίτα μην το πετάξεις μέχρι να βγουν οι Μ2 να δούμε πόσο πραγματικά συμβατοί θα είναι με τη μητρική
kbilly13 Οκτώβριος 3, 2005 Author #7 Οκτώβριος 3, 2005 καλά, για να το πετάξω, δεν το πετάω... (θα το πουλήσω όμως κάποια στιγμή, γιατί η Gigabyte περιμένει στη γωνία, έναν διπύρηνο, 2*1gb ram, και ένα sataII raid... σε κανά-δυο μήνες.. ) Xωρίς πλάκα τώρα, το motherboard σίγουρα δεν είναι για πέταμα και αξίζει με το παραπάνω τα λεφτά του, με πολύ καλό ocing, σταθερότητα και επιδόσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τα nforce4.... ειδικά σε ταχύτητα-απόδοση δίσκου, αλλά και στο spi με 37sec από 2270ΜΗΖ... ενώ δεν το βλέπω να υπολείπεται και στα υπόλοιπα παρά τις πολύ λιγότερες επιλογές για tweaking από το bios...
vgiozo Οκτώβριος 3, 2005 #8 Οκτώβριος 3, 2005 Πολύ καλή δοκιμή kbilly...κι όντως αξιόλογη μητρική...θά θελα να δω κι άλλες εταιρείες με ανάλογες προτάσεις...
SoulRiver Οκτώβριος 4, 2005 #9 Οκτώβριος 4, 2005 Μηπως εχεις αρχισει απο τωρα να την πουλας την Mobo με εμεσο τροπο ? Ακουγεται παρα πολυ συμφερουσα λυση για ενα συστημα χωρις πολλες απαιτησεις Θα την εχουμε στα υποψην
schumifer Οκτώβριος 4, 2005 #10 Οκτώβριος 4, 2005 Βρε συ σάμπως και γίνεται κάνα απλό vcore και vmem μοντάρισμα στη μητρική να γίνει ο χαμός? Από μόσφετ πόσα βλέπεις? Ψήνονται ή χαλαρώνουν όταν δίνεις ρεύμα? Το πολύμετρο τι λέει για τις μνήμες?
yanni Οκτώβριος 4, 2005 #11 Οκτώβριος 4, 2005 Το μόνο αρνητικό αν θυμάμαι για τα ULi είναι η ταχύτητα του USB controller. Αν δοκιμάσεις HD Tach με εξωτερικό δίσκο νομίζω δεν θα περάσει τα 15-20ΜΒ/sec την στιγμή που όλα τα άλλα σύγχρονα chipsets, πλην ATi, περνάνε τα 30ΜΒ/sec.
JimmyFox Οκτώβριος 4, 2005 #12 Οκτώβριος 4, 2005 Βρε schumi, η μητρική παίρνει vcore mod. Σου είχα απαντήσει σε ένα προηγούμενο thread.@kbilly, πολύ αξιόλογη μητρική ε? Να τον ακούς τον παλιό. Αυτό για τους M2 μολογώ οτι δεν το ήξερα. Ελπίζω να παίρνει καρτούλα και για 754.Και κλοκάρει και ωραία. Δεδομένου οτι ο Winnie μου πάει στα 2500 με 1.45V, θα με βόλευε αφάνταστα. @soulriver, μπα... η μητρική έχει ήδη κατοχυρωθεί σε ποιόν θα πουληθεί....___________________________________________________________________Ανεβάζοντας λοιπόν fsb, έφτασα στα 8*284! με τις μνήμες στα 227 2.5-3-3-8 1Τ, περνώντας 2ωρο prime blend test, priority10! Μια ακόμα απόδειξη της αναξιοπιστίας των reviews που διαβάζουμε στο internet.Δυστυχώς είναι πάρα πολλοί αυτοί που κανονίζουν τις αγορές τους σύμφωνα με αυτά...http://www.tbreak.com/reviews/article.php?cat=mobos&id=406&pagenumber=2Μετά βίας κατάφεραν λέει να φτάσουν τα 220ΜΗζ ΗΤΤ... Όταν ο kbilly έφτασε τα 284 και ακόμα δοκιμάζει. Εκτός πια και αν o billy είναι και **** τους overlcockers (όχι οτι δεν είναι βέβαια...) και κάνει μάγια.
TASOS Οκτώβριος 4, 2005 #13 Οκτώβριος 4, 2005 Φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνει....άν τελικά... βγάλουν σε παραγωγή τo ULI ή ASUS & ABIT**φήμες του Internet**
sakattack1442169065 Οκτώβριος 4, 2005 #14 Οκτώβριος 4, 2005 τελεια επιλογη για οποιον εχει AGP και δε θελει να ξαναλλαξει μητρικη οταν την αναβαθμισειτωρα αυτα με τις addon καρτες για νεα socket, ποτε δεν τα θεωρησα χρησιμα για απλους χρηστες. μονο για καμμια επιχειρηση που θελει αναβαθμιση χωρις να αλλαζει μητρικη και να ξαναστηνει windows-driversΑλλωστε ποιος θα εβαζε τον επεξεργαστη του να κρεμεται αναποδα μεσα στο κουτι? (ή μηπως ειναι απο πανω, οποτε θα στεκεται ορθιος)να εχει και καμμια γομαροψυκτρα επανω ... :003:
spresv Οκτώβριος 4, 2005 #15 Οκτώβριος 4, 2005 Αλλωστε ποιος θα εβαζε τον επεξεργαστη του να κρεμεται αναποδα μεσα στο κουτι? (ή μηπως ειναι απο πανω, οποτε θα στεκεται ορθιος)να εχει και καμμια γομαροψυκτρα επανω ... :003: Ενω οσοι εχουνε βαλει ψυκτρες 1.5+ κιλων επανω στο socket (συμπεριλαμβανομενου και εμου) ειναι πιο σοφρωνες, ε?
sakattack1442169065 Οκτώβριος 4, 2005 #16 Οκτώβριος 4, 2005 εκει ομως προβλεπεται τετοιο βαρος, στηριζεται με τις βιδες σε ολη τη μητρικη η οποια ειναι γερα βιδωμενη στο caseγια σκεψου η addon καρτα, που θα στηριζεται μονο απο ενα βυσμα τυπου VGAκαι η vga τουλαχιστον βιδωνει και στο backplate ...
naz Οκτώβριος 4, 2005 #17 Οκτώβριος 4, 2005 μπραβο billy πολυ ωραια παρουσιαση.μια καλη επιλογη,που δειχνει να τα κανει ολα και να συμφερει....αυτες οι υλοποιησεις απο μικρες εταιρειες χρειαζονται.Εχω και ενα καλο προαισθημα για το θεμα αξιοπιστια....παρεπιπτοντως απο που αγοραστηκε η μητρικη? ισως παρω μια ιδια αυτες τις μερες,η τιμη της ειναι πολυ δελεαστικη
kbilly13 Οκτώβριος 4, 2005 Author #18 Οκτώβριος 4, 2005 Aν και πρέπει να έχει ξαναειπωθεί, υπάρχει και vcore (για 1.55v) και vmem mod (για 3.00v) που θα τα βρείτε στο "ocworkbench.com", ενώ ασχολούνται και με τα bios: http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/bios/betabios.htmκαι υπάρχει και αντίστοιχο forum...Υπάρχουν και άλλοι που το έχουν πάει και καλύτερα (προσωπικά δεν έχω προλάβει να κάνω περαιτέρω δοκιμές ακόμα), αλλά για να μην τα βγάζουμε όλα τέλεια και ονειρικά πλασμένα, υπάρχει και "cold boot"...Mερικές φορές θα χρειαστεί να πατηθεί το "reset" για να ξεκινήσει, ενώ έχει τύχει να μην κάνει και restart αμέσως - αυτά με 284htt από το biosBέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να "μουλαρώσει" (πάντα το "hard reset" ή το power off και ξανά start, λύνει το πρόβλημα), και ίσως να ευθύνεται για αυτό το beta bios που έχω βάλει, ή η επιλογή "boot safe guard" (ή κάπως έτσι) που έχω επιλέξει στο bios... και να το κάνει για ασφάλειαΜε κάποιες γρήγορες δοκιμές - δεν ασχολήθηκα πολύ σήμερα- δεν μπόρεσα πάντως να πιάσω 300+ htt (με Multi 7 και διαιρέτη 133 στις μνήμες)Πολύμετρο δεν έχω βάλει πάνω να μετρήσω, ούτε και είδα πόσο ζεστά είναι τα mosfets-chipsets, θα το δω και αυτό όμως κάποια στιγμή Γιάννη δεν έχω δίσκο usb για να τεστάρω την ταχύτητά του - έχω βάλει πάνω printer, scanner, ψηφιακή, mouse, (τις γέμισα τις θύρες) οπότε δεν μπορώ να πω πολλά για την ταχύτητα του usb (δουλεύουν κανονικά πάντως)Επίσης και η SB Audigy ES, δεν μου κάνει προβλήματα - παίζει κανονικάΚαλά, αν βγάλουν και άλλες εταιρείες (και μακάρι) όπως Asus Abit κτλ πιστεύω θα πάνε ακόμα καλύτερα... το chipset φαίνεται να είναι overclockable και με περισσότερα ρεύματα και tweaking θα απογειωθεί πιστεύωΤώρα αυτό με την add-on κάρτα για τους Μ2, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι "λειτουργικό", και πόσο καλά θα στηρίζεται, και τι απόδοση θα έχει, πάντως καλό είναι που υπάρχει... (και ειδικά σε αυτήν την τιμή...)
kbilly13 Οκτώβριος 4, 2005 Author #19 Οκτώβριος 4, 2005 μπραβο billy πολυ ωραια παρουσιαση.μια καλη επιλογη,που δειχνει να τα κανει ολα και να συμφερει....αυτες οι υλοποιησεις απο μικρες εταιρειες χρειαζονται.Εχω και ενα καλο προαισθημα για το θεμα αξιοπιστια....παρεπιπτοντως απο που αγοραστηκε η μητρικη? ισως παρω μια ιδια αυτες τις μερες,η τιμη της ειναι πολυ δελεαστικηNazz η μητρική παίζει από 73-75 ευρώ περίπου στα μαγαζιά, δεν μπορώ να σου προτείνω από που να την αγοράσεις.... όπου τη βρεις χτύπα την... :002:
schumifer Οκτώβριος 5, 2005 #20 Οκτώβριος 5, 2005 Πάντως όντως αν υπήρχε και τρόπος να βάλεις κανένα από τα μικρά 754 σεμπρόνια πάνω θα ήταν η τέλεια αγορά .Συμβατότητα για πολύ καιρό. Όσο για τη στήριξη, δόξα τω καλώ Θεώ εργαλειάκια έχουμε ,ιδεούλες υπάρχουν χεράκια έχουμε, ε ... κάτι θα καταφέρουμε
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.