nasty_daemon Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2005 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 26, 2005 Ειμαι στην αγορα για scsi δισκο Μια ζωη seagate δισκους αγοραζα και το ιδιο θα κανω και τωρα. Μιλαμε παντα για SCSI U320 15000rpm και Linux αποκλειστικα σε μητρικη s939 ..μια ΑSUS SLI με NForce4 εναν AMD X2 και για ενα scsi δισκο. Αυτo που με απασχολει ειναι ο controller. Δεν θελω να αγορασω PCI controller γιατι τις λιγες PCI που εχω τις χρειαζομαι. Ουτε PCI-X θελω γιατι εκει θα μπει η καρτα γραφικων και νομιζω οτι για ενα δισκο που θελω εγω παραειναι πολυ γρηγορο το bus.Ουτε RAID θα κανω οποτε ουτε αυτο θελω.Απο οτι βλεπω ολοι οι controllers ειμαι με ενα σωρο RAID και δεχονται και πολλες συσκευες κατι που ανεβαζει την τιμης τους κατακορυφα. - Oταν ο controller ειναι 64bit (64-bit/66MHz PCI) σημαινει oτι μπαινει σε PCIe x1 ή x4 ή x16 ?? -Kαποιες λυσεις(~250) που εχω βρει απο Intel και Adaptec ειναι μονο σε PCI-X.Mα αυτο ειναι το ποιο γρηγορο bus πως ειναι δυνατον να βγαζουν φτηνα μοντελα για αυτο και οχι για το PCIe {x1 , x4} Η Adaptec βλεπω οτι εχει δεσποζουσα υποστηριξη στον πυρηνα. Σκεφτομαι για κατι σε http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=6634 --Specs και για δισκο http://www.mgmanager.gr/view.asp?ID=5030 Εχω αποφασισει για scsi οποτε δεν σκεφτομαι εναλλακτικες του τυπου RAID με Raptop.. YΓ1:Αυτη ειναι μια αλλη εναλακτικη που τη σκεφτομαι λιγο παραπανω επειδη νομιζω οτι οι SCSI ειναι βραχοι αντοχη στον χρονο: Οσο περιπου κανουν 2 U320 serial attached scsi κανει ενας U320 scsi δισκος με λιγο μικροτερη χωρητικοτητα και τιμη. Δηλαδη αν βαλω 2 U320 serial attached scsi σε RAID 0 θα ανοιγοκλεινω τα ματια και θα εχει μπουταρει το Linux ? :066: Οποιαδηποτε προταση για δισκο ή controller καλοδεχουμενη ΥΓ2: κατι για bios update που διαβασα για τον παραπανω adaptec SCSI controller αφορα τον controller ή την μητρικη ?? .. γιατι στο site της adaptec βλεπω μονο EXE link Link to comment Share on other sites More sharing options...
CmoS Σεπτέμβριος 26, 2005 #2 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Στο μονο που ξερω και μπορω να σου απαντησω ειναι οτι ο controller Που ειπες ειναι για PCI 64 οχι PCI_EX δλδ δε μπαινει στην μητρικη σου... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nasty_daemon Σεπτέμβριος 26, 2005 Author #3 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Στο μονο που ξερω και μπορω να σου απαντησω ειναι οτι ο controller Που ειπες ειναι για PCI 64 οχι PCI_EX δλδ δε μπαινει στην μητρικη σου...Για να καταλαβω .. εχουμε:PCIe {x1 x4 x16}PCIe x16 = PCI-X ??Tο PCI 64bit τι ειναι ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #4 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Θυρες 64bit PCI εχουν κατα κανονα οι server. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nasty_daemon Σεπτέμβριος 26, 2005 Author #5 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Θυρες 64bit PCI εχουν κατα κανονα οι server.Οποτε θελω μια λυση ειται PCI , ειτε PCI-X σωστα ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #6 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Οποτε θελω μια λυση ειται PCI , ειτε PCI-X σωστα ?Επειδη δεν το προσεξα νωριτερα ... το PCI-X ειναι αλλο απο το PCIex .To PCI-X και αυτο προοριζεται για server .Mε δεδομενο οτι δεν υπαρχουν scsi controllers σε PCIex . Βασικα δεν υπαρχει τιποτε αλλο περα απο καρτες γραφικων αυτη τη στιγμη.Αναγκαστικα πας σε λυση PCI .Χρειαζεσαι raid controller για scsi . Οχι απλο scsi controller. Link to comment Share on other sites More sharing options...
backgroundman Σεπτέμβριος 26, 2005 #7 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Καταρχήν έχεις δίκιο στο οτι οι SCSI είναι βράχοι αντοχής στο χρόνο, για αυτό και χρησιμοποιούνται κατα κόρων σε servers και μεγάλα workstations. Κατα τα άλλα είναι πολύ ακριβά όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτή την τεχνολογία, να φανταστείς ενα καλώδιο SCSI2 LVD εσωτερικό έχει 35 με 65 ευρώ (!!!).Γενικά αν δε φτιάχνεις κάποιο server, για home pc για μένα είναι πολλά τα λεφτά και καλύτερα να στραφείς σε SATA2 λύσεις (raptor + RAID0 ή τίποτα τέτοιο).Δέ ξέρω κατα πόσο ποιο γρήγοροι είναι οι SCSI U320 απο τους SATA2 αλλα σίγουρα δεν αξίζουν τόσα λεφτά παραπάνω (βεβαια αν τα έχεις να δίνεις όπου θες).Μια καλή λύση είναι να ψάξεις για μεταχειρισμένους controller σχετικά σύγχρονους (U320) για να γλητώσεις κάποια λεφτά.Τέλος να πω οτι PCI64 ή PCI-X υπάρχει σε server m/b και είναι πιο μακρύ απο το PCI (περίπου όσο το παλιό ISA). Αν πας στη σελίδα της Tyan που φτιάχνει πολλά server m/b θα το δείς στα περισσότερα μοντέλα της. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nasty_daemon Σεπτέμβριος 26, 2005 Author #8 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Επειδη δεν το προσεξα νωριτερα ... το PCI-X ειναι αλλο απο το PCIex .To PCI-X και αυτο προοριζεται για server .Mε δεδομενο οτι δεν υπαρχουν scsi controllers σε PCIex . Βασικα δεν υπαρχει τιποτε αλλο περα απο καρτες γραφικων αυτη τη στιγμη.Αναγκαστικα πας σε λυση PCI .Χρειαζεσαι raid controller για scsi . Οχι απλο scsi controller.Ευχαριστω για τις πληροφοριες.Παιδες οτι κοιταω σε plaisio, e-shop και mgmanager ολα λενα για64-bit/66MHz PCI στο site των κατασκευαστων !!Δεν υπαρχει κατι σε PCI απλη στα 33MHz ?Stelaras εισαι σιγουρος για αυτο που γραφεις ?http://www.technixx.gr/deeplink.jsp?PROD=34520&ext=skroutz Kαπου εχω μπερδευτει παιδια :085: Μπορει καποιος να ξεδυαλυνει το τοπιο για το τι παιζει με τους scsi ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #9 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Με επιασες αδιαβαστο . Δεν το ηξερα oτι ειχε βγει SCSI controller για PCIex ...Oταν εψαχνα πριν αρκετους μηνες , δεν εβρισκα τιποτα. Αλλα και 700+ Ευρω μονο για controller ???... δεν βαζω 4 raptor των 74GB σε raid0 ??? Καλυτερα θα πανε ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon6401442169101 Σεπτέμβριος 26, 2005 #10 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Τα έχουμε ψυλομπερδέψει η μου φαίνεται ?PCI 64Bit είναι οι κάρτες σαν αυτή ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί σε PCI-E.. και σε PCI απλή μπαίνει ελάχιστες φορές βλ. Adaptech 29160 και 39320.. ο 39320 Δεν μπορεί να μπει σε απλή PCI.. Sorry αλλά πρέπει να θυσιάσεις τουλάχιστον μία PCI θύρα αν θες να δουλέψεις με SCSI αλλιώς αγόρασε άλλο σύστημα βλ. Xeon και Opteron όπου πολλές φορές έχουν και SCSI onboard+ PCI 64Bit..Περιττό να αγοράσεις SCSI Raid Controller εκτός και αν σκέφτεσαι να φτιάξεις Server και θες να έχεις και γρήγορες ταχύτητες στους δίσκους SCSI μόνο τότε.. Αλλιώς παίρνεις ένα κανονικό και κάνεις την δουλειά σου.. Αν θες έχω ένα 29160 όπου μπαίνει και σε απλή PCI.. ενδιαφέρεσαι ? :080: Να και το έφερε η κουβέντα ποια είναι η διαφορά του ST318453LC με τον ST318453LW ?? Μιλάω για ίδια RPM και GB.. Μήπως ο ένας είναι removable και ο άλλος όχι :087: ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nasty_daemon Σεπτέμβριος 26, 2005 Author #11 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Τα έχουμε ψυλομπερδέψει η μου φαίνεται ?PCI 64Bit είναι οι κάρτες σαν αυτή ΔΕΝ μπορεί να εφαρμοστεί σε PCI-E.. και σε PCI απλή μπαίνει ελάχιστες φορές βλ. Adaptech 29160 και 39320.. ο 39320 Δεν μπορεί να μπει σε απλή PCI.. Sorry αλλά πρέπει να θυσιάσεις τουλάχιστον μία PCI θύρα αν θες να δουλέψεις με SCSI αλλιώς αγόρασε άλλο σύστημα βλ. Xeon και Opteron όπου πολλές φορές έχουν και SCSI onboard+ PCI 64Bit.. Περιττό να αγοράσεις SCSI Raid Controller εκτός και αν σκέφτεσαι να φτιάξεις Server και θες να έχεις και γρήγορες ταχύτητες στους δίσκους SCSI μόνο τότε.. Αλλιώς παίρνεις ένα κανονικό και κάνεις την δουλειά σου.. Αν θες έχω ένα 29160 όπου μπαίνει και σε απλή PCI.. ενδιαφέρεσαι ? :080: Να και το έφερε η κουβέντα ποια είναι η διαφορά του ST318453LC με τον ST318453LW ?? Μιλάω για ίδια RPM και GB.. Μήπως ο ένας είναι removable και ο άλλος όχι :087: ?? pokemon640 θα παω σε PCI αφου δεν υπαρχει αλλη λυση. Εχεις δοκιμασεις καποιον controller για U320 σε PCI ?? Αυτος που πουλας ειναι U160. Την διαφορα στους Seagate δισκους που αναφερεις την ειδα στο site. Noμιζω το ενα ειναι θηλυκο και το αλλο αρσενικο !!! PCI-X != PCIe x16 , σωστα ? Παντως διαβασα οτι το PCI-X ειναι backwards compatible με PCI 32bit. /edit: Μολις ειδα οτι δεν υπαρχει τιποτα σε PCI 32bit και U320. Διορθωστε με αν κανω λαθος. @Stelaras υπαρχουν και φτηνοτερες λυσεις στα 600ευρω(παλι πολλα ειναι ομως ) link1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #12 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Να και το έφερε η κουβέντα ποια είναι η διαφορά του ST318453LC με τον ST318453LW ?? Μιλάω για ίδια RPM και GB.. Μήπως ο ένας είναι removable και ο άλλος όχι :087: ??LCLow Voltage Differential, 80-pin SCALWLow Voltage Differential, 68-pin Wide SCSI Connector Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon6401442169101 Σεπτέμβριος 26, 2005 #13 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 pokemon640 θα παω σε PCI αφου δεν υπαρχει αλλη λυση.Εχεις δοκιμασεις καποιον controller για U320 σε PCI ??Αυτος που πουλας ειναι U160.Την διαφορα στους Seagate δισκους που αναφερεις την ειδα στο site.Noμιζω το ενα ειναι θηλυκο και το αλλο αρσενικο !!!PCI-X != PCIe x16 , σωστα ?Παντως διαβασα οτι το PCI-X ειναι backwards compatible με PCI 32bit./edit:Μολις ειδα οτι δεν υπαρχει τιποτα σε PCI 32bit και U320.Διορθωστε με αν κανω λαθος.Αν η PCI-X είναι backwards compatible με PCI 32bit τότε δεν νομίζω να αντιστοιχεί με την PCI-E..Δυστυχώς δεν υπάρχει Controller 320 σε απλή PCI.. οπότε αναγκαστικά κατεβαίνεις στα 160MB/s(Θεωρητικά) βέβαια κακώς που δεν έχουν βγάλει Motherboard με PCI2 σε A64 :088: .. παλιά είχε βγάλει η gigabyte την K8NXP R2 και K8NXP Ultra64 αλλά τότε κοστίζαν.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #14 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 1oν) Ο SCSI controller που σου αναφερει ο pokemon δεν ειναι raid.2ον) Το pci-x δεν εχει καμμια σχεση με το pcie ... ειτε 1χ ειτε 8χ ειτε 16χ . Ειναι αλλο πραγμα . (http://h18004.www1.hp.com/products/servers/technology/pci-x-enablement.html) Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthMoul Σεπτέμβριος 26, 2005 #15 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα του scsi παίζει η cache που έχει ο controller. Στο γραφείο έχω scsi u320 raid 5 με mylex controller 128M cache και transfer rates καπου 130 Mb/sec.Πάντως η γνώμη μου είναι πως για μη επαγγελματική χρήση είναι υπερβολή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orthodox Σεπτέμβριος 26, 2005 #16 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 1) Αν το βάλεις σε απλή PCI 32bit / 33MHz το maximum που θα πιάσεις είναι 133MB/s που επιτρέπει αυτή η αρχαιότητα (bottleneck) 2) PCI-X είναι ταχύτερες εκδόσεις των PCI και είναι 64bit 66/100/133MHz όπου εδώ το bandwidth μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τους SCSI δίσκους αλλά ούτε η μητρική σου έχει PCI-X και δεν βγάζουν για desktop pc. 3) To PCI-E (PCI Express) έχει για τα δεδομένα των άλλων expansion slots, “απεριόριστο” bandwidth (πχ το PCI-Express x1 πιάνει πάνω από 500 MB/s) υπέρ αρκετό για κάθε ανάγκη. Το αρνητικό είναι ότι σαν καινούρια τεχνολογία οι κάρτες που υπάρχουν είναι και λίγες και πανάκριβες όπως αυτή της intel που έχεις στο link παραπάνω. Όσο για το SAS το θετικό του είναι ότι οι controllers θα υποστηρίζουν και SAS αλλά και απλούς Sata δίσκους αλλά αυτά ακόμα ούτε στα όνειρα μας… Εναλλακτικές δεν έχεις πολλές, ή περνάς σε server board με PCI-X ή αν παραμείνεις σε desktop λύση παίρνεις ένα πανάκριβο controller σε PCI – Express. Και η ποιο οικονομική λύση τι άλλο οι raptors φυσικά… EDIT: μια photo για βοήθεια Link to comment Share on other sites More sharing options...
nasty_daemon Σεπτέμβριος 26, 2005 Author #17 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα του scsi παίζει η cache που έχει ο controller. Στο γραφείο έχω scsi u320 raid 5 με mylex controller 128M cache και transfer rates καπου 130 Mb/sec.Πάντως η γνώμη μου είναι πως για μη επαγγελματική χρήση είναι υπερβολή.Για σπιτι τον θελω απλως για να λειτουργω πιο γρηγορα οχι για καποιο αλλο λογο.. Θελω να αποφυγω μια λυση Raptop γιατι φοβαβαι μην κανει τσαφ καμια μερα..Αλλα οσο υπαρχει το Linux λυνονται τα χερια μου.Aπλως κανω mount το /home σε αλλο δισκο γιατι φοβαμαι μην χασω τα δεδομενα...δεν τους εχω σε εκτιμηση τους Raptor..Αν επιλεξω τελικα λυση SCSI θα πρεπει να παρω PCI-X καρτα(γιατι ειναι φτηνοτερες απο τις PCI) να την βαλω σε 32bit PCI και μετα να βαλω πανω εναν U320 δισκο.{(edit) Orthodox τωρα ειδα το ποστ σου και για scsi σκεφτομαι την παρακατω ενναλακτικη, σε server board δεν παω ουτε σε PCIe controller λογω κοστους.Τελικα πως ειναι η PCI-X backwards συμβατη με PCI ?Θα εξεχουν καμποσα pins παραεξω ! }Nα σε ρωτησω:Επειδη ακριβως θα βαλω την PCI-X καρτα σε PCΙ αν παρω controller με 48MB ECC SDRAM δεν θα δω διαφορα απο οτι με 128ΜΒ DDR ?'Η η cache ειναι ανεξαρτητη απο το bus οποτε οσο περισσοτερη τοσο καλυτερα ?Σκεφτομαι να παρω 15000rpm αλλα παλι να σε ρωτησω επειδη θα παιξω στην PCI, με 10000rpm αντι για 15000rpm δεν θα δω διαφορα ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DarthMoul Σεπτέμβριος 26, 2005 #18 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Τις συμβατότητες μεταξύ PCI και PCX-X δεν τις γνωρίζω. Θα σου τις πουν τα παιδιά που τις ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα. Κατά την γνώμη μου πάντως μην ξοδέψεις ένα κάρρο λεφτά για scsi στο σπίτι τώρα που οι SATA είναι και γρήγοροι και φτηνοί. Αν φοβάσαι την απώλεια δεδομένων, ένα RAID 5 με τρεις δίσκους σε καλύπτει πλήρως και από ταχύτητα και από ασφάλεια. Ακόμα καλύτερα πάντως σε καλύπτει το backup Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stelaras Σεπτέμβριος 26, 2005 #19 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Δεν παιζουν ολες οι PCI-X σε απλο PCI . Πρεπει να μαθεις για τη συγκεκριμενη που ενδιαφερεσαι.Mια ενδεικτικη λιστα απο την adaptec βρισκεται εδω : http://ask.adaptec.com/cgi-bin/adaptec_tic.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_sid=g*krPxQh&p_lva=&p_faqid=11130&p_created=1088091950&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9ncmlkc29ydD0mcF9yb3dfY250PTkzJnBfc2VhcmNoX3RleHQ9cGNpJnBfc2VhcmNoX3R5cGU9MyZwX3Byb2RfbHZsMT0xMzImcF9wcm9kX2x2bDI9fmFueX4mcF9jYXRfbHZsMT1_YW55fiZwX3BhZ2U9MQ**&p_li= Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon6401442169101 Σεπτέμβριος 26, 2005 #20 Κοινοποίηση Σεπτέμβριος 26, 2005 Βέβαια έχω μια Motherboard που έχει PCI2 αλλά το κακό είναι ότι δεν αντοιστιχούσε η κάρτα.. γιατί ?? Σε PCI απλή έμπαινε αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να μπεί στην δικιάμου.. ποιο συγκεκριμένα η θύρα έχει ένα κενό(Το έχω κάνει με κόκκινο χρώμα) Σε άλλη μητρική με PCI2(Ενός serverά φίλου μου) το έβαλα και έπαιξε κανονικά.. βέβαια η μία εγκοπή κοίταζε σε άλλο σημείο.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.