Jump to content

Win και Linux μαζι, πως γινεται?

sozirarak

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

στο pc μου εχω 2 σκληρους οπου στον πρωτο (master) εχω τα win και ο δευτερος (slave) ειναι απλα αποθηκευτικος χωρος. θελω να χωρισω τον δευτερο σκληρο σε 2 partitions οπου στο ενα θα στησω linux και το αλλο θα συνεχισει να λειτουργει σαν αποθηκη, αλλα να μην χαθουν τα δεδομενα που εχω εως τωρα γινεται?

και υπαρχει κανενα προγραμματακι που στο boot να διαλεγω με ποιο λειτουργικο θα ξεκινησω?

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σου... Partition Magic.

Για το δεύτερο... ο boot manager του Linux (Grub ή Lilo)

Βεβαια γινεται. Δημιουργησε τα partitions ετσι οπως τα θελεις και κατα την εγκατασταση της διανομης που θες θα επιλεξεις σε ποιο απο αυτα θα γινει. Κατα την εγκατασταση θα ρυθμισεις τον bootloader της διανομης σου ωστε να σε ρωταει ποιο λειτουργικο θα ξεκινησεις πρωτο...

απλά να προσέχεις με τα partition, γιατί μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις δεδομένα. Να έχεις κάνει μπακ-απ τα αρχεία σου προηγουμένως γιατί παίζει το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής καταστροφής κ των 2 λειτουργικών :-).

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σου... Partition Magic.

Για το δεύτερο... ο boot manager του Linux (Grub ή Lilo)

με Partition Magic δεν θα χαθουν τα δεδομενα που εχω ηδη στον σκληρο?

αν ηταν αδειος ο σκληρος ξερω να το κανω με το fdisk.

με Partition Magic δεν θα χαθουν τα δεδομενα που εχω ηδη στον σκληρο?

αν ηταν αδειος ο σκληρος ξερω να το κανω με το fdisk.

δεν χάνεται τίποτα αν προσέχεις κ ξέρεις τί κάνεις. Απλά εγώ τον δίσκο τον διαμορφώνω την πρώτη φορά και μετά δεν τον ξαναπειράζω γιατί την έχω πατήσει πολλές φορές. Απλλά να προσέχεις τι κάνεις.

δεν χάνεται τίποτα αν προσέχεις κ ξέρεις τί κάνεις. Απλά εγώ τον δίσκο τον διαμορφώνω την πρώτη φορά και μετά δεν τον ξαναπειράζω γιατί την έχω πατήσει πολλές φορές. Απλλά να προσέχεις τι κάνεις.

φιλε aspirin αν εχεις χρονο πες μου τα βηματα που κανω με το partition magic ωστε να μην χασω τιποτα στον σκληρο μου.

• 4 weeks later...

Ρωταω εδω για να μην ξαναανοιγω thread. Εχω 3 δισκους στο pc. Οι δυο με παραθυρα 40αρηδες και ενα 300αρη με τραγουδια φωτο κλπ. Λοιπον κανω τωρα εγκατασταση το suse 9.2 και εχω καταλαβει οτι θα κανει RESIZE το υπαρχον partition ΧΩΡΙΣ να πειραξει τα δεδομενα και απο κει και επειτα θα στο ελευθερο χωρο που θα απομεινει θα φτιαξει αυτο τα δικα οτυ partitions. Ειναι σωστο αυτο? Ετσι θα γινει?

Υπ'οψιν ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

δεν είναι έτσι. Αν του πείς να φτιάξει μόνο του τα παρτιτιον θα σου σβήσει δεδομένα. Δεν εκμεταλλέυεται τον ελεύθερο χώρο που υπάρχει. Απλά πρέπει να κάνεις το partitioning το δίσκου που θές να κάνεις την εγκατάσταση manual. Όχι στο αυτόματο. Οπότε θα πάς στο παρτιοτιον που θέλεις κ θα φτιάξεις ένα για το swap και το άλλο για το λειτουργικό. Θέλει πολύ προσοχή πάντως. Θα ήταν καλύτερα να έβγαζες τους άλλους 2 δίσκους όταν κάνεις εγκατασταση ή να σου κάνει την εγκατάσταση κάποιος που ξέρει ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να κάνεις ζημιά.

Δεν το εβαλα στο αυτοματο οχι.

Πηγα στο manual ας το πουμε ετσι και επελεξα τον 300αρη δισκο μου. Εκει αυτο ουτως η αλλως τον ειχε επιλεξει ως το δισκο που θα εκανε ττην εγκατασταση και προτεινε το εξης :

Χρηση του υπολοιπου του δισκου περι τα 100gb "resize the partition sda1 ntfs to 140(οσο χρησιμοποιειται τωρα)"

Σε αυτα τα μεχρι τωρα κενα 100 γιγα θα εφτιαχνε swap partition 1 γιγα και το υπολοιπο θα ηταν το "αλλο" partition που δε θυμαμαι πως λεγεται τωρα. Αυτα.

Απλα εγω του ειπα κανοντας edit απο τα ελευθερα 100 να χρησιμοποιεισει μονο τα 30 αφηνοντας τα αλλα 70 σε ntfs. Παω να κανω accept και μου λεει οτι ο δισκος θα γινει repartitioned και ολα τα data θα χαθουν. Εκει κολλησα ρε παιδια.

Σορρυ για το πρηξιμο αλλα ειμαι νεοπας και δεν ξερω.

Ευχαριστω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.